1.062.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmezéshigiéné

Élelmezés-egészségügy az étkeztetésben és a kereskedelemben

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Medicina Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 205 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-241-635-x
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
Az ember és környezete11
Környezetvédelem12
A környezet ártalmai és hatásuk az ember egészségére13
A zaj és hatása az ember egészségére14
A levegő szennyezése és hatása az ember egészségére14
A talaj szennyezése és hatása az ember egészségére15
Vizeink szennyeződése és hatása az ember egészségére16
Az élővilág ártalmai és hatásuk az ember egészségére17
A mesterséges környezet és hatásai az ember egészségére19
A környezet szennyeződésének hatása az élelmiszerekre21
Élelmiszer-mikrobiológiai alapismeretek24
Az élelmiszer-mikrobiológia fogalma, feladatai24
Az élelmiszerekben előforduló mikrobacsoportok általános jellemzése26
Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok csoportosítása32
A mikroorganizmusok tevékenysége az élelmiszerekben, hasznos és káros mikrobák34
Az élelmiszerek romlása35
Az élelmiszerek védelme a káros mikrobákkal szemben, az élelmiszerek romlásának megakadályozása38
A mikrobák és a mikrobák élettevékenysége következtében fellépő élelmiszerártalmak43
Gyakori ételfertőzést okozó mikrobák43
Gyakori ételmérgezést okozó mikrobák52
Ételfertőzések, ételmérgezések57
Ételfertőzések, ételmérgezések meghatározása, jellemzői57
Ételfertőzések, ételmérgzések előfordulása és megelőzésük62
Teendők ételmérgezés, ételfertőzés előfordulása esetén76
Az élelmiszerek állati kártevői, egészségügyi jelentőségük80
Rovar- és rágcsálóirtás élelmezésügyi jelentőségük84
Személyi higiéné, a dolgozók egészségi állapota86
Alkalmassági vizsgálatok, egészségügyi könyv86
Személyi tisztaság88
Helyes magatartás élelmezési ütemben90
Foglalkozási ártalmak, foglalkozási megbetegedések90
Egészséges életmód93
Munkavédelem93
Élelmezésben dolgozók oktatása96
Belső higiénés ellenőrzés99
Élelmezési üzemek higiénés ellenőrzése101
A közegészségügy és járványügy szervezete és működése101
A szakhálózat általános feladatai, eljárási szabályok104
Az ellenőrzésben együttműködő társszervezetek, társhatóságok106
Élelmezési üzem higiénés ellenőrzése107
Társadalmi és tömegszervezetek szerepe az élelmezési létesítmények higiénéjének biztosításában108
Táplálkozás és élelmezés111
Energia- és tápanyagforgalom111
Éhezés és túltápláltság113
Csökkent és túlzott tápanyagbevitel hatása az ember egészségére118
A néptalálkozást és népelemzést befolyásoló tényezők124
A főbb hazai élelmi anyagok tápanyagtartalma127
Kiegyensúlyozott, helyes táplálkozás129
Az étrend-összeállítás szempontjai130
Élelmezési létesítményekre és élelmezési tevékenységre vonatkozó általános élelmezés-egészségügyi előírások133
Élelmezési létesítmények elhelyezése, környezete133
Gépekre, berendezésekre, felszerelésekre vonatkozó egészségügyi előírások135
Élelmiszerek csomagolására vonatkozó egészségügyi előírások136
Élelmiszerek szállítására vonatkozó egészségügyi előírások138
Az áruátvételre vonatkozó egészségügyi előírások140
Az élelmiszerek tárolására vonatkozó egészségügyi előírások141
Takarítás, fertőtlenítés élelmezési létesítményekben144
Étkeztetési üzemek higénés előírásai146
Élelmezési rendszerek146
Hagyományos konyhaüzemek élelmezés-egészségügyi előírásai150
Előkészítő konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai160
Befejező, főző konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai160
Melegítő, tálaló konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai161
Étkeztetési üzemek a fogyasztók életkorának, egészségi állapotának figyelembevételével162
Étkeztetési üzemek az üzemelési időszak szerint165
Vendéglátó üzemek élelmezés-egészségügyi előírásai168
Melegkonyhás vendéglátóipari egységek168
Hidegkonyha-üzemek169
Cukrászdák, fagylaltozók, süteményszaküzletek169
Gyorsétkező helyek173
Mozgóárusítás175
Italüzletek176
Szórakozóhelyek176
Étkeztetés tömegközlekedési eszközökön177
Nagy tömegeket megmozgató események, bankettek, rendezvények résztvevőinek étkeztetése179
Kereskedelmi szálláshelyeket igénybe vevők étkeztetése180
Élelmiszer-kereskedelmi létesítmények higiénés előírásai181
Az üzlethelyiségekre és az értékesítésre vonatkozó általános szabályok182
Az egyes élelmiszer-kereskedelmi létesítmények típusaira vonatkozó különleges higiénés előírások184
Nagykereskedelmi raktárak184
ABC-áruházak, áruházak184
Élelmiszer-, háztartási áruk üzlete, vegyes üzlet élelmiszer jelleggel185
Tejet és tejtermékeket árusító üzletek185
Húst, húsipari termékeket árusító üzletek187
Édességáruk, kávé, tea, palackozott italok üzlete189
Zöldséget és gyümölcsöt árusító üzletek189
Diétás élelmiszerek üzlete190
Gyógynövények szaküzlete, bébiételek, bébiápolási cikkek üzlete190
Munkahelyi vegyes élelmiszerüzlet190
Mozgó árusítóhely, mozgó ABC191
Piacok, vásárcsarnokok, utcai élelmiszer-árusítás191
Irodalom193
Tárgymutató196

Dr. Rodler Imre

Dr. Rodler Imre műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rodler Imre könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élelmezéshigiéné Élelmezéshigiéné
Állapot:
1.640 ,-Ft
13 pont kapható
Kosárba