kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Főbizományos Eggenberger-féle Könyvkereskedés (Rényi Károly) |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 212 oldal |
Sorozatcím: | A Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Könyvtára |
Kötetszám: | 174, 175, |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Az elektrokardiographia alapjai | |
Az elektrokardiograph és használata | 1 |
Anatómiai alapok. Kétféle izomzat a szívben. Sinus-csomó rendszer. | 1 |
A. v. csomó rendszere. A His-köteg | 2 |
A Tawar-szárak | 2 |
A szív vérellátása | 3 |
A szív beidegzése | 4 |
Élettani alapok | 4 |
Az actios áram | 5 |
Az elektrocardiograph | 6 |
Nyugalmi áram. Condensator. Compensálás | 7 |
Polarisatio | 7 |
A szív actios áramának elvezetése | 8 |
Einthoven-féle elvezetések és a thorakális elvezetések | 8 |
Speciális elvezetések | 9 |
Az elektrokardiogramm készítése. Zavaró körülmények | 9 |
Időjelzés. A felvétel menete. Előhívás | 10 |
A húr kellő ellazítása | 11 |
A normális elektrokardiogram alkotórészei és változatai | 12 |
Az EKG hullámai | 12 |
Az ST szakasz és a T hullám | 13 |
A P hullám normális változatai | 14 |
A pitvarkamrai ingervezetés normális változatai | 15 |
A normális kamrai ingerület | 15 |
Az Einthoven-féle háromszög | 15 |
Az Einthoven-féle háromszög alkalmazása | 16 |
A kicsiny elektrokardiogramm | 17 |
Az elektrokardiogramm relatív nagyságingadozásai | 17 |
Situs inversus cordis | 18 |
Egy elvezetésben kicsiny EKG | 18 |
Mindhárom elvezetésben kicsiny EKG | 19 |
Myokardialis low voltage | 20 |
A hypertrophia EKG problémái | 21 |
A specifikus izomzat bántalmai | 24 |
Rythmus zavarok | 24 |
Az arythmiák felosztása | 24 |
Sinus arhíthmia | 24 |
A specifikus izomzatnak rhythmuszavarral nem járó bántalmai | 53 |
A specifikus izomzat áttekintése, a pitvari rész pathológiája | 53 |
Intraarticularis vezetési zavar | 53 |
Az a. v. vezetés pathológiája | 54 |
A pitvar-kamrai ingervezetés megnyúlása | 55 |
Kent-Paladino köteg | 56 |
A kamrai specifikus izomzat pathológiája | 56 |
Tawara-szár sérülés. | 56 |
A Tawara-szár sérülés új elnevezései | 59 |
Atypusos Tawara-szár sérülés | 60 |
Tawara-szár sérülés kezelése, kezelése | 61 |
Elágazási, arborisatios blokk | 62 |
Intraventricularis ingervezetés zavara | 64 |
A nem specificus (hajtó) izomzat megbetegedésének jelei | 65 |
A kóros T hullám | 66 |
Digitalis hatása a T hullámra | 70 |
Kóros ST szakasz | 71 |
Az ST magas eredése | 73 |
ST szakasz és a systoletartam | 75 |
Kóros Q hullám | 75 |
Kóros R hullám | 77 |
Low voltage | 78 |
Különböző betegségek folytán keletkező elektrokardiographiai elváltozások | 80 |
Az EKG szerzett szívbillentyűbántalmakban | 88 |
Veleszületett szívbillentyűbántalmak és fejlődési rendellenességek | 90 |
Központi és vegetatív idegrendszer | 97 |
Röntgensugarak távolhatása a szívizomzatra | 98 |
Az elektrokardiogramm sensibilisálása és prognostikai jelentősége | 98 |
Sensibiláló eljárások felosztása | 98 |
Csökkent "O" belélegeztetés | 99 |
Munkakísérletek | 99 |
Sensibilitás lázkeltéssel | 101 |
Vegetatív reflexek | 102 |
Vérvétel | 102 |
Amylnitrit | 103 |
Nicotin | 103 |
A sensibiláló eljárások javallata | 103 |
Kóros EKG sensibilitása. Tachykardia sensibilitása | 104 |
Normális rhytmus sensibilitása | 105 |
EKG a szívbetegek prognosisában | 105 |
EKG láztherápia és görcstherápia előtt | 106 |
A műtét előtti EKG vizsgálat | 107 |
Az elektrokardiographiai lelet elkészítése. Leletkészítési gyakorlatok. Egyéb szívvizsgáló graphikus eljárások | 108 |
A lelet elkészítése | 108 |
Példák | 109 |
Egyéb graphikus eljárások | 123 |
Irodalom | 125 |
Névmutató | 129 |
Tárgymutató | 131 |
Ábrák jegyzéke | 137 |
Errata | 139 |
II. | |
Bevezetés | 1 |
Phototherapia | 2 |
Hőtherapia | 9 |
Diathermia | 12 |
Rövidhullám-therapia | 17 |
Röntgen-therapia | 32 |
Bucky-féle határsugár-therapia | 53 |
Radium-therapia | 55 |
Iontophoresis | 67 |
Elektrotherapia, Hidegtherapia, Massage | 76 |
Befejezés | 78 |
Az indicatiók táblázata | 79 |
Az irodalmi összeállításokon használt rövidítések | 80 |
III. | |
Előszó | |
Bevezetés | |
Az állkapocssérülések gyógyításának történeti áttekintése | 1 |
Az állkapocssérülések osztályozása | 4 |
Általános megjegyzések az állkapocssérülések tünettanához | 4 |
Általános megjegyzések az állkapocstörések gyógyításának módszertanához | 12 |
Az állkapocssérülések ellátása a harctéren | 22 |
Az állkapocssérülések végleges ellátása | 27 |
Az egyszerű állkapocssérülések gyógyítása | 27 |
A szilánkos állkapocstörések gyógyítása | 29 |
A csonthiánnyal létesült állkapocstörések gyógyítása | 33 |
A transplantatio előkészítése | 42 |
A lágyrészsérülések kezeléséről és a lágyrész plasticájáról | 55 |
A szabad csontátültetés technikája | 68 |
A kocsányos csontátültetés technikája | 80 |
A fractionált csontátültetés | 81 |
Ertl transplantátios eljárása hajlítható csont-csonthártya lebennyel | 82 |
A sebgyógyulás első időszaka és a szükséges utókezelés | 84 |
A csontátültetés indicatioi | 85 |
A szabad csontátültetés közvetlen és távoli eredményei | 90 |
Az állkapocs folytonosság-hiányainak osteoplasticus pótlása a későbbi protheticus megoldás szempontjából | 93 |
A felhasznált irodalom felsorolása | 95 |
IV. | |
Előszó | 5 |
Használati utasítás | 7 |
Általános értékek | |
Napi szükségelt tápanyag mennyiség: napi étel és ital mennyiség: fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, sók, caloria: ezeknek legfőbb forrásai. Caloriafogyasztás nyugalomban és munkában, energiaértékek: caloria, a táp- és tüzelő anyagok caloria értékei | 10 |
Állati eledelek összetétele | |
Használatos adatok: fehérje %, zsír %, szénhidrát %, vitamin, só, kg, f, P cal, f. | 12 |
Húsok: marhahús, borjúhús, disznúhús, birkahús, libahús | 12 |
Halhúsok: általában, hering, makrahal (zsíros), száraz sovány hal, füstölt lazac, szardinia, kaviár, rák, langust, humár, osztriga, kagylók | 14 |
Zsigerek: velő, kedesz-mirigy, nyelv, máj, vese | 14 |
Húskészítmények: sonka, füstölt hús, szalámi, szalonna, kolbász, hurka, vagdalt hús, Tiszta bouillon, levesek | 16 |
Tojásételek: tojás egészben, tojás sárgája, rántotta | 16 |
Tej és készítményei: tej (tehén), tejszín, tejföl, dupla tejszín, tejszínhab, yoghurt, vaj, író, sajt, juhtúró | 18 |
Növényi eledelek | |
Gabona és készítményei: gabonafélék általában, rizs, liszt, kenyér, kalács, cukrászsütemények, száraztészta, makaróni, spaghetti, nudli elkészítve | 20 |
Hüvelyesek: lencse, bab, stb, száraz hüvelyesek elkészítve, zöldborsó, zöldbab nyersen, zöldborsó, zöldbab elkészítve | 22 |
Burgonya ételek: nyersen, főzve, püré, zsírban sütve | 22 |
Káposzta- és zöldségfélék: kelkáposzta nyersen, elkészítve, káposzta, articsóka, karfiol nyersen, karalábé, retek, répa, cékla nyersen, karfiol, spárga, kel, karalábé elkészítve, saláták, zöldségek, spenót elkészítve, paradicsom, dinnye, tök, uborka, gomba, nyersen, szárítva | 24 |
Gyümölcsök, gyümölcskészítmények: aszaltszilva, datolya, füge, szilvakompót, marmeládok, lekvárok | 26 |
Csonthéjúak: mandula, mogyoró, lekvárok | 26 |
Szeszes italok | |
Sör, bor, édes borok, rum, pálinka, likőrök, gyümölcsbor (almabor) | 28 |
Vegyes eledelek | |
Cukor, csokoládé, kakaó, fagylalt, méz: a fehérjeféleségek biológiai értéke, székletsalak, napi caloria-szükséglet | 28 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.