1.062.236

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A vitaminok biokémiája

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Élettani és Biokémiai Tanszék
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 125 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az állatorvosi és a zoológus pályára készülő diákjaink számára a Biokémia és az Összehasonlító biokémia tantárgy keretében oktatjuk a vitaminokról szóló biokémiai ismereteket. A vizsgára való... Tovább

Előszó

Az állatorvosi és a zoológus pályára készülő diákjaink számára a Biokémia és az Összehasonlító biokémia tantárgy keretében oktatjuk a vitaminokról szóló biokémiai ismereteket. A vizsgára való fölkészülést az előadásokon kívül eddig a „Kutas: A vitaminok biokémiája" című jegyzet segítette. Ez a mű 1989-ben jelent meg. Azóta változott az oktatási rendszerünk, változtak a tananyagon belüli hangsúlyok, s e területen is jutottunk új ismeretek birtokába. Mindezek indokolják, hogy egy új segédanyagot adjunk hallgatóink kezébe. Az új jegyzet nagyobb hangsúlyt helyez a vitaminok szervezeten belüli forgalmának, az aktív származékok kialakulásának tárgyalására, s szerényebb kitekintést ad a hiánytünetekre, mint az előző. Az egyes vitaminok leírásának sorrendje nem kis fejtörést okozott a szerzőnek. Végül is az általános bevezetés után a zsíroldható vitaminok ismertetése adja a jegyzet első harmadát. A vízoldható vitaminok tárgyalásánál előre vettük azokat, amelyek redoxireakciók katalízisénél játszanak szerepet, majd ezt követi a csoportátvitelben nélkülözhetetlen vegyületek bemutatása. A tananyag végét a vitaminszerű vegyületek képezik. Ez utóbbi fejezetben csak a csoport legfontosabb tagjait ismertetjük. Kimaradt néhány olyan ismert vegyület, mint a koenzim-Q vagy az U-vitamin. Ezek tárgyalása azonban már meghaladná a rendelkezésre álló órakeretünket. Hálás köszönet illeti a két lektort, Kutas Ferenc és Bárdos László professzorokat, azért a lelkiismeretes munkáért, amivel jelentősen javítottak a kézirat színvonalán, s ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy hallgatóink kevesebb hibával terhelt jegyzetből tanulhassanak. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 3
BEVEZETÉS 5
A-VITAMIN ÉS p-KAROTIN 9
Az A-vitamin-származékok kémiai tulajdonságai és szerkezete 9
A-vitamin-forgalom 10
Az A-vitamin biokémiai szerepe 15
Az A-vitamin szerepe a hámsejtek anyagcseréjében 15
Az A-vitamin szerepe a mukopoliszacharid-anyagcserében 15
Az A-vitamin szerepe a szteroidhormonok szintézisében 16
Az A-vitamin szerepe a növekedésben 16
Az A-vitamin szerepe a látásban 16
Az A-vitamin-hiány okai és tünetei 18
A-hipervitaminózis 19
D-VITAMIN 20
A D-vitamin-származékok kémiai tulajdonságai és szerkezete 20
D-vitamin-forgalom 21
A D-vitamin biokémiai szerepe 24
A D-vitamin hatása a csontszövetre 24
A D-vitamin hatása a bél, a madáruterus és a vese hámsejtjeire 25
A D-vitamin-hiány kialakulásának okai és tünetei 27
D-hipervitaminózis 28
AZ E-VITAMIN 29
Az E-vitamin-származékok kémiai tulajdonságai és szerkezete 29
E-vitamin-forgalom 30
Az E-vitamin biokémiai szerepe 31
Az E-vitamin-hiány kialakulásának okai és tünetei 34
K-VITAMIN 36
A K-vitamin kémiai tulajdonságai és szerkezete 36
A K-vitamin-forgalom 37
A K-vitamin biokémiai szerepe 39
A K-vitamin-hiány okai és tünetei 39
NIKOTINSAV 42
A nikotinsav kémiai tulajdonságai és szerkezete 43
Nikotinsav-forgalom 43
A nikotinsav biokémiai szerepe 45
A nikotinsav-hiány okai és tünetei 46
RIBOFLAVIN 49
A riboflavin kémiai tulajdonságai és szerkezete 50
A riboflavin-forgalom 50
A riboflavin biokémiai szerepe 53
Anaerob flavinenzimek: 53
Aerob dehidrogenázok 54
A riboflavinhiány kialakulásának okai és tünetei 55
ASZKORBINSAV 56
Az aszkorbinsav kémiai tulajdonságai és szerkezete 56
Aszkorbinsav-forgalom 57
Az aszkorbinsav biokémiai szerepe 59
Aszkorbinsavhiány 62
PIRIDOXIN 63
A piridoxin-csoport tagjainak kémiai tulajdonságai és szerkezete 63
A piridoxin-forgalom 64
A piridoxin biokémiai szerepe 66
A piridoxinhiány kialakulásának okai és tünetei 71
BIOTIN 72
A biotin kémiai tulajdonságai és szerkezete 72
A biotinforgalom 72
A biotin biokémiai szerepe 75
A biotinhiány okai és tünetei 77
TIAMIN 79
A tiamin kémiai tulajdonságai és szerkezete 79
Tiamin-forgalom 80
A tiamin biokémiai szerepe 81
A tiaminhiány kialakulás okai és tünetei 84
Pantoténsav 86
A pantoténsav kémiai tulajdonságai és szerkezete 86
Pantoténsav-forgalom 86
A pantoténsav biokémiai szerepe 89
A pantoténsav hiány okai és tünetei 89
KOBALAMIN 91
A kobalamin kémiai tulajdonságai és szerkezete 91
Kobalamin-forgalom 93
A kobalamin biokémiai szerepe 95
A kobalaminhiány kialakulásának okai és tünetei 96
FOLSAV 98
A folsav kémiai tulajdonságai és szerkezete 98
Folsav-forgalom 99
A folsav biokémiai szerepe 100
A folsavhiány okai és tünetei 104
VITAMINSZERŰ VEGYÜLETEK 106
nélkülözhetetlen zsírsavak 106
A nélkülözhetetlen zsírsavak kémiai tulajdonságai és szerkezete 106
Esszenciáliszsírsav-forgalom 107
A nélkülözhetetlen zsírsavak biokémiai szerepe 110
A nélkülözhetetlenzsírsav-hiány okai és tünetei 111
LIPOTROP FAKTOROK 112
Kolin 112
INOZIT 115
KARNITIN 117
Forrásmunkák 117
Tartalomjegyzék 123

Dr. Veresegyházy Tamás

Dr. Veresegyházy Tamás műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Veresegyházy Tamás könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem