1.062.349

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Egyszerű és gyors élelmiszervizsgálatok

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 203 oldal
Sorozatcím: Kereskedelmi Szakkönyvtár-Áruismeret
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kereskedelmi dolgozók véleménye szerint az „Élelmiszer áruismeret'' c. szakkönyv - bár általában kedvező fogadtatásra talált a bolti dolgozók körében - önmagában nem teljes és így a szakmai... Tovább

Előszó

A kereskedelmi dolgozók véleménye szerint az „Élelmiszer áruismeret'' c. szakkönyv - bár általában kedvező fogadtatásra talált a bolti dolgozók körében - önmagában nem teljes és így a szakmai továbbképzéshez még további ismeretekre van szükség. Azt a feladatot kaptam tehát, hogy a már rendelkezésre álló áruismereti anyag szerint ismertessem a legszükségesebb és aránylag egyszerűen, gyorsan elvégezhető vizsgálatokat, - amelyeknek segítségével a boltok dolgozói meggyőződhetnek az egyes áruk minőségéről. E megbízásnak megfelelően, könyvemben az „Élelmiszer áruismeret" c. könyv beosztása szerint ismertetem az olyan vizsgálatokat, amelyekhez sem alaposabb és elmélyültebb élelmiszerkémiai elemzőgyakorlat, sem pedig komolyabb áldozatokat igénylő felszerelés nem szükséges, de segítségükkel mégis kellő biztonsággal megoldható az élelmiszeráruk minősítése. A könyv anyagában mindenhol az érvényes szabványokra támaszkodom, de nem sorolom fel és nem ismertetem az áruk minőségi jellemzőit, mert ezek az áruismereti szakkönyvben megtalálhatók. A vizsgálatok eredményeinek elbírálásához szükséges legfontosabb jellemzőket, határértékeket azonban megadom, mert különben a minősítés alapjai hiányoznának. Remélem, hogy könyvemmel segítséget nyújtottam a bolti dolgozóknak ahhoz, hogy a forgalomba kerülő élelmiszeráruk minőségét - a vásárlók jobb minőségű áruhoz való juttatása érdekében - egyszerű és gyors vizsgálatokkal ellenőrizhessék és mindezzel szakmai tudásukat, szakismeretüket növeljék. Iparkodtam egyúttal a széleskörű társadalmi ellenőrzés lehetőségeit is elősegíteni. Arról, hogy munkámmal mennyire sikerült kitűzött céljaimat megvalósítanom, és mennyiben járultam hozzá a kereskedelmi dolgozók minőségjavító törekvéseinek megvalósításához, az olvasók fognak véleményt alkotni. Vissza

Tartalom

Előszó ...............................3
Bevezetés ........................ 4
I. FEJEZET
Lisztek ..................................7
II. FEJEZET
Sütőipari termékek .................14
Kenyerek .....................14
Péksütemények (zsemlye, kifli stb.) érzékszervi vizsgálatai..................... 18
III. FEJEZET
Tésztaipari termékek ......... .......................21
1. A méretek betartásának ellenőrzése ..................21
2. Az érzékszervi jellemzők ellenőrzése..................26
3. A kémiai-fizikai jellemzők ellenőrzése ....... 29
IV. FEJEZET
Hántolt és hántolatlan termények, olajtartalmú magvak ... 30
Hántolt termények.........................30
Hántolatlan száraz hüvelyesek............. 34
Olajtartalmú magvak..................... 35
V. FEJEZET
Cukor- és édesipari termékek . . ..............38
Cukor ...............................38
Édesipari termékek..................42
VI. FEJEZET
Ízesítőszerek..................60
Fűszerek...............60
Egyéb ízesítőszerek................68
VII. FEJEZET
Élvezeti cikkek és vegyesáruk...............76
Élvezeti cikkek ................. 74
Vegyesáruk ...................78
VIII. FEJEZET
Borok, sörök, szeszes- és üdítőitalok.....................80
Borok................................................80
Sörök....................91
Szeszesitalok ................94
IX. FEJEZET
Húsok, húskészítmények, húskonzervek, zsiradékok .....102
Húsok .........................102
Húsipari készítmények ................107
Dobozos húskonzervek vizsgálata .........111
Zsiradékok ......................113
X. FEJEZET
Baromfifélék és tyúktojás ................ . 117
Baromfifélék .....................117
Tyúktojás.......................119
XI. FEJEZET
Hal és vad ........................124
Halak ......................................124
Vadfélék ............126
XII. FEJEZET
Tej és tejtermékek................127
Tejtermékek. .....................132
XIII. FEJEZET
Zöldségfélék, burgonya ...................134
Zöldségfélék ..................134
Burgonya ........................154
XIV. FEJEZET
Gyümölcsök .......................156
Almástermésű gyümölcsök ..............156
Bogyós gyümölcsök .................161
Csonthéjas gyümölcsök ................164
Héjas gyümölcsök ...............170
XV. FEJEZET
Tartósított növényi és vegyes összetételű készítmények, elkészített ételek........171
Függelék . ................197

Torbágyi Novák László

Torbágyi Novák László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Torbágyi Novák László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem