1.060.504

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmezésegészségtan III.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 217 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a kötetből:

"Élelmiszerek, italok által előidézett megbetegedésekről régóta tud az emberiség és igyekszik ellenük védekezni. Számos rituális, vallási előírás is ezt a célt szolgálta.... Tovább

Előszó

Részlet a kötetből:

"Élelmiszerek, italok által előidézett megbetegedésekről régóta tud az emberiség és igyekszik ellenük védekezni. Számos rituális, vallási előírás is ezt a célt szolgálta.

Hazánk az elsők között, 1876-ban szabályozta törvényben az élelmiszerek és italok előállítását és forgalmazását. A felszabadulás után előbb 1958-ban törvényerejű rendelet, majd 1976-ban a IV. törvény formájában történt intézkedés. A törvény célja, hogy meghatározza a közfogyasztásra szolgáló élelmiszerek előállításának és forgalmazásának a feltételeit. A törvény hatálya kiterjed a közfogyasztásra szolgáló nyers és feldolgozott élelmiszerekre, italokra, ételekre, az ezekhez használatos adalék- és csomagolóanyagokra, továbbá a tárolásra, szállításra és forgalomba hozatalra. Nem vonatkozik a törvény a magánháztartásban készült ételekre, italokra, a gyógyszerekre, gyógynövényekre és gyógytápszerekre.

Meghatározza az élelmiszer előállítására jogosultak körét, az előállítás személyi és tárgyi feltételeit. Előírja: "Élelmiszer előállításánál csak olyan személyt szabad foglalkoztatni, akinek az egészségi állapota megfelel a munkakörre megállapított követelményeknek és akinek megvannak a szükséges szakmai és élelmezés-egészségügyi ismeretei. "Megtiltja bedolgozók foglalkoztatását. Szabályozza az élelmiszer-előállítás élelmezés-egészségügyi és műszaki feltételeit, előírja, hogy élelmiszert csak olyan üzemben szabad készíteni, ahol az élelmezés-egészségügyi és műszaki feltételeket biztosították.

A törvény végrehajtási rendelete intézkedik az üzem működési engedélyéről. E szerint az új; bővített vagy felújított üzem működésének a megkezdése előtt az Állami Közegészségügyi-Járványügyi Felügyelőség megvizsgálja az üzemet és ad igazolást arról, hogy az üzem közegészségügyi előírásoknak megfelel-e. Az ÁKJP, a megyei állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomás és a munkavédelmi felügyelő véleménye alapján ad a megyei szakigazgatási szerv engedélyt az üzem működtetésére." Vissza

Tartalom

Élelmiszertörvény 5
Élelmezési üzemekre vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások 9
Élelmiszerek előállítása 16
Csomagolás 18
Tárolás 20
Szállítás 24
Élelmezési üzemek takarítása, tisztítása, fertőtlenítése 27
Húsipar 29
Tartósítóipar 64
Tejtermelés és -feldolgozás 98
Tojás kezelése, feldolgozása 124
Édesipar 131
Malomipar 139
Sütőipar 140
Száraztészta-gyártás 143
Közétkeztetés - vendéglátás 145
Hidegkonyha 160
Cukrászat 161
Fagylaltgyártás 163
Élelmiszer-kereskedelem 172
Ételmérgezések, ételfertőzések 191
Ételmérgezések vizsgálata 198
Ételmérgezések jelentési rendszere 209
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élelmezésegészségtan III. Élelmezésegészségtan III. Élelmezésegészségtan III. Élelmezésegészségtan III.

A borító kissé szakadozott, enyhén töredezett és kissé foltos. Néhány lapon bejegyzés található.

Állapot:
2.640 Ft
1.320 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba