1.057.819

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves vegyipari tanfolyamok könyve III.

Szerző
Budapest
Kiadó: Nehézipari Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 295 oldal
Sorozatcím: Bánya- és Energiaügyi Minisztérium Szakoktatási kiadványai
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 1000 példányban jelent meg 107 fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A laboratóriumi ismeretek elsajátítására legelsősorban természetesen a laboránsoknak van szükségük, de bizonyos vizsgálatok és műveletek elvégzéséhez a művezetőknek és szakmunkásoknak is érteniök... Tovább

Előszó

A laboratóriumi ismeretek elsajátítására legelsősorban természetesen a laboránsoknak van szükségük, de bizonyos vizsgálatok és műveletek elvégzéséhez a művezetőknek és szakmunkásoknak is érteniök kell. Kémiai iparunk rohamos fejlődése egyre több szakembert követel. Egymásután indulnak a különböző laboráns-, művezető- és szakmunkásképző-tanfolyamok, ahol I dolgozók igyekeznek elsajátítani a munkájuk elvégzéséhez szükséges ismereteket. Nagy gondot okozott ezeken a tanfolyamokon a megfelelő segédkönyvek hiánya. Kimondottan laboráns-, vagy művezetőképző tananyagát figyelembevéve nem készült tankönyv. Szakmunkásképző számára a „Népszava"-kiadásban megjelent vegyipari tankönyv úttörő munkát jelentett és a szakmunkások számára igen alkalmas volt. A laboráns- és művezetőképzők anyaga azonban természetesen lényegesen bővebb. A különböző technikumok számára kiváló szakembereik írtak tankönyveket, ezek viszont sok alapismeretet tételeznek fel, így az említett tanfolyamokon szintén nem használhatók. Munkámat 'hézagpótlónak szánom, ezért a laboratóriumi műveleteiken kívül az elemi analitikai ismereteket is feldolgoztam, és olyan recepteket és táblázatokat is közlök, melyek - remélem - lényegesen megkönnyítik vegyipari dolgozóink munkáját. Az anyag kiválasztásában az a szempont vezetett, hogy sok, csak elméleti jelentőségű kérdést elhagytam és igyekeztem gyakorlati könyvet adni dolgozóink kezébe, olyat, amelyik nemcsak a tanfolyamon segítőtársuk, hanem amelyet munkájuk közben is többször fellapoznak és útmutatást találnak benne.
A laboratóriumi gyakorlatok elméleti részéhez szorosan hozzátartozik a műveletek gyakorlati elsajátítása is, amelyet a hallgatók számára az oktató-laboratórium biztosít. Vissza

Tartalom

Bevezetés- - - - - -5
I. Általános rész
1. Laboratóriumok szerepe és felosztása - -7
2. Laboratóriumok berendezése - - -8
3. Laboratóriumi felszerelések - - - - - -9
4. Általános tudnivalók - - - - - - - -19
5. A laboráns feladatai - - - - - - - - -22
6. Vegyszerismeret - - - :- - - - - - - 24
II. Laboratóriumi műveletek
7. Súlymérés, mérleg - - - - - - - - --29
8. Térfogatimérés - - - - - - - - - - - 33
9. Hömérsékletmérés - - - - - - - - - 37
10. Fajsúly meghatározás. - -- - - - - 41
11. Olvadáspont, dermedéspont, forráspont meghatározás - 48
12. Oldás. Oldatok töménysége - - - - - - - - 54
13. Oldatok töménységének kiszámítása. Hígítás, keverés - - - - - - 58
14. Mérőoldatok - - - - - - - - - - - 61
15. Porítás, szitálás, keverés - - - - - - - - ö3
16. Hevítés - - - - - - - 67
17. Hűtés - - - - - - - - 69
18. Anyagok tisztítása és szétválasztása - - - - 72
19. Lecsapás, kisózás - - - - - - - - - - 73
20. Szűrés - - - - - - 75
21. Dekantálás - - - - - - - - - - - - 83
22. Centrifugál ás - - - - - - - - - - - 84
23. Kristályosítás - - - - - - - - - - - 85
24. Szárítás - - - - - - - - - - - - 91
25. Desztillálás - - - - - - - - 97
26. Szublomálás - - - - - 106
27. Kirázás, elválasztás - - - - - - - - - 107
28. Extrahálás - - - - - - - - - - - 108
29. Gázok fejlesztése és tisztítása - - - - - - - 110
30. Magasnyomású készülékek - - - - - - - - 114
III. Üvegtechnika
31. Az üveg szerepe a kémiai iparban - - - - - - 117
32. Üvegtechnikai munkálatokhoz szükséges segédeszközök és felszereléseik - - - - -117
33. Üvegfajták - - - - - - - - - - - 118
34. Üvegcsövek megmunkálása - - - - - - - 119
35. Üvegcsiszolatok - - - - - - - - - - 123
IV. Vegyvizsgálat
A) Elemzési módszerek felosztása - - - - - - 125
36. Általános fogalmak - - - - - - - - - 125
37. Fizikai elválasztási módszerek - - - - - - - 126
38. Kémiai elválasztási módszerek - - - - - - - 130
B) Minőségi elemzés (kvalitatív analízis) - - - - - - 131
39. Az elemzés elmélete és gyakorlata - - - - - - 131
40. Az általános kémia alkalmazása a kémiai analízisben - 134
41. Elektrolitos disszociáció. Az oldatok szerkezete - - - 138
42. lonreakciók - - - - - - - - - _ _ 143
43. Komplex-vegyületek (Komplex-sók) - - - - - - 146
44. Kémiai folyamatok az analízisnél - - - - - - 147
45. Kolloidoldaltok - - - - - - - - .- - 156
46. Gyakorlati útmutatások a kémiai reakciók kivitelére - - 158
47. Kémszer-oldatok töménysége - - - - - - - 165
48. Az ionok 'beosztása minőségi elemzés szempontjából - - 166
a) A kationok reakciói - - - - - - - - 168
49. I. osztály - - -- - - - - - - - - 168
l/a osztály. Sósav-csoport. - - - - - - - - 169
I/b alosztály. Réz-csoport. - - - - - - - - 169
I/b alosztály. Rézcsoport. - - - - - - - - 174
50. II. osztály. Arzéncsoport - - - - - -- - 178
51. III. osztály. Kénammomium-csoport - - -- - 182
52. IV. osztály. Alkáliföldfémek csoportja - - - - - 189
53. V. osztály. Magnézium és alkálifémek csoportja - - - 191
54. I. osztály - - - - - - - - - - - - 194
55. II. osztály - - 196
56. III. osztály - - - - - _ _ _ - - 197
57. IV. osztály - - - 199
58. Gyakorlati útmutatások a titrálás kivitelezéséhez -- - - - - -208
59. Acidimetnia és «a1kalámetria (Sav- és lúgmérés) - - _ 209
60. Oxidimetria, reduktometria - - - - 216
I. Permanganometria - - - -- 216
II. Jodometria - - - - - - - - 220
61. Csapadékos titrálási módszerek - - - - - - - 224
D) Gázanalízis -- - 232
E) Szerves vegyületek elemzése - - - - - - - - 235
Bevezetés --- - - - - - - 235
62. Az anyag előkészítése és ellenőrzése - - - - - 236
63. Szerves vegyületek minőségi elemzése - - - - - - 236
64. Szerves vegyületek mennyiségi elemzése -- - - - 238
Függelék - - 243
1. Hasznos receptek és tanácsok - - - - - - 245
2. Számítási feladatok - - - - - - ~ - - 248
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem