1.066.445

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Egészségfejlesztés

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 160 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 978-963-16-6524-6
Megjegyzés: Színes fotókkal és ábrákkal illusztrált. Tankönyvi szám: MK-6052-4. 2. kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A tankönyv az egészségügyi szakmacsoportos alapozó oktatás kerettantervének és az új érettségi követelményeinek megfelelően tárgyalja az egészségkultúra, az egészséges életmód, életvitel témaköreit, az egészség fenntartását befolyásoló tényezőket. Fontos szerep jut a betegségek megelőzését elősegítő magatartásnak, az egészségfejlesztésnek, és szó esik a médiatudatosságról is.
A könyv anyagának elsajátításával fejlődik a diákok saját és mások egészsége iránti felelősségtudata, és képesek lesznek segítséget nyújtani embertársaiknak egészségük megőrzéséhez és fejlesztéséhez.
A törzsanyag közé kerültek Jó, ha tudjuk és Érdekesség címmel a kiegészítő részek, amelyek hangsúlyos vagy a tananyaghoz szigorúan nem tartozó, de a megértést, megjegyzést könnyítő információt tartalmaznak. A képek nagy részéhez továbbgondolásra érdemes kérdések, megoldandó feladatok kapcsolódnak. Minden fejezet végén található egy rövid összefoglaló, a kulcsfogalmak felsorolása, valamint kérdések és feladatok.... Tovább

Fülszöveg

A tankönyv az egészségügyi szakmacsoportos alapozó oktatás kerettantervének és az új érettségi követelményeinek megfelelően tárgyalja az egészségkultúra, az egészséges életmód, életvitel témaköreit, az egészség fenntartását befolyásoló tényezőket. Fontos szerep jut a betegségek megelőzését elősegítő magatartásnak, az egészségfejlesztésnek, és szó esik a médiatudatosságról is.
A könyv anyagának elsajátításával fejlődik a diákok saját és mások egészsége iránti felelősségtudata, és képesek lesznek segítséget nyújtani embertársaiknak egészségük megőrzéséhez és fejlesztéséhez.
A törzsanyag közé kerültek Jó, ha tudjuk és Érdekesség címmel a kiegészítő részek, amelyek hangsúlyos vagy a tananyaghoz szigorúan nem tartozó, de a megértést, megjegyzést könnyítő információt tartalmaznak. A képek nagy részéhez továbbgondolásra érdemes kérdések, megoldandó feladatok kapcsolódnak. Minden fejezet végén található egy rövid összefoglaló, a kulcsfogalmak felsorolása, valamint kérdések és feladatok. Ajánljuk az egészségügyi szakképzéshez és más középiskolák diákjainak oktatásához is. Vissza

Tartalom

Előszó 7
I. AZ EGÉSZSÉGKULTÚRA 9
1.1. Az egészségkultúra mint az általános kultúra része 9
1.1.1. Az általános kultúra fogalma és jellemzői 9
1.1.2. Az egészségkultúra fogalma és jellemzői 11
1.2. Az egészséget meghatározó tényezők 14
1.2.1. Egyéni tulajdonságok 15
1.2.2. Környezeti tényezők 16
1.2.3. A magyar egészségügy felépítése 16
1.2.4. Magyarország lakosságának egészségi állapota 19
1.3. Az egészség értékjellege 26
1.3.1. Az egészség fogalma és jellemzői
1.3.2. Egészségmegőrzés 29
1.3.3. Egészségfejlesztés 32
1.4. Az egészségtudatos életvitel, életminőség kialakítása 35
1.4.1. Az életminőség javítása 36
1.4.2. A család szerepe az egészségtudatos életvitel kialakításában 37
1.4.3. A média szerepe az egészségtudatos életvitel kialakításában 38
1.4.4. A fogyatékosság és az életminőség összefüggése 41
1.4.5. Az élet minősége és az emberben rejlő lehetőségek 45
Összefoglalás 45
Kulcsfogalmak 46
Kérdések, feladatok 46
II. EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD, ÉLETVITEL 48
II. I. A higiéné fogalma és területei 48
II.1.1. A személyi és a környezeti higiéné kapcsolata 49
II.1.2. Egészségvédő tisztálkodás, testápolás 52
II.1.3. Díszítő kozmetika - divatok és veszélyek 64
II.2. Az egészséges táplálkozás 68
II.2 1. Az egészséges táplálkozás, az egészséges testsúly 68
II 2.2. Tápanyagok 69
II.2.3. Élelmiszerek, élelmi anyagok, adalékanyagok 74
II.2.4. A korszerű táplálkozás és az étrend 78
II.3. Az egészséges öltözködés 84
II.3.1. A ruházat szerepe, rendeltetése 85
II.3.2. A munkaruházat jelentősége, formái 86
II.3.3. A helyes lábbeli kiválasztása 89
II.4. A helyes testtartás és a rendszeres testedzés 92
II.4.1. A helyes testtartásalapja 92
II.4 2. Pihenés és szabadidő 94
II.4.3. Az állóképesség és a fizikai erőnlét megszerzése 96
II.5. Szexuális fejlődés serdülőkorban 98
II.5.1. Felkészülés a szexuális életre, családtervezés 98
II.5.2. Szexuális úton terjedő betegségek 103
II.6. A környezet és az ember kölcsönhatásai 109
II.6.1. Környezetszennyezés-emberi ártalmak 110
II.6.2. A talaj egészségtana 111
II.6.3. A levegő egészségtana 112
II6.4. A víz egészségtana 114
II.6.5. Az egészségügy feladata a környezet védelmében 116
Összefoglalás 119
Kulcsfogalmak 120
Kérdések, feladatok 120
III. AZ EGÉSZSÉG FENNTARTÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK 122
III.1. A betegség fogalma 122
III.1.1. A betegséget befolyásoló tényezők 122
III. 1.2. A betegség folyamata 123
III.2. A betegségek megelőzését célzó magatartás 126
III.2.1. Prevenció 127
II.2.2. Szűrővizsgálatok 129
III.2.3. Védőoltások 133
III.3. Egészségkárosító tényezők és magatartások 136
III.3.1. A stressz 136
III.3.2. Szenvedélybetegségek 136
III.3.3. Kábítószerek 137
III.3.4. Dohányzás 142
III.3.5. Alkoholizmus 144
III.3.6. Kóros játékszenvedély 149
III.3.7. Munkamánia 149
III.4. Természetes gyógymódok 150
III.5. Házi patika 154
Összefoglalás 155
Kulcsfogalmak 155
Kérdések, feladatok 155
Szakszavak jegyzéke 157
Irodalomjegyzék 159
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem