kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 327 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal. |
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége és feladatai | 3 |
A szarvasmarha hasznosítása, fő és melléktermékei a mezőgazdasági termelőszövetkezetekben | 5 |
A szarvasmarha állomány kialakítása | 7 |
A közös állomány kialakításának módozatai | 7 |
Állatsűrűség | 9 |
A szarvasmarha állomány aránya | 16 |
A szarvasmarha állomány összetétele | 18 |
A közös és háztáji állomány közötti kapcsolat | 28 |
A közös szarvasmarha állomány elhelyezése | 30 |
Az építkezés helyének megválasztása | 31 |
A szarvasmarhaistállózás módszerei | 32 |
Melyek az újrendszerű szarvasmarhatartás előnyei | 33 |
A korszerű szarvasmarhatartás bevezetésének alapfeltételei | 34 |
Az istállótípusok megválasztása | 35 |
Tehénistállók | 38 |
A tehénistállóhoz szükséges kiegészítő épületek | 41 |
Takarmányos és silóűr | 41 |
Ellető istálló | 44 |
Karámok | 45 |
Tejház | 45 |
Borjúnevelők | 46 |
Növendékmarhaistállók | 48 |
Elkülönítő istállók | 49 |
A szarvasmarhatenyésztés épületeinek karbantartása és tűzerendészeti óvintézkedések | 50 |
Az állatok tisztán tartása | 51 |
Munkafolyamatok gépesítése a szarvasmarhatenyésztésben | 53 |
A vízellátás gépesítése | 53 |
A takarmányelőkészítés gépesítése | 54 |
A fejés gépesítése | 55 |
A tej elsődleges kezelésének gépesítése | 56 |
A takarmány- és trágyaszállítás gépesítése | 57 |
A közös és háztáji szarvasmarha állomány takarmányozása | 58 |
A takarmányok kémiai összetétele | 60 |
Szerves anyagok | 61 |
Szervetlen anyagok | 63 |
A takarmányok értékesülése az állati szervezetben | 64 |
A takarmányok csoportosítása | 68 |
A szarvasmarha takarmányai és azok forrása | 69 |
A szarvasmarha nyári takarmányozása | 69 |
Legelőgazdálkodás | 71 |
A legelők hasznosítása és a legeltetés megszervezése | 73 |
A szarvasmarha téli takarmányai | 76 |
A szilázs a szarvasmarha takarmányozásában | 77 |
Szénafélék | 81 |
A gyökér- és gumós takarmányok | 82 |
A növénytermesztés melléktermékei mint takarmányok | 83 |
Az ipari melléktermékek mint takarmányok | 84 |
Abraktakarmányok | 85 |
Állati eredetű takarmányok | 88 |
Ásványi anyagok | 89 |
Vitaminkészítmények, antibiotikumok, hormonok és egyéb biológiai hatóanyagok | 90 |
Takarmánymérleg készítése | 91 |
Hazánkban tenyésztett szarvasmarha fajták | 98 |
Magyar szürke szarvasmarha | 98 |
A szimmentáli fajta | 100 |
Magyar tarka | 101 |
A borzderes szarvasmarha | 103 |
Magyarország szarvasmarhatenyésztésében szerepet játszó néhány fontosabb fajta | 105 |
Tenyésztési eljárások | 107 |
Fajtatiszta tenyésztés és keresztezés | 107 |
Törzs- és árutermelő tenyészetek | 116 |
A tenyészállatok kiválasztása | 119 |
Az értékmérő tulajdonságok örökölhetősége | 119 |
A küllem | 121 |
Az egészség és élettartam | 122 |
Termékenység és szaporaság | 127 |
Az ivari koraérés | 129 |
Vérmérséklet, természet, rossz szokások | 130 |
Takarmányértékesítő-képesség, takarmányfelvevő-képesség és legelőkészség | 132 |
Termelőképesség | 134 |
Tejtermelőképesség | 135 |
A hústermelőképesség és a hizodalmasság | 142 |
A tenyésztőmunka szervezése | 145 |
A tenyészállatok kiválasztásának módszere | 145 |
A tenyésztőmunka tervszerűsége | 148 |
Pároztatás és mesterséges termékenyítés | 150 |
A vemhes tehén takarmányozása és gondozása | 155 |
Az ellés körüli időszak teendői | 161 |
A tehenek ellés utáni takarmányozása | 163 |
A borjúnevelés | 167 |
A föcstejjel táplálkozás időszaka | 170 |
A tejtáplálás időszaka | 178 |
Tejtáplálás utáni és ivarérettségi szakasz | 190 |
Az üszőnevelés | 191 |
Tenyészbika nevelés | 200 |
A tenyésztőmunka eredményeinek értékelése | 206 |
A törzskönyvezés célja és jelentősége | 208 |
A törzskönyvezési munka szakaszai | 209 |
Utódellenőrzés a szarvasmarhatenyésztésben | 219 |
Tejgazdaság a termelőszövetkezetekben | 225 |
A tejtermelés növelésének jelentősége | 225 |
A tejtermelés folyamata | 226 |
A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők | 228 |
A fejés | 234 |
Kézi fejés | 239 |
Gépi fejés | 242 |
A helytelen fejés következtében keletkező tőgybetegségek | 250 |
A tej kezelése fejés után | 251 |
Tej kezelése a tejkamrában | 254 |
A tej szállítása | 258 |
A tejhibák és azok megelőzése | 259 |
A tej pasztőrözése | 261 |
A tej fölözése | 262 |
A tejtermelés gazdaságosságának kérdései | 265 |
A szarvasmarha hizlalása | 277 |
A hizlalás módjai és a takarmányozás | 278 |
A hízóanyag kiválasztása | 284 |
Hizlalási módszerek | 288 |
Gyakorlati tanácsok a termelőszövetkezeti hizlalók részére | 293 |
A hizlalás gazdaságosságának krédései | 298 |
Szarvasmarhatenyésztési brigádok szervezése, munkarendjük megállapítása | 301 |
Munkaverseny szervezése a mezőgazdasági termelőszövetkezetek szarvasmarhatenyésztésében | 312 |
Néhány fontosabb tudnivaló az állattenyésztési igazgatás, oktatás, kísérletügy stb. területéről | 315 |
Törzskönyvezés | 315 |
Törzskönyvezési felügyelőségek | 315 |
Törzstenyésztő állomások | 316 |
Törzstenyésztő gazdaságok | 316 |
Szarvasmarha mesterséges termékenyítő állomások | 317 |
Felsőoktatási intézmények | 318 |
Agrártudományi Egyetem | 318 |
Mezőgazdasági Akadémiák | 318 |
Állatorvostudományi Főiskola | 319 |
Mezőgazdasági technikumok | 319 |
Egyéves szakosító iskolák | 320 |
Kétéves mezőgazdasági szakiskolák | 321 |
Állattenyésztéssel kapcsolatos fontosabb intézmények | 321 |
Állattenyésztési Kutató Intézet | 322 |
Mezőgazdasági Szervezési Intézet | 322 |
Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet | 322 |
Országos Állategészségügyi Intézet | 323 |
Országos Mezőgazdasági Könyvtár | 323 |
Mezőgazdasági Múzeum | 323 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.