kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 150 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 21 cm |
ISBN: | 963-232-201-0 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
Előszó | 5 |
Honfoglalás kori ételeink | 6 |
Az államalapítás után | 10 |
A szakácsmesterség | 11 |
Lakoma | 13 |
Piac | 13 |
Konyha | 14 |
Királyok asztalánál | 17 |
Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyve a 16. századból | 20 |
Válogatás a "szakács tudomány" receptjeiből | 21 |
A tehénhúsról | 26 |
Következnek a borjúhúsról | 29 |
Következnek immár a juhhúsból készült ételek | 31 |
Következnek az bárányhúsból készült étkek | 33 |
Jer, immár nyúljunk a malaczokhoz | 36 |
Immár a ludhúsból készült ételek következnek | 38 |
Immár az ludfiakról is egy vagy két szót írok | 40 |
Következnek a tyúkokból készült ételek nemei | 41 |
Tyúkfiakról következik | 43 |
Következnek a halakból készült ételek | 44 |
Az posárokurl következnek rend szerint | 45 |
Szarvasok járulnak elől | 48 |
Következnek immár az őzek | 48 |
Következnek a nyulak rendszerint | 49 |
Következnek immára az fánkok | 51 |
Saláták következnek | 51 |
Réteseknek béleseknek nemei következnek | 52 |
Tejes étkek | 53 |
Sásák következnek | 53 |
Különfélék | 54 |
Következnek az szilvából és almából készült étkek | 54 |
Következnek az sültek alá való sásák | 56 |
Következnek a tikmonyból készült étkek | 57 |
Következnek a túrós étkek | 58 |
Következnek immár a gombákból készült étkek | 59 |
Következnek meggyből csinált étkeknek nemei | 59 |
Következnek az hüvelykes borsók | 59 |
Fényes littárium következik immár | 60 |
Következnek a kásából csinált ételek | 61 |
Különféle étkek | 63 |
Mondolás és mindenféle kásás ételekről | 65 |
Fogolymadarat sütni, főzni | 67 |
Szómagyarázat | 72 |
Szakácskönyv a 16.század végéről | 72 |
Következnek szakácssághoz való mesterségek | 72 |
Szómagyarázat | 82 |
Szent-Benedeki Mihály szakácskönyve | 88 |
Szómagyarázat | 89 |
Étrendek, étkezési szokások | 100 |
A változások évszázada | 106 |
Szakáts könyv 1743 | 116 |
Szómagyarázat | 118 |
A paprika, a paradicsom és a burgonya "uralmának" kezdete | 120 |
Magyar nemzeti szakácskönyv | 122 |
A kenyérsütésről | 129 |
A magyar gasztronómia | 130 |
A serpenyő | 133 |
A húslevesről (Bouillon) | 133 |
A mártásokról | 137 |
Zárszó | 137 |
Egy-két szó a konyháról s konyha-szerekről | 140 |
A régi mértékek | 141 |
A főzésről | 145 |
Receptkereső | 151 |
Irodalomjegyzék | 151 |