Bevezetés | 9 |
Köszönetnyilvánítás | 11 |
Zöldségtermesztés | 13 |
A zöldségtermesztés fogalma, jelentősége | 13 |
A zöldségtermesztés környezeti igényei | 13 |
A zöldségnövények csoportosítása | 16 |
Szabadföldi zöldségtermesztés | 18 |
Fogalomtár | 28 |
Kulcsszavak | 28 |
Ellenőrző kérdések | 28 |
Zöldséghajtatás | 29 |
A zöldséghajtatás helyzete | 29 |
A zöldséghajtatás termesztőberendezései | 30 |
Szaporítás a hajtatásban | 34 |
A talaj nélküli zöldséghajtatás | 35 |
A paprikahajtatás technológiája fűtés nélküli fóliasátorban | 36 |
Fogalomtár | 39 |
Kulcsszavak | 39 |
Ellenőrző kérdések | 39 |
A gyümölcságazat szerepe, a gyümölcstermesztés munkafolyamatai | 40 |
A gyümölcságazat jellemzése | 40 |
A frissgyümölcs-fogyasztás | 40 |
A gyümölcskivitel | 41 |
A tartósított gyümölcs kivitele | 42 |
A fagyasztott gyümölcs kivitele | 42 |
A gyümölcstermő növények morfológiai (alaktani) csoportosítása | 43 |
A gyümölcstermő növények gyakorlati csoportosítása | 45 |
A gyümölcstermő növények termőrészei | 45 |
Az almatermésűek termőrészei | 45 |
A csonthéjasok termőrészei | 47 |
A héjasok termőrészei | 47 |
A bogyósgyümölcsűek termőrészei | 48 |
A gyümölcstermő növények termékenyülése | 48 |
A gyümölcstermő növények koronaformái | 49 |
Kör alapvetületű koronaformák | 49 |
Téglalap alapvetületű koronaformák | 52 |
Technológiai feladatok | 52 |
Az ültetvényberuházás tervezése | 54 |
Az éghajlati viszonyok | 54 |
A piaci lehetőségek viszgálata | 55 |
A faj- és a fajtaszerkezet megválasztása | 55 |
Az alany és a művelésmód megválasztása | 56 |
A minőség és a várható árbevétel | 56 |
Az ültetvényberuházás kivitelezése | 56 |
A talaj-előkészítés | 57 |
Az ültetés költsége | 57 |
A támrendszer kialakítása | 58 |
Az ültetvénylétesítés költsége | 58 |
A termelés várható jövedelme | 58 |
Az ültetvényberuházás gazdaságossága | 60 |
A statikus gazdaságossági mutatók | 60 |
A dinamikus beruházás-gazdaságossági mutatók | 61 |
A jelenérték- (present value) mutató | 61 |
A nettó jelenérték-mutató | 62 |
A metszés szervezése | 64 |
A kézi ollókkal végzett metszés | 65 |
A mechanikus gépi metszés | 65 |
A nyesedék eltávolítása | 66 |
A kézi metszés teljesítménye | 66 |
Munkaszervezés a gyümölcsösök növényvédelmében | 66 |
A permetezőgépek teljesítményét befolyásoló tényezők | 67 |
Növényvédelmi permetezés szervezése | 68 |
A tápanyag-gazdálkodás szervezése | 69 |
Szerves- és műtrágyázás | 70 |
Talajművelés | 71 |
A betakarítás szervezése | 72 |
A várható termésmennyiség meghatározása | 73 |
Szedéshez szükséges létszám | 73 |
Az áruvá készítéshez szükséges létszám | 75 |
A szükséges göngyöleg | 75 |
Az alma és a körte áruvá készítésének szervezése | 76 |
A kézi áruvá készítés | 77 |
Az osztályozógépes áruvá készítés | 77 |
A csonthéjas és bogyós gyümölcsök gépi betakarítása | 77 |
A csonthéjas gyümölcsök gépi betakarítása | 78 |
A bogyós gyümölcsök rázógépes betakarítása | 79 |
A tárolás szervezési feladatai | 80 |
Az almatárolás szervezési feltételei | 80 |
A betárolással kapcsolatos feladatok | 80 |
Az értékesítés szervezése | 81 |
A piac felmérése, új lehetőségek keresése | 82 |
Az árkalkuláció készítése | 82 |
A szerződéskötés | 82 |
Az integrált értékesítés | 82 |
Az ár-költség-fedezet-nyereség (ÁKFN) összefüggés alkalmazása | 84 |
Fogalomtár | 87 |
Kulcsszavak | 88 |
Ellenőrző kérdések | 88 |
A szőlőtermesztés feltételei és munkafolyamatai | 89 |
A szőlőágazat jellemzése | 89 |
A szőlőnövény jellemzése | 91 |
A szőlőtőke részei | 91 |
A szőlő telepítése és a támberendezés létesítése | 92 |
A termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 94 |
A szőlőágazat üzemi mérete | 95 |
Az ültetvényszerkezet | 96 |
A termesztéstechnológiai kérdései | 96 |
Fogalomtár | 110 |
Kulcsszavak | 111 |
Ellenőrző kérdések | 111 |
Dísznövénytermesztés | 112 |
A dísznövények csoportosítása | 112 |
A muskátli (Pelargonium Zonale hibridek) termesztéstechnológiája | 113 |
Szaporítás | 113 |
Az árunövények nevelése | 115 |
Egynyári dísznövények | 117 |
Virágágyba ültethető egynyári dísznövények | 117 |
Magvetéssel szaporítható egynyáriak | 117 |
Kétnyári dísznövények | 118 |
Évelő dísznövények | 119 |
Díszfák, díszcserjék | 121 |
Növényházi dísznövények | 123 |
Fogalomtár | 124 |
Kulcsszavak | 126 |
Ellenőrző kérdések | 127 |
Faiskola | 128 |
A faiskola fogalma és típusai | 128 |
A faiskola részei és beosztása | 128 |
Faiskolai szaporításmódok | 129 |
Faiskolai nevelés | 135 |
Fogalomtár | 138 |
Kulcsszavak | 140 |
Ellenőrző kérdések | 140 |
Mellékletek | 143 |
Irodalomjegyzék | 165 |
Tárgymutató | 167 |