1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Édesipari recepttörténeti gyűjtemény

Amit déd- és nagyanyáink sütöttek

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Gravital Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 215 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gyűjtemény szerzője, ebben a szakma-történeti értékű gyűjteményben kiemelkedő figyelmet fordított a régi háziasszony és cukrász hagyományok megismertetésére. Gyűjteménye a közreadásával két... Tovább

Előszó

A gyűjtemény szerzője, ebben a szakma-történeti értékű gyűjteményben kiemelkedő figyelmet fordított a régi háziasszony és cukrász hagyományok megismertetésére. Gyűjteménye a közreadásával két egyforma nemes célt szolgál:
- A régi recepteket megmenti a feledéstől, s a mai háziasszonyok és szakemberek számára egyaránt használható, búvárkodásra, válogatásra és kísérletezésre is alkalmas kézikönyvet ad.
- A cukrász kézműipar kialakítóitól fennmaradt receptek közlésével történeti visszatekintést és összehasonlítást tesz lehetővé.
A különböző korokban alkalmazott édességreceptek bemutatásával bepillantást tesz lehetővé az édességkészítő ipar múltjába és a korok étkezési szokásaiba.
A gyűjtemény mai értékét jelenti, hogy egyaránt tartalmaz olcsó édességrecepteket, egyszerű és speciális eljárásokat, régen elfelejtett szokásokat és a XVII-XVIII. századokból fennmaradt étkezési szokásokból elevenít fel epizódokat. Vissza

Tartalom

Bevezető
Mézzel készült sütemények
Gyúrt mézestészták
Cukormáz készítése10
Mézescsók10
Mézescsók II.10
Mézeskalács9
Mézes pogácsa11
Mézes tészta teához10
Kevert mézestészták (puha tészták)
Debreceni Mézes11
Kevert mézes12
Kevert Mézeskalács I.12
Kevert Mézeskalács II.12
Mézes teakenyér13
Puha mézesrudacskák11
Mézzel készített egyéb sütemények
Kombinált, rakottmézes14
Mákos kalács mézzel17
Mézes diákkenyér16
Mézes diórolád13
Mézgrillázs I. II.17
Méznugát (fehér alvé)16
Rácsos mézes15
Töltött mézesszelet I.14
Töltött mézesszelet II.15
Vajas teamézes15
Fánkok
Almafánk19
Anyám farsangi fánkja24
Anyám forgácsfánkja26
Aprófánk23
Áthúzófondant készítése28
Baratzk fánk19
Borzasfánk32
Burgonyafánk hússal töltve34
Dorongos Fánk21
Eperfánk30
Eredélyi Kürtöskalács I.21
Eredélyi Kürtöskalács II.22
Fahéjas Fánk - Erzsi Néni receptje25
Farsangifánk24
Farsangifánk ahogy dédanyáink csinálták22
Főkötős Fánk20
Gesztenyefánk31
Húsos krumplifánk35
Indiánerfánk28
Indiánerfánk nagy30
Indiánerfánk ahogy a cukrászok csinálták a század elején30
Kávéfánk (Eckler)28
Kávéfánk29
Képviselőfánk26
Képviselőfánk II.27
Képviselőfánk III.27
Kolibrifészek, azaz borzasfánk másképpen33
Parmezánfánk35
Rózsafánk25
Rózsafánk II.25
Spanyol szélfánk34
Szaggatott vagy kitolófánk zalai módon32
Szilvás fánk (lakatosinasok)33
Tojásos csörögefánk21
Tolyó Fánk20
Tölcséres Fánk20
Túrófánk33
Vaníliakrém27
Velős krumplifánk35
Kelt tészták
Anyám kalácskái55
Aranygaluska50
Aratópogácsa (babos)43
Élesztős mandolakalács38
Bácskai almás lepény39
Blunder túrós53
Briosch54
Borhab (borsodó)51
Bukta52
Burgonyás lángos41
Csokoládéöntet (csokoládészósz)51
Csokoládés kuglóf58
Csokoládés kuglóf göcseji módra60
Darázsfészek48
Darkedli64
Debreceni perec48
Dióscsiga49
Dióscsiga házi49
Diótöltelék52
Dió- és máktöltelék58
Diós kelt prósza61
Fondant készítése59
Fonott perec, kemencefenéken sütve48
Francia briós53
Göcseji élesztősrétes61
Juhtúrós pogácsa45
Kalács mazsolával55
Káposztás lángos40
Káposztás lepény40
Káposztás pogácsa64
Karácsonyi beigli57
Kávés karamellöntet51
Kelesztett vajaskifli47
Kelt burgonyás pogácsa47
Keltguba túróval62
Kelt kukoricaprósza60
Keltrétes62
Kétszersült pozsonyi módra56
Köményes rudacskák46
Kukoricás kuglóf60
Lekváros bukta53
Lekváros kalács55
Mákos- és dióskalács56
Mákosguba50
Máktöltelék52
Pozsonyi kifli58
Pozsonyi patkó56
Pörcös lepény39
Rakott keltpalacsinta63
Sajtos csavart46
Sajtos-köményes pogácsa47
Sonkáshasché, töpörtyűs pogácsa maradékából44
Sörcsuszka40
Túrós pogácsa45
Túrótöltelék52
Töpörtyűs pogácsa, ahogy Göcsejben szokták csinálni42
Töpörtyűs pogácsa Alpár György emlékére44
Töpörtyűs pogácsa Főző Károly emlékére43
Töpörtyűs pogácsa hajtogatott, parasztosan42
Töpörtyűs pogácsa parasztosan41
Túrós béles39
Túrós lángos41
Túrós lepény38
Vajaspogácsa46
Vaníliahab (tejsodó)51
Vízen kullogó63
Omlós vajas tészták
Gyúrt tészták (gyúrt linzerek)
Alkalmi sütemény70
Almás lepény76
Alma linzertésztában87
Angollinzer67
Angolperec67
Anyám szilveszteri süteménye70
Baracklekváros lepény75
Bécsikocka73
Borkrém készítése77
Burgonyás lepény83
Cseresznyés lepény vaníliakrémmel77
Cseresznyés-meggyes lepény77
Csokoládés felemás84
Diós berliner80
Diós linzer reszelt tésztából73
Diós linzertészta72
Felemás lepény79
Finom mandulás81
Flódni88
Finom porhanyós tészta75
Francia meggyes lepény77
Fűszerszámos jó celtlik65
Habosalmás I.81
Habosalmás II.81
Habos baracklekváros lepény75
Hármas torta85
Házi linzer szilvalekvárral82
Ischlerfánk73
Kakaós, mandulás teasütemény83
Kevert omlóstészta66
Kombinált meggyes-diós lepény78
Krémes más módon87
Legényfogó84
Linzerkoszorú74
Mágnás dióspite72
Mákos levél71
Mandulakása66
Mandulás fánk68
Mandulás orosz teasütemény69
Meggykása66
Mese-almás82
Mogyorórakás68
Mondola Tortáta65
Olcsó linzer-teasütemény70
Omlós diós74
Omlós lepény ribizlilekvárral74
Ozsonna kifli71
Őszibarackos, kajszibarackos lepény76
Pozsonyi kürtöskifli69
Rákóczi túrós79
Rumos diós72
Szamócás női szeszély83
Szilvás lepény76
Szilvás-almás szelet82
Tea-mandulás69
Teaperec68
Túrós levél71
Túrós kifli68
Túrós lepény78
Túrós lepény II.79
Túrótorta85
Uzsonnaszelet83
Vaníliakocka86
Vanília torta86
Vaníliás rúd67
Kevert linzerek, vajastészták
Angol gyümölcskenyér92
Ánizscsók90
Császárcsók91
Cseresznyés kocka98
Csokoládékrém91
Csokoládés köröm89
Csokoládés szelet91
Csokoládétorta kevert linzerből100
Diós kevert-linzer90
Diós gyümölcsszelet92
Egyensúly szelet98
Finom barackos lepény91
Gesztenyés lepény95
Gizikeszelet97
Gyümölcskosár94
Holland kenyér95
Julika meggyes kockája99
Kevert cseresznyetorta94
Kevert gyümölcsös92
Kevert gyümölcstorta I.93
Kevert gyümölcstorta II.93
Kevert házi torta96
Kevert meggyes lepény98
Kevert vajaskuglóf95
Kombinált szelet99
Linzercsillag89
Linzercsillag II.89
Linzerkarika89
Mandulás kevert95
Mazsolás lapocskák90
Mogyorós lepény100
Női szeszély97
Sacher-torta96
Vaníliás kifli90
Vaníliás kuglóf96
Hajtogatott vajastészták
Almáslepény II.104
Almatöltelék105
Apáca kifli106
Cseresznye- vagy meggytöltelék106
Csokoládés írós tészta102
Dió- vagy máktöltelék105
Franciakrémes109
Franciakrémes II.109
Habroló106
Írós kifli102
Kindli107
Krémes-lepény107
Leveles vajastészta101
Tiroli rétes104
Tiroli rétes II.105
Túrótöltelék105
Vajas almás lepény103
Vajas dióslepény103
Vajas gesztenyés kifli107
Vajas túrós táska106
Vaníliakrém108
Sós vajassütemények
Burgonyás, sajtos rudacskák114
Burgonyapogácsa114
Gombás hasché109
Gyúrt sós teasütemény113
Hájas pogácsa114
Hasché sajtkrémmel111
Meleg hasché borjúhússal110
Paprikás sajtos csavart109
Sajtkrémes képviselőfánk114
Sajtos kosár111
Sajtos lapocska111
Sajtos lapocskák II.112
Sajtos roló111
Sajtos rudak II.113
Sajtos teasütemény112
Sonkás hasché110
Sonkás kifli teához112
Sonkás levél110
Vajas teapogácsa114
Vajas sajtos stangli112
Vajas túrós stangli113
Felvert tészták
Torták
Almatorta116
Ánizskenyér137
Ánizskenyér141
Ánizsos piskóta139
Banánrolád131
Baracktorta116
Barack puszedli141
Bohémszelet140
Cognac-torta118
Csokoládétorta118
Csokoládétorta II.118
Csokoládétorta123
Csokoládés pomponett140
Csokoládés lepény143
Daratorta117
Diórolád128
Diós csokoládétorta119
Diós habcsók140
Diós kocka129
Dinnyetorta115
Dobostorta126
Estike143
Estike II.143
Fatörzs135
Fatörzs gyümölccsel135
Francia őszibaracktorta130
Gesztenyekenyér138
Gesztenye rolád129
Gyermekpiskóta138
Gyermekpiskóta I.138
Gyermekpiskóta II.138
Gyümölcskenyér137
Házi torta124
Kávétorta I.120
Kávétorta II.120
Kongótorta127
Kukoricatorta117
Legyezőtorta128
Lúdláb-torta vagy szelet134
Macskanyelv139
Macskanyelv II.139
Macskanyelv csokoládés139
Mandulás csokoládétorta119
Marcipános csokoládés szelet132
Margaréta-torta125
Meggyes csokitorta123
Moccatorta gyermekpiskótából121
Narancspuszedli141
Narancstorta121
Narancsos sandkenyér137
Narancsos túrós szelet132
Oroszkrém-torta125
Oroszkrém-torta II.127
Őszibarackos csokitorta124
Őszibarackos túrótorta124
Párizsi krém125
Piskóta kétszersült139
Piskótarolád136
Pomponett140
Püspökkenyér141
Rigójancsi132
Rigójancsi II.133
Rigójancsi gesztenyés134
Rigójancsi másképpen134
Rigoletto142
Rokokótorta (nugátos)142
Rotschild piskóta142
Rumos mocca130
Sacher-torta I.131
Sacher-torta II.131
Stefánia-torta125
Spanyol széltorta140
Szentjánoskenyér-torta121
Tejrokokó-torta142
Tejszínes gyümölcstorta122
Tejszínes narancstorta122
Túrós narancstorta122
Édesség-különlegességek
Mogyorós, diós, mandulás sütemények
Diós resztelt145
Francia makaron144
Makaron kifli145
Mandulás csók145
Medvetalp (Moszkauer II.)144
Mogyorós csók145
Mogyorós puszedli144
Moszkauer144
Felfújtak, pudingok
Angol puding147
Gesztenyefelfújt148
Kávéfelfújt148
Mézes kukoricás puding146
Mogyorófelfújt148
Narancsfelfújt146
Szalvétás puding borhabbal146
Túrófelfújt148
Túrófelfújt II.149
Túrópuding vaníliaöntettel149
Vaníliás puding147
Sós pudingok
Káposztás húspuding150
Sajtos puding150
Sonkás puding150
Spenótos húspuding150
Rétesek, bélesek
Almás rétes151
Darás rétes babbal153
Diós rétest készíthetjük szilvával155
Erdélyi túrós béles155
Göcseji túrós béles156
Habgaluska csokoládéval158
Káposztás rétes152
Kemencében sült sós túrós rétes154
Krumplis rétes152
Mákos és diós rétes155
Mandulás béles157
Nagyanyám aranygaluskája158
Rétes, meggyel és cseresznyével154
Sonkás tekercs158
Tejes rétes151
Tejfölös parasztrétes151
Tökös-mákos rétes153
Túrós rétes154
Túrós-tökös rétes153
Vargabéles156
Vargabéles II.157
Krémek, habok
Almahab160
Almahabkrém160
Csokoládészósz162
Epersodó159
Gesztenyés fantáziakrém162
Gesztenyés pohárkrém162
Habos töltött alma160
Karamellakrém163
Karamellakrém kehelyben163
Kávékivonat és kulőr készítése163
Málmahab161
Málnasodó159
Mézes almahab161
Narancssodó159
Négerfej162
Részeg alma160
Rizskrém159
Spanyol haboskrém161
Fagylaltok, parfék
Alapfagylalt a tejes fagylaltokhoz169
Citromfagylalt171
Csokoládéfagylalt169
Diófagylalt170
Diófagylalt II.170
Gesztenyeparfé I.165
Gesztenyeparfé II.165
Gyümölcsfagylalt171
Jeges eperbomba167
Karamelles mogyoróparfé166
Karamell kávé fagylalt169
Kávéfagylalt169
Kongófagylalt171
Mandulásfagylalt170
Moccaparfé166
Mogyorófagylalt170
Mogyoróparfé166
Narancsfagylalt172
Őszibarackfagylalt172
Őszibarackfagylalt fantázia167
Portorikói narancskrém pohárban166
Puncsfagylalt170
Puncsfagylalt fantáziaparfé167
Sárgabarackfagylalt172
Tutti-frutti fagylalt171
Vaníliafagylalt168
Vanília parfé164
Vanília parfé, ahogy a cukrászok csinálták165
Italok, bólék
Bólé vegyes gyümölcsből174
Dinnyebólé174
Fehérbólé173
Köménylikőr174
Meggylikőr175
Őszibarackbólé173
Szamócabólé173
Tojáslikőr175
Zölddió-likőr175
Konyhai különlegességek
Borleves176
Borleves II. 176
Daramorzsa178
Kukoricaprósza177
Máglyarakás179
Palacsinta179
Palacsintamorzsa178
Polenta176
Polenta II.177
Puliszka177
Rakott palacsinta (lásd: palacsintamorzsa)178
Szegedi mákos metélt180
Toksa (krumpliprósza)178
Gyümölcseltevések
Almalé193
Angelika (zöld bürök)186
Cseresznyedzsem ribizlivel186
Cseresznyebefőtt cseresznyelében190
Cseresznye- és meggybefőtt190
Dinnyehéj sűrű cukorban187
Dióliktáriumot így kell csinálni183
Ecetes szilva191
Egres cukorszirupban191
Eper eltevése angolosan188
Friss szőlőt mint kell eltartani181
Friss szilvát tartani181
Gyümölcslekvárok194
Gyümölcsvelő készítése, sárgabarackból, körtéből és egresből194
Gyümölcsvelők tartósítása cukor nélkül194
Kerti szamóca vastagcukorban188
Körtebefőtt190
Körte sűrű cukorban188
Málnaszörp192
Málnaszörp hidegen192
Meggy alkoholban192
Meggy szódavízben192
Meggyből sülthöz valót csinálni182
Meggy-dzsem ribizlivel196
Mustba gyümölcsöt bécsinálni183
Narancshéj vastagcukorban187
Őszibarackbefőtt189
Őszibarackbefőtt ahogy én teszem el189
Őszibaracklé193
Pálinkában csinált meggy183
Piros cseresznye sűrű cukorban185
Ribizliszörp193
Ribizli zselé193
Rumos cseresznye, meggy189
Rumos szilva191
Sárgabarackbefőtt (lásd: őszibarackbefőtt)189
Sárgabaracklekvár196
Sárga- és őszibarack vastagcukorban187
Szilva cukorban197
Szilva vörösborban197
Szilvakompót ecettel191
Szilvalekvár196
Színmézet megvilágosítani, tisztítani és abba mindenféle gyümölcsöket csinálni182
Szőlő cukorszirupban190
Szőrösbarack bécsinálása182
Vegyes magvas lekvár196
Vegyes ribizli málnazselé197
Vöröscsipke liktárium182
Zöld dió (Fekete dió)184
Zöld mandula186
Irodalom
Függelék
Régi kifejezések és mértékek ismertetése199

Borsódy Mihály

Borsódy Mihály műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Borsódy Mihály könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem