A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Egészségtan

A katholikus polgári iskolák IV. oszt. számára

Szerző
Budapest
Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 99 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egészségtanom nyolcadik átdolgozott kiadását bocsátom útjára. Az átdolgozásban tekintettel voltam a könyv gyakorlati használatában felmerült tapasztalatokra, továbbá a gyakorlati szakemberek... Tovább

Előszó

Egészségtanom nyolcadik átdolgozott kiadását bocsátom útjára. Az átdolgozásban tekintettel voltam a könyv gyakorlati használatában felmerült tapasztalatokra, továbbá a gyakorlati szakemberek kívánságára, valamint az élettan és közegészségtan terén történt újabb kutatások eredményeire. Ennek a kiadásnak szerkesztésében is szigorúan ragaszkodtam régi elvemhez, hogy a tankönyv lehetőleg rövid legyen s csak épen a szükséges tudnivalókat tartalmazza. Tekintettel a szemléltetésnek nagy fontosságára, az új kiadásban több új képet voltam kénytelen beilleszteni.
Kis könyvemet abban a reményben bocsátom a szakkörök rendelkezésére, hogy az eddig tapasztalt kedvező fogadtatásra fog találni. Vissza

Tartalom

Előszó3
Bevezetés4
Az emberi test ismertetése
A sejtek mint a szerves lények alkotó elemei és a sejtek életműködései5
A mozgás szervei5
A csontok5
Az izmok9
Az érzékszervek9
A látás szerve10
A hallás szerve12
A szaglás szerve13
Az ízlés szerve13
A tapintás szerve13
A középponti idegrendszer15
A táplálkozás szervei16
Az emésztés szervei18
A vérkeringés szervei20
A lélekzés szervei23
A mirigyek25
Az ember a különböző életkorban26
Az élet tartama és annak tényezői27
Az egészség fenntartására vonatkozó ismeretek
A táplálkozás szükségessége és feladata29
A tápláolóanyagok és szerek29
A fontosabb élelmi- és élvezeti szerek30
Állati eredetű élelmiszerek30
Növényi eredetű élelmiszerek33
Ásványi eredetű táplálószerk35
Az élvezeti szerek37
A táplálószerek hamisítása38
A táplálék elkészítése a különböző kornak megfelelően40
A táplálék mennyisége és kielégítő volta42
A vegyes táplálkozás szükségessége43
A friss élelmiszerek fontossága43
A főzőedények és evőeszközök44
A lakás45
A lakás fontossága és hatása az egészségre45
A ruházkodás51
A test fejlesztése és ápolása53
A betegségek ellen való védekezés
A betegségek és okai64
A fertőző betegségek67
A fertőző betegségek okai és terjedése67
Nevezetesebb fertőző betegségek68
Az állatokról emberre ragadó fertőző betegségek73
Küzdelem a fertőző betegségek ellen73
Néhány jellegzetes betegségről75
Balesetek, sérülések és mérgezések a mindennapi életben76
A sebek77
A vérzések80
A csonttörés és ficamodás82
Az eszméletlenség83
A mérgezések88
A szeszmérgezés89
A nikotinmérgezés91
A betegek szállítása91
A betegápolás92
A házi gyógyszertár94
A kórházak haszna és szükségessége94
A kuruzslás95

Dr. Párdányi Emil

Dr. Párdányi Emil műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Párdányi Emil könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem