1.062.296

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szarvasmarhatenyésztés a mezőgazdasági termelőszövetkezetekben

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 327 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A szarvasmarhatenyésztés jelentősége és feladatai3
A szarvasmarha hasznosítása, fő és melléktermékei a mezőgazdasági termelőszövetkezetekben5
A szarvasmarha állomány kialakítása7
A közös állomány kialakításának módozatai7
Állatsűrűség9
A szarvasmarha állomány aránya16
A szarvasmarha állomány összetétele18
A közös és háztáji állomány közötti kapcsolat28
A közös szarvasmarha állomány elhelyezése30
Az építkezés helyének megválasztása31
A szarvasmarhaistállózás módszerei32
Melyek az újrendszerű szarvasmarhatartás előnyei33
A korszerű szarvasmarhatartás bevezetésének alapfeltételei34
Az istállótípusok megválasztása35
Tehénistállók38
A tehénistállóhoz szükséges kiegészítő épületek41
Takarmányos és silóűr41
Ellető istálló44
Karámok45
Tejház45
Borjúnevelők46
Növendékmarhaistállók48
Elkülönítő istállók49
A szarvasmarhatenyésztés épületeinek karbantartása és tűzerendészeti óvintézkedések50
Az állatok tisztán tartása51
Munkafolyamatok gépesítése a szarvasmarhatenyésztésben53
A vízellátás gépesítése53
A takarmányelőkészítés gépesítése54
A fejés gépesítése55
A tej elsődleges kezelésének gépesítése56
A takarmány- és trágyaszállítás gépesítése57
A közös és háztáji szarvasmarha állomány takarmányozása58
A takarmányok kémiai összetétele60
Szerves anyagok61
Szervetlen anyagok63
A takarmányok értékesülése az állati szervezetben64
A takarmányok csoportosítása68
A szarvasmarha takarmányai és azok forrása69
A szarvasmarha nyári takarmányozása69
Legelőgazdálkodás71
A legelők hasznosítása és a legeltetés megszervezése73
A szarvasmarha téli takarmányai76
A szilázs a szarvasmarha takarmányozásában77
Szénafélék81
A gyökér- és gumós takarmányok82
A növénytermesztés melléktermékei mint takarmányok83
Az ipari melléktermékek mint takarmányok84
Abraktakarmányok85
Állati eredetű takarmányok88
Ásványi anyagok89
Vitaminkészítmények, antibiotikumok, hormonok és egyéb biológiai hatóanyagok90
Takarmánymérleg készítése91
Hazánkban tenyésztett szarvasmarha fajták98
Magyar szürke szarvasmarha98
A szimmentáli fajta100
Magyar tarka101
A borzderes szarvasmarha103
Magyarország szarvasmarhatenyésztésében szerepet játszó néhány fontosabb fajta105
Tenyésztési eljárások107
Fajtatiszta tenyésztés és keresztezés107
Törzs- és árutermelő tenyészetek116
A tenyészállatok kiválasztása119
Az értékmérő tulajdonságok örökölhetősége119
A küllem121
Az egészség és élettartam122
Termékenység és szaporaság127
Az ivari koraérés129
Vérmérséklet, természet, rossz szokások130
Takarmányértékesítő-képesség, takarmányfelvevő-képesség és legelőkészség132
Termelőképesség134
Tejtermelőképesség135
A hústermelőképesség és a hizodalmasság142
A tenyésztőmunka szervezése145
A tenyészállatok kiválasztásának módszere145
A tenyésztőmunka tervszerűsége148
Pároztatás és mesterséges termékenyítés150
A vemhes tehén takarmányozása és gondozása155
Az ellés körüli időszak teendői161
A tehenek ellés utáni takarmányozása163
A borjúnevelés167
A föcstejjel táplálkozás időszaka170
A tejtáplálás időszaka178
Tejtáplálás utáni és ivarérettségi szakasz190
Az üszőnevelés191
Tenyészbika nevelés200
A tenyésztőmunka eredményeinek értékelése206
A törzskönyvezés célja és jelentősége208
A törzskönyvezési munka szakaszai209
Utódellenőrzés a szarvasmarhatenyésztésben219
Tejgazdaság a termelőszövetkezetekben225
A tejtermelés növelésének jelentősége225
A tejtermelés folyamata226
A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők228
A fejés234
Kézi fejés239
Gépi fejés242
A helytelen fejés következtében keletkező tőgybetegségek250
A tej kezelése fejés után251
Tej kezelése a tejkamrában254
A tej szállítása258
A tejhibák és azok megelőzése259
A tej pasztőrözése261
A tej fölözése262
A tejtermelés gazdaságosságának kérdései265
A szarvasmarha hizlalása277
A hizlalás módjai és a takarmányozás278
A hízóanyag kiválasztása284
Hizlalási módszerek288
Gyakorlati tanácsok a termelőszövetkezeti hizlalók részére293
A hizlalás gazdaságosságának krédései298
Szarvasmarhatenyésztési brigádok szervezése, munkarendjük megállapítása301
Munkaverseny szervezése a mezőgazdasági termelőszövetkezetek szarvasmarhatenyésztésében312
Néhány fontosabb tudnivaló az állattenyésztési igazgatás, oktatás, kísérletügy stb. területéről315
Törzskönyvezés315
Törzskönyvezési felügyelőségek315
Törzstenyésztő állomások316
Törzstenyésztő gazdaságok316
Szarvasmarha mesterséges termékenyítő állomások317
Felsőoktatási intézmények318
Agrártudományi Egyetem318
Mezőgazdasági Akadémiák318
Állatorvostudományi Főiskola319
Mezőgazdasági technikumok319
Egyéves szakosító iskolák320
Kétéves mezőgazdasági szakiskolák321
Állattenyésztéssel kapcsolatos fontosabb intézmények321
Állattenyésztési Kutató Intézet322
Mezőgazdasági Szervezési Intézet322
Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet322
Országos Állategészségügyi Intézet323
Országos Mezőgazdasági Könyvtár323
Mezőgazdasági Múzeum323
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem