1.062.618

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tápanyagtáblázat

Élelmezés-egészségügyi zsebkönyv

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 148 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Dr. Tarján Róbert: A tápanyagszükséglet3
A tápanyagszükséglet fogalmának változásai3
A tápanyagszükségletet befolyásoló tényezők6
Terhesség és szoptatás7
A gyermek- és serdülőkor7
A felnőttkor10
Az öregkor12
A kalorikus tápanyagok egymás közötti aránya15
Fehérjék15
Zsírok16
Szénhidrátok17
Vitaminok18
Ásványi anyagok21
Dr. Lindner Károly: A hazai élelmi anyagok tápanyagtartalma23
Áldor Tibor: A raktározás és a konyhatechnikai feldolgozás közben keletkező veszteségek46
A raktározási veszteségek46
A konyhatechnikai eljárások során keletkező vesztreségek49
Tisztítási veszteségek49
Mosás és áztatás okozta veszteségek49
Hőkezelés hatására bekövetkező veszteségek49
A hagyományos és az új konyhatechnikai eljárások folyamán keletkező veszteségek52
Dr. Cieleszky Vilmos: Az élelmiszerekben és italokban előforduló idegen vegyi anyagok55
Alapfogalmak55
Természetes eredetű káros anyagok58
Technológiai eredetű szennyeződések59
Fémekből kioldódó szennyeződések59
Műanyagokból kioldódó szennyeződések62
Élelmiszerekkel érintkező gépekkel, eszközökkel, edényekkel stb. szemben támasztott követelmények64
Peszticidek (növényvédő, valamint rágcsáló- és rovarirtó szerek) maradékai66
A növényvédő szerek maradékai67
A rovar- és rágcsálóirtó szerek maradékai78
Kiegészítő (additív) vegyi anyagok80
Konzerváló szerek és antioxidánsok80
Színezékek és festékek82
Aromásító és ízesítő anyagok85
Savanyító, lúgosító és pufferanyagok86
Fizikai állapotot befolyásoló anyagok88
Néhány biológiailag aktív kiegészítő anyag89
Dr. Ormay László: Élelmi anyagok és készítmények elváltozásai, és e változások egészségügyi megítélése 91
Abiotikus elváltozások91
Biokémiai elváltozások94
Mikrobiológiai eredetű elváltozások94
Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok, valamint egyes paraziták95
Baktériumok által okozott fontosabb elváltozások97
Az élelmiszerek érzékszervekkel észlelhető elváltozásai és ezek egészségügyi megítélése99
Dr. Cieleszky - Dr. Ormay: Mintavétel élelmezés-egészségügyi vizsgálatokhoz106
Fogalmi meghatározások106
Mintavétel előtti helyszíni vizsgálatok107
A mintavétel általános szabályai108
A minták mennyisége és száma109
A mintavétel végrehajtása110
Mintavételi jegyzőkönyv112
Élelmiszerminták vizsgálatával foglalkozó intézmények112
Ételmérgezés esetében követendő eljárás113
Bűnös szándék gyanújával elkövetett mérgezés esetében szükséges eljárások114
Dr. Tarján Róbert: A beteg szervezet tápanyagszükséglete116
Dr. Novotny Tibor: Fontosabb élelmezés-egészségügyi jogszabályok135
Függelék138
A kalória- és tápanyagfogyasztás kiszámítása a felhasznált élelmi anyagok és élelmiszerek alapján138
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Tápanyagtáblázat Tápanyagtáblázat Tápanyagtáblázat Tápanyagtáblázat

A borító kissé sérült, foltos, elszíneződött. A lapélek foltosak.

Állapot:
1.640 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba