kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 234 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, grafikákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
Előszó | 5 |
Talajvizsgálatok | 7 |
Mintavétel | 7 |
Átlagminta vétele | 8 |
Szelvényminta vétele | 9 |
A talajszelvény leírása | 10 |
A talajszelvény helyszíni vizsgálata | 11 |
Fizikai talajféleség megállapítása | 12 |
A talaj szerkezetének megfigyelése | 13 |
A talaj nedvességtartalma | 16 |
A talaj állapota (tömöttsége) | 17 |
A talajvíz | 17 |
A talajos helyszíni kémiai vizsgálata | 18 |
A talaj pH-értékének megállapítása a helyszínen | 18 |
A talaj mésztartalmának (CaCO3) helyszíni megállapítása | 19 |
A humuszanyagok minőségi meghatározása | 20 |
A talajok laboratóriumi vizsgálata | 21 |
Talajminták előkészítése laboratóriumi vizsgálatra | 21 |
Talajfizikai vizsgálatok | 21 |
Gyors módszer a talajok leiszapolható részének meghatározására | 22 |
Arany-féle kötöttségi szám meghatározása | 22 |
A talajszerkezet vizsgálata | 23 |
A talaj vízgazdálkodásával kapcsolatos vizsgálatok | 23 |
A talaj nedvességtartalmának meghatározása | 24 |
A talaj szántóföldi vízkapacitásának meghatározása | 25 |
A talaj holtvíz- (HV) tartalmának meghatározása Dolgov-módszerrel | 26 |
A talaj fizikai jellmezőinak gyakorlati felhasználása öntözés esetén | 27 |
A talaj fajsúlyának meghatározása | 28 |
A talaj térfogatsúlyának meghatározása | 29 |
A talajok hézagtérfogatának (PV=pórusvolumen) meghatározása | 30 |
A talajok kémiai vizsgálata | 31 |
Humusztartalom meghatározása | 31 |
A talaj mésztartalmának meghatározása | 33 |
A talaj tápanyagtartalmának vizsgálata | 34 |
A talaj összesnitrogén-tartalmának vizsgálata | 34 |
A talaj fölvehető foszfortartalmának vizsgálata Egnér-Riehm-eljárással | 36 |
A talaj fölvehető káliumtartalmának vizsgálata | 39 |
Savanyú talajok mészigényének meghatározása | 40 |
Szikes talajok vizsgálata | 41 |
Az összes sótartalom meghatározása | 41 |
Egyszerű módszer a szikes talajos javításához használt sárgaföld minőségének meghatározása | 42 |
Vízvizsgálat | 43 |
Mintavétel | 44 |
Az ívóvíz jellemző tulajdonságai | 45 |
Egyszerű vízvizsgálat | 46 |
A víz hőmérsékletének, zavarosságának, színének és szagának meghatározása | 46 |
Vas-ion meghatározása | 49 |
Ammónium-ion meghatározása | 50 |
Hidrogénkarbonát-ion meghatározása | 51 |
Nitrát- és nitrit-ion meghatározása | 51 |
Szulfát-ion meghatározása | 53 |
Szulfid-ion meghatározása | 55 |
Klorid-ion meghatározása | 55 |
Oxigénfogyasztás (káliumpermangát-fogyasztás) meghatározása | 56 |
Hidrogénion-koncentráció (pH érték) koloriméteres meghatározása | 58 |
A víz összes keménységének meghatározása | 58 |
Összes szilárd alkatrész meghatározása | 59 |
Ivóvíz minősítése kémiai és fizikai vizsgálatok alapján | 59 |
Vízlágyítás trinátriumfoszfáttal | 60 |
Különböző célra használható vizek minősítése | 60 |
Halastavak vizének minőségi jellemzői | 61 |
Öntözésre használt víz minőségi jellemzői | 61 |
Szennyvíz felhasználása öntözésre | 62 |
Trágyavizsgálatok | 63 |
Műtrágyák vizsgálata | 63 |
Minták vétele és előkészítése | 63 |
A műtrágyák felismerése | 64 |
A műtrágya szemcsefinomságának meghatározása | 66 |
Foszfát műtrágyák vizsgálata | 67 |
A műtrágya nedvességtartalmának meghatározása | 67 |
A vízben oldható foszfát-tartalom meghatározása | 68 |
Nitrogén műtrágyák vizsgálata | 70 |
Összes nitrogéntartalom meghatározása | 70 |
Kálium műtrágyák vizsgálata | 71 |
Szervestrágya-vizsgálat | 71 |
Az istállótrágya egyszerű minősítése | 73 |
Mintavétel a laboratóriumi vizsgálathoz | 73 |
A minta előkészítése a vizsgálathoz | 74 |
Az istállótrágya laboratóriumi vizsgálata | 75 |
Ipari és mezőgazdasági komposztok, tőzeges fekáltrágyák vizsgálata | 76 |
Trágyalevek vizsgálata | 76 |
Trágyalevek nitrogéntartalmának meghatározása | 76 |
Baktériumtrágyák készítése és alkalmazása | 77 |
Baktériumtrágyák gyakorlati alkalmazása - házi előállítása | 77 |
Kultúrnövények fejlődésében és növekedésében beálló zavarok okainak szabadföldi meghatározása | 78 |
Hiánytünetek | 78 |
A tápanyaghiány egyszerű megállapítása szántóföldön | 80 |
Takarmányvizsgálatok | 81 |
Takarmányok mintavétele | 84 |
Szálastakarmányok vizsgálata | 84 |
Szálastakarmányok helyszíni értékelése | 84 |
Zöldtakarmányok értékelése | 85 |
Szénák értékelése | 86 |
Szalmák értékelése | 87 |
Legelők, rétek mintavétele | 88 |
Mintavétel takarmány szállításakor | 88 |
Mintavétel kész rakományokból, kazlakból, boglyákból, bálázott szálastakarmányokból | 89 |
Szálastakarmányok fizikai és kémiai vizsgálata | 89 |
A laboratóriumi minta érzékszervi és elővizsgálata | 89 |
Nedvesség, illetve szárazanyag-tartalom meghatározása | 90 |
Hamutartalom meghatározása | 90 |
A fehérje-nitrogéntartalom vizsgálata | 91 |
Nyersfehérje (össznitrogén) meghatározása | 91 |
A tiszta (valódi) fehérje meghatározása Bernstein szerint | 95 |
Az emészthető fehérje meghatározása | 96 |
Egyéb beltartalmi vizsgálatok | 97 |
A zsírtartalom meghatározása | 97 |
Nyersrostvizsgálat | 97 |
A hamutartalmú nyersrost egyszerűsített meghatározása | 97 |
A rosthamu meghatározása és a nyersrost kiszámítása | 97 |
Szabvány szerinti nyersrost-meghatározás Henneberg-Stohmann szerint | 99 |
A nitrogénmentes kivonható anyag meghatározása | 99 |
Az emészthető táplálóanyagok kiszámítása | 100 |
A nyers és tiszta keményítőérték kiszámítása | 100 |
A cukortartalom meghatározása | 101 |
Karotintartalom meghatározása | 104 |
Aszkorbinsav-tartalom meghatározása | 104 |
Káros és mérgező anyagok meghatározása | 107 |
A ciántartalom meghatározása | 107 |
Hormonhatású flavonoidok meghatározása | 109 |
Silózással konzervált takrmányok (szilázsok) vizsgálata | 111 |
Különböző szilázsok | 112 |
Tartósítószerek | 113 |
Savanyított és tartósított szilázsok érzékszervi vizsgálata | 113 |
Mintavétel silótakarmányból | 114 |
Fizikai és kémiai vizsgálatok | 115 |
pH meghatározása | 115 |
Összes szabadsav meghatározása | 116 |
Nem illó- és illósav meghatározása | 117 |
Ammóniatartalom meghatározása | 118 |
Szilázsok nitrogénmentes kivonhatóanyag-, keményítőérték- és emészthető tápanyagtartalma | 119 |
Gyökér-, gumós, kobakos takarmányok, zöldség- és főzelékfélék vizsgálata | 120 |
Mintavétel | 121 |
Gyökér- és gumósnövények helyszíni érzékszervi vizsgálata | 123 |
Nedvességtartalom meghatározása | 123 |
Hamutartalom meghatározása | 124 |
Nyersrost | 124 |
Nyersfehérje, emészthető fehérje, tiszta fehérje | 124 |
Nyerszsír | 125 |
Aszkorbinsav-tartalom | 125 |
Karotintartalom | 125 |
Cukortartalom meghatározása | 129 |
Keményítőtartalom meghatározása | 130 |
Burgonya keményítőtartalmának mérése Reimann-féle mérleggel | 130 |
Szemestakarmányok vagy szemtermésűek vizsgálata | 130 |
Mintavétel | 131 |
Szemestakarmányok érzékszervi vizsgálata | 133 |
A csírázóképesség vizsgálata | 134 |
Fajsúlymeghatározása | 134 |
Nedvességtartalom meghatározása | 135 |
Hamutartalom meghatározása | 136 |
Nyersrost meghatározása Scharrer szerint | 136 |
Nyersfehérje-tartalom meghatározása | 136 |
Keményítőtartalom meghatározása | 137 |
A triptofántartalom meghatározása | 138 |
Nyerszsír meghatározása egyszerű extrakcióval | 141 |
Nyerszsír meghatározása Soxhlet-extrakcióval | 144 |
Gyümölcsök, must és bor vizsgálata | 146 |
Mintavétel | 146 |
Küllem szerinti érzékszervi vizsgálat | 147 |
Íz szerinti érzékszervi (organoleptikus) vizsgálat | 149 |
Gyümölcsök laboratóriumi (beltartalmi) vizsgálata | 151 |
Gyümölcsök nedvességtartalmának meghatározása | 151 |
A vízben oldódó szárazanyagtartalom meghatározása | 151 |
Összes cukortartalom meghatározása | 152 |
Az összes szabad savtartalom meghatározása | 152 |
Nyersrosttartalom meghatározása | 154 |
Nyerszsírtartalom meghatározása | 154 |
Fehérjetartalom meghatározása | 154 |
C-vitamin (aszkorbinsav-) tartalom meghatározása | 154 |
A must cukortartalmának meghatározása | 156 |
Borok alkoholtartalmának meghatározása Mallingand-készülékkel | 158 |
Állati eredetű takarmányok és termékek vizsgálata | 159 |
Sótartalom meghatározása | 159 |
A tojás frissességének meghatározása | 160 |
Tejvizsgálat | 161 |
Mintavétel tejvizsgálathoz | 161 |
A tej tisztasági fokának becslése | 162 |
A tej oldhatatlan szennyező anyagainak mennyiségi meghatározása | 162 |
A tej fajsúlyának meghatározása | 163 |
A tej zsírtartalmának meghatározása | 164 |
Zsírmeghatározása aludttejben | 165 |
Tejszín zsírtartalmának meghatározása | 166 |
A tej savtartalmának meghatározása | 166 |
A tej fehérjetartalmának meghatározása | 167 |
Idegen anyagok kimutatása a tejben (tejhamisítás megállapítása) | 168 |
A tej szárazanyag-tartalmának meghatározása | 169 |
Növényvédelmi vizsgálatok | 170 |
Kártevők számának megállapítása a talajban | 170 |
Zöld csalétek módszer | 170 |
A növények fertőzöttségének megállapítása | 171 |
Kártevők konzerválása és megőrzése | 171 |
Fenológiai megfigyelések | 172 |
A burgonyafonálférek fertőzöttség megállapítása talajvizsgálattal | 172 |
Pockok számának megállapítása | 173 |
Növényvédőszerek vizsgálata | 173 |
Kenőolajok és zsírok vizsgálata | 178 |
A kenőolajok minőségének meghatározása | 178 |
Mintavétel | 179 |
Szennyezettség megállapítása | 180 |
Benzinvizsgálat | 180 |
Kenőolaj egyes minőségi jellemzőinek vizsgálata | 181 |
A víz jelenlétének megállapítása | 181 |
Kén és savas jellegű vegyületek kimutatása | 181 |
A kenőolaj viszkozitásának ellenőrzése | 182 |
Gépzsír vizsgálata | 183 |
Fontosabb laboratóriumi műveletek | 184 |
Mérés tára- és analitikai mérlegen | 184 |
Oldatok készítése | 186 |
Szűrés | 187 |
Desztillálás | 188 |
Kivonás (extrahálás) | 190 |
Térfogatmérés | 191 |
Mérőoldatok készítése | 192 |
Indikátorok készítése | 196 |
Sav-bázis titrálás | 197 |
Oxidimetria | 198 |
Csapadékos titrálások | 199 |
Gravimetriás (súlyszerinti) analízis | 199 |
Kolorimetria és fotometria | 199 |
Függelék | 203 |
Balesetvédelem és egészségvédelem a laboratóriumokban | 203 |
Laboratóriumi munka tűzveszélyes anyagokkal | 204 |
Tűzoltással kapcsolatos teendők | 204 |
Savakkal és lúgokkal való munka a laboratóriumban | 205 |
Mérgező anyagokkal végzett munka | 206 |
Villamos készülékek kezelése | 206 |
Laboratóriumi üvegedényzet kezelése | 206 |
Balesetvédelmi rendszabályok | 207 |
Laboratóriumi berendezés és eszközök | 209 |
Bútorzat | 209 |
Laboratóriumi berendezés és eszközök | 210 |
Laboratóriumi műszerek | 211 |
Üveg és laborfelszerelések | 216 |
Munkaeszközök kezelése a laboratóriumban | 224 |
Irodalom | 226 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.