A nélkülözhetetlen vitaminok | |
Előszó | 5 |
Az élet ábécéje | 7 |
Egy még folyamatban lévő kutatásról | 8 |
A vitaminok osztályozása | 16 |
A táplálékkiegészítőkről | 22 |
Zsírban oldódó vitaminok | 27 |
A-vitamin és béta-karotin | 28 |
A D-vitamin (kalciferol) | 34 |
Az E-vitamin (tokoferol) | 40 |
Az F-vitamin | 46 |
A K-vitamin | 49 |
Vízben oldódó vitaminok | 53 |
C-vitamin (aszkorbinsav) | 54 |
A B-vitaminok csoportja | 62 |
Természetes táplálékkiegészítők | 93 |
A korpa | 94 |
A tejsavas erjedés | 96 |
A virágpor | 98 |
A szójalecitin | 100 |
A méz | 102 |
A méhpempő | 105 |
A propolisz | 107 |
A sörélesztő | 109 |
Vitaminok az asztalunkon | 111 |
Tápláló és finom! | 112 |
Gyógyító növények | |
A gyógyító természet | 5 |
Az aktív hatóanyagok megismerése | 6 |
A gyógyfüvek gyűjtése | 9 |
A gyógyfüvek tárolása | 11 |
Elkészítési módozatok | 13 |
Adagolás és alkalmazás | 16 |
Gyógynövények | 17 |
Főzetek, forrázatok, herbateák, borok | 97 |
A szív és a keringés | 98 |
Gyomor és bélrendszer | 109 |
Idegrendszer és lelki működés | 110 |
A hörgők és a tüdő | 113 |
Bőr, haj, köröm | 113 |
Szem | 115 |
Száj és fül | 115 |
Elsősegély | 116 |
Glosszárium: Gyógynövények hatásai | 120 |
Növények névmutatója | 122 |
Felhasznált irodalom | 126 |
Gyümölcsök, zöldségek | |
Kezdjük újra a termőföldnél | 5 |
Ne szenvedjünk, hanem uraljuk a változásokat | 5 |
Étel és betegség | 8 |
A zöldségek és az egészség | 18 |
Mi és a föld: az ásványok világának "adományai" | 21 |
Az egészséghez szükséges vitaminok | 24 |
A nagy gyógyítók | 26 |
Fokhagyma | 28 |
Articsóka | 31 |
Sárgarépa | 32 |
Káposzta | 35 |
Hagyma | 38 |
Citrom | 40 |
Alma | 43 |
Olívabogyó | 45 |
Burgonya | 48 |
Szója | 50 |
Szőlő | 52 |
A fűszerek világa | 55 |
Az egészség éléskamrája | 57 |
Kajszibarack | 58 |
Ananász | 58 |
Görögdinnye | 59 |
Amerikai mogyoró | 59 |
Narancs | 60 |
Spárga | 61 |
Avokádó | 62 |
Banán | 62 |
Cékla | 63 |
Mángold | 63 |
Kákiszilva | 64 |
Szentjánoskenyér | 64 |
Gesztenye | 65 |
Csicseriborsó | 66 |
Turbolya | 66 |
Uborka | 67 |
Zsidócseresznye | 67 |
Cikória, katáng | 68 |
Cseresznye | 69 |
Kókusz | 70 |
Birsalma | 70 |
Datolya | 72 |
Zöldbab | 72 |
Bab | 73 |
Lóbab | 74 |
Füge | 75 |
Fügekaktusz | 75 |
Édeskömény | 76 |
Földieper | 77 |
Gomba | 77 |
Napraforgó | 79 |
Kivi | 79 |
Málna | 80 |
Saláta | 81 |
Lencse | 81 |
Farkasbab | 82 |
Mandarin | 83 |
Mandula | 83 |
Mangó | 84 |
Padlizsán | 85 |
Gránátalma | 86 |
Sárgadinnye | 86 |
Fekete áfonya | 87 |
Vörös áfonya | 88 |
Eper | 88 |
Földiszeder | 89 |
Naspolya | 90 |
Mogyoró | 90 |
Dió | 91 |
Papaja | 92 |
Édesburgonya | 93 |
Paprika | 94 |
Körte | 95 |
Őszibarack | 96 |
Fenyőmag | 97 |
Zöldborsó | 98 |
Pisztácia | 99 |
Paradicsom | 99 |
Grépfrút | 101 |
Póréhagyma | 101 |
Petrezselyem | 102 |
Szilva | 103 |
Rebarbara | 104 |
Torma | 105 |
Réparepce | 106 |
Retek | 107 |
Ribizli | 108 |
Fekete ribizli | 108 |
Fekete bodza | 109 |
Zeller | 110 |
Galambbegy | 111 |
Spenót | 112 |
Gyermekláncfű | 113 |
Csicsóka | 114 |
Tök | 114 |
Cukkini | 116 |
Minden bajra van gyógyír | 117 |
Gabonafélék | |
Fontos élelmiszercsalád | 4 |
A gabonafélék értékei | 4 |
Biotermékek | 9 |
A csírás gabonák | 13 |
Főzési tanácsok | 16 |
A búza | 19 |
Változatok | 19 |
A mag szerkezete | 20 |
Tápanyagjellemzők | 22 |
Teljes értékű és biotermékek | 23 |
A búza elkészítése | 26 |
A rizs | 42 |
A mag szerkezete | 43 |
Teljes értékű és finomított rizs | 44 |
Felhasználása | 47 |
A risz elkészítése | 49 |
A köles | 57 |
Finomítás | 57 |
Összetétel és tulajdonságok | 58 |
Felhasználása | 59 |
A köles elkészítése | 60 |
Az árpa | 67 |
Az árpa változatai és tulajdonságaik | 68 |
Összetétel és tulajdonságok | 70 |
Felhasználása | 71 |
Az árpa elkészítése | 72 |
A zab | 78 |
Összetétel és tulajdonságok | 78 |
Felhasználása | 81 |
A zab elkészítése | 82 |
A kukorica | 87 |
A kukoricacső szerkezete | 88 |
Összetétel és tulajdonságok | 89 |
Felhasználása | 91 |
A kukorica elkészítése | 92 |
A rozs | 97 |
Összetétel és tulajdonságok | 99 |
Felhasználása | 99 |
A rozs elkészítése | 101 |
A tönköly | 104 |
Változatok és jellegzetességek | 105 |
Tulajdonságok és felhasználása | 105 |
A tönköly elkészítése | 106 |
A hajdina | 109 |
Összetétel és tulajdonságok | 110 |
Felhasználása | 111 |
A hajdina elkészítése | 112 |
Az amaránt | 117 |
Összetétel és tulajdonságok | 117 |
Felhasználása | 118 |
Bibliográfia | 120 |
Tárgymutató | 121 |
Receptmutató | 122 |
Kalóriák | |
A táplálkozás alapelvei | 4 |
Az étrend alapelvei | 6 |
Emésztés és felszívódás | 13 |
A táplálék emészthetősége | 16 |
A szervezet szükségletei és a táplálkozási alapelvek szerepe | 19 |
Hogyan és mennyit együnk | 29 |
Ideális mindennapi táplálkozás | 30 |
Az elmélettől a gyakorlatig | 50 |
Receptek | 51 |
Első fogások | 52 |
Második fogások: húsételek | 68 |
Második fogások: halak | 82 |
"Torkos" fogások | 88 |
Köretek | 92 |
Édességek | 108 |
Illóolajok | |
Ismerkedjünk meg az illóolajokkal! | 4 |
A legfontosabb illóolajok | 11 |
Bazsalikom | 12 |
Bergamott | 14 |
Borsmenta | 17 |
Ciprus | 20 |
Citrom | 22 |
Édeskömény | 25 |
Eukaliptusz | 27 |
Izsóp | 30 |
Kamilla | 33 |
Keserű narancs | 36 |
Levendula | 38 |
Majoránna | 41 |
Mandarin | 44 |
Muskotályzsálya | 47 |
Nerol | 49 |
Rozmaring | 51 |
Rózsa | 54 |
Teafa | 57 |
Tömjén | 59 |
Egészségmegőrzés és gyógyítás illóolajokkal | 61 |
A leggyakoribb panaszok kúrálása illóolajokkal | 62 |
Emésztőrendszeri panaszok | 67 |
Szív- és érrendszeri panaszok | 72 |
Bőrpanaszok | 75 |
Máj- és epebántalmak | 78 |
Nőgyógyászati és húgyúti bántalmak | 79 |
Vegetatív idegrendszeri panaszok | 83 |
Izom- és csontfájdalmak | 87 |
Áldott állapot és szoptatás | 88 |
Az illóolajok és gyermekeink | 90 |
Szépségápolás illóolajokkal | 93 |
Illóolajokkal a jobb közérzetért | 94 |
Alternatív gyógymódok illóolajokkal | 99 |
Masszírozás és akupunktúra illóolajokkal kombinálva | 100 |
Akupunktúra és akupresszúra | 102 |
Masszázsolajak és technikák | 105 |
Narancsbőr elleni masszázs | 110 |
Használati útmutató | 111 |
Helyes ételtársítás | |
Életünk az ételünk | 4 |
A méregtelenítés és a testsúly | 5 |
Emésztés | 5 |
Az emésztési folyamat | 7 |
A táplálék útja | 8 |
Egy élelmiszer, többféle tápanyag | 9 |
Az étel minősége | 13 |
A mennyiség mítosza | 21 |
Az élelmiszerek összeállítása | 22 |
Amit újra kellene tanulni, és amit el kellene felejteni | 23 |
Mi a természetes élelem? | 26 |
Az új táplálkozási modell | 27 |
Régi rossz szokások: tészta és hús | 28 |
Új étrend: kezdjük a vegyes salátával | 29 |
Paradicsomos spagetti? | 30 |
Fűszerezés és társítás | 31 |
Tésztareceptek | 32 |
Ismerjük meg jobban a gabonaféléket! | 33 |
Hüvelyesek | 34 |
A hús | 35 |
Ha már a nemes proteinekről van szó | 36 |
Gyümölcs jobb magában, mint rossz társítással | 37 |
A savanyú, édes-savanyú és édes gyümölcsök | 38 |
Az édesség ideje | 39 |
Egytálétel: a nyerő megoldás | 41 |
Nem könnyű jól társítani az ételeket | 42 |
Az első számú alapszabály | 43 |
Proteinek és proteinek | 44 |
Amidok, zsírszegény fehérjék és zsírokban gazdag fehérjék | 45 |
Miért együnk több gyümölcsöt és zöldséget? | 47 |
Gyerekek: egy okkal több, miért ne együnk összevissza | 48 |
Jó és rossz társítások | 49 |
A gabonák és gabonatermékek | 51 |
Fehér vagy teljes kiőrlésű kenyér? | 57 |
A húsok | 61 |
A hal | 63 |
A tej | 67 |
Sajtok | 70 |
A tojás | 73 |
A leggyakrabban fogyasztott hüvelyesek | 75 |
Gyümölcs és zöldség | 79 |
Aromák, fűszerek, gyümölcsök és zöldségek | 82 |
A legismertebb tünetek és betegségek | |
A javasolt élelmiszerek | 108 |
Receptek egy hétre | 111 |
Hét jó étvágyú nap | 112 |
Miért ne variálhatnánk a reggelit is? | 125 |
Gyógyító masszázs | |
A masszázs öröme | 4 |
Alapfogások | 7 |
A légzés | 10 |
Az akupresszúra | 11 |
A legelterjedtebb technikák | 12 |
Shiatsu | 13 |
Az energia harmonikus áramlása | 14 |
A tüdőmeridián | 21 |
A vastagbél-meridián | 22 |
A gyomormeridián | 23 |
A lépmeridián | 24 |
A szívmeridián | 25 |
A vékonybél-meridián | 26 |
A húgyhólyag-meridián | 27 |
A vesemeridián | 28 |
A szívburok-meridián | 29 |
A tripla melegítő meridián | 31 |
Az epehólyag-meridián | 31 |
A májmeridián | 32 |
A kormányzó vez eték | 33 |
A befogadó vezeték | 34 |
Masszázs-előkészítő gyakorlatok | 35 |
Shiatsu-alapfogások | 40 |
A hát | 40 |
A láb és a lábfej | 46 |
A kar és a kéz | 50 |
A váll és a nyak | 53 |
A fej és az arc | 56 |
Reflexológia | 59 |
Mi is az a reflexológia? | 60 |
Talpreflexológia | 74 |
A fej | 74 |
A légzőszervrendszer | 75 |
A vázrendszer | 75 |
A vizeletkiválasztó és -elvezető szervrendszer | 76 |
A nemi szervrendszer | 77 |
A keringési rendszer | 77 |
Az emésztőrendszer | 78 |
A hasi idegközpont | 79 |
Az érzékszervek | 80 |
Az idegrendszer | 80 |
Az endokrin rendszer | 81 |
A nyirokrendszer | 82 |
Bioenergetika | 83 |
A bioenergia kölcsönös áramlása | 84 |
A bioenergetika technikái | 85 |
A nyak, a váll és a hát masszírozása | 85 |
A hát alsó részének és a farizmok masszírozása | 86 |
Talpmasszázs hason fekvő helyzetben | 87 |
A lábbal végzett hátmasszázs | 88 |
A testmasszázs | 89 |
Az izmok és az egészség | 90 |
A testmasszázs | 92 |
A hát | 92 |
A fenék | 96 |
A láb és a lábfej | 97 |
A kar és a kéz | 101 |
A fej és a nyak | 105 |
A mellkas és a has | 109 |
Az önmasszázs | 110 |
A fej | 111 |
A tarkó, a nyak és a váll | 114 |
A kéz és a kar | 116 |
A mellkas és a has | 119 |
A lábfej és a láb | 120 |
A hát és a comb | 125 |
Vegetáriánus konyha | |
Amit megeszel, az te leszel | 4 |
A modern kori táplálkozás hibái | 4 |
Milyen is a természetes táplálék? | 18 |
A vegetáriánus étrend dicsérete | 21 |
Ínycsiklandó bruschetták | 23 |
Bruschetta caprese | 24 |
Zöldségszószos-fűszeres bruschetta | 24 |
Rusztikus pirítós rozmaringgal | 25 |
Calabriai paprikás pirítós | 25 |
Padlizsános bruschetta | 26 |
Fűszeres-ricottás bruschetta | 26 |
Előételek | 27 |
Radicchiotekercsek | 28 |
Pirított fekete olívabogyó | 28 |
Gorgonzolamártás | 29 |
Vegetáriánus pástétom | 29 |
Csicseriborsó-pástétom (humusz) | 30 |
Nyers zöldséges ételek | 31 |
Mogyorós sárgarépa salátaágyon | 32 |
Csípős articsókasaláta | 32 |
Fodros saláta gazdagon | 33 |
Káposzta-alma egyensúlysaláta | 33 |
Töltött paradicsom | 34 |
Zellersaláta | 34 |
Vadon termő növények | 35 |
Gyermekláncfűleves tojással | 36 |
Tavaszi csalánfőzelék | 36 |
Rántotta búzacsírával | 38 |
Nyers paradicsom búzacsírával | 38 |
Zöldség- és krémlevesek | 39 |
Hamisgulyás tojással | 40 |
Könnyű kölesleves | 40 |
Bőségleves | 41 |
Hagymaleves | 42 |
Árpapehelyleves | 42 |
Panzanella | 43 |
Azuki leves | 43 |
Édeskáposzta-leves paprikával | 44 |
Gazpacho (uborkás krémleves) | 44 |
Sárgaborsó-krémleves | 45 |
Brokkolikrémleves | 45 |
Spenótleves zabpehellyel | 46 |
Köményes sárgarépa-krémleves | 46 |
Pörkölt hajdina hagymamártásban | 47 |
Csípős rozsleves majorannával | 47 |
Tönkölybúzás zöldségleves | 48 |
Vörös algás zabpehelyleves | 48 |
Gyömbéres zöldségleves árpával | 49 |
Illatos gesztenyeleves | 49 |
Algás misóleves tofuval | 50 |
Zöldlencseleves tamarival | 50 |
Bableves tésztával olasz módra | 51 |
Különleges burgonyaleves | 51 |
Ízletes olasz bableves | 52 |
Első fogások | 53 |
Basmati rizses piláf | 54 |
Gyors rizs | 54 |
Fokhagymás rizs | 55 |
Lencsés bulgur | 55 |
Vegetáriánus zsemlegombóc | 56 |
Zöldséges kuszkusz | 57 |
Nyári kuszkusz | 57 |
Hagyományos gnocchi | 58 |
Ricottás zabpehelylepény | 58 |
Daragnocchi | 59 |
Görög saláta | 59 |
Rozsos saláta | 60 |
Metélt tészta tönkölybúzás zellerkrémmel | 60 |
Paradicsomos padlizsán | 61 |
Padlizsános rakott tészta | 61 |
Csalános hántolt árpatál | 62 |
Olívabogyós árpakása | 62 |
Olívabogyós pastasciutta | 63 |
Spagetti kapribogyóval és citrommal | 63 |
Articsókás rizs | 64 |
Diós rizs | 64 |
Rizibizi olasz módra | 65 |
Sárgarépás rizs dióval | 65 |
Szicíliai tepsis rizs | 66 |
Spenótos rizs | 67 |
Gombás rizs | 67 |
Édeskáposztás rizs | 68 |
Mazsolás rizs | 68 |
Spagetti fokhagymával, csípős paprikával és olívaolajjal | 69 |
Zöldséges carbonara | 70 |
Tavaszi spagetti | 70 |
Csípős zabpüré | 71 |
Padlizsános spagetti | 71 |
Vörös radicchiós spagetti | 72 |
Fűszeres zab póréhagymával | 72 |
Tabuleh | 73 |
Diós bulgur | 73 |
Zöldpaprikás metélt | 74 |
Paradicsomos búza | 74 |
Édes-savanyú szójatempeh | 75 |
Gyömbéres szójatempeh | 75 |
Zabpehely zöldségtál | 76 |
"Trikolór" cukkinis tészta | 76 |
Második fogások | 77 |
Töltött articsóka | 78 |
Tepsis máriatövis (cardi) | 78 |
Sütőtökös köles | 79 |
Kölesropogós | 80 |
Tepsis köles | 80 |
Spenótos béles | 81 |
Zsályás pizzalángos | 81 |
Szicíliai fava (lóbab) | 82 |
Serpenyős azukibab | 82 |
Sárgarépás töltött lángos | 83 |
Fűszeres töltött pizzalángos (focaccia) | 83 |
Aostai fondü | 84 |
Sajttorta | 84 |
Ízletes édeskáposzta-tekercs | 85 |
Burgonyatorony | 85 |
Pármai padlizsán | 86 |
Töltött padlizsán | 86 |
Gombával töltött főtt burgonya | 87 |
Tepsis burgonya | 87 |
Olasz lecsó | 88 |
Olívabogyós paprika | 88 |
Pizzatészta készítése házilag | 89 |
Kovászporral készülő pizzatészta | 90 |
A dagasztás nélküli házikenyér dicsérete | 91 |
"Margherita" pizza | 92 |
"Capricciosa" pizza | 93 |
Fűszeres illatú pizza | 93 |
Cukkinis pizza | 94 |
A kukoricakása alapreceptje | 95 |
Karfiolos puliszka | 96 |
Zöldséges puliszkaleves | 96 |
Sült polenta | 97 |
Sajtos hajdinamálé | 97 |
Zöldborsós-articsókás málé | 98 |
Rakott málé | 98 |
Fejessaláta-omlett | 99 |
Zöldbabos omlett | 99 |
Cukkiniomlett | 100 |
Sütőtöktorta | 100 |
Sajtos szuflé | 101 |
Zöldséges sajtkrém | 101 |
Tepsis spenót | 102 |
Ízletes csicsóka (topinambur) | 102 |
Párolt seitan | 103 |
Seitanbatyuk | 103 |
Tofurostélyos | 104 |
Pirított tofu | 104 |
Sajtos-fűszeres burgonyatorta | 105 |
Paradicsomos burgonya | 105 |
Ezerízű rántotta | 106 |
Paradicsomos meglepetés | 106 |
Joghurtos buggyantott tojás | 107 |
Tepsis fűszeres tojás | 107 |
Paprikában sült tojás | 108 |
Édességek és desszertek | 109 |
Darapuding | 110 |
Árpapuding | 110 |
Almás béles | 111 |
Zabpehelypite | 111 |
Almás rétes | 112 |
Répatorta | 113 |
Sütőtökös finomság | 113 |
Fügés édesség | 114 |
Sült túrómálé | 114 |
Rozsdesszert | 115 |
Édes rozs | 115 |
Fekete áfonya fagylalt | 116 |
Fekete ribizli fagylalt | 116 |
Kókuszlabdák | 117 |
Mandulás kókuszropogós | 117 |
Szilvakrém | 118 |
Almás gesztenyekrém | 118 |
Sült alma | 119 |
Őszibarack szuflé | 119 |
Castagnaccio-olasz gesztenyelepény | 120 |
Körtetorta | 120 |
Kelt diós lepény | 121 |
Szentjánoskenyér-lepény | 121 |
Ásványi anyagok és nyomelemek | |
A természet jelentése | 5 |
A humuszból az élet... | 6 |
Egészség = Jó-lét | 9 |
Az emberi szervezet "legnagyobb" ásványi anyagai | 12 |
A nyomelemek funkciója | 15 |
A nyomelemek természetes lelőhelye | 18 |
Az alumíniumtól a vasig | 21 |
A nyomelemek és szerepük | |
Alumínium | 22 |
Bizmut | 23 |
Bór | 24 |
Bróm | 25 |
Cink | 26 |
Ezüst | 28 |
Fluor | 29 |
Germánium | 30 |
Jód | 31 |
Kobalt | 32 |
Króm | 33 |
Lítium | 34 |
Mangán | 35 |
Molibdén | 36 |
Nikkel | 37 |
Réz | 39 |
Szelén | 40 |
Szilícium | 41 |
Vanádium | 42 |
Vas | 43 |
Nyomelem-terápia | 45 |
Történeti bevezetés | 46 |
Mikortól számítjuk a nyomelem-terápia kezdetét? | 50 |
Hogyan viselkednek és szívódnak fel a nyomelemek? | 53 |
Általános kórképek | 57 |
Betegségek és gyógymódjaik | |
Bőrelváltozások | 58 |
Ízületi-reumatikus megbetegedések | 59 |
A szexuális élet zavarai | 61 |
Nőgyógyászati betegségek | 63 |
Megfázásos betegségek | 66 |
A fejfájás | 69 |
A keringési rendszer | 70 |
Az emésztőszervrendszer | 72 |
Az idegrendszer | 74 |
A légzőszervi rendszer | 77 |
Az öt érzékszerv zavarai | 80 |
Természetes gyógymódok | 89 |
Társítva hatásosabbak | |
Nyomelem-terápia és homeopátia | 90 |
A Bach-féle virágterápia | 92 |
A gyógynövény-terápia | 96 |
A vitaminterápia | 99 |
Az aromaterápia | 101 |
A népi gyógymódok | 102 |
Testkezelések | 103 |
Mit is jelent ma az egészség? | 104 |
Betegségtől az egészségig | 105 |
A betegségek és az alkalmazott nyomelem-terápiás gyógymódok ABC-rendben | |
A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társaik | |
Édes és értékes | 4 |
Energiakoncentrátum | 4 |
A méhek | 7 |
A méz | 11 |
Készül a méz | 12 |
Ősi gyógyszer | 19 |
A méz és a kozmetikumok | 28 |
A pollen | 31 |
A virág szívéből | 32 |
A virágpor gyógyító hatása | 35 |
A méhpempő | 41 |
A hosszú élet titka? | 42 |
A méhpempő gyógyhatása | 45 |
A propolisz | 47 |
Kaptárba zárt orvosság | 48 |
A viasz | 53 |
Volt egyszer a viasz... | 54 |
A méreg | 57 |
Jótékony szúrások | 58 |
Gyógyteák | 61 |
Nemesi táplálék | 62 |
Szószok és ízesítők | 67 |
Mézes öntet | 68 |
Édes-savanyú szósz csokoládéval | 68 |
Kapribogyós szósz | 68 |
Joghurtos szósz | 69 |
Paprikaszósz | 69 |
Mézes pác halhoz | 70 |
Mentaszósz | 70 |
Tormaszósz | 70 |
Gyömbéres tofuszósz | 72 |
Vinaigrette-mártás | 72 |
Pikáns vinaigrette-mártás | 72 |
Nem csak édesség | 73 |
Édes-savanyú zöldség | 74 |
Édes-savanyú uborka | 74 |
Pekingi kacsa | 75 |
Sós sertéskaraj | 75 |
Édes-savanyú vaddisznó | 76 |
Káposztás-répás saláta | 78 |
Gyermekláncfű-saláta | 78 |
Mézes-gyömbéres rákok | 79 |
Uborkasaláta | 79 |
Mézes sonka | 80 |
Makaróni mézes-sáfrányos szószban | 80 |
Mézes rokfort | 82 |
Királynő rizottó | 82 |
Mazsolás endívia | 84 |
Édes-savanyú tök | 84 |
Citromos cukkini | 86 |
Zöldséges tofu | 86 |
Krémek, desszertek | 87 |
Gesztenyepuding | 88 |
Pótkávés-mazsolás puding | 88 |
Mézpuding | 89 |
Sokmagvas puding | 89 |
Pótkávés puding | 90 |
Gyümölcskrém | 90 |
Mézes krém | 90 |
Árpakrém | 91 |
Ricottás desszert | 91 |
Rozskrém | 91 |
Szilvakrém | 92 |
Vegyesgyümölcs-zselé | 92 |
Mézes-levendulás fagylalt | 92 |
Banánfagylalt | 94 |
Kókuszos málna | 94 |
Mézes körte | 96 |
Kókuszfagylalt | 96 |
Zabpelyhes müzli | 96 |
Édes puliszka | 98 |
Meggyszorbet | 98 |
Sütemények | 99 |
Áldott lélek | 100 |
Kandírozott gyümölcshéjak | 100 |
Mézes keksz | 101 |
Édes gombóc | 101 |
Grillázs | 102 |
Fonott kalács | 102 |
Almás lepény | 103 |
Mézes kelt tészta | 103 |
Mandulával töltött fánk | 104 |
Diós zsömle | 104 |
Diogenész fűszeres kenyere | 105 |
Kurabi | 105 |
Mézes "hot-cakes" | 106 |
Mézeskalács | 106 |
Sienai lepény | 107 |
Borsos sütemény | 107 |
Szerb sütemény | 108 |
Mézes szebada | 108 |
Mandulás sütemény mézzel | 110 |
Mézescsók | 110 |
Mézes aprósütemény (taralli) | 111 |
Almás-gesztenyés torta | 111 |
Torrone | 112 |
Kenyértorta | 112 |
Feketeáfonya-torta | 113 |
Mazsolás-mézes torta | 113 |
Töktorta | 114 |
Italok | 115 |
Pikáns üdítő | 116 |
Málnás-ribizlis víz | 116 |
Ánizspálinka | 116 |
Dinnyés üdítő | 117 |
Narancslé | 117 |
Mézes ital | 117 |
Zsályapálinka | 118 |
Gin | 118 |
Mézes-mentás pálinka | 118 |
Mézes pálinka | 120 |
Fekete áfonyás pálinka | 120 |
Méhsör | 120 |
Mandulatej | 122 |
Mézes tej | 122 |
Eperlikőr | 122 |
Mézes gyógylikőr | 123 |
Mentalikőr | 123 |
Ciprusi bor | 123 |
Gyömbéres tea | 124 |
Mézes likőr | 124 |
Fahéjas likőr | 124 |
Gyógyhatású ételek | |
Táplálkozás és egészség | 4 |
Betegségek és étkezési szokások | 4 |
Miként társítsuk ételeinket? | 7 |
Vezérfonal a napi étrend összeállításához | 9 |
A helytelen táplálkozás okozta leggyakoribb betegségek | 10 |
Mi nevezhető "természetes tápláléknak"? | 11 |
A gyógynövények használatáról | 12 |
Élelmiszerek | 13 |
Betegségek esetén javasolt élelmiszerek | 65 |
Az élelmiszerek betűrendes mutatója | 122 |
A betegségek betűrendes mutatója | 124 |
Aloé | |
Növények és hatóanyagaik | 5 |
A gyógyító növény | 7 |
Bevezetés | 8 |
Az ókortól a középkorig | 13 |
Az aloé újrafelfedezése | 17 |
A modern kutatás | 21 |
Egy kis botanika | 25 |
Házban és kertben | 29 |
Közelebbről megvizsgálva | 31 |
Összetétel és tulajdonságok | 32 |
A gél tartósítása | 43 |
A kereskedelemben kapható termékek | 45 |
Gyógyuljunk az aloéval | 51 |
Néhány óvintézkedés | 52 |
Bőrbántalmak | 53 |
Az emésztőrendszer zavarai | 59 |
A májműködés zavarai | 61 |
Paraziták a bélben | 68 |
Nőgyógyászati panaszok | 72 |
Táplálkozással összefüggő betegségek | 77 |
Érrendszeri zavarok | 80 |
Egyéb javallatok | 87 |
Elsősegély | 91 |
Az aloé és az állatorvoslás | 93 |
Aloe arborescens és a daganatok | 97 |
A lehetséges gyógymód felkutatása | 98 |
Függelék: mutagenezis, rák és kémiai anyagok | 115 |
Házipatika aloéval | 112 |
Hasznos címek | 124 |
Homeopátia | |
Bevezetés | 4 |
Megismerés és intuíció | 4 |
Homeopátia, a bajok gyökerét kereső orvoslás | 4 |
A vizsgálat | 5 |
A betegségre való hajlam | 6 |
Hasonlót a hasonlóval | 8 |
Örökletes nozódák | 9 |
A homeopátiás recepttár haszna | 9 |
Gyorssegély | 12 |
Tünetek és betegségek | 13 |
Mutató | 120 |
Házipatika | |
Gyógyítsd meg önmagad | 4 |
Betegségek és gyógymódjuk | 5 |
Élelmiszerek és gyógyhatásuk | 111 |
Gyógyító-szépítő pakolások, agyagkúrák | |
Gyógyuljunk az agyag segítségével | 5 |
Az agyag a történelemben | 8 |
Az agyag összetétele | 12 |
Az agyag tulajdonságai | 15 |
Az agyag különböző fajtái | 20 |
Hogyan használjuk az agyagot | 24 |
Külsőleg | 24 |
Belsőleg | 30 |
Betegségek és gyógymódok | 33 |
Függelék: A reflexzónamasszás | 89 |
Mi a reflexológia | 89 |
Energiaáramlás és masszázs | 90 |
A reflextevékenység | 90 |
Mit értünk reflex alatt | 91 |
A bőrés a reflexológia | 92 |
A reflexzónák | 93 |
A kapcsolódás elve | 94 |
Az energia elakadása ellen | 95 |
Hogyan végezzük a masszázst | 97 |
A kéz helyzete a lábon | 98 |
A páciens helyzete | 99 |
Két alapvető szabály | 100 |
A reakciók | 101 |
Reflexkezelés | 101 |
Ellazulás | 101 |
Ellazítási módszerek | 102 |
A lábfej reflexológiája | 104 |
A fej | 104 |
A légzőrendszer | 105 |
A csontrendszer | 106 |
A vizeletkiválasztó és -elvezető rendszer | 107 |
A keringési rendszer | 108 |
A nemi szervek | 109 |
Emésztőrendszer | 110 |
A napfonat | 111 |
Az érzékszervek | 112 |
Az idegrendszer | 113 |
Az endokrin rendszer | 114 |
A nyirokrendszer | 115 |
A fejés | 116 |
Gyógyteák | |
Gyógyítás füvekkel | 4 |
A növények aktív hatóanyagai | 5 |
A herbatea elkészítése | 7 |
Mikor igyunk gyógyteát? | 8 |
Pár gyakorlati tanács | 9 |
Óvatosan a növényi drogokkal! Jó tanácsok és ellenjavallatok | 10 |
Gyógynövények | 13 |
Gyógyteák | 61 |
Gyógyteák légzőszervi panaszokra | 62 |
Gyógyteák szívpanaszokra és vér-, illetve nyirokkeringési zavarokra | 68 |
Gyógyteák a máj- és a hasnyálmirigy rendellenességeire | 87 |
Gyógyteák húgyúti és nemi szervi panaszokra | 90 |
Gyógyteák csontrendszeri és ízületi panaszokra | 98 |
Gyógyteák a bőr gyulladásos megbetegedéseire | 108 |
Gyógyteák a szem gyulladásos megbetegedéseire | 108 |
Gyógyteák idegrendszeri panaszokra | 110 |
Gyógyteák lázas állapotok csillapítására | 118 |
Fogyasztó hatású gyógyteák | 120 |
Gyógynövények betűrendes mutatója | 122 |
Betegségek betűrendes mutatója | 124 |
Allergia | |
Allergia | 5 |
Atópia - allergia - immunitás | 6 |
Immunitás | 7 |
Kisszótár | 7 |
Immunsejtek | 9 |
Az immunrendszer egyéni érése | 9 |
Az allergia mechanizmusa | 10 |
Az allergia mechanizmusa | 10 |
Az allergia kivizsgálása | 11 |
Az allergiás reakció fajtái | 13 |
Vizsgálati eljárások | 13 |
Prick-teszt | 13 |
Vérvizsgálat | 13 |
Hasznos tudnunk | 13 |
Direkt provokációs vizsgálatok | 14 |
Természetgyógyászatban használt módszerek | 14 |
Epikután (bőrfelületi) bőrteszt | 14 |
Eliminációs (kirekesztéses diéta) | 14 |
Limfocita transzformációs vizsgálat | 14 |
Különleges eljárások | 15 |
Az allergiák kezelésének általános lehetőségei | 15 |
Megelőzés | 15 |
Gyermekink védelmében | 16 |
Kezelés | 16 |
Gyógyszeres kezelés | 16 |
Membránstabilizátorok - kromonszármazékok | 17 |
H1 receptorokon kifejtett hatások | 17 |
Antihisztaminok | 17 |
A hisztamin másik két ismert receptorán kifejtett hatások | 18 |
Szteroidok | 18 |
A három szteroid hormoncsalád | 19 |
Valós és vélt félelmek a szteroidkezelést illetően | 19 |
Magyarországon elérhető leukotriének | 20 |
Leukotrién antagonisták | 20 |
Kísérleti gyógyszerek | 21 |
Kiegészítő kezelések | 21 |
Fényterápia | 21 |
Alternatív gyógymódok | 22 |
Homeopátia | 22 |
Akupunktúra | 22 |
Természetgyógyászat, kineziológia és társai | 23 |
Csodavárás? | 23 |
Tudomány és mágia határán | 24 |
Gyógynövények | 24 |
Az "atópiás menet" | 24 |
Ételallergia, intolerancia | 25 |
Élelmiszer-intolerancia és allergia | 25 |
Tejintolerancia | 26 |
Gluténszenzitív enteropátia, cöliákia | 27 |
Nem mind allergia, amit annak hiszünk | 27 |
Valódi ételallergia | 28 |
A bélnyálkahártya felépítése | 28 |
Az emésztőrendszer | 29 |
Az M-sejtek | 30 |
Mikor gondoljunk kisbabánknál táplálékallergiára? | 32 |
A tej összetétele, százalék | 33 |
A tejallergia | 33 |
Tartósítószerek, adalékanyagok | 33 |
Élelmiszer-adalékok | 34 |
Ételallergia okozta egyéb tünetek | 34 |
Bőrgyógyászati allergiák | 35 |
Bőrirritáció és allergia | 36 |
A bőr felépítése | 36 |
Csalánkiütés, urtikária | 37 |
Ödéma, allergiás duzzanat | 37 |
HANO, egy újonnan felismert ödémaforma | 38 |
Veszélyes gyógyszermellékhatás | 38 |
Allergiás jellegű bőrgyulladás - atópiás dermatitisz | 39 |
Kontakt dermatitisz (érintkezéses bőrgyullatdás), ekcéma | 39 |
Kontakt ekcéma kialakulása | 40 |
Latexallergia | 41 |
Latex | 41 |
Higany | 42 |
Bőrgyulladást kiváltó leggyakoribb okok testtájak szerint | 43 |
Kezelés | 43 |
Foglalkozási ekcémák | 43 |
Ekcémás hallójárat-gyulladás | 43 |
Irritáció | 44 |
Légúti-inhalatív allergiák | 45 |
Légúti allergiák | 46 |
Légútainkról | 46 |
A felső légutak | 47 |
A légúti allergiás jelenségek | 48 |
Kötőhártya-gyulladás, nátha és asztma | 48 |
Pollencsapda | 50 |
Hogyan védekezzünk? | 50 |
Pollennaptár | 51 |
Allergén pollenek | 52 |
Pollen-étel keresztreakciók | 52 |
A leggyakoribb keresztreakciók | 52 |
Mit tehetünk ellene? | 52 |
Háziporatkák | 52 |
Penészgomba | 53 |
Penészgombák kint és bent | 54 |
Állatszőrök | 54 |
Kontaktlencse és allergia | 54 |
Allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei és kezelése | 55 |
Allergiás szemhéjgyulladás | 55 |
Az allergiás nátha kezelése | 55 |
Az orrcseppekről | 56 |
Nátha elleni, "összehúzó" orrcseppek | 57 |
Antihisztaminok | 58 |
Allergia elleni orr- és szemcseppek | 58 |
Helyileg ható szteroidok | 58 |
Szisztémás szteroidok | 58 |
Specifikus immunterápia, deszenzibilizálás | 59 |
Fülpanaszok allergiás náthában | 59 |
Az asztma | 59 |
Asztmás roham | 60 |
Az asztma kórélettana | 661 |
Köhögés mint népbetegség | 62 |
Kimutatása | 62 |
Légzésfunkciós vizsgálat | 62 |
Csúcsáramlásmérő | 62 |
A négylépcsős kezelés | 63 |
Terápiás lehetőségek | 64 |
A kezeletlen asztma veszélye | 65 |
Mire figyeljen, aki asztmás | 65 |
Hasznos kiegészítő eljárások | 65 |
Foglalkozási asztmák | 66 |
A szalicilát azstma | 66 |
Hogyan kezeljük a légúti allergiás betegségeket? | 66 |
Egyéb allergiák | 67 |
Rovarcsípés okozta allergiák | 67 |
Hogyan védekezzünk? | 69 |
Ehez-e mézet az, aki méhcsípésre allergiás? | 70 |
A pók nem csíp, hanem mar | 70 |
Allergiás túlérzékenység miatti sokk | 71 |
Gyógyszerallergiák | 71 |
Azonnali típus | 72 |
Citotoxikus reakció (sejtmérgező) | 72 |
Immunkomplex | 72 |
Típusú sejtközvetített reakció | 73 |
Antibiotikum-mellékhatás | 73 |
Napallergia, fényérzékenyítők | 73 |
Védekezés | 75 |
Terhesség, szoptatás és az allergia | 75 |
Diéták | 75 |
Sportolók allergiája | 76 |
Atópiás baba | 76 |
Allergiatesztek terhességben | 76 |
Az allergiák szövődménybetegségei | 77 |
Allergiák szövődményei | 78 |
Csecsemőkori ekcéma | 78 |
Pelenka okozta kiütés | 79 |
Fül-orr-gégészeti szövődmények | 80 |
Orrüreggyulladás (rhinitis) | 81 |
Tévhitek és a valóság a "felszúrásokkal" kapcsolatban | 82 |
Az arcüreg átmosása | 82 |
Az eldulgult orr kezelése | 83 |
Az orrpolipokról | 83 |
Az orr helyes tiszítása | 83 |
Légúti allergiások figyelmébe | 84 |
Tüsszentésrohamok | 84 |
Kismamák | 85 |
Egészségi problémák a várandósság idején | 86 |
A terhesség mint sajátos immunállapot | 86 |
Terhesség és allergia | 87 |
Mit tegyen egy allergiás terhes nő? | 87 |
Gyógyszeres kezelés | 88 |
Alkalmazható allergia-gyógyszerek | 89 |
Terhesség és felső-légúti betegségek | 89 |
Műtéti beavatkozások terhesség idején | 90 |
Csecsemő- és kisgyermekkor | 91 |
Immunrendszer-nyirokrendszer | 92 |
Allergiafajták | 94 |
Fül és hallás | 95 |
A babafül ápolása | 95 |
A babaorr ápolása | 96 |
Allergén növények galériája | 99 |
Lelki egészségünk | |
Előszó | 5 |
Családban élni | 7 |
Alakul a család | 8 |
A szülői ház | 10 |
A hangulat | 10 |
Az ideális helyzet | 11 |
Az "éntudat" | 11 |
A dac | 12 |
Gyermeki személyiség | 13 |
Táplálkozás | 14 |
Anyatej | 15 |
Alvás és életerő | 18 |
Az alvást befolyásoló tényezők | 19 |
Az alvás és a hormonok | |
A jó alvás feltételei | 19 |
A pontos napirend | 20 |
A testi komfort | 21 |
A félreértések kialakulása | 22 |
A korlátok hiánya | 23 |
Fontos szabályok | 23 |
Altatósál | 23 |
Becsöngetés után | 24 |
Metakommunikáció | 25 |
Kisgyermekkor | 25 |
Kisgyermekkori zavarok | 27 |
Környezeti ártalom | 29 |
Anyatípusok | 29 |
Neurózis gyermekkorban | 30 |
Serdülőkor | 32 |
Változások serdülőkorban | 34 |
Serdülőkorban kialakuló káros szokások | 34 |
Kóros szenvedélyek | 36 |
Boldogságtermető endorfinok | 37 |
Serdülőkori zavarok | 38 |
Az agresszív viselkedés | 39 |
A csoport és a tömeg agressziója | 40 |
Az énkép - milyen vagyok, | 41 |
Az énidál - milyen szeretnék lenni, | 42 |
Az ifjúkor | 43 |
Szeretni tudni kell | 44 |
Az erotikus vonzódás alapjai | 44 |
Kreatív szerelem | 45 |
A szerelem | 45 |
A csalódás | 46 |
Hasonlóság vagy különbözőség | 46 |
A felnőttkor | 46 |
A család | 47 |
Együttélési szakaszok | 48 |
Alkalmazkodás | 48 |
Anyaság | 48 |
Törődés egymással | 49 |
Apaság | 50 |
Alkonyulóban | 50 |
Magányosan | 52 |
Összhangban magunkkal | 53 |
Közérzet és egészség | 53 |
Az emlékezés | 54 |
Lelki betegségek | 57 |
Alapismeretek | 58 |
Modern képalkotó eljárások | 59 |
Pszichoszomatikus betegségek | 61 |
Pszichoszomatikus tünetek | 61 |
Szomatoform betegségek | 63 |
Hipochondriázis | 63 |
Evési zavarok | 64 |
Az anorexia | 65 |
Veszélyeztettek | 65 |
A bulimia | 65 |
Obesitas | 66 |
A depresszió | 67 |
A depresszió jellemzői | 68 |
A depresszió diagnosztizálását elősegítő ábécé | 69 |
Kilábalás | 72 |
Szerzonális vagy epizodikus depresszió | 72 |
Gyermekágyi depresszió | 73 |
Álarcos depresszió | 73 |
A mánia | 74 |
Mánisás depresszió (bipoláris depresszió) | 75 |
Depresszió és evészavarok | 75 |
A szerotonin | 76 |
Válaszoljon önmagának! | 77 |
Kezelés | 77 |
Pánikbetegség | 79 |
A pánikroham tünetei | 79 |
A hírvivők | 79 |
A receptorok | 80 |
A kiváltó okok | 81 |
Kezelés | 81 |
Az örökség hordozói | 81 |
Generalizált szorongás | 83 |
Pszichés tünetek | 84 |
Testi tünetek | 84 |
Okok | 84 |
Kezelés | 85 |
Posztraumás stressz | 85 |
Kényszerbetegség | 86 |
A fóbiák | 87 |
Agorafóbia | 87 |
Szociális fóbia | 88 |
A szülők szerepe | 88 |
Egyszerű fóbiák | 89 |
Premenstruális szindróma | 91 |
Összefüggései más betegségekkel | 91 |
Vidítsa fel magát! | 93 |
Segítsünk magunkon! | 94 |
A stressz | 96 |
Jellemző személyiségjegyek | 97 |
A törődés | 97 |
A fészek rendezgetése | 98 |
A szó ereje | 98 |
Az érzelmi központ | 99 |
A lelki szenvedés enyhítése | 99 |
Mosoly, nevetés, humor | 101 |
A fizikai aktivitás | 102 |
A zene hatása a lélekre | 103 |
Hallgassuk a csendet | 104 |
A színek és a hangulatok | 105 |
Rejtett üzenetek | 106 |
Az illatok | 107 |
A sírás | 108 |
Boldogító ételek | 108 |
Lazítson | 110 |
Önbefolyásolás | 111 |
Nap-víz-tűz-föld-levegő | 112 |
Csak azért is! | 119 |
Hasznos telefonszámok és honlapok | 123 |
Rákmegelőző étrend | |
Bevezető | 5 |
A rákbetegség réme | 7 |
A daganatos betegség sorscsapás? | 8 |
A bajok forrása a sejt | 8 |
A sejtmag | 9 |
A fehérjék | 9 |
A mitokondrium | 10 |
A sejthártya | 10 |
A rosszindulatú daganat | 13 |
Szomorú statisztika | 13 |
Keleti és nyugati étkezési szokások | 16 |
Táplálkozással a rák ellen? | 18 |
Gyógyítható-e a rák? | 19 |
A rák gyógyítási lehetőségei | 20 |
A csoportos élet kényszerei | 20 |
A rákos daganat kifejlődése | 21 |
A beindulás (iniciáció) | 22 |
A továbblépés (promóció) | 22 |
Az előrehaladás (progresszió) | 22 |
A sejtek öngyilkos ösztöne | 22 |
A rákos daganat hat jellemzője | 23 |
Daganatterápia | 24 |
Sebészi kezelés | 25 |
Sugárkezelés (radioterápia) | 25 |
Gyógyszeres kezelés (kemoterápia) | 25 |
A daganat kiéheztetése | 25 |
Angiogenézis és egyensúly | 26 |
Metronomikus módszer | 27 |
Táplálékod legyen egyetlen orvosságod! | 29 |
A rákbetegség megelőzése tudatos táplálkozással | 30 |
Élelmiszerek: daganatellenes szerek forrásai | 30 |
Gyógyító táplálkozás | 31 |
Gyógyeledelek | 31 |
A zöldségek és a gyümölcs nem csak vitaminforrás | 32 |
Az élethez nélkülözhetetlen alapelemek | 33 |
Néhány táplálékeredetű fitokémiai vegyület | 33 |
Mit nevezünk antioxidánsnak? | 34 |
Nem antioxidánsok! | 35 |
A növények önvédelme | 35 |
A rákbetegség ízletes ellenségei | 37 |
Káposzta, a daganatos sejtek mumusa | 38 |
A káposztafélék fitokémiai vegyületei | 38 |
A káposztafélék | 38 |
Fejes káposzta | 38 |
Brokkoli | 39 |
Karfiol (kelvirág) | 39 |
Kelbimbó (bimbóskel) | 39 |
Leveles káposzta | 39 |
A káposzta gyógyhatása | 40 |
A keresztes virágúak főzése | 40 |
A csodálatos "zöld karfiol" | 40 |
A daganatűző fokhagyma és vöröshagyma | 42 |
A hagymafélék szaga és íze | 42 |
Fokhagyma | 42 |
Vöröshagyma | 43 |
Póréhagyma | 43 |
Gyöngyhagyma | 43 |
Metélőhagyma (snidling) | 43 |
A hagymafélék daganatellenes tulajdonságai | 43 |
Védelmező hagymák | 44 |
Szója, ha mondom! | 45 |
Szójabab | 45 |
Miszo | 45 |
Szójaszósz | 45 |
Pirított szójabab | 46 |
Tofu | 46 |
Szójatej | 46 |
A szója leghasznosabb összetevői az izoflavonok | 47 |
Az izoflavonoidok, az emlő- és a prosztatarák | 47 |
Az izoflavonoidok és az emlőrák | 48 |
Az izoflavonoidok és a prosztatarák | 48 |
A szóját övező vita | 48 |
Szója és menopauza | 48 |
Daganatellenes fűszer: a kurkuma | 50 |
A kurkuma gyógyhatása | 50 |
A kurkuma fő hatóanyaga: a kurkumin | 51 |
Az indiai sáfrány | 51 |
A kurkumin hasznosulása | 52 |
Zöld tea: nyugtatja a lelket és elűzi a rákot | 53 |
A tea eredete | 53 |
A zöld és a fekete | 53 |
A tea előállítása | 53 |
A zöld tea daganatellenes összetevői | 54 |
A zöld vagy a fekete? | 55 |
A finom bogyós gyümölcsök | 56 |
Málna | 56 |
Szamóca (földieper) | 56 |
A szamóca szimbólumai és mítoszai | 57 |
Fekete áfonya | 57 |
Tőzegáfonya | 57 |
A bogyós gyümölcsök daganatellenes hatása | 58 |
A bogyósok haszna | 59 |
Hasznos zsírok: az omega-3 | 60 |
Eszenciális zsírsavak | 60 |
Az omega-3 zsírsavak | 60 |
A sokféle zsír között... | 60 |
Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai | 61 |
Együnk halat! | 62 |
A prosztata legjobb barátja: a paradicsom | 63 |
Gazdag likopénforrás | 63 |
Paradicsom és likopén | 65 |
A daganatellenes citrusfélék | 66 |
A citrusfélék fitokémiai vegyületei | 66 |
A főbb citrusfélék | 66 |
A citrusfélék daganatellenes hatásai | 67 |
Citrusfélék dicsérete | 68 |
Borban az igazság? | 69 |
A bor jótékony hatása az egészségre | 69 |
A vörösbor és a halálozási mutatók | 70 |
Miért éppen a vörösbor? | 70 |
A rezveretrol | 71 |
A rezveretrol daganatellenes hatásai | 72 |
Hosszú élet a rezveretroltól! | 73 |
Borban a vigasz | 74 |
Jótékony szenvedély: a csokoládé | 75 |
A csokoládé fitokémiai vegyületei | 75 |
A csokoládé előállítása | 76 |
A csokoládé jótékony hatásai | 77 |
Keserűcsoki | 77 |
Egészségvédő ételreceptek | 79 |
Reggelire, tízóraira, uzsonnára | 80 |
Fekete áfonyás pite | 80 |
Turmix bogyós gyümölcsökkel | 80 |
Frissítő, grépfrúttal és mentával | 81 |
Gyömbéres, zabpelyhes keksz | 81 |
Köményes, kurkumás tojás | 82 |
Nektár bogyós gyümölcsökkel | 82 |
Gombás, mozzarellás szendvics | 83 |
Dip avokádóval és citrusfélékből | 83 |
Algás, szezámmagos uborka | 84 |
Ízletes, avokádókrémes falatkák | 84 |
Avokádókrém keletiesen | 85 |
Illatos tea indiai módra | 85 |
Levesek ebédre, vacsorára | 86 |
Kurkumás karfiolkrémleves | 86 |
Andalúz gazpacho | 86 |
Brokkolikrémleves | 87 |
Póréhagymaleves | 87 |
Póréleves zsázsával | 88 |
Kelkáposztaleves | 88 |
Zöldbableves | 89 |
Hagymaleves | 90 |
Fenyőmagos spenótkrémleves | 91 |
Főételek, köretek | 92 |
Fűszeres szardínia grillezve | 92 |
Kuszkusz keleti fűszerekkel | 92 |
Olívaolajban eltett paradicsom | 94 |
Báránysült indiai módra | 94 |
Zöldborsós, mandulás rizspiláf | 95 |
Koreai marhaszelet | 95 |
Marhaszelet citromfűvel | 96 |
Grillezett makréla japán módra | 96 |
Fűszeres, fehérboros mártásban sült lazacfilé | 97 |
Lazacfilé spenótbundában | 97 |
Fehér húsú hal india módra | 98 |
Garam masala | 98 |
Zöldséggel töltött tészta | 99 |
Fóliában sült pórés lazac | 99 |
Francia lecsó, provence-i fűszerekkel | 100 |
Kurkumás, currys csirke | 100 |
Szicíliai spagetti | 101 |
Rakott zöldség | 101 |
Kesudiós csirke | 102 |
Csirke zöld teás bundában | 102 |
Hirtelensült földimogyorós csirke | 104 |
Indiai káposzta | 104 |
Paradicsomos lepény | 105 |
Sült szójababcsíra | 105 |
Saláták | 107 |
Indiai saláta zöldcitromlével | 107 |
Uborkás salátaöntet | 107 |
Káposztás csirkesaláta keletiesen | 108 |
Avokádós garnélasaláta | 108 |
Nepáli saláta | 109 |
Mexikói kukoricasaláta | 109 |
Mandulás szójacsíra- és brokkolisaláta | 110 |
Egytálételek, önálló fogások | 111 |
Zöldséges lazacpisztráng | 111 |
Tonhal olívabogyóval | 112 |
Darált húsos káposzta | 112 |
Marhahús csokoládémártással | 113 |
Savanyú káposzta római tálban | 114 |
Krumplis káposzta | 114 |
Pulykahúsos káposzta | 115 |
Csokoládés metélt mozzarellával | 116 |
Csokoládés nudli | 117 |
Desszertek | 118 |
Csokoládés répatorta | 118 |
Joghurtos gyümölcskehely | 119 |
Keserűcsokis kehely, bogyós gyümölcsökkel | 119 |
Csokis tortácskák | 120 |
Trópusi gyümölcssaláta | 121 |
Vörösboros gyümölcsleves | 121 |
Felhasznált irodalom | 122 |