1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszerkémia

Szerző
Budapest
Kiadó: Hungária M. T. E. XXVIII. Molekula Csoport
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 462 oldal
Sorozatcím: Molekula könyvei
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Korabeli hirdetésekkel illusztrált kiadás. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Készítette a Mérnökök Nyomdája, Budapesten.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1911 óta adom elő a Műegyetem vegyészmérnök-hallgatóinak az élelmiszerkémiát. Miután a magyar kémiai irodalomban nem volt olyan munka, mely az élelmiszerek technológiáját összefoglalóan tárgyalta... Tovább

Előszó

1911 óta adom elő a Műegyetem vegyészmérnök-hallgatóinak az élelmiszerkémiát. Miután a magyar kémiai irodalomban nem volt olyan munka, mely az élelmiszerek technológiáját összefoglalóan tárgyalta volna, hallgatóim óhajának engedve, könyvalakban adtam ki előadásaimat 1926-ban, majd 1934-ben Dr. Sándor Zoltán műegy. magántanár adjunktusommal együtt a táplálkozástant és a fontosabb élelmi- és élvezetiszerek vizsgálatát tárgyaló "Élelmiszerchemiá"-t. Mind a két könyv hamar elfogyott s ezért örömmel értesültem arról, hogy a Hungária Magyar Technikusok Egyesülete Molekula csoportja, melyben az ifjú vegyészmérnökjelöltek, leendő kartársak tömörülnek, a mai igen nehéz viszonyok ellenére, vállalkozott arra, hogy fáradságot nem ismerve, újból sajtó alá rendezze és 1943-ban kiadja az "Élelmiszerkémiá"-t.
Az új kiadás szükségességét, hézagpótló hasznos voltát és ifjúságunk e buzgó tevékenységének jelentőségét nem kell külön kiemelnem, csak arra szeretnék rámutatni, hogy e munkában nemcsak a tanulni vágyó hallgatóim, hanem a mezőgazdasági vegyiipar számos ágában dolgozó kémikusok is nélkülözhetetlen kézikönyvhöz jutnak. A "Molekula" csoport ezen első nyomtatott könyve a jövőre nézve sok ígéretet és biztatást jelent; kívánom és remélem, hogy aki e könyvet kezébe veszi, megtalálja benne azt, amit óhajt. Vissza

Tartalom

Előszó
Tartalomjegyzék
Általános élelmiszerkémia
Bevezetés3
Szervetlen vegyületek4
Szerves vegyületek7
Aminosavak7
Fehérjék (proteinek)10
Nem aminosavakból felépült nitrogénvegyületek16
Zsírok és zsírfélék21
Szénhidrátok24
Glükozidok34
Cserzőanyagok35
Természetes festőanyagok35
Szerves savak39
Enzimek42
Mérgek és mérgezések43
Vitaminok47
Táplálkozás67
Élelmiszerek változásai szervetünkben68
Száj- (nyál-) emésztés68
Emésztés a gyomorban68
Vékonybélben végbemenő folyamatok70
Vastagbélben végbemenő folyamatok72
Felszívódás és áthasonulás73
Telítettség (jóllakottság)73
Anyagforgalom74
Energiaforgalom76
Az élelmiszerek kémiai technológiája
Bevezetés81
Élelmiszerek, táplálóanyagok, élvezetiszerek, vitaminok81
Élelmiszertörvények81
Az élelmiszerek romlása és eltarthatósága. Konzerválás83
A romlás okozta elváltozások és azok megakadályozása83
Konzerválás hővel. Dobozkonzervek84
Konzerválás hideggel87
Konzerválás szárítással89
Konzerválás sózással90
Konzerválás füstöléssel91
Konzerválás cukrozással91
Konzerválás savanyítással91
Konzerválás alkoholozással91
Konzerválás zsírral91
Konzerválás kémiai szerekkel92
Fontosabb élelmiszerek93
Állati eredetű élelmiszerek93
Húsfélék és húsgyártmányok93
Halak104
A tojás106
Tej és tejféleségek, tejtermékek és tejkészítmények110
Zsírok és olajok143
A zsírok és olajok előfordulása143
A zsírok és olajok előállításának főbb műveletei144
A fontosabb növényi ételolajok150
Növényi ételzsírok156
Állati ételzsírok és olajok157
Mesterséges ételzsírok161
Növényi eredetű élelmiszerek166
Őrlemények (lisztek), sütemények166
Hüvelyesek183
Főzelék-, saláta- és zöldségfélék184
Gyümölcsök és gyümölcskonzervek. Gyümölcskészítmények187
Cukortartalmú élelmiszerek193
Cukoráruk193
A méz195
Egyéb édesítő szerek198
Alkaloidtartalmú élelmiszerek199
A kakaó199
A csokoládé202
A kávé204
Kávépótlék és pótkávé206
A tea207
A fűszerek209
A mustár210
A szerencsendió211
AZ ánizs211
A vanilia211
A kardamóm212
A bors212
A szegfűbors213
A paprika213
A boróka213
A koriander213
A kömény213
Az édes kömény214
A kapri vagy kaprona214
A szegfűszeg214
A sáfrány214
A babér214
A majorána215
A kapor215
A kakukfű vagy démutka215
A zsálya215
A petrezselyem215
A sóska215
A tárkony215
A fahéj216
A gyömbér216
A kálmos216
Az édesgyökér216
Szeszes italok. Ecet217
A bor217
A must összetétele221
A must erjedése223
Az erjedés termékei227
A fiatal bor fejlődése és kezelése228
A must és a bor javítása234
A csemegeborok236
Borbetegségek és borhibák238
A borgazdaság melléktermékei242
A pezsgő és a habzóborok245
A gyümölcsborok247
Pálinkák és likőrök248
Keményítőtartalmú nyersanyagokból készült pálinkák253
Cukortartalmú nyersanyagokból készült pálinkák253
Alkoholtartalmú nyersanyagokból készült pálinkák256
Édes és keserű likőrök256
Az ecet259
Ásványi eredetű élelmiszerek263
A konyhasó263
A víz265
A víz tisztítása267
Vízvezetékek vize269
Ásványos vizek269
Fontosabb élelmiszerek és élvezeti cikkek vizsgálata
Tejvizsgálat275
Tejtermékek vizsgálata288
Aludttej288
Tejfel és tejszín288
Kondenzált tej289
Tejpor291
Túró és sajt291
Zsírok és olajok vizsgálata283
Vaj vizsgálata283
Margarin vizsgálata311
Ételzsírok és ételolajok vizsgálata312
Hús és húsáruk vizsgálata319
Tojás és tojáskonzervek vizsgálata324
Lisztek vizsgálata325
Tésztaáruk vizsgálata332
Péksütemények332
Cukrászsütemények337
Méz vizsgálata339
Zöldségek, főzelékek, gyümölcsök és készítményeik vizsgálata341
Must és bor vizsgálata347
Sör vizsgálata354
Pálinkák és likőrök vizsgálata357
Ecet- és ecetsavfélék vizsgálata362
Fűszerek és konyhasó vizsgálata366
Kávé és kávépótlék vizsgálata370
Tea vizsgálata375
Kakaó és kakaóáruk vizsgálata375
Víz vizsgálata381
Vizeletvizsgálat387
Függelék: táblázatok395
Irodalom431
Név- és tárgymutató433
Értelemzavaró sajtóhibák jegyzéke451
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem