1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmezés-egészségügyi előírások az élelmiszer-kereskedelemben

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 95 oldal
Sorozatcím: Szakmai Kiskönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-01-6645-3
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszer-kereskedelem közvetítő szerepet tölt be az élelmiszert termelő, előállító mezőgazdaság, élelmiszeripar és a fogyasztók között. Közvetítő szerepéből következik rendkívül nagy... Tovább

Előszó

Az élelmiszer-kereskedelem közvetítő szerepet tölt be az élelmiszert termelő, előállító mezőgazdaság, élelmiszeripar és a fogyasztók között. Közvetítő szerepéből következik rendkívül nagy közegészségügyi, gazdasági, társadalmi jelentősége is. Hiába állít elő a mezőgazdaság, az élelmiszeripar kifogástalan jó higiénés minőségű terméket, ha a kereskedelemben nem tartják be a szállítási, raktározási, forgalomba hozatali előírásokat. A helytelen árukezelés - a jelentős népgazdasági káron túlmenően - a fogyasztók megbetegedését (ételmérgezést, ételfertőzést) is okozhatja. Az ételmérgezés kisgyermekek, idős emberek, szív- és keringési betegségben szenvedők számára könnyen végzetes lehet. Az élelmiszer-kereskedelem jelentős szerepet játszik a lakosság ízlésformálásában, a korszerű fogyasztói szokások kialakításában is. A korszerű, egészséges táplálkozás elterjedése a kereskedelmen is múlik, mivel az élelmiszeripari termelést és a fogyasztói igényeket egyaránt befolyásolhatja.
Az élelmiszer-kereskedelem a vele szemben támasztott igen magas követelményeknek csak abban az esetben tud megfelelni, ha dolgozói megfelelő egészségügyi ismeretekkel rendelkeznek. E higiénés ismeretek megszerzését kívánja elősegíteni e könyv.
Tanácsot nyújt továbbá a különböző engedélyezési eljárások részletes ismertetésével az építési, használatba vételi, működési engedély, a magánkereskedői igazolvány beszerzéséhez is. Vissza

Tartalom

Előszó5
Táplálkozás-élettani ismeretek7
A tápanyagok csoportosítása7
Alapanyagcsere7
Alapvető tápanyagok részletes ismertetése8
Mikrobiológiai ismeretek12
A mikroorganizmusok12
A mikrobák életfeltételei az élelmiszerekben12
A különböző élelmiszerek mikroflórája13
Az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata és elbírálása15
Az ételmérgezés, az ételfertőzés16
Élelmiszer-toxikológiai ismeretek18
Idegen anyagok az élelmiszerekben18
A reformélelmezés táplálkozási-egészségügyi megítélése18
Az élelmiszerekben természetes tartalomként előforduló toxikus anyagok19
Technológiai, illetőleg technikai eredetű szennyeződések21
Fémszennyeződések21
Műanyagok22
Növényvédő szerek23
Az állattartásban alkalmazott vegyi anyagok24
Adalékanyagok24
Engedélyezési eljárások26
Az építési engedélyezési eljárás26
A szakhatóságok közreműködése26
Az építési engedély iránti kérelem és mellékletei27
Az építési engedély elleni fellebbezés28
Az építési engedély érvénye29
Az elvi építési engedély29
Az engedélyezett tervektől való eltérések29
Épületek és építmények használatba vételének engedélyezése30
A használatba vételi engedély iránti kérelem és mellékeletei30
A kérelem elbírálása31
A határozat meghozatala és tartalma31
A működési engedély32
Az üzletköri besorolás és a forgalmazható áruk köre32
A magánkereskedői igazolvány iránti kérelem37
A magánkereskedői szakmák üzletköre40
Élelmiszer-kereskedelemi egység létesítése43
Élelmiszer-kereskedelmi létesítmény tervezése43
Élelmiszer-kereskedelmi egység telepítése43
Az épülettel, a helyiségekkel szemben támasztott higiéniés követelmények44
Az élelmiszer-kereskedelemben használt gépekkel, eszközökkel, berendezéssel szemben támasztott higiéniés követelmények46
Az élelmiszer-kereskedelmi elárusítóhelyek higiénés előírásai48
Az élelmiszerek csomagolása48
Az élelmiszerek szállítása53
A hús, a húskészítmények szállítása54
A sütőipari termékek szállítása54
A cukrászsütemények szállítása54
A hidegkonyhai készítmények szállítása55
Az áruátvétel higiénéje55
Raktározás57
Élelmiszerek kirakatba való elhelyezése59
Az értékesítésre vonatkozó általános szabályok59
Az élelmiszerek kereskedelmi előrecsomagolása67
A lejárt fogyaszthatósági, minőségellenőrzési időtartamú élelmiszerekkel kapcsolatos teendők68
Egyes speciális kereskedelmi árusítási formák higiénés előírásai70
Az élelmiszer-kereskedelmi egységek tisztán tartása, fertőtlenítése71
Tisztítás és fertőtlenítés71
A fertőtlenítés formái73
Fertőtlenítőszerek80
Húsüzlet takarítása82
Mosogatás a kereskedelmi egységekben83
Védekezés az élelmiszerek állati kártevői ellen84
A kártevők életmódja86
A rágcsálók életmódja87
Személyi higiéné91
Az élelmiszerekkel kapcsolatos jogszabályok, a hatósági ellenőrzés, illetve tevékenység az élelmiszer-kereskedelemben93
Felhasznált irodalom95
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem