1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mediterrán táplálkozás/Mediterrán étrend

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 219 oldal
Sorozatcím: Új Diétáskönyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-226-045-7
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A „mediterrán diéta" több mint egészséges táplálkozás. Egyfajta magatartást, életmódot is jelent, ami a XX. század derekán a Földközi-tenger vidékén élő népek körében még általános volt. Ezen a vidéken ritkán fordultak elő szív-, érrendszeri és daganatos megbetegedések, miközben Európa többi részén emelkedő halálozási arányról számoltak be. Könyvünk sem csupán a mediterrán táplálkozásról, a mediterrán étrendről szól. Bepillantást enged a mediterrán emberek életstílusába is azért, hogy miközben a receptek alapján elkészítik az ízletes ételeket, ráhangolódhassanak arra a ritmusra, amely jellemző volt és remélhetőleg még ma is megtalálható a mediterrán vidéken. Az olvasó szórakoztató kultúrtörténeti ismereteket találhat a mediterrán konyha alapanyagairól. Az eredeti görög, olasz, spanyol recepteket úgy válogattuk össze, hogy Magyarországon is beszerezhető alapanyagokból el lehessen készíteni az ételeket.
A szerkesztő

A rendkívül rossz népegészségügyi helyzeten... Tovább

Fülszöveg

A „mediterrán diéta" több mint egészséges táplálkozás. Egyfajta magatartást, életmódot is jelent, ami a XX. század derekán a Földközi-tenger vidékén élő népek körében még általános volt. Ezen a vidéken ritkán fordultak elő szív-, érrendszeri és daganatos megbetegedések, miközben Európa többi részén emelkedő halálozási arányról számoltak be. Könyvünk sem csupán a mediterrán táplálkozásról, a mediterrán étrendről szól. Bepillantást enged a mediterrán emberek életstílusába is azért, hogy miközben a receptek alapján elkészítik az ízletes ételeket, ráhangolódhassanak arra a ritmusra, amely jellemző volt és remélhetőleg még ma is megtalálható a mediterrán vidéken. Az olvasó szórakoztató kultúrtörténeti ismereteket találhat a mediterrán konyha alapanyagairól. Az eredeti görög, olasz, spanyol recepteket úgy válogattuk össze, hogy Magyarországon is beszerezhető alapanyagokból el lehessen készíteni az ételeket.
A szerkesztő

A rendkívül rossz népegészségügyi helyzeten életmód-változtatással sokat lehet javítani, jó példa erre a Finnországban eredményesen működő Karéliai Program. Vissza

Tartalom

I. rész
Mediterrán táplálkozás, mediterrán életmód
(Dr. Zajkás Gábor)................................................................................................................................................9
Mi a helyzet Magyarországon? ........................................................................................................21
II. rész
Mediterrán táplálkozás, mediterrán étrend a gyakorlatban
(Ágoston Helga, Domonkos Andrea, dr. Greiner Erika,
Szórád Ildikó, Varga Anna)........................................................................................................................29
Mediterrán nemzeti konyhák - kultúrtörténet, gasztronómia .... 29
Az olasz konyha ....................................................................................................................................................29
A spanyol konyha ............................................................................................................................................31
A görög konyha ....................................................................................................................................................35
A mediterrán táplálkozásba illő élelmiszerek kiválasztásának szempontjai............................................................................................................................................................38
Az olívaolaj ................................................................................................................................................................38
Az olívaolaj és az egészség ................................................................................................................38
Az olajfa ....................................................................................................................................................................39
Az olívaolaj készítése ................................................................................................................................41
Az olívaolaj fajtái ........................................................................................................................................42
Az olívaolaj íze ........................................................................43
Az olívaolaj felhasználása..........................................................44
Az olajbogyók ..........................................................................45
A halak és a tengerek gyümölcsei ................................................48
A halak és az egészség ..............................................................48
A halfogyasztás története..........................................................49
A halak elkészítési módjai ................................................................................................................50
A halak minősége ........................................................................................................................................51
Halfajták....................................................................................................................................................................51
A lábasfejűek........................................................................................................................................................54
Kagylók ....................................................................................................................................................................55
Rákok ........................................................................................................56
Gabonafélék és készítményeik ........................................................................................................58
Olaszország ............................................................................................................................................................58
Fehér kenyér ............................. ..............................................................................................58
Tésztafélék ............................................................................................................................................................59
Rizs....................................................................................................................................................................................61
Kukoricadara ....................................................................................................................................................61
Spanyolország ....................................................................................................................................................62
Kenyérfélék............................................................................................................................................................62
Tésztafélék ............................................................................................................................................................63
Rizs....................................................................................................................................................................................63
Görögország ........................................................................................................................................................64
Kenyérfélék............................................................................................................................................................64
Húsok ................................................................................................................................................................................64
Tejtermékek ................................................................................................................................................................67
Zöldségek, gyümölcsök ............................................................................................................................69
Édességek, desszertek ....................................................................................................................................72
Italok ....................................................................................................................................................................................74
A mediterrán étrendre jellemző ételkészítés,
feldolgozás .................................................................................. 78
Előkészítés .................................................................................. 78
A főzés ........................................................................................ 81
Sütés .......................................................................................... 85
Párolás ........................................................................................ 88
Ízesítés ........................................................................................ 90
Tálalás - díszítés ........................................................................ 96
Tartósítás .................................................................................... 101
Tárolás.....................................................-.................................105
Receptgyűjtemény ....................................................................109
Előételek ....................................................................................109
Levesek ...................................................................................... 119
Saláták ........................................................................................ 127
Mártások .................................................................................... 135
Köretek ......................................................................................139
Húsételek....................................................................................145
Halételek .................................................................................... 151
Egytálételek - rakott, töltött ételek, rizottók .............................. 161
Tésztaételek ................................................................................171
Desszertek - Édességek - Italok..................................................179
Függelék......................................................................................191
Mérték-, tömeg- és energiatartalom-táblázat ............................ 193
Tápanyagtáblázat .................................................................... 194
Élelmirost-táblázat....................................................................209
Koleszterintáblázat....................................................................211
Felhasznált irodalom ..............................................................215
Receptmutató ............................................................................217
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem