kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmiszeripari Főiskola |
---|---|
Kiadás helye: | Szeged |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 122 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 28 cm x 20 cm |
ISBN: | |
Bevezetés a laboratóriumi munkába | 9 |
Laboratóriumi rendszabályok | 9 |
Fontosabb baleseti teendők | 10 |
Fontosabb laboratóriumi eszközök | 12 |
Üvegeszközök | 12 |
Porceláneszközök | 19 |
Fémeszközök | 20 |
Fa, gumi és műanyag eszközök | 22 |
A hőközlés eszközei | 23 |
Közvetlen hőközlés | 23 |
Közvetett hőközlés | 24 |
A hőmérséklet mérésére szolgáló eszközök | 26 |
Vegyszerek tárolása és jelz ése | 27 |
Üvegmegmunkálás | 28 |
Dugók megmunkálása | 31 |
Gázok tárolása, gázpalackok kezelése | 33 |
Tömegmérés | 34 |
Legismertebb laboratóriumi mérlegek | 35 |
Táramérleg | 36 |
Analitikai mérleg | 37 |
Légcsillapításos analitikai mérleg | 38 |
Mérési szabályok | 39 |
Térfogatmérő eszközök használata | 40 |
Oldatok | 42 |
Az oldat fogalma, fajtái | 42 |
Oldatok készítése | 43 |
Oldatok töménysége | 44 |
Oldatok készítésével kapcsolatos számítások | 45 |
Oldatok keverése, hígítása | 47 |
Oldatkészítési gyakorlatok | 48 |
Súlyszázalékos oldat készítése NaCl-ből | 48 |
Vegyesszázalékos oldat készítése | 49 |
Sűrűségmérés | 49 |
A sűrűség fogalma | 49 |
A sűrűségmérés módszerei | 51 |
Sűrűségmérés areométerrel | 51 |
Sűrűségmérés hidrosztatikai módszerrel | 53 |
Sűrűségmérés piknométerrel | 56 |
Laboratóriumi alapműveletek | 57 |
Kristályosítás | 57 |
Derítés | 59 |
Szűrés | 59 |
Színezett anyaggal szennyezett rézszulfát átkristályosítása | 62 |
Egyszerű desztilláció | 63 |
Vákuum desztilláció | 64 |
Frakcionált desztilláció | 65 |
Alkoholtartalom meghatározása desztillációval | 65 |
Az anyagok hőmérsékletváltozásával kapcsolatos fizikai állandók mérése | 66 |
Olvadáspont meghatározás | 66 |
Forráspont meghatározás | 67 |
Dermedéspont meghatározás Zsukov szerint | 68 |
A térfogatos elemzés (Titrimetria) | 70 |
A térfogatos elemzés eszközei | 70 |
Mérő- vagy normállombik | 70 |
Pipetták | 71 |
Büretta | 72 |
Mérőoldatok | 73 |
Indikáétorok | 75 |
Acidi-alkalimetria | 76 |
0,1 n HCl mérőoldat készítése | 77 |
0,1 n HCl mérőoldat hatóértékének beállítása (faktorozás) | 77 |
A komplexometria alapelve | 78 |
A csapadékos titrálások alapelve | 80 |
A permanganometria alapelve | 81 |
Élelmiszeripari üzemi víz vizsgálata | 83 |
A Magyar Szabvány előírásai az élelmisz eripari üzemi vízzel kapcsolatban | 83 |
Mintavétel | 84 |
Laboratóriumi vizsgálatok | 85 |
Tájékoztató gyorsvizsgálatok az ammónium-, nitrit- és nitrátionok meghatározására | 85 |
Ivóvíz lúgosságának és változó keménységének meghatározása | 87 |
Ivóvíz kalcium- és magnéziumion tartalmának meghatározása komplexometriásan | 91 |
Klorodion tartalom meghatározás | 92 |
Ivóvíz oxigénfogyasztásának meghatározása | 92 |
Üzemi víz szulfátion tartalmának meghatározása gravimetriásan | 93 |
Ioncserélő műgyanták alkalmazása a vízlágyításnál és a vízvizsgálatoknál | 96 |
Az ioncsere-folyamat jellemzése | 96 |
Az ioncserélő anyagok kémiája és alkalmazásuk módszerei | 97 |
Ivóvíz összes alkáli- és alkáli földfém tartalmának meghatározása ioncserélő eljárással | 98 |
Szénelemzés | 101 |
Átlagminta vétele | 101 |
A szén nedvességtartalmának meghatározása | 102 |
A higroszkópos nedvességtartalom meghatározása szárítószekrényben | 102 |
A szén higroszkópos nedvességtartalmának meghatározása desz tillációs eljárással | 103 |
A szén hamutartalmának meghatározása gyors módszerrel | 105 |
Ásványolajtermék vizsgálata | 106 |
A kenőolajok viszkozitásának mérése | 106 |
A viszkozitás mértékegységei | 106 |
A viszkozitás mérésére szolgáló eszközök | 108 |
A kenőolaj relatív viszkozitásának mérése Engler-féle viszkoziméterrel | 109 |
Lobbanáspont és gyulladáspont meghatározása | 111 |
Ásványolajtermék lobbanáspontjának meghatározása Marcusson-féle készülékkel | 112 |
Táblázatok | 115 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.