Általános rész | |
A honvédség élelmezésére vonatkozó alapfogalmak | 1 |
Élelmicikkek általában | 3 |
Élelmiszer- és állattápilletmény. Anyagjárandóság | 3 |
Élelmi cikkek minősége | 5 |
Élelmicikkek csoportosítása | 6 |
Növényi testek felépítése | 6 |
Növények életjelenségei | 10 |
Áthasonítás, anyagcsere, lélegzés | 12 |
A növények belső szerkezete | 14 |
Állati testek felépítése | 16 |
Mikroorganizmusok | 19 |
Táplálkozástan | |
Általában | 27 |
Tápanyagok főalkatrészei | 27 |
Vitaminok | 29 |
Élelmiszer törvények | 34 |
Az ember táplálkozása | 36 |
Növény- és húsevők | 37 |
Gyomor és bélszerkezet | 37 |
A táplálkozás folyamata | 39 |
Vérkeringés | 41 |
A test belső folyadék (nyirok) rendszere | 43 |
A kiválasztás | 43 |
Állatok táplálkozása. Takarmányozás | 44 |
Növényevők, kérődzők gyomorberendezése | 48 |
Tápanyagok kalória és haszonértéke | 49 |
Állatok ismertetése | |
A szarvasmarha általános leírása. Fajtái | 54 |
Juhról általában. Gyapjúismertetés. Juhfajták | 62 |
A sertés | 66 |
A ló. Tenyésztése. Csikó nevelés. Takarmányozása, külseje, nagysága, életkora. Fajtái | 67 |
Szavatosság | 84 |
Vágóállatok leírása katonai szempontból. Minőség. Beszerzés és átvétel. Őrzés és takarmányozás | 87 |
Állati betegségek ismertetése | 93 |
Állatok vágása. Vágatási módok. Feldarabolás. Vágatási termékek | 97 |
Állati eredetű élelmi cikkek | |
Húsról általában | 100 |
Minőségi követelmények. Marha-, borjú-, ló-, disznó-, juh-, bivalyhús. Halhús. Vadhús | 101 |
Hús megőrzése, konzerválása és konditionálása | 104 |
Állati zsírok. Vesefaggyú, disznózsír, szalonna | 107 |
Tej | 109 |
Sajt | 111 |
Vaj | 112 |
Olajok | 113 |
Szilárd növényi zsírok | 115 |
Zsiradékok konzerválása és konditionálása | 115 |
Tojás | 115 |
Növényi termékek | |
Gabonafélék általában. Osztályozás, növénytani beosztás, vetés, magszerkezet | 116 |
A buza | 121 |
Rozs | 123 |
Kétszeres | 124 |
Zab | 124 |
Árpa | 124 |
Rizs | 125 |
Kukorica | 126 |
Köles | 127 |
Cirok | 128 |
Tatárka | 128 |
Gabonafélék minőségi követelményei. Gabonabetegségek. Kártékony rovarok, gyom-magvak | 128 |
Társzerű gabona | 133 |
Eljárás gabona átvételnél. Fajsúly megállapítás. Gabona rostálás. Szemelés | 134 |
Hüvelyesek általában | 141 |
Borsó | 141 |
Bab | 142 |
Lencse | 143 |
Hüvelyesek átvétele. Minőségi követelmények | 143 |
Bükköny | 144 |
Szójabab | 144 |
Lóbab | 144 |
Gumófélék, burgonya | 145 |
Gyöknövények | 145 |
Leves főzelékfélék, savanyú káposzta, szárított főzelék és gyümölcsök | 147 |
Örlési termékek | |
Darák, kásák | 148 |
Liszt. Kenyérsütő liszt, kétszersült- és finom-főzőliszt | 149 |
Lisztminőségek búza és rozslisztnél | 150 |
Társzerű liszt minőségi követelményei | 151 |
A liszt minőségének megállapítása | 153 |
Ocsu | 154 |
Lábliszt | 155 |
Száraz liszt készítmények | |
Kétszersültek és kekszek. Minőségi követelmények. Raktárolás, konzerválás, konditionálás | 156 |
Tarhonya, makaróni, levestészta | 157 |
Fűszerek és ételadalékok | |
Konyhasó | 158 |
Ánis, édeskömény | 158 |
Bors, szegfűbors, paprika | 158 |
Fahéj, szegfűszeg | 159 |
Vörös- és fokhagyma | 159 |
Erjesztési termékek | |
Bor (készítése, javítása, hamisítása, fajtái, minőségi követelmények, megőrzése, konditionálása) | 159 |
Sör | 165 |
Szesz, pálinka | 166 |
Rum | 167 |
Ecet | 167 |
Kefir. Kumisz. Yoghurt | 168 |
Élvezeti cikkek | |
Kávé, kávépótlószerek | 168 |
Tea | 169 |
Cukor | 170 |
Méz | 171 |
Szacharin | 172 |
Cacao és csokoládé | 172 |
Dohány | 173 |
Vízellátás | |
Víz általában | 173 |
A víz tisztítása | 177 |
A víz gyakorlati alkalmazása | 177 |
Northon-féle kút ismertetése | 179 |
Takarmányneműek. Szálas takarmányok | |
Szénafélék (fajtái, minőségi követelmények, megőrzése, préselése) | 180 |
Takarmány- és szecskaszalma | 185 |
Alom- és ágyszalma | 185 |
Zöldtakarmányok | 186 |
Mesterséges erőtakarmányok | 186 |
Tüzelőanyagok | |
Fa | 186 |
Faszén | 188 |
Tőzeg, barnaszén, kőszén, széntégla, koksz | 188 |
Világítóanyagok | |
Gyertya | 191 |
Petroleum (kőolaj), világító olaj | 192 |
Acetylen | 194 |
Világítógáz | 194 |
Villanyáram | 196 |
Élelmicikkek tárolása és konzerválása | |
Raktárak és tártelepek kellékei | 198 |
Tárolás végrehajtása | 199 |
Csomagolási módok | 200 |
Mérés, mértékek és mérlegek ismertetése | 201 |