1.063.030

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Eastern-western szakácskönyv

Szerkesztő
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 67 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Amerikai úti élményeimről részletesen beszámoltam Útinaplómban, melyben gasztronómiai tapasztalataimról csak érintőlegesen esett szó. Több tucat szakácskönyvvel tértem haza, melyek Californiától... Tovább

Előszó

Amerikai úti élményeimről részletesen beszámoltam Útinaplómban, melyben gasztronómiai tapasztalataimról csak érintőlegesen esett szó. Több tucat szakácskönyvvel tértem haza, melyek Californiától Maine-ig magukban foglalják a 250 milliós amerikai népnek tájankénti ételféleségeit, az egyszerűtől a legkomplikáltabbakig. Gazdag anyag ez, mely azt az ötletet adta, hogy egy nagy válogatás után "tálaljam" az érdeklődőknek azokat a recepteket, melyeket igen jónak találtam, vagy azzal keltették fel érdeklődésemet, hogy sajátosan amerikaiak. Amerika népe - az indiánokat kivéve - valahonnan jött, ahonnan magával hozta őshazájának ételeit is, melyek "elamerikaiasodtak"; gondoljunk csak a pizzára, hamburgerre, stb. Az amerikai szakácskönyveket tanulmányozva rájöttem arra, hogy a bennük szereplő ételek 80%-a csak az utolsó 100-150 év alatt honosodott meg a későbbi bevándorlók révén.
Kb. 5%-uk nyúlik vissza az 1600-as évekbe, még a Mayflowerrel érkezett angolszász bevándorlók receptkönyveihez, és mintegy 15%-ot tesz ki azoknak az ételeknek az aránya, melyeknek alapanyagai (a kukorica, bab, paradicsom, paprika, csokoládé, vanília stb.) az amerikai őslakosok terményeiből kerültek ki. Úgy éreztem, hogy a 80%-kal nem érdemes foglalkozni, mert semmi sem köt ehhez a hatalmas nemzetközi keverékhez annak ellenére, hogy számos kiváló étel van közöttük. Annál inkább érdekelt az első bevándorlók és a belőlük kialakult "yenkik" 'konyhája New Englanden, valamint a mexikói hatásra kifejlődött délnyugati u.n. TexMex konyha világa már csak azért is, mert ezeket a vidékeket járhattam be rokonom és barátom jóvoltából. Az amerikai konyha iránti érdeklődésemet nem egy kiváló étel , hanem egy "early American" konyha váltotta ki a pennsylvániai Miller házban, 1971-ben. Egy többszáz éves családi házat alakítottak át múzeummá, melynek legemlékezetesebb része a hatalmas szabad tűzhely volt, oly magas, hogy bele lehetett volna állni. Arasznyi vastag farönk égett benne s hatalmas vaskonzolon függött egy háromlábú öntöttvas kondér. Tűzi szerszámok, háromlábak, nyársak és egyéb korabeli konyhaeszközök teremtettek rendkívüli atmoszférát. Nem volt nehéz a tűz mellé képzelni a főkötős, hosszúszoknyás háziasszonyt kinek nem csak a nehéz öntöttvas edényekkel, hanem a tüzelés nehézségeivel is meg kellett birkóznia. Később, mikor az Appalachehegységen utaztunk keresztül megtudtam, hogy azon a vidéken nagyon sok helyen még ma is öntöttvas edényben, kandallótűzön főznek, sütnek. Romantikusnak és csodálatra méltónak tartom ezt a szokást vagy életformát, mert az amerikaiakat nem a kényszerűség, hanem más ösztönzi erre. Hiszen minden kisfaluban van villany vagy PB-gáz ellátás és nem szorulnak a fatüzelésű kandallóban való főzésre, sütésre. Szerintem még a mai amerikai emberben is él a lelke mélyén a pionír szellem, melynek sok jelét tapasztaltam. A vidéki amerikai házak 90%-ában van kandalló. Vissza

Tartalom

Rokfort vaj. A. 22
LEVESEK
Téli leves. N. 14
Nyári leves. N. 14
Kapor leves. D. 51
HÚSOS ÉTELEK
Sonka tojással. N. 10
Faszénen sült T-csontos marhahátszín, vagy csontnélküli. D. 25
Ranch marhasült. D. 25
"Szegény ember " szték. D. 25
Sült füstölt hús. New Mexikói. D 27 26
Rostonsült sertésborda, vörös paradicsom szósszal. D. 26
Sertés szeletek, kreol módon. D. 26
Colorádói vadgulyás. D. , 29
Töltött paprika. D. 29
Cowboy bab. D. 30
Oklahomai bab, sovány oldalassal. D. 30
Kukoricalevélben főtt húsos tészta. D 31
Újmexikói Tamale pástétom. D. 32
Töltött bárányhús. D. 32
Újmexikói húspogácsa. D. 34
Sült tortilla babbal és sertéskörömmel. D. 36
Sült tortilla marhahús töltelékkel. D. 38
Texasi tákosz. D. 38
Tákosz, darált hússal. D. 39
Vagdalt hússal töltött tákosz. D. 39
Tákosz változatok. D. 40
Tortilla csiliszószban. D. 41
Sajtos encsiláda. D. 41
Taosi tojásos rizs, virslivel. D. 43
Csili. D. 43
Sertéshús, csilivel. D. 44
Texasi csili, hússal. D. 44
Csili, hússal. New Mexico. D. 45
Csili, hússal. Mexico. D. 46
Töltött zöldpaprika. D. 46
Vörös sertés csili. D. 48
Bab, fazékban. D. 48
Texasi bab. D. 48
KÖRETEK
Főtt hagyma, krémmel. N. 15
Acoma rizsköret. D. 49
Pintó tarkabab. D. 49
Sült bab. D. 50
SALÁTÁK, SZÓSZOK
Ezer sziget saláta. N. 17
Vagdalt zöld csili. D. 52
Csili szósz. D. 52
Friss, vörös csiliszósz. D. 53
Paprikaszósz. D. 53
Alap barbecue szósz. D. 53
Barbecue szósz. D. 54
Vörös paradicsom taco szósz. D. 54
Kaporszósz, bölénynyelvhez. D. 54
Mexikói burgonyasaláta. D. 55
Fűszeres paradicsomsaláta. D. 56
Uborkasaláta. D. 56
Cézársaláta. D. 56
KENYEREK, SÜTEMÉNYEK
Gyarmatosítás-kori kukoricakenyér. N. 10
Rhode Islandi úti sütemény. N. 11
Melaszos fánk. N. 12
Betty biszket. N. 13
Kukoricabiszket, Mrs. Robertsontól. N. 13
Kandallóban sütött kukoricakenyér. A. 17
Könnyű kenyér. A. 18
Régimódi gyömbérkenyér. A. 20
Forró gyömbérkenyér. A. 21
"Foltozó varga" szederpite. A. 21
Sárgarépa puding. A. 21
Sütőtök sütemény. A. 22
Kukoricakenyér. D. 57
Kukoricalepény. D. 57
Kelt tészta. D. 58
Kovász. D. 58
Burgonya labdák. Mormon. D. 58
Karácsonyi sütemény. Santa Fe. New Mexico. D. 59
Cowboy sütemény. D. 59
Almáspite. D. 60
Vörösbab pite. D. 60
Alfredo. D. 61
Navajo kenyér. D. 63
EGYEBEK
Serpenyős lepény. New England. N. 11
Szirup. N. 11
Burgonyalepény. N. 13
Vadrizs, gombával. N. 14
Kukorica pogácsa. A. 20
Serpenyős kukoricalepény. A. 20
Tortilla. Kukorica palacsinta. D. 35
Búzatortilla. D. 35
Tostadas. D. 35
Rakott, sajtos encsiláda. New mexikói stílusban. D. 40
Mexikói tojás. D. 50
Forró sajt, csilimártással. D. 51
Töltött sültburgonya, sajttal. D. 52
ITALOK
Ir kávé. N. 16
Grog. N. 16
A hóhér tojásflipje. D. 61
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem