1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmezési ipar 1984.

A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium és a Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület szakfolyóirata - XXXVIII. évfolyam 1-12. szám

Tartalom

1. szám
Nagy feladatok előtt az élelmiszeripar 1
Demeczky Mihály-Khell Ádámné-Godek Ferencné: A membránszeparációs technika alapjai, élelmiszeripari
és egyéb alkalmazása III 2
Debreczeny István-Morvái János-Tóth Mihály: A töménysörgyártás bevezetésének előkészítése a Kőbányai
Sörgyárban 5
Póderné Ősy Klára: Az élelmiszer-termelés és kutatás-fejlesztés a diétás élelmiszer választék bővítéséért 9
Gulyás Béla: Együttműködés a MÉM és a Magyar Kereskedelmi Kamara között 16
Nagy Emil: Beszámoló a XV. Nagykőrösi Konzervipari Higiéniai Napok Kovács Sándor emléküléséről 17
Hosszú Kálmánná Neogrády Judit: Kerttervezés az élelmezésipari létesítményekben 22
Polyákné Fehér Katalin: Brokkoli hibridek vizsgálata 24
Borsódy Mihály: A kakaó felfedezése és elterjedése Európában 29
Lukács János: Egy serfőzde melege 1768-ban 31

2. szám
Bíró György-Romics László: A lipidkutatások orvostudományi jelentősége; kívánalmak, az eredmények hasznosítása 41
Szénay Lászlóné: Az élelmiszeripari szakágazatok fejlődésének főbb tendenciái az 1970-es években 50
Lukács Piroska-Kardos Ferenc-Horváth Júlia-Csengeri Péterné: A nagy olajtartalmú napraforgó fajták
vetésterületének, átlagtermésének és a béltartalom alakulása az 1980-81-82. években 57
Nagyné Gasztonyi Magdolna-Zetelakiné Horváth Kornélia-Szilágyiné Tóth Erika: Enzimmel gyártott és C-vitaminnal dúsított sárgarépalé vitamintartalmának megőrzési lehetőségei 62
Cserháti László: Az élelmiszergazdaság és a Magyar Kereskedelmi Kamara kapcsolata 66
Tősér Andrásné: Értelmiség az élelmiszeriparban 69
Szilágyi László: Szakmunkásképzésünk jelene és a jövő követelményei 71
Joó József: A burgonya élelmiszeripari feldolgozásának tapasztalatai a Szentlőrinci Állami Gazdaságban 74
Vukov Konstantin: A Nemzetközi Cukortechnológiai Társaság 17. nagygyűlése 79

3. szám
D. Meyer-G. Klappach-Halász Anna: A lignocellulóz hasznosításának biotechnológiai lehetőségei 81
Szabó Zoltán: Élelmiszermérnök személyi számítógéppel. 1.2. Csőköteges kondenzátor méretezése 87
Kóta Béla: Kukoricatárolás vegyi konzerváló anyagokkal és védőgázzal 96
Lukács Piroska-Halász Gyula-Réti Ágnes: Az erukasavszegény repcefajták hazai termesztése 99
Kóbor Kálmán: A sertéshústermelés és -forgalmazás Dániában 104
Kurucz Miklós: Élelmiszeripari fejlesztés Nógrád megyében 110
Sóki Gyula: Munka verseny-mozgalommal az export tervek teljesítéséért 113
Biacs Péter: Beszámoló a 4. Enzimológiai Ankétról 11
Hírek 118
Maczelka László (1921-1983)

4. szám
A Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület Időközi Közgyűlése (1983.) 121
1983. évi tárgymutató .. 157

5. szám
Biacs Péter: Élelmiszertechnológiai kutatások az élelmiszerek tápértékének megőrzésére és növelésére 161
Wlodzimierz Kaminski: Az élelmiszergazdaság főbb elméleti és gyakorlati problémái 164
Antal Jenő-Vásárhelyi Rezső: Konzervipari gépek továbbfejlesztése 169
Ferenczy István-Körmendy Imre: Konzervdobozok deformációjának mérése az anyagtakarékosság érdekében 173
Kapocsi István-Lazányi János-Kovács Béla: Alkohol előállítására alkalmas cukorcirok törzsek és hibridkombinációk 181
Szollár György: A szakszervezeti bizalmiak és a gazdasági vezetők együttműködése 185
Kemendy Tibor: Az élelmiszergazdaság 1984. évi külkereskedelmi kilátásai 189
Csatár Judit-Vida Lászlóné-Sárosiné Polák Aranka: A konyhasó fémtartalmának vizsgálata atomabszorpciós módszerrel 193
Nikodémusz István: Pasteurtej, pasteurözött tejszín és tejszínes sütemény minták mikroflórája 197
Szabó S. András: Sugárzástechnika az élelmiszeriparban 200

6. szám
Lásztity Radomir: Enziminhibitorok a gabonafélékben 201
Biacs Péter-Ress Piroska-Sárkány Péter-Szép Ivánné: Starter kultúrák és irányított erjesztés a szesz-, a bor- és a söriparban 206
Katona Edit: A hazai diétás étkezés propagandája 211
Czukor Bálint-Petres Jolán-Gelencsér Éva-Horváth Erika-Bischof János: A teljes olajtartalmú extrudált
szójaliszt élelmiszeripari alkalmazásának lehetőségei 213
Perédi József: A Nemzetközi Zsíradéktudományi Társaság (ISF) 16. Világkongresszusa 216
Bognámé Lendvay Zsuzsa-Boncz Erika: Az élelmiszeriparban felhasznált csomagolóanyagok lágyítótartalmának meghatározása 219
Borsos János: Termelési színvonal és a minőség mérése az élelmiszergazdaságban 223
Gion Béla: Élelmiszermérnök személyi számítógéppel. 2. Száradási görbe előrejelzése 225
Vukov Konstantin-Ahmed M. Hammam: Enzimek inaktiválódása hőkezeléssel az élelmiszerek tartósításában 229
Kiss László: Élelmezésipari rekonstrukciók forgalom- és úttervezése 231
Kuczka Antal: A MÉTE Bács-Kiskun megyei üzemi szervezetei 237

7. szám
Y. Pomeranz: A gabonaszem szerkezete és technológiai minősége I. 241
Biacs Péter-Kaffka Károly: A roncsolásmentes optikai eljárások alkalmazása a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban 248
Lindner Károly: A társadalmi étkeztetés szerepe és feladatai az egészséges táplálkozásban 252
Boór Károly: Az élelmiszer-fogyasztás tendenciái az elmúlt évtizedekben és várható alakulása 1990-ig 256
Czukor Bálint-Petres Jolán-Gelencsér Éva-Horváth Erika-Bischof János: A teljes olajtartalmú extrudált
szójaliszt élelmiszeripari alkalmazásának lehetőségei II 261
Balla Ferenc: Az ésszerű táplálkozást elősegítő élelmiszerek gyártásáról 268
Zetelakiné Horváth Kornélia-Nguyen Xuan Thien-Nagyné Gasztonyi Magdolna: Rostos meggylevek homogenitásának javítása pektinbontó enzimek alkalmazásával 271
Biacs Péter: Beszámoló a Hulladékszegény Technológiák '83. Konferenciáról 275

8. szám
Holló János: A biológia és az ipari termelés 281
Y. Pomeranz: A gabonaszem szerkezete és technológiai minősége II 283
Biacs Péter-Varsányi Iván-Horkai-Vinkler Margit: A biotechnológia alkalmazása az élelmiszeriparban 291
Takó Éva: Az élelmiszerek minőségének 1983. évi alakulása és az ellenőrzések tapasztalatai 295
Biacs Péter-Varsányi Iván-Bátai Tibor: Bemutatjuk a 25 éves Központi Élelmiszeripari Kutató Intézetet .. 302
Gönczy Árpád: A hatósági élelmiszerminőség-ellenőrzés V. tudományos konferenciája 308
Barna Éva-Dworschák Ernő-Gergely Anna-Vida Viktorné: A hazai bébiételek B-vitamin-tartalmának
értékelése 311
Bencsik Klára-Berend Györgyné-Góbéi Mária: A diétás szaktanácsadás tapasztalatai 315
Pratsch Vilmos: Szociálpolitikánk a gyakorlatban 318

9. szám
Lásztity Radomir-Örsi Ferenc: A nagyhőmérsékletű extrudálás élelmiszeripari alkalmazása 321
Farkas József-Deák Tibor-Nyeste László: Az élelmiszermikrobiológia helyzete és irányai 325
Szenes Endréné: 25 éves a Konzerv- és Paprikaipari Kutatóintézet 329
Szabó Zoltán: Élelmiszermérnök személyi számítógéppel 3. Aroma rektifikáló oszlop tányérszáma 335
Székely Béla-Tarján Balázs: Tapasztalatok a beruházás szervezésében 343
Lengyel Zoltán: Termeltetési kapcsolatok a mezőgazdasági üzemek és a húsipar között 347
Kemenczei Rezső: A hazai élelmiszerfogyasztói piac és a reklám 353
Csatorday Géza: A szállítási lánc vizsgálata az élelmiszeriparban 356

10. szám
Pais István: Az élelmiszerek mikroelem-tartalmának érzékeny vizsgálata 361
Bontovits Lajos: A paradicsomfeldolgozás energetikai kérdései 363
Babos Zoltán 1920-1984 368
Nagy Zoltán: A cukorgyári nedves répaszelet tartósítása 370
Cseh József né-Gasztonyi Kálmán: Diffúziós és hőkezeléses eljárással extrahált gyümölcslevek ditiokarbamát
szénmaradék-tartalmának vizsgálata 375
Bíró Gábor: Élelmiszeripari anyagok állománymérésének metrológiai problémái 379
Barta József: Fruktóztartalmú levek és sűrítmények technológiája 383
Sárközi Péter: Emberi kapcsolatok a vezetésben 387
Kóbor Kálmán: Élelmiszeripari tervezési rendszerünk sajátosságai és fejlődése 391
Kádas Lajos: Beszámoló olaszországi tanulmányutakról 396

11. szám
Holló János: Ars paedagogica technicae-m 401
Simon István: Az üdítőitalipar műszaki és gyártmányfejlesztése 404
Szilágyiné Tóth Erika-Zetelakiné Horváth Kornélia: A pektinliáz készítmények (PL) maceráló hatásának vizsgálata zöldségfélék kezelésénél 408
Dr. Dabrónaki Gyula 1916-1984 413
Torna László: A konzervipar nyersanyagellátásának időszerű kérdései 414
Dobóczky András: Uj savókezelési eljárások az Egyesült Államokban 420
Ringbauer Endre-Antal Jenő: Az 1984. évi BNV műszaki újdonságai 426
Korbonits András 1901-1984 434
Rosza Jánosné-Szakács László: Diétás száraztészták gyártástechnológiájának kidolgozása 435

12. szám
Bontovits Lajos: A vízaktivitás jelentősége az élelmiszeriparban 441
Szabó Zoltán: Élelmiszermérnök személyi számítógéppel. 4. Szakaszos rektifikálás szimulációja 448
Debreczeny István-Marjai István: A Kőbányai Sörgyár átfogó rekonstrukciója 453
Joó Tamás: Az új gazdasági társulásokról a húsiparban 456
Szilágyi Zsolt: Az objektív roncsolásmentes gyümölcsminősítés és gyümölcsosztályozás várható előnyei 462
Hosszúné Neogrády Judit: Élelmiszeripari létesítmények zöldterület rendezéséhez felhasználható növényfajok. 468
Sebők András-Schlotter Györgyné: A mikroszerkezet és az állomány kapcsolata zöldségféléknél és gyümölcsöknél 471
Kemenczei Rezső: Az értelmiségi fiatalokkal való foglalkozás 477
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem