kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 324 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-220-539-1 |
Bevezetés | 9 |
A táplálkozás élettana és biokémiája | 11 |
A táplálkozás | 11 |
Az ember táplálékai | 14 |
Emésztés, felszívódás a tápcsatornában | 18 |
A tápcsatorna | 18 |
A tápcsatorna kezdeti szakasza és működése | 19 |
Gyomor- és bélemésztés | 27 |
A felszívódás folyamatai a vékonybélben | 40 |
A tápanyagok hasznosulása | 46 |
Intermedier anyagcsere | 46 |
Energiatermelés és biológiai oxidáció | 47 |
Enzimek és biokatalízis | 48 |
Az enzimek elnevezése és felosztása | 52 |
Az energiatermelés biokémiája | 53 |
A szénhidrátok mint energiaforrások | 54 |
A terminális oxidáció | 60 |
A szénhidrátok anyagcseréje | 62 |
A zsírok szerepe a szervezetben | 65 |
A fehérjék (aminosavak) anyagcseréje | 66 |
Irodalom | 70 |
Élelmezési ismeretek. Tápanyagszükséglet és hasznosulás, különös tekintetel a különböző élelmezési formákra | 73 |
A tápanyagszükséglet | 73 |
Energiahasznosulás a szervezetben | 74 |
Az energiaszükséglet | 76 |
Az energiaszükséglet megállapításának módszere | 83 |
A fehérje - és aminosav-szükséglet | 89 |
Az energiát adó tápanyagok helyes aránya | 99 |
Kalóriát nem szolgáló védő tápanyagok, vitaminok és az ásványi anyagok szükséglete | 105 |
A zsírban és vízben oldodó vitaminokról | 105 |
Az ásványi anyagok szükségletéről | 112 |
Vízháztartás | 114 |
A vér sav-bázis egyensúlya | 115 |
Az ember eszenciális mikroelem-szükséglete | 116 |
A táplálék hasznosulásának külső tényezői | 124 |
Az ételek érzékszervi tulajdonságainak hatása a tápanyagok hasznosulására | 125 |
A feltétlen és feltételes reflexek szerepe a táplálkozásban | 129 |
Az ételek telítőértéke | 131 |
A tápanyagszükséglet biztosítása különböző élelmezési formákban | 133 |
A korszerű, helyes táplálkozás megszervezésének általános feladatai | 135 |
Normális szükségletű fogyasztók élelmezése | 137 |
Munkahelyi élelmezés | 137 |
Gyermek- és iskolai élelmezés | 139 |
Üdülők élelmezése | 140 |
Különleges szükségletű és igényű fogyasztók élelmezése | 141 |
Sportolók élelmezése | 141 |
Honvédség élelmezése | 144 |
Betegek élelmezése | 145 |
A diétás kezelés alapelvei | 146 |
A korszerű diétás rendszer alapjai | 151 |
Irodalom | 162 |
Higiénés ismeretek. Élelmiszer-mikrobiológiai és élelmezésegészségügyi problémák a vendéglátóiparban | 163 |
Az élelmezésegészségügy feladata | 163 |
Az élelmiszertörvény | 163 |
Az élelmianyagok, nyersanyagok higiéniája | 164 |
A vendéglátóipari termelő és értékesítő létesítmények helykijelölése | 166 |
Élelmezésegészségügy jóváhagyás | 163 |
Élelmiszer-mikrobiológiai alapismeretek | 171 |
A mikrobiológia fogalma és tárgya | 171 |
A mikrobák főbb alaki és élettani tulajdonságai | 183 |
Baktériumok | 183 |
Vírusok | 194 |
Gombák | 196 |
Protozoonok | 197 |
A mikrobák rendszertana | 198 |
A mikrobák elnevezése | 202 |
Az élemiszeripar hasznos mikroorganizmusai és a hasznos bélflóra | 203 |
Mikrobák és betegségek | 205 |
Az élelmianyagok és élelmiszerek közvetítésével az embert károsító mikroorganizmusok | 209 |
Az élelmiszerekkel kapcsolatban emberi egészségkárosodást okozó baktériumok rövid ismertetése | 215 |
Actynomycetes és rokon szervezetek | 231 |
Spirohaeták | 233 |
Rickettsiák | 234 |
Bakteriális eredetű ételmérgezések | 237 |
Vírusok terjedése élelmiszerekkel | 241 |
Az élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatos emberi megbetegedést okozó fontosabb paraziták | 243 |
Mikotoxinok | 246 |
A mikotoxinok rövid jellemzése | 247 |
Élelmiszer-kártevő és -látogató ízeltlábúak | 249 |
Élelmiszer-kártevők | 251 |
Élelmiszer-látogatók | 252 |
Az ízeltlábúak elleni védekezés | 253 |
A rágcsálók élelmezésegészségügyi jelentősége | 253 |
Az élelmiszerek mikrobiológiai minősítéséről | 254 |
Az élelmiszerekkel kapcsolatos fontosab bakteriológiai követelmények | 255 |
Az ízeltlábúak és rágcsálók okozta szennyezettség elbírálása | 256 |
A mikrobiológiai egészségártalmak megelőzésének módszerei | 257 |
Egyéb élelmezésegészségügyi alapismeretek | 260 |
Az élelmianyagok egészségügyi követelményei | 260 |
Vegyi szennyeződések | 263 |
Adalékanyagok | 267 |
Nyersanyagok előkészítésének higiéniai előírásai | 269 |
Élelmezési gépek, edények és eszközök élelmezésegészségügyi előírásai | 270 |
A tojás tisztítása | 272 |
Az ételkészítés higiénés előírásai | 274 |
Tálalás | 278 |
Ételminták vétele és megőrzése | 280 |
A cukrászat élelmezésegészségügyi problémái | 280 |
A hidegkonyha higiénikus üzemeltetése | 282 |
Fagylaltfélék forgalmának élelmezésegészségügyi követelményei | 283 |
Éttermek működésének élelmezésegészségügyi feltételei | 285 |
A szállítás higiénés előírásai | 286 |
A vendéglátóipari gépek higiénéje | 287 |
Takarítás, tisztítás higiénés elvei | 289 |
Személyi higéne | 293 |
Közegészségügyi feladatok ételmérgezésekkel, ételfertőzéssel kapcsolatban | 296 |
Irodalom | 304 |
A hatályos jogszabályok jegyzéke | 305 |
Függelék | 307 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.