1.060.447

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Egyszerű vizsgálatok a mezőgazdaságban

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 234 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, grafikákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
Talajvizsgálatok7
Mintavétel7
Átlagminta vétele8
Szelvényminta vétele9
A talajszelvény leírása10
A talajszelvény helyszíni vizsgálata11
Fizikai talajféleség megállapítása12
A talaj szerkezetének megfigyelése13
A talaj nedvességtartalma16
A talaj állapota (tömöttsége)17
A talajvíz17
A talajos helyszíni kémiai vizsgálata18
A talaj pH-értékének megállapítása a helyszínen18
A talaj mésztartalmának (CaCO3) helyszíni megállapítása19
A humuszanyagok minőségi meghatározása20
A talajok laboratóriumi vizsgálata21
Talajminták előkészítése laboratóriumi vizsgálatra 21
Talajfizikai vizsgálatok21
Gyors módszer a talajok leiszapolható részének meghatározására22
Arany-féle kötöttségi szám meghatározása22
A talajszerkezet vizsgálata23
A talaj vízgazdálkodásával kapcsolatos vizsgálatok23
A talaj nedvességtartalmának meghatározása24
A talaj szántóföldi vízkapacitásának meghatározása25
A talaj holtvíz- (HV) tartalmának meghatározása Dolgov-módszerrel26
A talaj fizikai jellmezőinak gyakorlati felhasználása öntözés esetén27
A talaj fajsúlyának meghatározása28
A talaj térfogatsúlyának meghatározása29
A talajok hézagtérfogatának (PV=pórusvolumen) meghatározása30
A talajok kémiai vizsgálata31
Humusztartalom meghatározása31
A talaj mésztartalmának meghatározása33
A talaj tápanyagtartalmának vizsgálata34
A talaj összesnitrogén-tartalmának vizsgálata34
A talaj fölvehető foszfortartalmának vizsgálata Egnér-Riehm-eljárással36
A talaj fölvehető káliumtartalmának vizsgálata39
Savanyú talajok mészigényének meghatározása40
Szikes talajok vizsgálata41
Az összes sótartalom meghatározása41
Egyszerű módszer a szikes talajos javításához használt sárgaföld minőségének meghatározása42
Vízvizsgálat43
Mintavétel44
Az ívóvíz jellemző tulajdonságai45
Egyszerű vízvizsgálat46
A víz hőmérsékletének, zavarosságának, színének és szagának meghatározása46
Vas-ion meghatározása49
Ammónium-ion meghatározása50
Hidrogénkarbonát-ion meghatározása51
Nitrát- és nitrit-ion meghatározása51
Szulfát-ion meghatározása53
Szulfid-ion meghatározása55
Klorid-ion meghatározása55
Oxigénfogyasztás (káliumpermangát-fogyasztás) meghatározása56
Hidrogénion-koncentráció (pH érték) koloriméteres meghatározása58
A víz összes keménységének meghatározása58
Összes szilárd alkatrész meghatározása59
Ivóvíz minősítése kémiai és fizikai vizsgálatok alapján59
Vízlágyítás trinátriumfoszfáttal60
Különböző célra használható vizek minősítése60
Halastavak vizének minőségi jellemzői61
Öntözésre használt víz minőségi jellemzői61
Szennyvíz felhasználása öntözésre62
Trágyavizsgálatok63
Műtrágyák vizsgálata63
Minták vétele és előkészítése63
A műtrágyák felismerése64
A műtrágya szemcsefinomságának meghatározása66
Foszfát műtrágyák vizsgálata67
A műtrágya nedvességtartalmának meghatározása67
A vízben oldható foszfát-tartalom meghatározása68
Nitrogén műtrágyák vizsgálata70
Összes nitrogéntartalom meghatározása70
Kálium műtrágyák vizsgálata71
Szervestrágya-vizsgálat71
Az istállótrágya egyszerű minősítése73
Mintavétel a laboratóriumi vizsgálathoz73
A minta előkészítése a vizsgálathoz74
Az istállótrágya laboratóriumi vizsgálata75
Ipari és mezőgazdasági komposztok, tőzeges fekáltrágyák vizsgálata76
Trágyalevek vizsgálata76
Trágyalevek nitrogéntartalmának meghatározása76
Baktériumtrágyák készítése és alkalmazása77
Baktériumtrágyák gyakorlati alkalmazása - házi előállítása77
Kultúrnövények fejlődésében és növekedésében beálló zavarok okainak szabadföldi meghatározása 78
Hiánytünetek78
A tápanyaghiány egyszerű megállapítása szántóföldön80
Takarmányvizsgálatok81
Takarmányok mintavétele84
Szálastakarmányok vizsgálata84
Szálastakarmányok helyszíni értékelése84
Zöldtakarmányok értékelése85
Szénák értékelése86
Szalmák értékelése87
Legelők, rétek mintavétele88
Mintavétel takarmány szállításakor88
Mintavétel kész rakományokból, kazlakból, boglyákból, bálázott szálastakarmányokból89
Szálastakarmányok fizikai és kémiai vizsgálata89
A laboratóriumi minta érzékszervi és elővizsgálata89
Nedvesség, illetve szárazanyag-tartalom meghatározása90
Hamutartalom meghatározása90
A fehérje-nitrogéntartalom vizsgálata91
Nyersfehérje (össznitrogén) meghatározása91
A tiszta (valódi) fehérje meghatározása Bernstein szerint95
Az emészthető fehérje meghatározása96
Egyéb beltartalmi vizsgálatok97
A zsírtartalom meghatározása97
Nyersrostvizsgálat97
A hamutartalmú nyersrost egyszerűsített meghatározása97
A rosthamu meghatározása és a nyersrost kiszámítása97
Szabvány szerinti nyersrost-meghatározás Henneberg-Stohmann szerint99
A nitrogénmentes kivonható anyag meghatározása99
Az emészthető táplálóanyagok kiszámítása100
A nyers és tiszta keményítőérték kiszámítása100
A cukortartalom meghatározása101
Karotintartalom meghatározása104
Aszkorbinsav-tartalom meghatározása104
Káros és mérgező anyagok meghatározása107
A ciántartalom meghatározása107
Hormonhatású flavonoidok meghatározása109
Silózással konzervált takrmányok (szilázsok) vizsgálata111
Különböző szilázsok112
Tartósítószerek113
Savanyított és tartósított szilázsok érzékszervi vizsgálata113
Mintavétel silótakarmányból114
Fizikai és kémiai vizsgálatok115
pH meghatározása115
Összes szabadsav meghatározása116
Nem illó- és illósav meghatározása117
Ammóniatartalom meghatározása118
Szilázsok nitrogénmentes kivonhatóanyag-, keményítőérték- és emészthető tápanyagtartalma119
Gyökér-, gumós, kobakos takarmányok, zöldség- és főzelékfélék vizsgálata120
Mintavétel121
Gyökér- és gumósnövények helyszíni érzékszervi vizsgálata123
Nedvességtartalom meghatározása123
Hamutartalom meghatározása124
Nyersrost124
Nyersfehérje, emészthető fehérje, tiszta fehérje124
Nyerszsír125
Aszkorbinsav-tartalom125
Karotintartalom125
Cukortartalom meghatározása129
Keményítőtartalom meghatározása130
Burgonya keményítőtartalmának mérése Reimann-féle mérleggel130
Szemestakarmányok vagy szemtermésűek vizsgálata130
Mintavétel131
Szemestakarmányok érzékszervi vizsgálata133
A csírázóképesség vizsgálata134
Fajsúlymeghatározása134
Nedvességtartalom meghatározása135
Hamutartalom meghatározása136
Nyersrost meghatározása Scharrer szerint136
Nyersfehérje-tartalom meghatározása136
Keményítőtartalom meghatározása137
A triptofántartalom meghatározása138
Nyerszsír meghatározása egyszerű extrakcióval141
Nyerszsír meghatározása Soxhlet-extrakcióval144
Gyümölcsök, must és bor vizsgálata146
Mintavétel146
Küllem szerinti érzékszervi vizsgálat147
Íz szerinti érzékszervi (organoleptikus) vizsgálat149
Gyümölcsök laboratóriumi (beltartalmi) vizsgálata151
Gyümölcsök nedvességtartalmának meghatározása151
A vízben oldódó szárazanyagtartalom meghatározása151
Összes cukortartalom meghatározása152
Az összes szabad savtartalom meghatározása152
Nyersrosttartalom meghatározása154
Nyerszsírtartalom meghatározása154
Fehérjetartalom meghatározása154
C-vitamin (aszkorbinsav-) tartalom meghatározása154
A must cukortartalmának meghatározása156
Borok alkoholtartalmának meghatározása Mallingand-készülékkel158
Állati eredetű takarmányok és termékek vizsgálata159
Sótartalom meghatározása159
A tojás frissességének meghatározása160
Tejvizsgálat161
Mintavétel tejvizsgálathoz161
A tej tisztasági fokának becslése162
A tej oldhatatlan szennyező anyagainak mennyiségi meghatározása162
A tej fajsúlyának meghatározása163
A tej zsírtartalmának meghatározása164
Zsírmeghatározása aludttejben165
Tejszín zsírtartalmának meghatározása166
A tej savtartalmának meghatározása166
A tej fehérjetartalmának meghatározása167
Idegen anyagok kimutatása a tejben (tejhamisítás megállapítása)168
A tej szárazanyag-tartalmának meghatározása169
Növényvédelmi vizsgálatok170
Kártevők számának megállapítása a talajban170
Zöld csalétek módszer170
A növények fertőzöttségének megállapítása171
Kártevők konzerválása és megőrzése171
Fenológiai megfigyelések172
A burgonyafonálférek fertőzöttség megállapítása talajvizsgálattal172
Pockok számának megállapítása173
Növényvédőszerek vizsgálata173
Kenőolajok és zsírok vizsgálata178
A kenőolajok minőségének meghatározása178
Mintavétel 179
Szennyezettség megállapítása180
Benzinvizsgálat180
Kenőolaj egyes minőségi jellemzőinek vizsgálata181
A víz jelenlétének megállapítása181
Kén és savas jellegű vegyületek kimutatása181
A kenőolaj viszkozitásának ellenőrzése182
Gépzsír vizsgálata183
Fontosabb laboratóriumi műveletek 184
Mérés tára- és analitikai mérlegen184
Oldatok készítése186
Szűrés187
Desztillálás188
Kivonás (extrahálás)190
Térfogatmérés191
Mérőoldatok készítése192
Indikátorok készítése196
Sav-bázis titrálás197
Oxidimetria198
Csapadékos titrálások199
Gravimetriás (súlyszerinti) analízis199
Kolorimetria és fotometria199
Függelék203
Balesetvédelem és egészségvédelem a laboratóriumokban203
Laboratóriumi munka tűzveszélyes anyagokkal204
Tűzoltással kapcsolatos teendők204
Savakkal és lúgokkal való munka a laboratóriumban205
Mérgező anyagokkal végzett munka206
Villamos készülékek kezelése206
Laboratóriumi üvegedényzet kezelése206
Balesetvédelmi rendszabályok207
Laboratóriumi berendezés és eszközök209
Bútorzat209
Laboratóriumi berendezés és eszközök210
Laboratóriumi műszerek211
Üveg és laborfelszerelések216
Munkaeszközök kezelése a laboratóriumban224
Irodalom226
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem