A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszeripari csomagolástechnika

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 262 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
Csomagolási alapismeretek7
Csomagolási alapfogalmak7
A csomagolás célja és feladata10
Termékvédelem10
A környezet védelme10
Egységképzés11
A tájékoztatás15
A csomagolás és az áruvédelem17
Mechanikai igénybevételek17
Statikus igénybevételek17
Dinamikus igénybevételek19
Klimatikus igénybevételek24
Napsugárzás24
Léghőmérséklet25
Légnedvesség (páratartalom)26
Szél28
Légszennyeződések28
Sugárzási igénybevételek29
Korrózió29
A korrózió és annak kiváltó okai30
Korrózió elleni védelem32
Biológiai tényezők35
A biológiai tényezők elleni védelem36
Lopás és dézsmálás elleni védelem39
Élelmiszeripari termékek minőségmegőrzése41
A minőségváltozás és annak okai42
Kémiai eredetű minőségváltozás42
Fizikai eredetű mindőségváltozás42
Mikrobiológiai eredetű minőségváltozás43
A minőségőrzési idő meghatározása45
Lineáris jellegű romlási folyamatok46
Exponenciális jellegű romlási folyamatok47
Szigmoid jellegű romlási folyamatok48
A kísérletek tervezése és az eredmények értékelése49
Tartósított termékek csomagolása49
Tartósítás kémiai eljárással50
Tartósítás fizikai eljárással51
Csomagolt termékek tartósítása53
Hőközléses tartósítás54
Tartósítás sugárzással55
Kombinált tartósítás53
A minőségbiztosítás és a záróképesség57
Az anyagáthaladás mechanizmusa, általános leírása57
A hőmérséklet-változás hatása az áthaladás folyamatára62
A szorpciós tulajdonság hatása az áthaladás folyamatára64
Az anyagszerkezet hatása az áthaladás folyamatára65
A sugáráthaladás és általános leírása69
Csomagolószerek71
Textil jellegű csomagolószerek71
Faalapú csomagolószerek73
Faládák, -rekeszek és -keretek73
Fahordók77
Fadobok78
Üveg csomagolóeszközök79
Az üveg csomagolóeszközök előállítása80
Az üveg csomagolóeszközök tulajdonságai81
Az üveg csomagolóeszközök csoportosítása82
Az üveg csomagolóeszközök zárási módjai87
Fémalapú csomagolószerek96
Acéllemez (finomlemez)97
Alumíniumalapú csomagolóeszközök109
Alumíniumfóliák109
Alumíniumtálcák110
Alumíniumtubusok111
Alumíniumdobozok111
Alumíniumhordók és -kannák113
Papíralapú csomagolószerek113
A papír114
Karton124
Papírlemezek128
Műanyag alapú csomagolószerek137
Hőre lágyuló műanyagok138
Hőre keményedő műanyagok147
A természetben előforduló nagymolekulájú anyagokból átalakítással nyert műanyagok150
A műanyag csomagolószerek és előállításuk154
Társított csomagolószerek163
Papíralapú társított anyagok164
Alumíniumfólia alapú társított anyagok166
Műanyag fólia alapú társított anyagok166
Viszkózfólia alapú társított fóliák167
Csomagológépek, -berendezések és -vonalak169
A gépi csomagolás műveletei169
Előkészítés169
Adagolás170
Térfogat szerinti adagolás170
Tömeg szerinti adagolók180
Darabszám szerinti adagolás180
A töltési teljesítményt és műveletet befolyásoló tényezők181
A csomagolóeszközök zárása183
Előre gyártott záróelemet használó gépek183
A záróelemet is előállító, idegen anyaggal záró gépek185
A záróelemet is előállító, azonos anyaggal záró gépek185
A csomagolóeszközök anyagából kialakított zárás186
Csomagológépek187
A csomagológépek csoportosítása187
Formázó-, töltő- és zárógépek188
Címkéző- és jelölőgépek198
Csomagolási rendszerek, célgépek, vonallá szervezett egyedi gépek199
A vákuumos és a védőgázos csomagolás199
Fogyasztói és gyűjtőcsomagolás alakot változtató műanyag fóliával204
Csoportcsomagolás előre kimetszett fóliával211
Folyékony élelmiszerek műanyag alapú, társított anyagokat alkalmazó csomagolási rendszerei212
Folyékony élelmiszerek papíralapú, társított anyagokat alkalmazó csomagolási rendszerei217
Szilárd élelmiszerek papíralapú csomagolási rendszerei220
Szilárd élelmiszerek kartonalapú, társított anyagokat alkalmazó csomagolási rendszerei222
Szilárd élelmiszerek műanyag alapú, társított anyagokat alkalmazó csomagolási rendszerei226
Papíralapú csoport-, ill. gyűjtő- és szállítási csomagolási rendszerek227
A csomagolás minőségének vizsgálata231
Szabványok és alkalmazásuk231
A szabványosítás célja, feladata és tárgya231
A szabványok felosztása232
Nemzetközi szabványok233
Csomagolási szabványok233
A csomagolóanyag vizsgálata235
Az egészségügyi (higiénés) vizsgálatok235
A védő- (záró-) képesség meghatározása236
A mechanikai tulajdonságok meghatározása237
A csomagolások vizsgálata238
Mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenállás megállapítása238
A klimatikus igénybevételekkel szembeni ellenállás megállapítása238
A biológiai igénybevételekkel szembeni ellenállás megállapítása239
A szállítási csomagolás előírásai239
Csomagolástervezés, gazdaságosság, reklámhatás241
A csomagolás tervezése241
A csomagolás gazdaságossága243
A csomagolás külleme, megjelenése244
Irodalomjegyzék247
Függelék249
Az élelmiszeripari csomagolásokkal összefüggő szabványok jegyzéke249

Dr. Varsányi Iván

Dr. Varsányi Iván műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Varsányi Iván könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem