1.062.356

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Dunántúli szakácskönyv

Ezernél több sikerült étel és hasznos tudnivalók leírása

Szerző
Vasszilvágy
Kiadó: Magyar Nyugat Könyvkiadó
Kiadás helye: Vasszilvágy
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 346 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-87612-2-4
Megjegyzés: A jelen reprint kiadvány a könyv harmadik kiadása (Pannónia Sajtóvállalat Részvénytársaság, Szombathely, 1926) alapján készült. Saját tapasztalata nyomán összeállította, magyarázatokkal ellátta és szerkesztette Alsószopori Nagy Ferencné.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A magyar gasztronómiai irodalom gyöngyszeme, könyvárverések keresett ritkasága Alsószopori Nagy Ferencné Dunántúli szakácskönyve. 1906-ban jelent meg először. Harmonikusan keveredik kenne az egészségesekké reformált magyar konyha a meghonosodó franciás jellegű ételekkel, bécsi s más külföldi hatásokkal - mégis „a főzés módja és jellege színmagyaros benne". Utolsó, 1926-os kiadása ezernél több kipróbált, sikeres ételreceptet tartalmaz: főképp dunántúli polgári konyhákban, falusi kúriák tűzhelyein, vadászházaknál sütött-főzött finomságokat, ugyanakkor az egyszerűségükben is nagyszerű paraszti eledelek sem hiányoznak. A sokszínűség némelyik ételféleségen belül is bámulatos, a szilvás gombócnak például öt változata szerepel... Ma is népszerű ételek mellett páratlan, régi ízek, elfeledett specialitások kelnek új életre. Ennek a legteljesebb kiadásnak - eredetileg a szombathelyi Pannónia Sajtóvállalat publikálta - a jelen kötet a reprintje, amelyet, stílszerűen, a vasszilvágyi Magyar... Tovább

Fülszöveg

A magyar gasztronómiai irodalom gyöngyszeme, könyvárverések keresett ritkasága Alsószopori Nagy Ferencné Dunántúli szakácskönyve. 1906-ban jelent meg először. Harmonikusan keveredik kenne az egészségesekké reformált magyar konyha a meghonosodó franciás jellegű ételekkel, bécsi s más külföldi hatásokkal - mégis „a főzés módja és jellege színmagyaros benne". Utolsó, 1926-os kiadása ezernél több kipróbált, sikeres ételreceptet tartalmaz: főképp dunántúli polgári konyhákban, falusi kúriák tűzhelyein, vadászházaknál sütött-főzött finomságokat, ugyanakkor az egyszerűségükben is nagyszerű paraszti eledelek sem hiányoznak. A sokszínűség némelyik ételféleségen belül is bámulatos, a szilvás gombócnak például öt változata szerepel... Ma is népszerű ételek mellett páratlan, régi ízek, elfeledett specialitások kelnek új életre. Ennek a legteljesebb kiadásnak - eredetileg a szombathelyi Pannónia Sajtóvállalat publikálta - a jelen kötet a reprintje, amelyet, stílszerűen, a vasszilvágyi Magyar Nyugat Könyvkiadó tesz most közkinccsé. Nem mulandó értékű, napjainkban is kitűnően használható szakácskönyvvel gyarapítva ételkultúránkat. Vissza

Tartalom

Előszó a harmadik kiadáshoz 3
Előszó a második kiadáshoz 4
Előszó az első kiadáshoz 5
A főzésről 5
I. Levesek 7
II. Levestészták és függelékek 21
III. Mártások 26
IV. Húskörözetek (köretek) 35
V. Főzelékek 40
VI. Előétkek 49
VII. Halakról 75
VIII. Markasültek (borjú-, bárány- és ürühús) 84
IX. Szárnyasok 103
X. Vadpecsenyék 110
XI. Saláták 126
XII. Közönséges v. vízből kifőtt tésztások 131
XIII. Rétestészta 139
XIV. Palacsinta készítése 143
XV. Élesztős tészták 147
XVI. Zsírból kisütni való tészták 159
XVII. Omlettek. Hablepények 167
XVIII. Vajas tészta 170
XIX. Fölfújtak. Gőzben főtt kásák 175
XX. Öntetek. Töltelékek. Cukorfőzés 185
XXI. Torták 191
XXII. Különféle sütemények 211
XXIII. Édes teasütemények 222
XXIV. Sós sütemények tea mellé 236
XXV. Fagylaltok. Fagyasztott étkek 240
XXVI. Cukorkák 246
XXVII. Befőttek 249
XXVIII. Cukorban főtt gyümölcsök 252
XXIX. Lekvárok és dzsemek 256
XXX. Házipálinka. Szörpök 259
XXXI. Disznótor 265
XXXII. Kenyérsütés 280
XXXIII. Kávéfőzés (továbbá tea stb.) 283
XXXIV. Lóhús 287
XXXV. Tengeri halakról 288
XXXVI. Kenyérdíszlettel való tálalás és egyetek 292
A táplálkozás és étrend 295
Hétköznapi ebéd, vacsora 298
Vasárnapi ebédételek választéka 298
Esteted, vacsorára való ételek 299
Nagyobb lakomák étlapja 299
Hidegkonyha bál alkalmával 299
Vendéglátás falun 300
Hasznos tudnivalók 303
Betűsoros tárgymutató (314)
Sajtóhibák (329)
[Hirdetések, 1926] (330)
Dr. Tasnádi Gátőr: Egy százesztendős szakácskönyv
dicsérete (Utószó gyanánt) 337

Alsószopori Nagy Ferencné

Alsószopori Nagy Ferencné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Alsószopori Nagy Ferencné könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Dunántúli szakácskönyv Dunántúli szakácskönyv

A borító felső éle foltos.

Állapot:
3.040 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba