kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 302 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 17 cm x 13 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákat tartalmaz. |
Előszó | 3 |
Szőlészet | |
Statisztikai kimutatás az egyes országokban | 7 |
Európa szőlőterülete és bortermése | 7 |
Afrika szőlőterülete és bortermése | 7 |
Ázsia szőlőterülete és bortermelése | 8 |
Amerika szőlőterülete és bortermése | 8 |
Ausztrália szőlőterülete és bortermése | 9 |
A világ összes szőlőterülete és bortemése 1953-ban | 9 |
Magyarország szőlőterülete és bortermése (1861-1949) | 10 |
Szőlő állapot és számszerű becslése | 13 |
Szőlészeti klimatológia, meteorológia | |
A szőlő tenyészetének éghajlati feltételei | 14 |
Szőlőtermesztés szempontjából fontos éghajlati adatok hazánkban | 16 |
A hőmérséklet változása a szőlő tenyészete szempontjából | 16 |
Napfénytartam órákban a tenyészeti idő alatt (30 évi átlag) | 19 |
Fagyveszély-táblázat (füstöléshez) | 24 |
A talajok hőgyűjtő képessége és hőkisugárzása | 25 |
Ampelográfia (Szőlőfajta-ismeret) | |
A fontosabb szőlőfajták rövid leírása | 27 |
A különböző szőlőfajták művelési és metszési módja, érési idejük | 34 |
Az amerikai alanyfajták jellemző tulajdonságai | 35 |
Minőségi borvidékeink szőlőtalajai alanyfajták szerint | 36 |
Az egyes borvidékekre engedélyezett szőlőfajták | 36 |
Szőlőtelepítés, szőlőművelés, szőlőgazdasági üzemtan | |
A szőlőtőkék száma, valamint a karószükséglet 1 magyar holdon | 38 |
A szőlőtőkék száma, valamint a karószükséglet 1 kat. holdon | 39 |
A szőlőtőkék száma, valamint a karószükséglet 1 hektár területen | 40 |
Szőlőgyökereztető iskolában elhelyezhető dugványok (vesszők, oltványok) száma 100 m hosszú sorokban | 41 |
Huzaltámasz-anyagszükséglet 1 kat. hold (5755 m2) területen | 43 |
100 m hossú terület huzaltámasz anyagszükséglete | 44 |
A szaporító vesszők és oltványok szabványai | 44 |
Sima szőlővesszők osztályozása | 45 |
Gyökeres európai vesszők és gyökeres amerikai alanyvesszők osztályozása | 45 |
Gyökeres szőlőoltványok osztályozása | 46 |
A szőlőkarók tartósítása | 46 |
A különböző fából készült karók élettartama | 47 |
1 kat. hold szőlő rendszeres évi megművelésére szükséges munkanap | 48 |
A szőlőműveléssel kapcsolatos nem rendszeres munkáknál | 49 |
Napi talajművelő és növényvédő gépek teljesítménye különböző talajokban | 52 |
Szőlő talajművelő és növényvédő gépek teljesítménye különböző talajokon | 52 |
1. kat. hold termőszőlő anyagszükséglete | 54 |
Havonkénti munkák sorrendje a szőlőben | 54 |
A szőlőművelés fontosabb szabványainak (MNOSZ) jegyzéke | 56 |
Talajtani ismeretek | |
Talajjavítás, talajművelés, talajvédelem | 58 |
Talajmikrobiológia | 60 |
Trágyaszükséglet, trágyzási irányszámok | 61 |
Évi közepes szőlőterméssel kivont tápanyagok a talajból | 63 |
A szőlőfürt vegyi elemzési adatai 1 kg-ban | 63 |
A szőlőlevél vegyi elemzése | 63 |
A különböző állatnemek évi trágyatermelése | 65 |
A különféle szervestrágya-anyagok százalékos összetétele | 66 |
Szervetlen trágyafélék százalékos összetétele | 67 |
Szőlőkórtan és védekezés | |
A szőlő betegségei, kártevői és az ellenük való védekezés | 68 |
A szőlő élettani betegségei | 76 |
A peronoszpórajelző állomások felszerelése és működése | 77 |
Peronoszpóra előrejelzése a lappangási idő alapján | 79 |
A bordóilé helyes elkészítése | 80 |
Peronoszpóra-naptár-táblázatának mintája | 82 |
A védőszerek ismertetetése és szabványa | 83 |
A rézgálic-oldat Baumé-foka és 100 liter oldat kristályos rézgálictartalma | 85 |
A híg oltott mész, mésztej Baumé-foka és 100 literben szalonnás oltott mésznek megfelelő kg | 85 |
Borászat | |
Erjedéstan, borbakteriológia | |
Fajélesztős erjesztés és használati-utasítás | 89 |
Az anyaélesztő készítése | 90 |
A must beoltása | 90 |
Nagyobb mennyiségű must beoltása | 91 |
A fajélesztő használata hosszabb ideig tartó szüretnél | 91 |
Az anyaélesztő mennyisége | 92 |
A must beoltásakor leggyakrabban elkövetett hibák | 92 |
Különleges erjesztések | 92 |
A Szőlészeti Kutatóintézet szelektált magyar borélesztői és gyakorlati tulajdonságaik | 94 |
A leggyakoribb borbetegségek és hibák ismertetőjelei, okai és az ellenük való védekezés | 97 |
A borászat higiéniája (egészségtana) | 101 |
A borgazdaságban használatos fertőtlenítő szerek | 102 |
Borászati kémia | |
Egyszerű borászati kémiai laboratóriumi felszerelések | 104 |
Vegyszerek | 107 |
A fajsúly és fajtérfogat összefüggése | 108 |
A must fajsúlya és fajtérfogata 15 C/15 C alapon | 110 |
A magyar mustfokmérő cukorfoka s kierjedés után várható szeszfok és szorzószámai | 111 |
A mustfok átszámítása szeszfokra | 112 |
A szeszfok visszaszámítása mustfokra | 113 |
Az Öchsle-féle német mustfokok összehasonlítása a magyar musfokokkal | 114 |
Hőmérsékleti korrekció a magyar mustfokmérőhöz | 115 |
A magyar borok hat fontos alkotórészének gyakorisága százalékban | 115 |
A bor kémiai összetételének rendellenességei | 116 |
A tokaji borok minőségi osztályozása | 118 |
Tokaji borok elemzési adatai | 119 |
A külföldi csemegeborok határértékei | 119 |
A különboző alkohol- és extrakttartalmu borok átlagos fajsúlya | 120 |
Az édes borok fajsúlya, Baumé-foka különböző alkohol- és cukortartalommal | 122 |
A borok szeszfokának meghatározása Malligand-féle készülékkel | 122 |
A víz és bor forráspontjának változása a légnyomás, illetve tengerszint magassága szerint | 124 |
Borextrakt táblázat | 125 |
A különböző curkortartalmú borok Malligand-foka hígítás nélkül és hígítással | 126 |
Hőmérsékleti korrekciók a borextrakt helyesbítésére | 127 |
Alkoholtáblázat a 15 C-on mért desztillátum fajsúlyára és 15 C-ú vízre vonatkoztatva (Windisch-féle) | 128 |
Meghatározva a Pálinkás-féle borextraktmérővel és aszúmérővel | 129 |
A tökéletlenül erjedt mustokban, vagy az édes borokban levő cukor kierjedése után várható alkoholemelkedés | 130 |
Fajsúlymeghatározás fokolóműszer nélkül | 130 |
A szőlőbogyó cukor- és savtartartalma a növekedés és érés folyamán | 131 |
A must és a bor titrálható savtartalmának megállapítása | 131 |
A bor (must) fagyáspontja | 132 |
Az egyik fagyasztott bor összetétele | 133 |
A bor szénsavelnyelő képessége | 133 |
A bor egyes alkotórészeinek határértékei hazai és külföldi viszonylatban | 134 |
Alkoholtartalom | 134 |
A bor javítása borpárlattal vagy finom szesszel | 134 |
A sűrített must felhasználása és a csemegeborok cukortartalma | 135 |
Cukormentes extrakttartalom | 135 |
Glicerintartalom | 135 |
Illósavtartalom | 136 |
Kéndioxidtartalom | 136 |
Réz- és cinkártalom | 136 |
Tartósítószerek | 136 |
Borvidékeink | 137 |
Borkezelés, pincegazdaság | 139 |
A bortörvény legfontosabb rendelkezése | 139 |
Mustnyeredék százaléka a zúzás és sajtolások során | 141 |
Kitermelési adatok | 142 |
A szőlőfajták térfogatsúlya | 143 |
A bor javítása sűrített musttal | 143 |
A must javítása sűrített musttal | 145 |
A must javítása sűrített musttal típus- és csemegeborok erjesztés útján való készítése | 146 |
A bor javítása borpárlattal | 147 |
A must kénezési táblázata | 148 |
A bor javítása borpárlattal | 147 |
A must kénezési táblázata | 151 |
Kénessav-oldatok fajsúlya és kéndioxid-tartalma | 153 |
A kénezőanyagok kén- és SO2-tartalma | 153 |
Különböző cukortartalmú csemegeborok (ürmös) összeállítása 16 térfogatszázalék alkoholtartalommal | 154 |
Borpárlattal | 154 |
Borpárlattal és fagyasztott borral | 154 |
Fagyasztott borral | 154 |
Csemegebor összeállítása különböző szesztartalmú alapborokkal | 155 |
Borderítőszerek alkalmazása | 157 |
Fehér borok festése | 158 |
A bor savtartalmának tompítása | 158 |
Erjedési és szállításai űr a hordóban | 159 |
A must térfogatának csökkenése és a keletkező szénsavgáz mennyisége az erjedés folyamán | 159 |
A borok hőokozta térfogatváltozása | 160 |
A must és bor adás-vétele súly szerint | 160 |
A must átszámítási táblázata (kilogrammról literre és literről kilogrammra) | 161 |
Kierjedt, cukormentes bor átszámítása | 162 |
Curkortartalmú édes bor átszámítása | 162 |
Keverék- vagy arányszámítás | 163 |
A bor keverési adatai | 165 |
Borgazdasági veszteségek | 169 |
A mustnál és a bornál előálló veszteségek | 170 |
A borminták kívánatos hőmérséklete érzékszervi vizsgálatokkal | 171 |
A borok érzékszervi bírálatának helyes sorrendje | 171 |
Különböző rendeltetésű pincék évi hőingadozása | 172 |
Borospince levegőjének páratartalma | 172 |
Pincekénezés | 173 |
Üres hordók kénezése | 173 |
Havonkénti munkák a pincében | 173 |
A hordók ismertetése | |
Fontosabb előírások szállítóhordók készítésére | 175 |
Akonadugó és keresztakona | 175 |
Nagy gönci hordó | 175 |
A szállítóhordók méretei | 176 |
A fahordók térfogat- és felületviszonya | 176 |
A hordók űrtartalmának kiszámítása képletekkel | 177 |
Borszállító hordók szabványa | 178 |
Az ászokhordók méretei | 179 |
A hordók űrtartalmának meghatározása táblázattal | 180 |
Darabban levő fahordók folyadéktartalmának egyszerű kiszámítása | 181 |
Darabban levő hordó folyadéktartalmának megállapítása | 182 |
Az ászokhordók elhelyezése (helyszükséglete) a pincében | 187 |
A szállítóhordók akolása (hitelesítése) házilag, a betöltött víz súlya alapján | 188 |
A hordók űrtartalmának vagy darabban levő borok mennyiségének kiszámítása Meievic-féle hordómérővel | 189 |
Különböző alakú és nagyságú kádak belső méretei | 190 |
Az abroncsvas métersúlya és súlymétere | 191 |
Kádárfával kapcsolatos köbméterszámítások | 192 |
Az ászokgerendák méretei | 193 |
Külföldi hordók | 193 |
Magyar hordók | 194 |
Hordóval kapcsolatos gyakoribb szakkifejezések | 194 |
Borgazdasági szabványjegyzék | 195 |
Borgazdasági géptan | |
Az energia (munka) különböző egységeinek összefüggése | 198 |
Hazai gyártású, kézi szőlőzúzógépek adatai | 198 |
Zúzó-bogyozógépek teljesítménytáblázata | 198 |
Gumihevederes szállítószalag műszaki jellemzői | 199 |
Serleges elevátorok adatai | 199 |
Szállítócsigák | 20 |
Elevátorral kapcsolt törkölygépek műszaki adatai | 200 |
Sajtókosarak jellemző adatai | 201 |
A gyakoribb sajtótípusok műszaki adatai | |
Hazai gyártású kézi, különbzékemeltyűs (differenciális) sajtók | 202 |
Röck-féle különbzékemeltyűs (differenciális) sajtók | 202 |
Felsőnyomású hidraulikus sajtók | 203 |
Hazai gyártású, átfordítható kosarú, alsónyomású hidraulikus sajtók | 203 |
Hollmann-féle hidraulikus sajtófejek | 203 |
Folytonos möködésű sajtók | 204 |
A sajtók kosárnyomásának kiszámítása | 204 |
Csavarventillátorok teljesítmnénye | 205 |
Prészszivattyúk műszaki adatai | 206 |
Centrifugális ventillátorok (exhausztorok) teljesítménye | 207 |
Borfejtőgépek műszaki adatai | 207 |
Derítőcsövek és fejtőtömlők műszaki adatai | 208 |
Centrifugálszivattyúk | 209 |
Szűrők teljesítménye és műszaki adatai | 209 |
Nyílt azbesztszűrők | 209 |
Szeparátorok teljesítménytáblázata | 210 |
Zárt, szitakeretes azbesztszűrők | 210 |
A lapszűrők fontos műszaki adatai és teljesítménye | 211 |
Szűrőlapátokkal elérhető szűrlet-tisztaság | 211 |
Hazai gyártmányú hűtőaggregátok és kompresszorok adatai | 212 |
Hengeres palackáztatógépek teljesítménye | 215 |
Kénessavas öblítőgépek teljesítménye | 216 |
Kefés palacmosó gépek teljesítménye | 216 |
Öblítőgépek teljesítményei | 216 |
Vízsugár palackmosó- és öblítőgépek teljesítménye | 217 |
Palacktöltőgépek teljesítménye | 217 |
1000 db literes palack víz-, gőz- és energiaszükséglete | 218 |
Palackelzárógépek teljesítménye | 218 |
Szabványosított borospalackok mérete és súlya | 218 |
Nem szabányosított (régi) borospalackok mérete és súlya | 219 |
50-es borosláda elkötőelemének méretei | 219 |
Szalma- és gyékénytokok mérete és súlya | 219 |
Borosládák méretei | 220 |
Palackszállító ládák méretei és átlagsúlyuk | 220 |
Szőlő- és borgazdasági melléktermékek feldolgozása | |
A csemegeszőlő-eltartás módjai | 223 |
Szőlőaszalás és mazsolakészítés | 224 |
A must sűrítése | 226 |
A mustsűrítő-készülék típusai (rajz) | 227 |
Hőmérsékleti korrekciók a sűrített must fokolásakor | 232 |
1 kg bizonyos cukorfokú sűrített must előállítására szükséges híg must literben | 234 |
A szőlőtörköly kocsány, héj és mag aránya szőlőfajták szerint | 237 |
A törköly komplex feldolgozásának munkamenete (rajz) | 238 |
A borseprő célszerű feldolgozásának munkamenete (rajz) | 239 |
A borkő (káliumbitartarát) oldhatósága különböző hőmérsékleten | 240 |
A borseprő kitermelése, sajtolása | 240 |
A borkősavgyártás nyersanyagainak borkősav tartalma | 240 |
Alkoholometria | |
Különböző fokú alkoholok fajsúlya és fajtérfogata 15C/15C-on | 243 |
A különboző térfogatszázalékú alkoholok mérése (fokolása) 15 R = 15 C-tól eltérő hőmérsékleten | 244 |
100 kg igazi szeszfokú szesz (párlat) hány hektoliterfoknak felel meg? | 246 |
100 liter igazi szeszfokú szesz, (párlat) térfogatának változása különböző hőmérsékleten a 15 R = 15C alaptérfogathoz viszonyítva | 248 |
A borkpárlat (konyak) és pálinkák hígítása megfelelő szeszfokra | 253 |
A 90-96 térfogatszázalékos borpárlat, finom szesz hígítása bizonyos szeszfokra | 255 |
Fizikai táblázatok | |
Fontosabb anyagok fajsúlya | 259 |
Fontosabb anyagok olvadás- és forráspontja | 262 |
A gyakorlatban előforduló gázok fajsúlya | 264 |
A Baumé- és Balling-fok összehasonlítása a fajsúllyal | 265 |
A víz fajsúlya és fajtérfogatra különböző hőmérsékleten | 267 |
A víz forráspontja légritkított térben (vákuum) és nyomáson | 268 |
A Celsius, Réaumur- és Fahrenheit-féle hőmérők összehasonlítása | 269 |
Fémek, fák stb. hőokozta kiterjedése | 271 |
Egyéb anyagok | 271 |
Gazdasági táblázatok | |
Egyszerűbb építkezéi munkák anyagszükséglete | 275 |
Építkezési anyagok térfogatsúlyra (y) és hővezetési tényezője | 276 |
Különféle fanemű tüzelőanyagok fűtőértéke | 278 |
Gazdasági fogatok teljesítménye | 279 |
Szállítóeszközökre rakható mennyiségek | 280 |
Mértani számítások | |
Területszámítások egységek szerint | 283 |
A négyszögölek, kat. holdak és magyar holdak négyzetméterben | 284 |
A kat. hold és magyar hold pontos átszámítása hektárra és viszont | 285 |
Átszámítás kat. holdról magyar holdra és viszont | 286 |
Méter-rendszer | 286 |
Hosszmérték | 288 |
Területmértékek | 289 |
Űrmértékek, köbmértékek | 289 |
Súlymértékek | 291 |
Síkmértan, terület, felület | 291 |
Testmértan, térfogat, köbtartalom | 293 |
Szőlészeti-borászati szakkönyvek | 295 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.