1.063.236

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kémia a háztartásban

Népszerű fejtegetések ételeinkről, italainkról

Szerző
Székesfehérvár
Kiadó: Csitári K. és Társa Könyvnyomdája
Kiadás helye: Székesfehérvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 88 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Írta dr. Tunner Károly áll. főreálisk. tanár. Nyomatott Csitári K. és Társa Könyvnyomdájában, Székesfehérvár.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egy kis utazásra hivom meg szives olvasóimat. Ki se kell mozdulnunk hazulról, mert hiszen utazásunk célja itt van közvetlen közelünkben. Háztartásunk kedves, meghitt birodalmában óhajtanék körutat... Tovább

Előszó

Egy kis utazásra hivom meg szives olvasóimat. Ki se kell mozdulnunk hazulról, mert hiszen utazásunk célja itt van közvetlen közelünkben. Háztartásunk kedves, meghitt birodalmában óhajtanék körutat tenni, szemügyre véve azon leginkább kémiai természetü folyamatokat és jelenségeket, melyeknél a testek a víz, levegő, hő behatása alatt és az egymással való érintkezés következtében elváltoznak. E jelenségek oly közelfekvők és mindennapiak, hogy szinte tudomást sem veszünk róluk. Ez az oka annak, hogy leggyakrabban nem is tartjuk érdemesnek egymással való összefüggésükön gondolkozni, pedig e kapcsolatok ismerete a gondos háziasszonyra nézve nemcsak kivánatos, hanem a legtöbbször hasznos, fontos is. Vissza

Tartalom

I. Fejezet.
Kémia. Alkotó rész. Víz. Szűrés. Lepárlás. Elemek. Vegyület. Kémiai képlet. Állandó súlyviszonyok. Kémiai egyenletek. Ivóvíz. Szódavíz. Ásványvíz. Tűz. Döbreiner-féle gyujtógép. Gyufa. Tüzelőanyag. Füst. Lassú égés. Láng. Gyertya. Petroleum. Benzin. Világitó gáz 1-16
II. Fejezet.
A konyha története. Konyhai edények. Felszívódás. Vérkeringés. Fehérjék. Szénhidrátok. Zsírok. Tej. Sterilizáció. Kefir. Vaj. Margarin. Sajt és túró. Tojás. Kaviár. Hús. Szalonna. Zsírok. Szappan. Gabonaneműek. Kenyér. Péksütemények. Hüvelyes vetemények. Gyermektápliszt. Burgonya. Gyümölcs. Cukor. Méz. Fűszerek. Konyhasó. Ecet. Paprika. Bors. Mustár 17-68
III. Fejezet.
Italok. Kávé. Pótkávé. Téa. Kákaó. Csokoládé. Bor. Pezsgőbor. Sör. Szesz. Likőr. Rum. Cognac. Növényi anyagok konzerválása. Mikroorganizmuszok 69-88

Dr. Tunner Károly

Dr. Tunner Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Tunner Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem