1.063.258

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szállodai alapismeretek

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 97 oldal
Sorozatcím: Oktatási struktúra
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-637-144-X
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 01.351/325.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A harmadik évezred küszöbére érve megvalósulni látszik a szakemberek 70-es évekbeni előrejelzése, a turizmus vezető gazdasági ágazattá vált világszerte. A globalizáció, a turizmus tömegessé válása... Tovább

Előszó

A harmadik évezred küszöbére érve megvalósulni látszik a szakemberek 70-es évekbeni előrejelzése, a turizmus vezető gazdasági ágazattá vált világszerte. A globalizáció, a turizmus tömegessé válása és ezzel párhuzamosan az igények polarizálódása új, sokrétű tudással felvértezett szakemberek sokaságát igényli a turizmus különféle területein. A szakemberképzés az egyes szakmai területek specialistáit neveli fel, melynek során óhatatlan szükségszerűség, hogy a képzésben résztvevők a turizmus más szakágainak alapvető ismereteit is elsajátítsák. Ezen ismeretek nélkül a turizmus szervezésében és bonyolításában oly fontos együttműködés nehézkessé válna, gyakran ellehetetlenülne. Munkámmal elsősorban azoknak kívánok segítséget nyújtani, akik a turizmus területén, de nem a szállodás-szakmában kívánnak tevékenykedni, hogy megismerkedjenek azokkal az alapvető szállodai ismeretekkel, melyek megkönnyítik majdani együttműködésüket szállodás kollégáikkal. Vissza

Tartalom

Bevezető5
A szálláshelyek7
A szálláshely fogalma7
A szálláshelyeket igénybevevők körei, az igénybevétel különféle okai7
Munkavégzés7
Tanulmányok folytatása8
Egészségügyi okok8
Vallási okok8
Migrációs okok8
Katasztrófák8
Foglyok, elítéltek, büntetésüket töltők8
Hajléktalanok, állandó otthonnal nem rendelkezők9
Turizmus10
A szálláshely alkalmasságának alapkritériumai10
A szálláshelyek mint állandó vagy ideiglenes létesítmények13
A szálláshelyek típusai13
Mellékszolgáltatás formájában üzemelő szálláshelyek14
Főtevékenység formájában üzemelő szálláshelyek14
A szálláshelyek szerepe a turizmusban14
A szállodák16
A szálloda fogalma16
A szálloda fizetség ellenében szolgáltat16
A szálloda (korlátozott) ellátást nyújt17
A szállodai reggeli17
A panziós ellátás18
Az all inclusive ellátás a szállodában18
Egyéb szolgáltatások a szállodában19
Személyes szolgáltatások20
A szállodai besorolási rendelet21
Kereskedelmi szálláshelyek21
Az osztálybasorolás követelmények21
Ellenőrzés, következmények, szankciók22
Kivételek, felmentések az általános rendelkezés alól22
Tájékoztatási kötelezettségek22
Szakmai minősítési követelmény24
A szállodák osztálybasorolási feltételei24
A szállodák típusai a telepítés helye, illetve kiegészítő szolgáltatásaik szerint27
Városi szállodák32
City-hotelek32
Városalközponti szállodák33
Pályaudvari, kikötői szállodák33
Konferenciaközpont, vásár közeli szállodák33
Ifjúsági szállodák34
Üdülőszállodák34
Vízparti szállodák35
Erdei és hegyi szállodák35
Különleges természeti adottság környezetében épült szállodák35
Gyógyszállodák35
Klimatikus gyógyhelyek36
Balneoterápiás gyógyhelyek36
Sportszállodák37
Stadion-, stadion közeli szállodák37
Golfszállodák38
Lovascentrumok38
Síszállodák38
Vadászházak38
Útmenti szállodák39
Repülőtéri, városszéli szállodák39
Motelek39
Különleges szállodák40
Klubszállodák40
Kastélyszállodák40
Kaszinószállodák40
Szállodák fogyatékosoknak41
Örömtanyák41
Apartmanházak41
A szálloda mint szervezeti egység42
Individuális szállodák42
Csoportszállodák43
Láncszállodák43
Egységes tulajdonban44
Franchise-láncok44
A szállodák üzemeltetése46
Emeleti munkaszervezés és munkakörök. Alapvető követelmények46
Vezetők és feladataik46
Eszközgazdálkodás47
Munkaerő-gazdálkodás47
Vemndégellátás, kapcsolattartás a vendégekkel48
Kapcsolattartás a szállodai szervezettel48
Ellenőrzés48
Biztonság az emeleten, talált tárgyak kezelése49
Beosztott személyzet és feladataik50
Takarítás a szobákban50
Piperemosás, varroda51
Szálloda a szállodában51
Földszinti munkaszervezés és munkakörök. Alapvető követelmények52
Vezetők és feladataik54
A Front Office (porta, recepció, kassza)55
A Back Office (rezerváció, elszámoltatás)61
A londinerek, boyok, kocsirendezők61
A Guest Relation, Manager in Duty, hospitality desk62
Kapcsolattartás a szállodai szervezettel62
Biztonság a földszinten62
Vendégek reklamációi, kártérítések63
Vendégek által okozott károk64
A szállodai értékesítés65
Az értékesítési szervezet felépítése, feladatai, munkamegosztása66
Egyedi értékesítési megállapodások67
Az érdeklődés, a megrendelés és megválaszolásuk68
Módosítás, lemondás69
Keretszerződések70
Értékesítés helybiztosítással70
A szállodai árak72
Engedmények, jutalékok, kedvezmények74
Fizetési kondíciók, biztosítékok75
Minőség és biztonságbiztosítás. A bizalmi elv76
Együttműködés egyéb területeken76
A szerződés érvényessége, döntőbíróság76
A Code of Conduct77
Üzletviteli és etikai kódex78
Idegen szavak jegyzéke92

Dr. Vadas Gábor

Dr. Vadas Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Vadas Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem