Előszó | 9 |
Az ember és környezete | 11 |
Környezetvédelem | 12 |
A környezet ártalmai és hatásuk az ember egészségére | 13 |
A zaj és hatása az ember egészségére | 14 |
A levegő szennyezése és hatása az ember egészségére | 14 |
A talaj szennyezése és hatása az ember egészségére | 15 |
Vizeink szennyeződése és hatása az ember egészségére | 16 |
Az élővilág ártalmai és hatásuk az ember egészségére | 17 |
A mesterséges környezet és hatásai az ember egészségére | 19 |
A környezet szennyeződésének hatása az élelmiszerekre | 21 |
Élelmiszer-mikrobiológiai alapismeretek | 24 |
Az élelmiszer-mikrobiológia fogalma, feladatai | 24 |
Az élelmiszerekben előforduló mikrobacsoportok általános jellemzése | 26 |
Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok csoportosítása | 32 |
A mikroorganizmusok tevékenysége az élelmiszerekben, hasznos és káros mikrobák | 34 |
Az élelmiszerek romlása | 35 |
Az élelmiszerek védelme a káros mikrobákkal szemben, az élelmiszerek romlásának megakadályozása | 38 |
A mikrobák és a mikrobák élettevékenysége következtében fellépő élelmiszerártalmak | 43 |
Gyakori ételfertőzést okozó mikrobák | 43 |
Gyakori ételmérgezést okozó mikrobák | 52 |
Ételfertőzések, ételmérgezések | 57 |
Ételfertőzések, ételmérgezések meghatározása, jellemzői | 57 |
Ételfertőzések, ételmérgzések előfordulása és megelőzésük | 62 |
Teendők ételmérgezés, ételfertőzés előfordulása esetén | 76 |
Az élelmiszerek állati kártevői, egészségügyi jelentőségük | 80 |
Rovar- és rágcsálóirtás élelmezésügyi jelentőségük | 84 |
Személyi higiéné, a dolgozók egészségi állapota | 86 |
Alkalmassági vizsgálatok, egészségügyi könyv | 86 |
Személyi tisztaság | 88 |
Helyes magatartás élelmezési ütemben | 90 |
Foglalkozási ártalmak, foglalkozási megbetegedések | 90 |
Egészséges életmód | 93 |
Munkavédelem | 93 |
Élelmezésben dolgozók oktatása | 96 |
Belső higiénés ellenőrzés | 99 |
Élelmezési üzemek higiénés ellenőrzése | 101 |
A közegészségügy és járványügy szervezete és működése | 101 |
A szakhálózat általános feladatai, eljárási szabályok | 104 |
Az ellenőrzésben együttműködő társszervezetek, társhatóságok | 106 |
Élelmezési üzem higiénés ellenőrzése | 107 |
Társadalmi és tömegszervezetek szerepe az élelmezési létesítmények higiénéjének biztosításában | 108 |
Táplálkozás és élelmezés | 111 |
Energia- és tápanyagforgalom | 111 |
Éhezés és túltápláltság | 113 |
Csökkent és túlzott tápanyagbevitel hatása az ember egészségére | 118 |
A néptalálkozást és népelemzést befolyásoló tényezők | 124 |
A főbb hazai élelmi anyagok tápanyagtartalma | 127 |
Kiegyensúlyozott, helyes táplálkozás | 129 |
Az étrend-összeállítás szempontjai | 130 |
Élelmezési létesítményekre és élelmezési tevékenységre vonatkozó általános élelmezés-egészségügyi előírások | 133 |
Élelmezési létesítmények elhelyezése, környezete | 133 |
Gépekre, berendezésekre, felszerelésekre vonatkozó egészségügyi előírások | 135 |
Élelmiszerek csomagolására vonatkozó egészségügyi előírások | 136 |
Élelmiszerek szállítására vonatkozó egészségügyi előírások | 138 |
Az áruátvételre vonatkozó egészségügyi előírások | 140 |
Az élelmiszerek tárolására vonatkozó egészségügyi előírások | 141 |
Takarítás, fertőtlenítés élelmezési létesítményekben | 144 |
Étkeztetési üzemek higénés előírásai | 146 |
Élelmezési rendszerek | 146 |
Hagyományos konyhaüzemek élelmezés-egészségügyi előírásai | 150 |
Előkészítő konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai | 160 |
Befejező, főző konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai | 160 |
Melegítő, tálaló konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai | 161 |
Étkeztetési üzemek a fogyasztók életkorának, egészségi állapotának figyelembevételével | 162 |
Étkeztetési üzemek az üzemelési időszak szerint | 165 |
Vendéglátó üzemek élelmezés-egészségügyi előírásai | 168 |
Melegkonyhás vendéglátóipari egységek | 168 |
Hidegkonyha-üzemek | 169 |
Cukrászdák, fagylaltozók, süteményszaküzletek | 169 |
Gyorsétkező helyek | 173 |
Mozgóárusítás | 175 |
Italüzletek | 176 |
Szórakozóhelyek | 176 |
Étkeztetés tömegközlekedési eszközökön | 177 |
Nagy tömegeket megmozgató események, bankettek, rendezvények résztvevőinek étkeztetése | 179 |
Kereskedelmi szálláshelyeket igénybe vevők étkeztetése | 180 |
Élelmiszer-kereskedelmi létesítmények higiénés előírásai | 181 |
Az üzlethelyiségekre és az értékesítésre vonatkozó általános szabályok | 182 |
Az egyes élelmiszer-kereskedelmi létesítmények típusaira vonatkozó különleges higiénés előírások | 184 |
Nagykereskedelmi raktárak | 184 |
ABC-áruházak, áruházak | 184 |
Élelmiszer-, háztartási áruk üzlete, vegyes üzlet élelmiszer jelleggel | 185 |
Tejet és tejtermékeket árusító üzletek | 185 |
Húst, húsipari termékeket árusító üzletek | 187 |
Édességáruk, kávé, tea, palackozott italok üzlete | 189 |
Zöldséget és gyümölcsöt árusító üzletek | 189 |
Diétás élelmiszerek üzlete | 190 |
Gyógynövények szaküzlete, bébiételek, bébiápolási cikkek üzlete | 190 |
Munkahelyi vegyes élelmiszerüzlet | 190 |
Mozgó árusítóhely, mozgó ABC | 191 |
Piacok, vásárcsarnokok, utcai élelmiszer-árusítás | 191 |
Irodalom | 193 |
Tárgymutató | 196 |