1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ede a levesben

Gasztrokrimik - 122 eredeti recept

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 263 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-14-2957-2
Megjegyzés: Változatlan utánnyomás. Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Mindannyian Mikszáth hasából bújtunk elő, vallják a könyv szerzői.
Aki ismeri Cserna-Szabó András és Fehér Béla eddigi munkásságát, nem igazán lepődik meg azon, hogy most közös erővel, emberesen belecsaptak a lecsóba, hiszen mindketten tiszteletbeli nagykövetek Kulináriában. Boszorkánykonyhájuk jótékony, zsírpárnás félhomályában ugyanis kifőzték a gasztrokrimi sikkes és fantasztikus receptjét. Így szól: végy két gourmand írót, az egyik nyomozzon régi receptek, elfeledett ízek, konyhák és történetek után, a másik legyen hamvasi ihletettségű gasztrozófus, de a legfontosabb: mindkettő szeressen enni, és még inkább beszélni, írni az evésről! Ha meglelted őket valamelyik füstös, békebeli kiskocsmában, keverd össze őket, és várj, amíg az ízek összeérnek. És milyen élményben lesz részed végül, kedves Vendég? Megismered a magyar konyhaművészet történetét a kezdetektől napjainkig, az összes igaz és városi legendát, nagyevő színészek, írók és írófeleségek anekdotáit, mindezt olyan könnyed... Tovább

Fülszöveg

Mindannyian Mikszáth hasából bújtunk elő, vallják a könyv szerzői.
Aki ismeri Cserna-Szabó András és Fehér Béla eddigi munkásságát, nem igazán lepődik meg azon, hogy most közös erővel, emberesen belecsaptak a lecsóba, hiszen mindketten tiszteletbeli nagykövetek Kulináriában. Boszorkánykonyhájuk jótékony, zsírpárnás félhomályában ugyanis kifőzték a gasztrokrimi sikkes és fantasztikus receptjét. Így szól: végy két gourmand írót, az egyik nyomozzon régi receptek, elfeledett ízek, konyhák és történetek után, a másik legyen hamvasi ihletettségű gasztrozófus, de a legfontosabb: mindkettő szeressen enni, és még inkább beszélni, írni az evésről! Ha meglelted őket valamelyik füstös, békebeli kiskocsmában, keverd össze őket, és várj, amíg az ízek összeérnek. És milyen élményben lesz részed végül, kedves Vendég? Megismered a magyar konyhaművészet történetét a kezdetektől napjainkig, az összes igaz és városi legendát, nagyevő színészek, írók és írófeleségek anekdotáit, mindezt olyan könnyed stílusban előadva, csuklóból, ahogyan csak a nagymamák képesek a legbonyolultabb ételcsodákat elkészíteni. Egy biztos: olvasás közben többször is kirámolod majd a hűtőt, a kamrát, kifosztod a sarki közértet, a piaci kofát, az éjjel-nappalit, mert a recepteket garantáltan ki fogod majd próbálni.
Fogyókúrázóknak ellenjavallt! Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ
Mikszáth Kálmán: A magyar konyha 7
JÓKAI LISTÁJA
A magyar konyha születéséről (Fehér Béla) 13
Apjok sem ette, nagyapjok nem is látta 25
HÁT, NEM BÁNOM, EGYÜNK TÜDŐT!
A pacalpörköltről (Cserna-Szabó András) 33
EMBER VÉRÉT IGEN MEG-HEVITTI
A magyarság paprikafogyasztásáról (F) 47
Felböfögések és flatusok 56
A DISZNÓSÁG LÉNYEGE
A kocsonyáról, a literatúrárúl meg a boldogságról (CS) 61
ÜGYETLEN KEZEKKEL ÖSZVEFÉRTZELT ZAVARÉKOK
Czifray „nemzeti" szakácskönyvéről (F) 73
SAINT-HILAIRE JOZEFA ÉS MÁS KÖDLOVAGOK
Nemzeti konyhánk gót betűs irodalmáról (F) 83
SAUCE Á LA HONGROISE
Külföldi konyhákon megfordult magyar ételekről (F) 95
Mambó ungaréze 103
Karinthy Ferenc: A magyar konyha 107
EDE A LEVESBEN
A porrá lett kakasról (CS) 109
Egy másik kakaselixír: Brillat-Savarin csodalevese 115
FŐZŐKANÁLON LOVAGLÓ BOSZORKÁNY
Móráné korszakos szakácskönyvéről (CS) 119
A VACZAK SZOTTYA
A lecsóról (CS) 131
Szobrot a bolgárkertésznek! (F) 139
TÍZ VIRGINIA EGY CIVILSZIVAR ELLEN
A halászlevek sokféleségéről (F) 145
Az új fűszer nem paprika, a kevert hal nem halászlé 154
HOGY CINCOGOTT SZEGÉNY!
A csík tündökléséről és elmúlásáról (F) 161
A KRAMPAMPULI KÉKES LÁNGJA 171
Ínyesmester „oly igaz és irodalmi" művéről (CS) 171
Konyha s poézis 180
A HALHATATLAN BODEGÁS
A Dobos-rejtélyről (CS) 185
A MAGYAR KONYHA KAMÉLEONJA
A titokzatos tokányról (F) 193
Magyar Elek: Herein vagy heránytokány 203
Török pörkölt 204
Brassói malacfarok 205
VITA ILLUMINATIVA
Hamvas Béláról és barátjáról, a Megváltó Boristenről (CS) 209
A SAKTER ÉS A HALSLI
Baruch Riza csodálatos életéről (CS) 219
A HAS EGYÉJSZAKÁJA
Az igazi Esterházy-rostélyosról (CS) 229
EGY SZILUETT, AHOGY MAUKS ILONA FELŐL LÁTSZIK
Mikszáth hasáról (CS) 243
A lúddá változott pap (F) 252
Receptek listája 259
Képjegyzék 261
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem