1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Együnk almát!

A M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium kiadványa

Budapest
Kiadó: Athenaeum R. T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 15 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 14 cm x 9 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"Táplálékaink között alig fedezhetünk fel olyan, amelyről véleményünk az utóbbi időben annyira megváltozott volna, mint a gyümölcs. Ez a véleményváltozás meglepő, annál is... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"Táplálékaink között alig fedezhetünk fel olyan, amelyről véleményünk az utóbbi időben annyira megváltozott volna, mint a gyümölcs. Ez a véleményváltozás meglepő, annál is inkább, mert hiszen eledeleink közül éppen a gyümölcs szerepel már ősidők óta az ember étrendjében. Érdekes még az is, hogy a gyümölcs értékelése is változott az idők folyamán. Az ősembernek ez volt egyik legfontosabb tápláléka. Napjainkig azonban gyakran akadtak hosszantartó időközök, amikor fogyasztását majdnem teljesen elhanyagolták. Sőt, amit ma már alig tudunk megérteni, találhatunk olyan feljegyzéseket is, amelyek szerint a nyers gyümölcs fogyasztása egyenesen káros. De nem ezelőtt ötven esztendővel sem becsülték sokra a gyümölcsöt, a zöldfőzelékkel együtt csak amolyan mellékes eledelnek tekintették. Ennek okát főleg abban kereshetjük, hogy akkor kezdődött a vegyi tudomány fejlődésével kapcsolatosan táplálékaink összetételének vizsgálata. E vizsgálatok során kiderült, hogy mind a főzelékfajtákban, mind a gyümölcsökben aránylag kevés a tápanyagtartalom, hiszen ezeknek a terményeknek legalább 90 százaléka víz. Azonkívül azt is megállapították, hogy a gyümölcs alig szolgáltat a szervezet sejtjeit felépítő fehérjét, és kalóriát, tehát fűtőanyagot jelentő tápanyagokat (cukor, keményítő) sem tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Így azután az az általános vélemény alakult ki, hogy a gyümölcsöt csak kellemes íze és üdítő hatása miatt fogyasztjuk, vagyis, hogy a gyümölcs nem más, mint élvezeti cikk. Ma azonban már tudjuk, hogy ennél sokkal többet jelent. Bizony az lenne a helyes, ha a gyümölcs ott díszeleghetne, még pedig minél gyakrabban, minden ember asztalán, mert nagy szükség van rá. Csak most nemrégiben tudtuk meg, hogy milyen fontos, nélkülözhetetlen élelmianyagunk. Az igaz, hogy néhány kivételtől eltekintve, a gyümölcsökben alig találunk fehérjét, s a legtöbbjében a cukor is kevés, viszont számtalan olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyekre szervezetünknek szüksége van. E nélkülözhetetlen tápanyagok között szerepelnek a közismert és oly gyakran emlegetett vitaminok, továbbá az ásványi sófajták." Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem