1.067.104

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozástan

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 353 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Körülbelül a múlt század közepéig a takarmányozás minden szabatos elméleti alapot nélkülöző, tiszta empiria volt, amely gyakorlati megfigyelésekben, hagyományokban és szokásokban gyökeredzett.... Tovább

Előszó

Körülbelül a múlt század közepéig a takarmányozás minden szabatos elméleti alapot nélkülöző, tiszta empiria volt, amely gyakorlati megfigyelésekben, hagyományokban és szokásokban gyökeredzett. azóta a takarmányozás elvei és módszerei mélyreható átalakuláson mentek át. A mai takarmányozástan a mezőgazdasági kémia, az anyagcsere-élettan és a növénytermesztéstan terén végzett kutatásokon épült fel, s most ezeknek ismeretében megítélhetjük a különböző takarmányok táplálóértékét és az állati szervezetre gyakorolt élettani hatását, ami lehetővé teszi, hogy jól fejlett, egészséges állatokat neveljünk és azoktól megkapjuk a tőlük kívánható teljesítményeket. A magyar állattenyésztés számára írt takarmányozástannak természetesen az általános szempontokon felül figyelembe kell vennie a mi sajátos viszonyainkat is. Munkám megírásánál igyekeztem ezeket a szempontokat figyelembe venni. A tudomány mai alapján felépülő elméleti rész terjedelme és fogalmazása olyan, hogy az okszerű takarmányozás minden elméleti kérdéséről kellő tájékoztatást ad, s így az olvasó a felmerülő esetekben mindenkor megtalálja a helyes megoldást. A gyakorlati rész megírásánál volt különösen szükséges az elméleti alapelveknek a mi sajátos viszonyainkkal való összeegyeztetése, mert csak így érhetjük el, hogy állatainkat megfelelően és célszerűen nevelhessük fel és tőlük kielégítő teljesítményeket kapjunk. Evégett a gyakorlati módszerek ismertetését nagyszámú példával világítottam meg, melyek alkalomadtán tájékozással és útmutatással szolgálhatnak. Vissza

Tartalom

Bevezetés és előszó5
A takarmányozási tudomány történetének és a magyarországi takarmányozási rendszer fejlődésének vázlatos ismertetése7
Az állatok táplálásának alapismeretei - A takarmányok nyers táplálóanyagai - Megemésztésük - Értékesítésük17
Takarmány az állati élet fenntartója17
Az állati test melege - A szervezet belső munkája - Fenntartó és termelő takarmányadag17
A takarmány minőségéről s a különféle takarmányok csoportosításáról19
Étrendi hatás - A takarmányok csoportjai19
A takarmányok táplálóanyagai - Nyers vegyi összetételük20
Víztartalom - Szárazanyagtartalom - Ásványi és szervesanyagok - Fehérjék, zsírok, nyersrost, szénhidrátok20
Fehérjék21
Fontosságuk a táplálkozásban - Különböző értékű fehérjék - Állati és növényi eredetű fehérjék - Nyers és igazi fehérje - Amidok21
Zsírok25
A takarmányzsír jelentősége - Valódi zsírfélék és az ezekhez hasonló anyagok25
Nyersrost26
Képződése - Élettani hatása - Táplálóértéke26
Szénhidrátok27
Összetételük és tulajdonságaik - A szervezet fűtőanyagai és forrásai az izommunkának - A szénhidrátok mint zsírtermelők27
Ásványi Anyagok29
Pótlások szükséges volta - A takarmány ásványi sói -Sóegyensúly - Konyhasó és takarmánymész29
A konyhasó29
A szénsavas takarmánymész30
A nyers táplálóanyagok grafikus szemlélete39
A vitaminok40
Az A-vitamin43
A B-vitaminok45
A C-vitamin (aszkorbinsav)47
A D-vitamin47
Az E-vitamin48
A K-vitamin49
A nikotinsav-amid49
Összefoglalás50
A növényi táplálóanyagok képződése51
A növény táplálkozása - A nap fénye- éshőhatása - Hő- és fényenergia - A növényi és állati életfolyamatok közti összefüggés51
A nyers táplálóanyagok megemésztése, felszívódása és értékesítése53
Emésztés - FErmentumok - Emésztési együtthatók - Az emészthető táplálóanyagok - A nyers táplálóanyagok kihasználása és értékesítése53
A megemésztett táplálóanyagok felszívódása és asszimilációja59
Az állati anyagcsere törvényei61
Az éhezés anyagcseréje63
Fenntartó táplálkozás64
Termelő táplálkozás66
A húsképződés törvényei66
Az amidok befolyása a fehérjeképződésre66
A szénhidrátok és zsírok hatása a fehérjeforgalomra71
A testzsír képződésének törvényei72
Takarmányok zsírtermelőértéke74
Keményítőérték76
A keményítőérték kiszámítása77
Keményítőértékarány79
Az állati szervezet energiaforgalma81
Keményítőérték, takarmányegység és term84
Az izommunka termelése86
Útmutatás a takarmányadagok összeállítáásra88
Az abraktakarmányok pénzbeli értékének kiszámítása91
Az ivóvíz93
Takarmányeltartási eljárások és a takarmányok leírása - Szénakészítés és takarmányerjesztés (besavanyítás)95
Szénakészítés101
A kaszálás időpontja - Renden és állványon történő szárítás - A széna eltartásának módja101
A takarmányerjesztés (besavanyítás)101
Bevezető105
Hideg- és melegerjesztés105
Milyen változások érik a zöldtakarmány nyerstáplálóanyagait az erjedés során106
A vermelés107
A zsombolyozás110
A silózás115
Milyen takarmányokat savanyítunk be?116
A besavanyított takarmányok etetése121
Az erjesztett takarmányok minőségének megállapítása125
A burgonya és takarmányrépa eltartása128
A takarmányok előkészítése128
Zöldtakarmányok131
Fűféle takarmánynövények131
SAvanyú füvek134
Pillangósvirágú takarmánynövények136
Leveles takarmánynövények139
Takarmánykeverékek140
Herefüves keverékek141
Kettős termesztés143
A zöldtakarmányozás folytonosságának biztosítása (zöld futószalag)143
Legelők és rétek az állattartásban151
A legelő153
A rét153
Szálastakarmányok159
A szénafélék161
Szalmák és polyvák163
Lomb- és gallyas takarmány163
Gumós- és gyökértakarmányok és húsos termények165
A takarmányrépa a murok- és vagy sárgarépa166
A kerek- vagy tarlórépa166
A burgonya a csicsóka167
A húsos termések167
Magvastakarmányok168
Gabonafélék168
Hüvelyes magvak171
Olajmagvak173
Az erdei magvak175
Ipari takarmányok177
Malomipariak177
Vetőmagtisztítási melléktermékek180
Olajipari takarmányok180
Hazai olajpogácsák180
Külföldi olajpogácsák184
Extrahált olajmagdarák185
Cukoripari takarmányok186
Szeszgyári takarmányok188
Sörgyári takarmányok188
Konzervipari melléktermékek189
Szőlő- és gyümölcstörköly189
A keményítőgyártás melléktermékei190
Állati eredetű takarmányok192
Gazdasági állataink takarmányozása197
Az okszerű takarmányozás alapelvei197
Takarmányszabványok (normák)197
Takarmányozási előirányzat, takarmányozás keresztülvitele198
Takarmányozás, fejlődés és növekedés200
A szarvasmarha takarmányozása202
A borjú nevelése és takarmányozása202
Az elválasztott borjú és növendékmarha takarmányozása210
A vemhes és fejőstehén tartása és takarmányozása214
Takarmányszabványok különböző súlyú és tejhozamú fejőstehenek számára219
Gyakorlati példák az alaptakarmány és pótabrak összeállítására227
Pótabrakadagok összeállítása235
A legelőre járó fejőstehenek takarmányozása241
A takarmányváltoztatás és egyéb külső körülmények hatása a tej mennyiségére, zsírtartalmára, ízére és a vaj minőségére242
Az igázásra használt tehén takarmányozása245
Továbbtenyésztésre nem használt ltehenek takarmányozása (lefejő tehéntartás)245
Bikaborjú és hágóbika takarmányozása246
Heverő és dolgozó ökrök takarmányozása249
A szarvasmarha hizlalása252
Gyakorlati tapasztalatok különböző korú szarvasmarha belterjes és külterjes hizlalásánál267
Hizlalás zöldtakarmánnnyal és legelőn268
A lovak takarmányozása270
Tudnivalók a lótakarmányról270
A pihenő ló életbentartó szükséglete273
Dolgozó lovak takarmányozása274
Példák277
A vemhes és szoptatós kanca takarmányozása281
Mének takarmányozása282
Csikók takarmányozása284
Telivér lovak takarmányozása285
A ló takarmányozási rendje287
Sertések takarmányozása287
A sertés takarmányértékesítő képessége289
A zsír- és hússertés jelentősége289
A mangalica takarmányozása290
A rideg koca takarmányozása291
A vemhes és szoptatós koca takarmányozása291
A szopós malacok takarmányozása291
Választott malacok takarmányozása294
A süldőhizlalás295
Az öregsertés hizlalása297
Keresztezett sertések hizlalása303
A süldők gyors hizlalása (expresshizlalás)304
A csökött süldők hizlalása304
Makkoltatás307
A tenyéskan takarmányozása308
A hússertés takarmányozása308
Az üres és vemhes koca takarmányozása309
A szoptató koca takarmányozása310
A szopós koca takarmányozása311
A szopós és választott malacok takarmányozása315
Tenyéssüldők tartása és takarmányozása319
A hússertés hizlalása319
Az öregtsertések hizlalása324
A tenyészkan takarmányozása324
A juhok takarmányozása325
A juh takarmánykihasználó és értékesítő képessége325
Hazai juhfajták326
Vemhes és szoptató juh takarmányozása326
A szopós bárány takarmányozása329
A választott bárányok takarmányozása330
A szopoós és választott bárányok hizlalása330
A kifejlett juh takarmányozása331
A fejősjuhok takarmányozása332
A kifejlődött juhok hizlalása333
A tenyészkos takarmányozása334
A kecske takarmányozása335
Takarmánytáblázatok337
Irodalmi forrásmunkák349

Dr. Weiser István

Dr. Weiser István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Weiser István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem