A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Egészségünk öröklődésünkből fakadó ajándék, lehetőség, jól kell vele sáfárkodnunk, hogy a korunkból, életvitelünkből, környezetünkből fakadó változások, támadások ellenére végigkísérjen bennünket....
Tovább
Előszó
Egészségünk öröklődésünkből fakadó ajándék, lehetőség, jól kell vele sáfárkodnunk, hogy a korunkból, életvitelünkből, környezetünkből fakadó változások, támadások ellenére végigkísérjen bennünket.
A könyv írására elsősorban lehangoló oktatói tapasztalataim sarkalltak. Főiskolai hallgatóknak szerveztük felépítéséről, életjelenségeiről, biológiai folyamatairól hiányosak, tévesek az ismereteik.
Továbbá ösztökéltek a 2008. márciusi és szeptemberi - szigorúan szabályos - hazai közvéleménykutatások adatai is, melyek a lakosság egészségtudatosságát, valamint egészségre vonatkozó tájékozottságát tükrözték. Az eredmények nem hagyhatók figyelmen kívül sem a gyermekek - a leendő felnőttek -, sem az oktató személyzet egészségének megőrzése szempontjából.
Vissza
Tartalom
Köszönet 13
Előszó 14
1. Egészségügy az emberiség történelmének tükrében - röviden 15
2. Egészség, betegség, fogyatékosság, akadályozottság, rokkantság,
életkor, halálozás 25
2.1. Az egészség 25
2.1.1. „Egészség" 25
2.2. Betegség 27
2.3. Fogyatékosság, akadályozottság 28
2.4. Rokkantság 28
2.5. Életkor 29
2.6. Halálozás 29
3. Kik és mik támogatják az egyént egészsége megtartásában? 30
3.1. A család 30
3.2. Intelligencia és egészség 31
3.3. A társadalom 31
4. „Jól lét" („well being"), egészség és társadalom, egészség-magatartás 32
4.1. „Jól lét", „well being" 32
4.1.1. Testi, szomatikus ,jól lét" 32
4.1.2. Szellemi, pszichés ,jól lét" 32
4.1.3. Társadalmi, szociális Jól lét" 33
4.2. Egészség és társadalom, egészség-magatartás 33
5. Egészségügy, népegészségügy, népegészségtan 35
5.1. Egészségügy, népegészségügy 35
5.2. Népegészségtan 36
5.3. A népegészségtan területei 36
5.3.1. Járványtan 37
5.3.2. Foglalkozás- (és munka-) egészségtan 37
5.3.3. Táplálkozás- és élelmezés-egészségtan 37
5.3.4. Környezet-egészségtan 38
5.3.5. Társadalom-egészségtan 39
6. A népegészségtan módszerei 40
6.1. Mozgósítás 40
6.2. Megelőzés 41
6.2.1. Primordiális megelőzés 41
62.2. Elsődleges megelőzés 41
6.2.2.1. Fertőző és más betegségek iránti fogékonyság mérséklésé 42
6.2.2.1.1. Immunrendszer támogatása, erősítése 42
6.2.2.1.2. Célirányos gyógyszerfogyasztás 43
6 2 2 2. Veszélyes környezeti ártalmak, hatások csökkentése 43
6.2.2.3. Egészséges életvitelre szoktatás, nevelés 44
6.2.3. Másodlagos megelőzés 45
6.2.3.1. Szűrővizsgálatok 45
6.2.3.1.1. Praeimplantatios diagnostica 45
6.2.3.1.2. Praenatalis diagnostica 45
6.2.3.1.3. Újszülöttek, csecsemők szűrővizsgálatai 46
6.2.3.1.4. Gyermekek szűrővizsgálatai 47
6.2.3.1.5. Felnőttek szűrővizsgálatai 47
6.3.4. Harmadlagos megelőzés 49
7. Ragályos betegségek iránti fogékonyság mérséklése 50
7.1. Immunizálás 50
7.2. Passzív immunizálás 50
7.3. Aktív immunizálás 51
7.3.1. A védőoltások célja 51
7.3.1.1. Érvek, ellenérvek 51
7.3.2. Vakcinák, oltó anyagok 54
7.3.2.1. Hagyományos vakcinák 54
7.3.2.1.1. Inaktivált vakcinák 54
7.3.2.1.2. Attenuált, gyengített vakcinák 55
7.3.2.1.3. Elölt kórokozókat tartalmazó, teljes értékű vakcinák 55
7.3.2.2. Korszerű vakcinák 56
7.3.2.2.1. Rekombináns vakcinák 56
7.3.2.2.2. Szintetikus peptidvakcinák 56
7.3.2.2.3. Élő rekombináns mikroorganizmus vakcinák 56
7.4. Hazai védőoltások 57
7.5. A 2006-ban elrendelt (a könyv írásakor érvényben levő) védőoltások 57
7.6. Hazánkban elérhető, választható, ajánlott védőoltások (2007-2010) 58
7.7. A vakcináció megvalósuló reményei 59
8. „Iskola- egészségtan", „Gyógypedagógiai iskola-egészségtan" 61
8.1. A pedagógus „helye" az „iskola-egészségügyben" 62
8.2. A gyógypedagógus „helye" a „gyógypedagógiai iskola-egészségügyben" 62
8.3. A „gyógypedagógiai iskola-egészségügyben" figyelembe veendő szempontok 63
8.3.1. A gyermek 63
8.3.1.1. A gyermek szellemi képessége (IQ) 63
8.3.1.2. A gyermek viselkedése 63
8.3.1.3. A gyermek testi adottságai 64
8.3.1.4. A gyermek „önállósága" és kapcsolatot teremtő képessége 64
8.3.2. A család 64
8.3.2.1. A családtagok „műveltsége" 64
8.3.2.2. A család gyermeknevelő képessége, gondozó készsége 65
8.3.2.3. „Empátia" a családban 65
8.3.2.4. A család létszáma, anyagi helyzete, lakása, otthona 65
8.3.3. Az intézmény 65
9. Pedagógus és gyógypedagógus „egészségügyi feladatai" 67
9.1. Általános élet- és munkafeltételek 67
9.2. Figyeli a „változásokat" a gyermeken és ruháján 67
9.3. Értesít, tájékoztat 67
9.4. Nem kerülik el a figyelmét ragályok kirobbanását megelőző, gyakoribbá
váló, nagy számban előforduló legfontosabb tünetek 68
9.5. Hozzákezd az elsősegélyhez, a járványveszély elhárításához 68
9.5.1 Teendők állapotromlás, rosszullét, betegség észlelésekor 69
9.5.2. Mit tegyen a pedagógus életveszély észlelésekor? 69
9.5.3. Teendők járvány gyanúja vagy járványveszély esetén 69
9.6. Ügyel az alapvető egészségügyi követelmények betartására, betartatására 70
9.7. Gyógyszer szedés ellenőrzése, gyógyszerek beadása, gyógyszer tárolás 70
9.8. Iskolai, diákotthoni komfort, stb. felügyelete 71
9.9. Káros szenvedélyek és a pedagógus 71
9.10. Szülőkkel való kapcsolat, együttműködés az egészségügyi személyzettel 71
10. Betegségek, rendellenességek, veszélyek érzékszervekkel felismerhető
előjelei 72
10.1. Látható változások 72
10.2. Hallással felfogható tünetek 74
10.3. Szaglással felderíthető jelenségek 74
10.4. Tapintás és betegség tünetek 75
10.5. Figyelmet felkeltő változások 75
11. Személyi higiéné 76
11.1. Mentális, pszichés higiéné 76
11.2. Alvás és egészség 77
11.2.1. Homeosztatikus alvásszabályozás 78
11.2.2. Az alvás szakaszai 78
11.2.3. Alvásigény 78
11.2.4. Alvászavarok 79
11.2.5. Insomia (alvás-elégtelenség) 80
11.2.6. Alvási rendellenességek 80
11.2.7. Nappali aluszékonyság 81
11 3. Az emberi test higiénéje 81
11 4 Az ember bioszisztémája és ökoszisztémája 82
114 1. Az ember külső és belső flórájának kialakulása 82
11.4.2. Betegségek és bioszisztéma 83
11.4.3. Anyatej és immunrendszer 84
11.4.4. Szoptatás és gyermekkori rák 84
11.5.1. Testünk belső higiénéje 84
11.5.1.1. A táplálkozás szervrendszerének higiéneje 85
11.5.1.1.1. Ajak, szájüreg higiénéje 85
11.5.11.1.1. Fogszuvasodás és a szénhidrátok 89
11.5.11.2. A tápcsatorna középső és alsó szakaszainak higiénéje... 89
11.5.1.1.2.1. Prebiotikumok, probiotikumok 90
11.5.1.2. A légző szervrendszer higiénéje 91
11.5.1.2.1. A felső légutak higiénéje 92
11.5.1.2.2. A gége higiénéje 92
11.5.1.2.3. Az alsó légutak higiénéje 92
11.5.1.2.4. Fontos szempontok a légző szervrendszer higiénéjében 93
11.5.1.3. Kiválasztás és szaporodás szervrendszereinek higiénéje 97
11.5.1.3.1. Női kiválasztó és szaporodási szervrendszer higiénéje 98
11.5.1. 3.2. Férfi kiválasztó és szaporodási szervrendszer higiénéje 100
11.5.1.3.3. Fontos szempontok a kiválasztás és szaporodás szerv
rendszerének higénéjéhez 100
11.5.2. A kültakaró higiénéje 101
11.5.2.1. A kültakaró védő funkciója 101
11.5.2.2. A kültakaró higiénéjének fenntartása 102
11.5.3. Az érzékszervek higiénéje 108
11.5.3.1. A látószerv higiénéje 109
11.5.3.2. A hallószerv higiénéje 111
11.5 4. Támasztó (váz-) és mozgató szervrendszer egészsége 112
11.5.4.1. A gerinc védelme n3
11.5.4.2. Végtagok, izületek védelme 119
11.5.4.3. Izmok gondozása 121
11.6. Ruházat és lábbelik higiénéje
11.7. Az ágyneműk higiénéje 122
11.8. Az otthon, a lakás, a kollégium 123
12.2.2. Férfiak testi higiénéje és a nemi élet 130
12.3. A nemi élet zavarai 131
12.3.1. A nők nemi életének zavarai 131
12.3.2. A férfiak nemi életének zavarai 132
12.4. Szexuális zaklatás és nemi erőszak 133
12.5.Gyermekvállalás, gyermekáldás 134
12.6. Védekezés a nemi úton terjedő betegségek ellen 135
13. Kórokozók, fertőzések, járványveszélyek az oktatási intézményekben 136
13.1. Fertőzések 136
13.1.1 .Fertőzések okozói 137
13.1.1.1. Virionok, vírusok 137
13.1.1.1.1. Gyakori vírusfertőzések 138
13.1.1.1.2. Magyarországon ritkán előforduló vírusfertőzések 141
13.1.1.1.3. Nemi szervek betegségeit okozó vírusok 144
13.1.1.1.4. Magyarországon még nem észlelt vírusfertőzések 145
13.1.1.2. Baktériumok 145
13.1.1.2.1. Gennykeltő és légúti fertőzéseket okozó baktériumok 146
13.1.1.2.2. Tápcsatorna fertőzéseket okozó baktériumok 147
13.1.1.2.3. Hazánkban ritkán előforduló fertőzéseket
okozó baktériumok 153
13.1.1.2.4. Nemi szervek betegségeit okozó baktériumok 154
13.1.1.2.5. A hazai lakosságot manapság fenyegető baktériumok 155
13.1.1.3. Paraziták 158
13.1.1.3.1. Protozoonok 159
13.1.1.3.1.1.Nemi betegséget terjesztő protozoon 160
13.1.1.3.2. Férgek 160
13.1.1.4. Gombák 161
13.1.1.5. ízeltlábúak 163
13.2. Fertőzés forrása az ember 164
13.3. A fertőzések terjedése 164
13.3.1. Cseppfertőzés 166
13.3.2. Közvetlen érintkezéssel terjedő kórokozók 167
13.3.3. Fertőzött élelmiszerek által terjesztett betegségek 167
13.3.4. „Ételmérgezések" 169
13.3.5. Fertőzött víz okozta betegségek 170
13.3.6. Testváladékok a fertőzések átadásában 170
13.3.7. Egészségügyi tevékenységek során terjesztett betegségek 170
13.3.8. Nyállal terjedő kórokozók 171
13.3.9. Méhlepényen átjutó kórokozók 171
13.3.10. Hüvelyből magzatvízzel átvihető kórokozók
(ún. vertikális átvitel) 171
13.3.11. Tárgyakkal terjedő fertőzések 171
13.3.12. Ritka terjedési lehetőségek 172
13.3.143. Élő közvetítők 173
13.3.14. "Kedvencek szerepe" a betegségek terjesztésében (zoonosisok) 173
13.3.14.1. Parazita fertőzések terjesztése 175
13.3.14.2. Gomba fertőzések átvitele 175
13.3.14.3 Kedvencek és bakteriális fertőzések 75
13.3.14.4. Ízeltlábúak okozta fertőzések átvitele 176
13.3.14.5. Vírusfertőzések terjesztése 176
13.3.15. Autoreinfectio 177
13.3.16. Szexuális úton terjedő betegségek (SZTB, Sexually
Transmitted Deseases, STD) 177
13.3.17. Nosocomialis fertőzések 178
14. Környezet és egészség az oktatási intézményekben 179
14.1. Légkör, levegő 179
14.2. Klíma 180
14.2.1. Belső környezet klímája 181
14.2.1.1. Épülettel összefüggő betegségek 181
14.2.1.2. „Beteg épület" tünetegyüttes 181
14.2.2. Beltéri légszennyezők 82
14.3. Környezet-egészségügy fontosabb szempontjai az oktatási
intézményekben 182
14.3.1. Településrendezés, elhelyezés követelményei 182
14.3.2. Vízellátás és csatornázás 183
14.3.3. Hőmérséklet, szellőzés, páratartalom 184
14.3.4. Világítás, akusztika 184
14.3.5. Berendezés jg5
14.3.6. Komfortot adó környezet 185
14.3.7. Biztonsági rendszerek 186
14.3.8. Csoportszobák, tantermek, tornaterek, egyéb
helyiségek méretei 186
14.3.8.1. óvoda, helyiségek 186
14.3.8.2. Iskolai termek 186
14.3.8.3.2. Iskolai termek 186
14.3.8.3.3. Diákotthon 187
15. Táplálkozás, élelmezés, egészség 189
15.1. Alapfogalmak 189
15.1.1. Tápanyagok, nutriensek 190
15.1.1.1. Fitotápanyagok 190
15.1.1.2. Táplálékok biológiai, energia-, élvezeti és tápértéke 190
15.1.1.3. Aminosavak és fehérjék 191
15.1.1.3.1. Állati fehérjék 191
15.1.1.3.2. Növényi fehérjék 193
15.1.1.4. Szénhidrátok 193
15.1.1.4.1. Egyszerű cukrok (monoszacharidok) 197
15.1.1.4.1.1. Hat szénatomot tartalmazó cukrok 197
15.1.1.4.1.2. Öt szénatomot tartalmazó cukrok (pentózok)197
15.1.1.4.1.3. Három szénatomú cukrok (triózok) 197
15.1.1.4.2. Két monoszacharidból álló cukrok 203
15.1.1.4.3. Hosszú szénláncú szénhidrátok (poliszacharidok) 203
15.1.1.4.3.1. Állati eredetű poliszacharid 203
15.1.1.4.3.2. Növényi poliszacharidok 203
15.1.1.5. Lipidek 204
15.1.1.5.1. Zsírok, olajok 204
15.1.1.5.1.1. Telítetlen zsírsavak forrásai 205
15.1.1.6. Funkcionális élelmiszer 206
15.1.1.7. Kiegészítők 207
15.1.1.7.1. Vitaminok 207
15.1.1.7.1.1. Vízben oldódó vitaminok 208
15.1.1.7.1.2. Zsírban oldódó vitaminok 210
15.1.1.7.2. Ásványi anyagok 211
15.1.1.7.3. Esszenciális anyagok 213
15.1.1.7.3.1. Szerves esszenciális anyagok 213
15.1.1.7.3.2. Szervetlen esszenciális anyagok 213
15.1.1.7.4. Biokatalizátorok 215
15.1.1.7.5. „Étrend-kiegészítők" 215
15.2. Tápanyag-, energiaszükséglet és normáik 215
15.3. Tápanyagok energia tartalma 217
15.3.1. Élettani haszonérték 218
15.4. Tápláltsági állapot 218
15.5. Hiányos táplálkozás 219
15.5.1. Vegetáriánus étrend 219
15.6 Folyadék szükséglet 220
15.6.1. Víz 220
15.6.2. Hideg italok 221
15.6.3. Szeszes italok 221
15.6.4. Üdítőitalok 222
15.6.5. Élvezeti szerek, italok (tea, kakaó, kávé, maté, guarana, cola) 223
15.7. Étkezés, élelmezés fontos szempontjai 223
15.7.1. Rendszeres étkezés 223
15.7.1.1. Étkezés és inzulin 224
15.8. Élelmezés fő szempontjai 225
15.9. Adalékok 226
15.10.1. Mérgező anyagok (toxinok) 228
15.10.1.1. Természetes eredetű toxinok 228
15.10.1.2. Táplálékkal bevitt toxikus anyagok 230
15.10.1.2.1. Tápanyag készítés technológiája 230
15.10.1.2.2. Szermaradékok 231
15.10.1.2.3. Környezetünkből származó mérgek a tápanyagokban 232
15.10.2. Táplálékkal emberi szervezetbe jutott kórokozók 234
15.10.3. Táplálékkal emberi szervezetbe jutott férgek 234
16. Utazás, kirándulás - egészségi?) 235
16.1. Óvodai, iskolai kirándulások, utazások 239
16.2. Hazai és környező országokba tervezett egyéni, családi utazások 240
16.3. Nagy távolságra utazás 240
Függelék 242
1.) Fontosabb élelmi anyag tartalom 100g növényi eredetű tápanyagban 242
2.) Hüvelyesek fontosabb élelmi anyag tartalmai 100 g-ban 243
3.) Élelmi anyag tartalom 100g zöldségben, gombában 243
4.) 100g friss gyümölcs élelmi anyag tartalma 244
5.) Diófélék, olajos magvak élelmi anyag tartalmai 100 g-ban 245
6.) Adalékok 245
6.1.) Színezékek az élelmiszerekben (E 100-180) 245
6.2.) Antioxidánsok (E 300-E 399) 246
6.3.) Tartósítószerek (E 200-E 299) 246
6.4.) Állományjavító, állománymódosító anyagok (E326-E 522) II 247
6.5. Savanyítok (savak), sók (E 260-E 513), (E 170-E 510) 247
6.6.) Aromásítók, ízfokozók (E 600-E 699) 247
6.7.) Édesítők (E 900-E 999) 248
6.8.) Csomósodást, tapadást gátló anyagok (E 500-E 599) 248
6.9.) Oldószerek adalékanyagok oldására 248
6.10.) Egyéb adalékanyagok 248
7.) Food and Drog Administration (FDA) 249
Irodalom 250
Szabó Mihály műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szabó Mihály könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.