kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 145 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 28 cm x 20 cm |
ISBN: | 978-963-286-396-2 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Előszó | 5 |
Bevezetés | 7 |
Tartósító technológiai eljárások | 8 |
Dr. Körmendy Imre: A sterilezés és pasztőrözés ipari technológiái | 8 |
Hőkezelő berendezések | 8 |
Hőátvitel sterilezésnél és pasztőrözésnél | 16 |
Konzervedények és egyéb csomagolóeszközök igénybevétele a hőkezelés alatt | 22 |
Tulajdonságváltozások sterilezéskor és pasztőrözéskor | 28 |
Ott József: Aszeptikus technológia | 32 |
Az aszeptikus technikáról általában | 32 |
Az aszeptikus technika alkalmazásának feltételei, legfontosabb területei és megoldásai | 33 |
Különböző célú aszeptikus gyártóvonalak | 39 |
Az aszeptikus technika szerelvényei, kisegítő és kiegészítő berendezései | 45 |
Dr. Hidegkuti Gyula - Dr. Körmendy Imre: Vízelvonás besűrítéssel | 46 |
Hővel történő bepárlás | 47 |
Fagyasztva sűrítés | 61 |
Fordított ozmózis (hiperszűrés) (revers osmosis, counter osmosis = RO) | 64 |
Ozmózisos vízelvonás darabos növényi nyersanyagokból | 64 |
Dr. Barta József - Dr. Vukov Konstantin - Gion Béla: Vízelvonás szárítással | 65 |
Xero- és ozmo-anabiózis | 65 |
Az élelmiszerek vízállapota | 66 |
A szárítás technológiája | 69 |
A szárítás technológiai számításai | 74 |
Porlasztva számítás | 75 |
A szárítás szabályozása | 79 |
A szárítmányok minősége iránti követelmények | 80 |
Dr. Pátkai Györgyi: Vegyszeres tartósítás | 81 |
A témakor rövid történeti áttekintése | 81 |
Egészségügyi szempontok | 81 |
Élelmiszeripari előírások, idevonatkozó szabályok | 82 |
A tartósítószerek hatásmechanizmusa | 82 |
A tartósítószerek hatékonyságát befolyásoló tényezők | 82 |
A konzervipari gyakorlatban használt legfontosabb tartósítószerek | 83 |
Dr. Deák Tibor: Természetes és mesterséges savanyítás | 86 |
A tejsavas erjesztés | 87 |
Erjesztés mesterséges beoltással | 90 |
Mesterséges savanyítás | 91 |
Romlási jelenségek | 91 |
Dr. Farkas József: Kombinált tartósítás | 92 |
A kombinált tartósítás fogalma és a tartósítási tényezők/hatások kombinálásának céljai | 92 |
A kölcsönhatások típusai, additív és szinergens hatások értelmezése | 93 |
Fizikai tényezők kombinációi | 93 |
Kémiai ágensek kombinálása | 95 |
Fizikai és kémiai tényezők kombinációi | 95 |
A további kutatás szükségessége | 96 |
A fontosabb termékek gyártástechnológiája | 97 |
Dr. Barta József: Konzervipari előfeldolgozó telepek | 97 |
Zöldborsó előfeldolgozása | 97 |
Paradicosm előfeldolgozása | 98 |
Hagyma előfeldolgozása | 99 |
Szállítóeszközök mosása | 100 |
Hergár Emil - Dr. Horváth Dénesné: Gyümölcskészítmények | 101 |
Befőttfélék | 101 |
Dzsemek, ízek, lekvárok és alapanyagaik gyártása | 102 |
Különleges gyümölcskészítmények | 106 |
Dr. Vukov Konstantin - Dr. Körmendy Imre: Gyümölcs- és zöldséglevek, sűrítmények | 106 |
Gyártmányféleségek | 106 |
Szűrt, derített levek, gyártása és továbbfeldolgozása | 107 |
A gyümölcslevek hőkezeléses tartósítása | 107 |
A gyümölcslevek fagyasztása | 108 |
Szörpök készítése | 108 |
Gyümölcslevek sűrítményei | 109 |
A melléktermékek hasznosítása | 111 |
Almalé (és sűrítmény) gyártása | 111 |
Színes gyümölcslevek gyártása (meggy, cseresznye, málna, szamóca, ribiszke) | 112 |
Rostos gyümölcslevek gyártása | 113 |
Dr. Török Szilveszter - Dr. Barta József: Zöldségkonzervek és -savanyúságok | 113 |
Általános ismeretek | 113 |
Hőkezelt zöldborsókonzerv | 114 |
Hőkezelt hüvelyes zöldbabkonzerv | 116 |
Vegyesfőzelék- és finomfőzelék-konzerv | 117 |
Csemegekukorica konzerv | 117 |
Sűrített paradicsom gyártása | 118 |
Lecsókonzerv | 121 |
Csemegeuborka konzerv | 121 |
Berki Ferenc: Szárítmányok gyártása | 123 |
Általános ismeretek, szárítmányok csoportosítása | 123 |
Darabos és folyékony (folyósított) gyümölcs- és zöldségfélék szárítása | 123 |
Darabos gyümölcs- és zöldségfélék hagyományos meleg levegős (konvekciós) szárítása | 126 |
Stégerné Dr. Máté Mónika: Különleges táplálkozási célú gyümölcs- és zöldségalapú élelmiszerek | 130 |
Bébiételek és bébiitalok | 131 |
Cukormentes és diabetikus gyümölcs- és zöldségalapú készítmények | 136 |
Irodalom | 139 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.