Tartalom | 4 |
A receptek mellett található jelek jelentése | 6 |
Bevezetés | 7 |
Néhány számadat | 8 |
Alapanyagok súlyadatai | 8 |
Hőmérséklet a gáz, ill. a villanysütőben | 8 |
Cukrászati eszközök | 11 |
KAKAÓ | |
Kakaópor | 14 |
Keserű csokoládé (bevonócsokoládé) | 14 |
Tejcsokoládé | 14 |
Csokoládébevonat | 15 |
Gianduja (Mogyorós tejcsokibevonat) | 16 |
Cukros csokoládémáz | 16 |
Fondant | 18 |
Színtelen és piros zselatin | 19 |
Marcipánmassza | 20 |
Praliné | 22 |
Cukor | 22 |
Díszítőelemek | 24 |
Aromák | 24 |
TÉSZTÁK | |
Omlós tészta | 28 |
Porhanyós tészta | 28 |
Édes tészta | 29 |
Hajtogatott leveles tészták | 30 |
Gyors hajtogatott leveles tészta | 31 |
Piskótatekercs tésztája | 32 |
Savoya-i piskótatészta | 32 |
Babapiskóta-tészta | 33 |
Kalácstészta | 34 |
Képviselőfánk-tészta | 35 |
Palacsintatészta | 36 |
Bundázótészta | 36 |
Gofritészta | 37 |
Könnyű habmassza | 38 |
Olasz habmassza | 38 |
Svájci habmassza | 38 |
Mandulás habmassza | 39 |
Vajaspiskóta tészta | 40 |
Narancsos egyensúlytészta | 42 |
Savarin (francia kuglóf) tésztája | 43 |
Tulipán formájú kehely tésztája | 43 |
KRÉMEK | |
Vaníliakrém | 44 |
Vajkrém | 45 |
Mandulakrém | 46 |
Bajor krém | 46 |
Tejszínhab | 47 |
Cukrozott tejszínhab | 47 |
Csokoládékrém | 48 |
Cukrászkrém | 49 |
ÖNTETEK ÉS MÁRTÁSOK | |
Piros gyümölcsöntet | 50 |
Meggyöntet | 50 |
Körteöntet | 50 |
Mentás őszibarackmártás | 51 |
Csokoládémártás | 52 |
Karamellmártás | 52 |
Ánizsos mártás | 52 |
Pralinémártás | 52 |
Mentamártás | 53 |
Vaníliamártás | 53 |
NÉHÁNY GYAKORLATI FOGÁS | |
A cukor főzése | 54 |
Képviselőfánk készítése | 56 |
Tortaforma kibélelése a tésztával | 58 |
Leveles tészta feldarabolása és sütése | 59 |
Sütőforma kiöntése karamellal | 60 |
Tulipán alakú kelyhek és cigaretták készítése | 61 |
GYÜMÖLCSÖS ÉDESSÉGEK | |
Sült alma | 64 |
Körte és aszalt szilva vörösborban | 65 |
Habos almás-mazsolás kompót | 66 |
Körte kínai módra | 66 |
Gyümölcsös túró | 67 |
Gyümölcssaláták | 68 |
Sodó piros gyümölcsökkel | 70 |
HABOK | |
Csokikrémes édesség | 74 |
Málnás "tükör" | 76 |
Csokoládéhab I. | 78 |
Csokoládéhab II. | 79 |
Csokoládéhab keserű csokoládéból | 79 |
Hab fehér csokoládéból | 82 |
Hab tejcsokoládéból | 82 |
Túróhab | 84 |
Gyümölcshab | 85 |
Sárgabarackhab | 86 |
Banánhab | 86 |
Citrom-eper vagy feketeribizli-mandarin hab | 87 |
Citromos habos piskóta | 87 |
Narancsos habos piskóta | 90 |
Almahab | 90 |
Őszibarackhab | 91 |
VEGYES ÉDESSÉGEK | |
Karamellkrém I. | 94 |
Karamellkrém II. | 95 |
Mór krém | 96 |
Bécsi krém | 96 |
Beau-Rivage krém | 97 |
Krém tálkákban | 97 |
Bastille krém | 98 |
Divonne-i fánkok | 98 |
Sült krém | 98 |
Úszó sziget I. | 100 |
Úszó sziget II. | 100 |
Madártej | 101 |
Cseresznyés sütemény | 104 |
Őszi gyümölcsös sütemény | 104 |
Bourdaloue körte | 104 |
Meleg almás charlotte | 105 |
Hideg almás charlotte | 108 |
Körtés charlotte | 108 |
Bombajó charlotte | 109 |
Ardéche-i charlotte | 109 |
Bajor krém diplomata módra | 112 |
Diplomatapuding | 112 |
Csokoládés édesség (marquise) | 113 |
Custard puding | 114 |
Bread and butter puding | 114 |
Darapuding karamellmártással | 115 |
Mentoni pudingfelfújt | 116 |
Meleg Grand Marnier-s felfújt | 116 |
Meleg gyümölcsfelfújt | 117 |
Almás rétes | 118 |
Almás piskóta | 119 |
Nyári grízkrokett | 120 |
Fructidor rizskrokett | 120 |
Gyümölcsrízs I. (Condé módra) | 121 |
Gyümölcsrízs II. (császárné módra) | 122 |
Mazsolás-gyümölcsös tejbegríz | 123 |
FÁNKOK, PALACSINTÁK, GOFRIK | |
Fánkok | |
Bundás alma, körte, sárgabarack, ananász, banán | 126 |
Berlini golyók | 126 |
Forgácsfánk | 127 |
Apácafánk | 128 |
Tours-i fánk | 128 |
Aszalt szilvás batyu | 129 |
PALACSINTÁK | |
Normandiai palacsinta alamizsnásbatyu formájában | 130 |
Töltött palacsinta | 131 |
Mézes-mogyorós palacsintafelfújt | 131 |
GOFRIK | |
Gofri | 134 |
Lyoni gofri | 134 |
Gofri-finomság | 135 |
GYÜMÖLCSTORTÁK | |
Flan cigány módra | 138 |
Linzertorta | 138 |
Agen-i torta | 139 |
Angol almatorta | 140 |
Narancstorta | 141 |
Habos citromtorta | 142 |
Egzotikus gyümölcstorta | 142 |
Bourdaloue torta | 146 |
Gyümölcstorta hajtogatott leveles tésztából | 146 |
Tatin torta | 147 |
TORTÁK ÉS SZÁRAZSÜTEMÉNYEK | |
Gyümölcsös kalács | 150 |
Muszlinkalács | 150 |
Saint Tropez-i sütemény | 151 |
Karácsonyi fatörzs (Buche de Noel) | 152 |
Naptártorta | 152 |
Croquembouche ropogós édesség | 154 |
Breton sütemény | 156 |
Cointreau-s finomság | 156 |
Körtés vagy epres finomság leveles tésztából | 157 |
Brie-hez hasonló piskótatorta | 158 |
Fekete-erdei torta | 158 |
Nagykövet-torta | 159 |
Farandole-koszorú | 160 |
Szingapúr torta | 160 |
Opera torta | 161 |
Sevillai torta | 161 |
Gyümölcstorta vajaspiskótából | 164 |
Almával törtött leveles tészta | 165 |
Torta leveles tésztából | 166 |
Mokkatorta | 168 |
Csokoládétorta | 169 |
Párizs-Brest koszorú | 169 |
Pithiviers-torta | 172 |
Galette des rois | 172 |
Gesztenyés tekercs | 174 |
Citromos tekercs | 174 |
Tejszínhabos savarin (francia kuglóf) | 176 |
Saint-Honoré | 178 |
Diós finomság | 179 |
SZÁRAZSÜTEMÉNYEK | |
Citromos kalács | 180 |
Gyümölcskenyér | 180 |
Márványkuglóf | 181 |
Almatorta | 181 |
Puha csokoládés tészta | 184 |
Száraz diótorta | 184 |
Kuglóf | 185 |
Genovai piskóta | 186 |
Torinói piskóta | 186 |
Breton "galette" (lepény) | 187 |
KISEBB SÜTEMÉNYEK | |
Eklerfánk | 190 |
Képviselőfánk | 190 |
Képviselófánk tejszínhabbal | 191 |
Párizs-Brest-sütemény | 191 |
Apró fánkocskák (profiteroles) | 191 |
Szalambó | 191 |
Füge | 192 |
Apácafánk | 192 |
Szarvasgomba | 192 |
Saint-Honoré | 194 |
Polka | 194 |
Pont-Neuf | 195 |
Kis savarinok | 195 |
Mandulás sütemény | 196 |
Mignonok | 199 |
JEGES ÉDESSÉGEK | |
GYÜMÖLCSFAGYLALTOK | |
Citromfagylalt | 202 |
Eper- vagy málnafagylalt | 202 |
Kókuszfagylalt | 202 |
Pezsgős fagylalt | 203 |
Likőrös fagylalt | 203 |
TEJES FAGYLALTOK | |
Vaníliafagylalt | 204 |
Kávéfagylalt | 204 |
Karamellfagylalt | 204 |
Mentás csokoládéfagylalt | 205 |
Mézes-diós fagylalt | 205 |
Pralinéfagylalt | 205 |
FAGYLALBOMBÁK | |
Aida bomba | 206 |
Melusko bomba | 206 |
JEGES ÉDESSÉGEK | |
Andalúz parfé | 208 |
Leveles tészta pralinéfagylalttal, csokoládémártással | 209 |
Jeges nugát | 210 |
Jeges, Cointreau-s felfújt | 210 |
Norvég meglepetés | 211 |
Jeges habtorta | 211 |
Jeges gomba | 214 |
Habcsók fagylalttal | 214 |
Fagylaltos palacsinta csokoládéöntettel | 214 |
Peche melba | 216 |
Körte Szép Heléna módra | 216 |
Fagylaltos fánkocskák | 216 |
ÉDES APRÓSÜTEMÉNYEK | |
Csokoládés rudacskák | 220 |
Cigaretták | 220 |
Macskanyelv | 221 |
Tetőcserepek | 221 |
Ropogós mandulás sütemény | 222 |
Kókuszos puszedli | 222 |
Madeleine (teasütemény) | 222 |
Margit sütemény | 223 |
Mazsolás puszedli | 223 |
MÁS ÉDESSÉGEK, BEVONT GYÜMÖLCSÖK | |
Bevont gyümölcsök | 226 |
Gyümölcsök nyárson | 227 |
Fondant-nal bevont cseresznye | 227 |
Pralinés bonbon | 228 |
Marcipános bonbonok | 228 |
Cointreau-s golyócskák | 229 |
Kavicsok | 229 |
DÍSZÍTÉSEK | |
Néhány díszítési mód | |
Nyomótölcsér | 232 |
Nyomózsák | 232 |
Csokoládépasztillák készítése | 234 |
Csokoládéforgács készítése | 235 |
Édességek tálalása | 236 |
Lexikon | 240 |
Betűrendes mutató | 248 |