Fülszöveg
Ne mindig együnk így, ahogy itt ajánljuk. Ne a méltán híres és jóízű, hagyományos magyar ételek helyett készítsük ezeket -, csak azok mellé tegyük este gyors vacsorának. Ha a szegény dolgozó anya agyonfáradva hazaér, néha így is megoldhat egy-egy étkezést.
Sőt: a férj, és a gyerekek is elkészíthetik, hiszen itt nem főzésről van szó, hanem szinte csak étel-összeállításról, főként nyersen, vagy éppen csak párolva. Gyerekjáték.
És miért ne játszhatnának ezzel a gyerekeink? Olyan sok jó ötletünk van, ha hagyjuk őket kibontakozni.
Hogy olyan étel nincs, amilyet összehoznak? Nem baj. A pörkölttől a húslevesig minden úgy keletkezett, hogy először nem volt, azután valakinek támadt egy ötlete, és az étel megszületett.
Hogy nem mindig sikerül? Istenem, emlékezzünk rá: a legjobb szakács az éhség. Az újítás áldozatokkal jár: elemezzük a tanulságokat.
Bevallom, az én gyermekeim sokat elemeztek - és még nincs vége! Előfordul, hogy valami újdonság nem sikerül. De mindig új nyersanyag, az...
Tovább
Fülszöveg
Ne mindig együnk így, ahogy itt ajánljuk. Ne a méltán híres és jóízű, hagyományos magyar ételek helyett készítsük ezeket -, csak azok mellé tegyük este gyors vacsorának. Ha a szegény dolgozó anya agyonfáradva hazaér, néha így is megoldhat egy-egy étkezést.
Sőt: a férj, és a gyerekek is elkészíthetik, hiszen itt nem főzésről van szó, hanem szinte csak étel-összeállításról, főként nyersen, vagy éppen csak párolva. Gyerekjáték.
És miért ne játszhatnának ezzel a gyerekeink? Olyan sok jó ötletünk van, ha hagyjuk őket kibontakozni.
Hogy olyan étel nincs, amilyet összehoznak? Nem baj. A pörkölttől a húslevesig minden úgy keletkezett, hogy először nem volt, azután valakinek támadt egy ötlete, és az étel megszületett.
Hogy nem mindig sikerül? Istenem, emlékezzünk rá: a legjobb szakács az éhség. Az újítás áldozatokkal jár: elemezzük a tanulságokat.
Bevallom, az én gyermekeim sokat elemeztek - és még nincs vége! Előfordul, hogy valami újdonság nem sikerül. De mindig új nyersanyag, az idő kevés, a pénz szintén, folyton -folyvást újítani kell.
Az első időkben sokszor nehezteltek, főleg, ha valahol üdülőben jártak, vagy vendéglőben voltak, ahol "normális" ételeket kaptak.
Hazajöttek, leültek az én fél óra alatt összehozott (de azért szépen díszített) táljaim mellé, és naivan megkérdezték: "Mi ez?" Amire mindig csak azt tudtam - és tudom ma is - válaszolni: Ez az "ami van itthon-tál". Mire (régen) rám néztek, és megróttak, imigyen: "Anyukám. Máshol főznek. Rendes ételt főznek. Mi meg ehetjük a te asszociációidat!"
Ezeket az asszociációkat, a magamét és a sorstársaimért, a dolgozó, rohanó családanyákét tartalmazza ez a kis füzet.
Kívánom, hogy az olvasóim tegyenek túl rajtam, és még olcsóbban, gyorsabban, még egészségesebben főzzenek, hogy egészségesek legyünk, és azok is maradjunk.
Sok bátorságot hozzá!
Vissza