1.062.617

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A minőségi tejtermelés technikája

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 217 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-356-324-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kedves Olvasó!

A kezében lévő könyv a mezőgazdaság egyik legsajátságosabb gépi berendezésének működésével, működtetésének alapjaival foglalkozik. A fejőberendezésnek az a különlegessége, hogy... Tovább

Előszó

Kedves Olvasó!

A kezében lévő könyv a mezőgazdaság egyik legsajátságosabb gépi berendezésének működésével, működtetésének alapjaival foglalkozik. A fejőberendezésnek az a különlegessége, hogy az élő szervezeten fejti ki hatását. A gépi fejés hatása az állat számára természetes, de lehet egészen kellemetlen, betegségeket és károkat okozó is. Alapvető szabály, hogy a fejőberendezést úgy kell működtetni, úgy kell a fejést végrehajtani, hogy közben az élő szervezetet ne károsítsuk, s a fejés folyamán elszenvedett negatív hatások csak olyan mértékűek legyenek, amelyek regenerálódni képesek a fejések közötti időszakokban. A könyv elsősorban alapvető ismereteket kíván nyújtani a tejtermelést végző gazdálkodóknak, farmereknek, fejő szakmunkásoknak. Szerény terjedelme miatt természetesen az összes fontos kérdést nem képes tárgyalni. Reméljük, hogy a leglényegesebbekre választ kapnak, főként azokra, amelyek a jó minőségű tej termelését elősegítik. Ma már nem lehet vitás, hogy a gépi fejés a kézi fejésnél jóval kíméletesebb és mentesíti a dolgozókat egy igen nehéz fizikai munkától. A gépi fejés sem tartozik azonban a könnyű munkák közé, hiszen a körülmények meglehetősen rosszak, és hosszú időn át nagy figyelmet és türelmet igényel. A gépi fejést minden ember megtanulhatja, de csak az képes kiváló minőségű munkát végezni, aki szereti az állatokat és a foglalkozását egyben hivatásnak is tekinti. A gépi fejés szabályait minden fejésben részt vevő személynek alaposan meg kell ismernie és be kell tartania. Csak a szabályok pontos megtartásával érhetjük el célunkat, nyerhetünk több, és több kifogástalan minőségű tejet. Nagy értékű tehénállományaink egészségi állapotának megtartása még fokozottabb figyelmet igényel. A tőgybetegségek igen tetemes károkat okozhatnak. Különösen a nagy tejhozamú tehenek tartásakor, ahol néhány százalékos kiesés is veszélyezteti a gazdálkodás eredményességét. Ahhoz, hogy a gépi fejés ne váltson ki tőgygyulladást, ne legyen a különféle tőgybetegségek továbbterjesztője, a gépeket igen gondosan kell kezelni, a kopott alkatrészeiket azonnal ki kell cserélni, és a tisztán tartásukhoz megfelelő vegyszerek szükségesek. A gondoskodás biztosan megtérül a kiváló minőségű, jobban megfizetett (nagyobb árú) tejben és a gyógyszerköltségek csökkenésében. Ha vannak olvasóink, akik a gépi fejéssel még magasabb szinten kívánnak megismerkedni, esetleg elméleti ismeretekre is szert kívánnak tenni, azok az irodalomjegyzékünkben kapnak bő javaslatot. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 9
A GÉPI FEJÉS ÉLETTANI ALAPJAI 11
A tejképződés 11
A tejleadás 13
A tej visszatartása 15
A FEJŐBERENDEZÉSEK 17
A fejőgép működési elve 17
A kétterű fejőkehely 18
A pulzátor 22
A pneumatikus vezérlésű pulzátor 24
Elektromágneses (villamos) pulzátor 25
A fejőgumi és szerepe a gépi fejésben 26
A tejtömlők 31
A kollektor 31
Vákuumszivattyúk 36
A vákuumszivattyúk légszállító teljesítménye 38
A rotációs, csúszólapátos szivattyú kenése 39
A szabályozószelepek és a légszállítás megoszlása 42
Vákuummérő órák 46
A vákuumhálózat szennyeződése 47
Tejmennyiségmérők 49
Tejmérő ballon (rekorder) 49
Átfolyós rendszerű tejmennyiségmérő 50
Az arányosság elvén működő mérőkészülék 51
Szakaszos tömegmérés elvén működő tejmérő 52
Az egyedi tejmennyiségmérők mérési adatainak felhasználása 52
A FEJÉSI RENDSZEREK 55
A fejőberendezések felépítés szerinti felosztása 55
A sajtáros fejőberendezések 56
Az istálló-tej vezetékes fejőberendezések 58
Tejleválasztók 61
Zsilipes tejleválasztó 61
Szivattyús tejleválasztó 62
Biztonsági folyadékleválasztó 64
Fejőtermi fejőberendezések 65
Párhuzamos fejőállás 65
Soros (tandem) fejőállás 66
Halszálkás fejőállás 67
Polygon elrendezésű, halszálkás fejőállás 67
Trigon elrendezésű, halszálkás fejőállás 68
Körforgó (karusszel) fejőállások 68
A fejőállások megválasztása és üzeme 70
A FEJÉSI MUNKATERMELÉKENYSÉG ÉS BEFOLYÁSOLÁSA 71
A kezelhető fejőkészülékek száma 71
A fejési munkatermelékenység 72
Fejőállások távvezérelt és automatikus kapumozgatással 72
A tandem fejőállások automatizálása (Auto-tandem) 73
Gyorsított kihajtási rendszer 73
Zsúfolókapuk 74
A GÉPI FEJÉS VÉGREHAJTÁSA 76
Személyi feltételek 76
A fejés tárgyi és környezeti feltételei 78
A tőgytisztítás 79
A tőgytörlés 81
A tőgy ellenőrzése, az első tej sugarak kifejése 82
A fejőkészülék felhelyezése 84
A fejőkészülék eligazítása, a tejfolyás megindulásának ellenőrzése 87
Gépi utófejés 88
A fejőkészülék levétele 91
A tőgy és a kifejés mértékének ellenőrzése 92
A bimbóvégek fertőtlenítése 93
Néhány fontos általános szabály 94
A FEJŐBERENDEZÉSEK TISZTÍTÁSA 96
Tisztítási és fertőtlenítési rendszerek 96
Kézi tisztítás 98
Folyadékáramoltatásos tisztítás 99
Tisztítás programozása 102
A fejőgumik és a kollektorok tisztításának jelentősége 104
A fejőgumik cseréje 105
A FEJÉSHEZ KAPCSOLÓDÓ AUTOMATIZÁLÁS 110
A fejőkészülék automatikus öblítése 110
A fejőkészülék automatikus levétele 112
A tőgyek automatizált tisztítása 113
A vakfejés mérséklése, illetve megszüntetése 113
A FEJÉS ROBOTIZÁLÁSA 118
Történeti áttekintés 118
A fejőkészülék automatikus felhelyezése 119
Több fejési helyet is kiszolgáló robot 122
A FEJŐBERENDEZÉSEKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT FUNKCIONÁLIS
KÖVETELMÉNYEK (ISO-szabványok szerint) 124
Vákuumszint a szabályozószelepnél 127
Szabályozószelep tömítetlenségi vesztesége 128
A vákuumszivattyúnál és a tejleválasztónál lévő vákuumszintek különbsége 128
A vákuumszivattyú kipufogóoldali túlnyomása 129
A vákuumszivattyú légszállítása 129
A vákuumvezeték-rendszer légvesztesége 130
A tejleválasztó (vákuumoldó) légvesztesége 130
Pulzálás 130
Pulzusszám 131
A pulzátor jellemzésére használt arányok 132
Vákuumcsökkenés a pulzátorvezetékben 134
A tej vezeték vákuuma 134
Vákuumstabilitás a tej vezetékben 134
Vákuum a tejleválasztó tartályban 135
Névleges vákuum 136
Vákuumingadozás 137
A szabályozószelep érzékenysége 137
Effektív légtartalék 137
A manuális légtartalék és a szabályozási veszteség 139
ISO-szabványok normatív előírásai 140
A FEJŐBERENDEZÉS MŰKÖDÉSÉNEK HIBÁI ÉS AZOK ELHÁRÍTÁSA 142
Lecsökkent a vákuum 143
Tőgybimbó alatti vákuum 143
Hibák a vákuumhálózatban 146
A pulzátorok hibái 148
A FEJŐGÉPEK EGYES TECHNIKAI TÉNYEZŐINEK HATÁSA A TŐGYRE 151
A vákuum hatása a tőgyre 152
A vákuumszivattyú teljesítménye 152
A vákuumvezeték 153
A tej vezeték 153
A fejőgép felújítása, rekonstrukciója 153
A TEJ JELLEMZŐI 155
A tej alkotórészei 155
A tej fizikai és kémiai tulajdonságai 156
Biológiai tulajdonságok 156
Érzékszervi tulajdonságok 157
Fizikai és kémiai változások a tejben 157
A tej öregedése 157
A mechanikai tényezők hatása a tejre 157
A hűtés és fagyasztás hatása a tejre 158
A hevítés hatása a tejre 159
A tej mikrobiológiája 159
A minőségi nyerstej jellemzői 160
A TEJ KEZELÉSE A TERMELŐHELYEN 162
A fejt tej szűrése 162
A fejt tej hűtése 164
Hűtési rendszerek 166
A tejből elvont hő hasznosítása 170
TEHENÉSZETI TELEPEK AUTOMATIZÁLT IRÁNYÍTÁSA 172
A tehenek egyedi felismerése, azonosítása 172
Automatikus abrakadagolás kötetlen tartásban 174
Automatizált tehénmérlegelés 176
A tehenek aktivitásának meghatározása 176
A kifejt tej vezetőképességének meghatározása 178
A JUHOK GÉPI FEJÉSE 182
Fejőkocsik 185
Stabil, párhuzamos fejőállások 186
Karusszelek 187
A fejőgépek kezelése 187
Üzemeltetési szempontok 188
TŐGYGYULLADÁS (MASZTITISZ) 190
A tőgy gyulladás hatása a nyerstej mennyiségére, minőségére. 190
Tőgy gyulladást okozó mikroorganizmusok 192
A tőgygyulladás kialakulása 194
Az ún. tehénfaktor szerepe a tőgygyulladásban 194
A tőgygyulladás kapcsolata a környezeti tényezőkkel 198
A gépi fejés és a tőgygyulladás 199
A tőgygyulladás kimutatása az elegytejben 201
Tőgygyulladás-kontroll eljárások 205
A tőgygyulladás gyógykezelése 208
FÜGGELÉK 211
IRODALOM 217
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem