Bevezetés | 5 |
Csomagolási alapismeretek | 7 |
Csomagolási alapfogalmak | 7 |
A csomagolás célja és feladata | 10 |
Termékvédelem | 10 |
A környezet védelme | 10 |
Egységképzés | 11 |
A tájékoztatás | 15 |
A csomagolás és az áruvédelem | 17 |
Mechanikai igénybevételek | 17 |
Statikus igénybevételek | 17 |
Dinamikus igénybevételek | 19 |
Klimatikus igénybevételek | 24 |
Napsugárzás | 24 |
Léghőmérséklet | 25 |
Légnedvesség (páratartalom) | 26 |
Szél | 28 |
Légszennyeződések | 28 |
Sugárzási igénybevételek | 29 |
Korrózió | 29 |
A korrózió és annak kiváltó okai | 30 |
Korrózió elleni védelem | 32 |
Biológiai tényezők | 35 |
A biológiai tényezők elleni védelem | 36 |
Lopás és dézsmálás elleni védelem | 39 |
Élelmiszeripari termékek minőségmegőrzése | 41 |
A minőségváltozás és annak okai | 42 |
Kémiai eredetű minőségváltozás | 42 |
Fizikai eredetű mindőségváltozás | 42 |
Mikrobiológiai eredetű minőségváltozás | 43 |
A minőségőrzési idő meghatározása | 45 |
Lineáris jellegű romlási folyamatok | 46 |
Exponenciális jellegű romlási folyamatok | 47 |
Szigmoid jellegű romlási folyamatok | 48 |
A kísérletek tervezése és az eredmények értékelése | 49 |
Tartósított termékek csomagolása | 49 |
Tartósítás kémiai eljárással | 50 |
Tartósítás fizikai eljárással | 51 |
Csomagolt termékek tartósítása | 53 |
Hőközléses tartósítás | 54 |
Tartósítás sugárzással | 55 |
Kombinált tartósítás | 53 |
A minőségbiztosítás és a záróképesség | 57 |
Az anyagáthaladás mechanizmusa, általános leírása | 57 |
A hőmérséklet-változás hatása az áthaladás folyamatára | 62 |
A szorpciós tulajdonság hatása az áthaladás folyamatára | 64 |
Az anyagszerkezet hatása az áthaladás folyamatára | 65 |
A sugáráthaladás és általános leírása | 69 |
Csomagolószerek | 71 |
Textil jellegű csomagolószerek | 71 |
Faalapú csomagolószerek | 73 |
Faládák, -rekeszek és -keretek | 73 |
Fahordók | 77 |
Fadobok | 78 |
Üveg csomagolóeszközök | 79 |
Az üveg csomagolóeszközök előállítása | 80 |
Az üveg csomagolóeszközök tulajdonságai | 81 |
Az üveg csomagolóeszközök csoportosítása | 82 |
Az üveg csomagolóeszközök zárási módjai | 87 |
Fémalapú csomagolószerek | 96 |
Acéllemez (finomlemez) | 97 |
Alumíniumalapú csomagolóeszközök | 109 |
Alumíniumfóliák | 109 |
Alumíniumtálcák | 110 |
Alumíniumtubusok | 111 |
Alumíniumdobozok | 111 |
Alumíniumhordók és -kannák | 113 |
Papíralapú csomagolószerek | 113 |
A papír | 114 |
Karton | 124 |
Papírlemezek | 128 |
Műanyag alapú csomagolószerek | 137 |
Hőre lágyuló műanyagok | 138 |
Hőre keményedő műanyagok | 147 |
A természetben előforduló nagymolekulájú anyagokból átalakítással nyert műanyagok | 150 |
A műanyag csomagolószerek és előállításuk | 154 |
Társított csomagolószerek | 163 |
Papíralapú társított anyagok | 164 |
Alumíniumfólia alapú társított anyagok | 166 |
Műanyag fólia alapú társított anyagok | 166 |
Viszkózfólia alapú társított fóliák | 167 |
Csomagológépek, -berendezések és -vonalak | 169 |
A gépi csomagolás műveletei | 169 |
Előkészítés | 169 |
Adagolás | 170 |
Térfogat szerinti adagolás | 170 |
Tömeg szerinti adagolók | 180 |
Darabszám szerinti adagolás | 180 |
A töltési teljesítményt és műveletet befolyásoló tényezők | 181 |
A csomagolóeszközök zárása | 183 |
Előre gyártott záróelemet használó gépek | 183 |
A záróelemet is előállító, idegen anyaggal záró gépek | 185 |
A záróelemet is előállító, azonos anyaggal záró gépek | 185 |
A csomagolóeszközök anyagából kialakított zárás | 186 |
Csomagológépek | 187 |
A csomagológépek csoportosítása | 187 |
Formázó-, töltő- és zárógépek | 188 |
Címkéző- és jelölőgépek | 198 |
Csomagolási rendszerek, célgépek, vonallá szervezett egyedi gépek | 199 |
A vákuumos és a védőgázos csomagolás | 199 |
Fogyasztói és gyűjtőcsomagolás alakot változtató műanyag fóliával | 204 |
Csoportcsomagolás előre kimetszett fóliával | 211 |
Folyékony élelmiszerek műanyag alapú, társított anyagokat alkalmazó csomagolási rendszerei | 212 |
Folyékony élelmiszerek papíralapú, társított anyagokat alkalmazó csomagolási rendszerei | 217 |
Szilárd élelmiszerek papíralapú csomagolási rendszerei | 220 |
Szilárd élelmiszerek kartonalapú, társított anyagokat alkalmazó csomagolási rendszerei | 222 |
Szilárd élelmiszerek műanyag alapú, társított anyagokat alkalmazó csomagolási rendszerei | 226 |
Papíralapú csoport-, ill. gyűjtő- és szállítási csomagolási rendszerek | 227 |
A csomagolás minőségének vizsgálata | 231 |
Szabványok és alkalmazásuk | 231 |
A szabványosítás célja, feladata és tárgya | 231 |
A szabványok felosztása | 232 |
Nemzetközi szabványok | 233 |
Csomagolási szabványok | 233 |
A csomagolóanyag vizsgálata | 235 |
Az egészségügyi (higiénés) vizsgálatok | 235 |
A védő- (záró-) képesség meghatározása | 236 |
A mechanikai tulajdonságok meghatározása | 237 |
A csomagolások vizsgálata | 238 |
Mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenállás megállapítása | 238 |
A klimatikus igénybevételekkel szembeni ellenállás megállapítása | 238 |
A biológiai igénybevételekkel szembeni ellenállás megállapítása | 239 |
A szállítási csomagolás előírásai | 239 |
Csomagolástervezés, gazdaságosság, reklámhatás | 241 |
A csomagolás tervezése | 241 |
A csomagolás gazdaságossága | 243 |
A csomagolás külleme, megjelenése | 244 |
Irodalomjegyzék | 247 |
Függelék | 249 |
Az élelmiszeripari csomagolásokkal összefüggő szabványok jegyzéke | 249 |