A szerzők levele az olvasóhoz | |
Bevezetés a szerves kémiába | 5 |
A szerves kémia kialakulása | 5 |
A szénvegyületek nagy száma | 9 |
A szénvegyületek kémiai analízise | 13 |
A szénvegyületek szerkezetének jellemzése | 17 |
Szénhidrogének | 22 |
A metán | 22 |
A szénhidrogének csoportosítása | 26 |
Telített szénhidrogének | 27 |
Paraffinok. Alkánok | 27 |
Elágazó szénláncú és gyűrűs alkánok | 31 |
A paraffinok sajátságai | 35 |
A földgáz és a kőolaj | 39 |
Telítetlen szénhidrogének | 43 |
Az etilén (etén) | 43 |
Olefinek. Alkének | 47 |
Több olefinkötést tartalmazó szénhidrogének | 52 |
Természetes olefinek | 56 |
Az acetilén (etin) | 60 |
Aromás szénhidrogének | 65 |
A benzol | 65 |
Egyéb aromás szénhidrogének | 70 |
Heteroatomokat tartalmazó szénvegyületek | 76 |
Halogéntartalmú szénvegyületek | 76 |
A halogénezett szénhidrogének jellemzése | 76 |
A halogénezett szénhidrogének reakciói | 81 |
Oxigéntartalmú szénvegyületek | 83 |
A hidroxivegyületek | 83 |
Az éterek és az oxovegyületek | 86 |
A karbonsavak és az észterek | 88 |
Az oxigéntartalmú vegyületek olvadáspontja és oldhatósága | 97 |
Az oxigéntartalmú vegyületek sav-bázis sajátságai I. | 100 |
Az oxigéntartalmú vegyületek sav-bázis sajátságai II. | 105 |
Az oxigéntartalmú vegyületek oxidációja és redukciója | 108 |
Éterképződés | 112 |
Észterek képződése és hidrolízise | 114 |
A fontosabb alkoholok | 118 |
A fontosabb fenolok, éterek és oxovegyületek | 122 |
A fontosabb karbonsavak I. | 126 |
A fontosabb karbonsavak II. | 131 |
Gliceridek. Lipidek | 134 |
Kis és nagy szénatomszámú észterek (Olvasmány) | 138 |
Nitrogéntartalmú szénvegyületek | 140 |
Az aminok | 140 |
Nitrogéntartalmú heterociklusok I. | 144 |
Nitrogéntartalmú heterociklusok II. | 149 |
Az amidok | 154 |
A molekulák térszerkezete | 159 |
Kiralitás és konfiguráció | 159 |
Konformáció | 165 |
A legfontosabb természetes szénvegyületek | 172 |
Szénhidrátok | 172 |
A szőlőcukor I. | 172 |
A szőlőcukor II. | 175 |
Monoszacharidok | 178 |
Diszacharidok | 180 |
Poliszacharidok | 186 |
Aminosavak és fehérjék | 192 |
Aminosavak | 192 |
A fehérjék konstitúciója | 196 |
A fehérjék térszerkezete (Olvasmány) | 202 |
Nukleinsavak | 209 |
Az RNS és a DNS szerkezete | 209 |
Műanyagok | 216 |
Természetes alapú műanyagok | 217 |
Szintetikus úton előállított műanyagok I. | 219 |
Szintetikus úton előállított műanyagok II. | 222 |
Kolloid rendszerek | 225 |
Kolloid oldatok és lioszolok | 225 |
A kolloid oldatok és a lioszolok stabilitása | 228 |
Gélek | 232 |
A szappanok és tisztító hatásuk | 235 |
A számítási feladatok megoldásának eredménye | 239 |