1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Falusi turizmus

Távoktatási tananyag

Szerző
Lektor
Gyöngyös
Kiadó: Károly Róbert Főiskola
Kiadás helye: Gyöngyös
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 131 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A „Falusi turizmus" című tantárgy célja, hogy megismertesse a falusi vendéglátás helyét, szerepét és lehetőségeit a családi gazdaságban, a falu és a vidék integrált fejlesztésében, illetve a falusi... Tovább

Előszó

A „Falusi turizmus" című tantárgy célja, hogy megismertesse a falusi vendéglátás helyét, szerepét és lehetőségeit a családi gazdaságban, a falu és a vidék integrált fejlesztésében, illetve a falusi turizmus hazai, valamint a nemzetközi tendenciáit. A tantárgy tananyaga a SZIE Gazdálkodási és Mezőgazdasági Főiskolai Kar Távoktatási Tagozat hallgatói számára készült, így felépítését - módszertanilag - a tananyag önálló feldolgozására való alkalmassá tétele szabta meg.
A turizmus a világgazdaság legdinamikusabban növekvő szektora, világszerte a profittermelő üzletágakhoz tartozik. A modern társadalomban a szabadidő és a diszkrecionális jövedelem növekedése egyre szélesebb körben lehetővé teszi az utazásokat.
A nagyvárosi élet elterjedése azonban együtt jár az állandó rohanással, stresszel, zsúfoltsággal, ezért az embereknek új igényei jelentek meg a szabadidő eltöltésében. Egyre többen vágynak nyugodt pihenésre, amihez elengedhetetlen az egészséges és szép környezet megléte. A tömegturizmussal szemben kialakult szelíd turizmus formái lehetővé teszik az emberek ilyen irányú igényeinek teljesítését.
A szelíd turizmus egyre népszerűbbé váló formája a falusi turizmus, aminek jelentőségét hazánkban a legtöbb helyen csak az utóbbi néhány évtizedben kezdték felismerni. Magyarország a turizmus szempontjából gazdag természeti, kulturális, történelmi és népművészeti adottságokkal rendelkezik, ami a falusi vendéglátás területén is kiválóan hasznosítható. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS
TANULÁSI ÚTMUTATÓ 3
1. A TURIZMUS SZEREPE NAPJAINKBAN 10
1.1. A turizmus fogalma 10
1.2. A turizmus jelentősége 12
1.3. A falusi turizmus fogalma 13
1.4. A falusi turizmus népszerűségének növekedését segítő tényezők 15
2. FALUSI TURIZMUS MAGYARORSZÁGON 18
2.1. A falusi turizmus hazai története 18
2.2. Szervezeti háttér 21
2.3. Kínálati oldal 23
2.4. A kereslet 26
2.5. A magyar falusi turizmus iránti kereslet jellemzői 28
2.6. A magyar falusi turizmus kínálatának jellemzői 29
3. A FALUSI TURIZMUS GAZDASÁGI JELENTŐSÉGE 31
3.1. Falusi turizmus hatása a falvak életére 31
3.2. A falusi turizmus jogi szabályozása 40
3.3. Támogatási rendszerek a falusi turizmusban 42
3.3.1. Agroturizmus pályázatok 43
3.3.2. Széchenyi Terv 44
3.3.3. SAPARD, a közeli jövő vidékfejlesztési programja 45
4. OKTATÁS SZEREPE A FALUSI VENDÉGLÁTÁS TERÉN 46
4.1. Az oktatás jelentősége 46
4.2. Falusi vendéglátók képzése Magyarországon 47
5. A TÁJ MINT VONZERŐ 50
5.1. Az erdő, az erdei utak szerepe a falusi turizmusban 50
5.2. Fák, fasorok a tájban 52
5.3. Mezőgazdálkodással művelt táj 53
5.4. A kerítés 54
5.5. Az előkert és a házi kert 56
5.6. A falukép 57
6. AMIT A VENDÉG A FALUSI TURIZMUSTÓL ELVÁR 63
6.1. A vendégváró családokkal szembeni követelmények 63
6.2. Mihez kell értenie a vendégfogadónak? 63
6.3. A vendéglátó legfontosabb tulajdonságai 64
6.4. Kínálat minősége 65
6.5. Szobafoglalás 65
6.6. A vendégek fogadása 66
6.7. Étkezés 67
6.8. Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés 80
6.9. Vendégétkeztetés a szabadban 81
7. MILYEN LEGYEN A KÖRNYEZETÜNK? 83
7.1. A vendégszoba kiválasztása 84
7.2. A berendezés alapelvei 86
7 3. A vendégszoba bútorai 87
7 4 Reggeliző hely és társalgó 93
8. A HIGIÉNIA JELENTŐSÉGE A FALUSI VENDÉGLÁTÁSBAN 96
8.1. A lakóház környezete 96
8.2. A szálláshelyek kialakítása 97
8.3. A WC higiénés követelményei 98
8.4. Ivóvízellátás 99
8.5. Szennyvízkezelés 99
8.6. Hulladéktárolás 100
8.7. A kártevők elleni védekezés 100
8.8. Az üzemeltetés higiénéje 101
8.9. Személyi higiénia 101
8.10. Egészségügyi alkalmasság 101
8.11. Személyi tisztaság - higiénés magatartás 102
8.12. Az étkeztetés higiénéje 102
8.13. Ételártalmak és megelőzésük 103
8.14. Élelmiszer-termelés és -feldolgozás 104
8.15. Élelmiszertárolás 106
8.16. A földes áruk előkészítése 107
8.17. Ételkészítés és tálalás 108
8.18. Terítés és felszolgálás 109
8.19. Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés 114
9. MARKETING HELYE A FALUSI TURIZMUSBAN 117
9.1. Reklámeszközök az idegenforgalomban 122
9.2. SWOT elemzés 124
10. ANIMÁCIÓ A FALUSI TURIZMUSBAN 130
IRODALOMJEGYZÉK 134

Dr. Wachtler István

Dr. Wachtler István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Wachtler István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem