kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 447 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 113 fekete-fehér ábrával és fotókkal illusztrálva. Kihajtható mellékletekkel. |
Előszó az első kiadáshoz | 3 |
Előszó a második kiadáshoz | 4 |
Bevezetés | 5 |
RÖVID BIOKÉMIAI ÁTTEKINTÉS | 11 |
Az állati test összetétele | 11 |
A szervezet vízforgalma | 12 |
A víz szerepe a szervezetben | 13 |
A szervezet víztartalma | 15 |
A víz felvétele és kiválasztása | 15 |
A jó ivóvíz | 18 |
Ásványi anyagok | 20 |
Mész és foszfor | 22 |
Magnézium | 26 |
Konyhasó | 27 |
Kálium | 28 |
Kén | 29 |
Jód | 29 |
Nyomelemek | 29 |
Fehérjék | 32 |
A fehérjék vegyi összetétele | 32 |
A fehérjék hasítása | 33 |
Az aminosavak | 33 |
A fehérjék általános tulajdonságai | 35 |
Az izoelektromos pont | 37 |
A fehérjék kimutatása | 38 |
A fehérjék mennyiségének meghatározása | 39 |
A fehérjék csoportosítása | 39 |
Amidok | 45 |
A fehérjék biológiai értéke | 47 |
Szénhidrátok | 49 |
Monoszaharidok | 49 |
Diszaharidok | 54 |
Poliszaharidok | 55 |
Lipidek | 58 |
Neutrális zsírok vagy trigliceridek | 58 |
Koleszteridek | 61 |
Foszfatidák | 62 |
Galaktozidák és cerebrozidák | 63 |
Karotinoidok és lipokrómok | 63 |
Enzimek | 64 |
Az enzimek csoportosítása | 66 |
ÁLTALÁNOS IZOMÉLETTAN | 69 |
Harántcsíkolt izmok | 70 |
A harántcsíkolt izmok élettani alaptulajdonságai | 70 |
Az izomtónus | 76 |
Izommunka, izomerő | 77 |
A működő izom szerkezeti és vegyi változásai | 78 |
Az elfáradás | 80 |
A gyakorlás | 81 |
Hullamerevség | 82 |
A hús érése | 83 |
Sima izmok | 83 |
ÁLTALÁNOS IDEGÉLETTAN | 85 |
Az idegrendszer felépítése | 85 |
Az idegek ingerületvezetése | 88 |
A reflexműködés | 93 |
Az idegrendszer felosztása | 98 |
Az autonóm (vegetatív) idegrendszer | 99 |
TÁPLÁLKOZÁS | 102 |
Emésztés | 102 |
A táplálékfelvétel ösztöne | 104 |
A takarmány felvétele | 107 |
Az ivóvíz felvétele | 107 |
A sertés emésztőtevékenysége | 108 |
A nyálelválasztása | 108 |
A nyelés | 112 |
A gyomor és mozgásai | 113 |
A gyomoremésztés | 116 |
A hányás | 123 |
A bélemésztés | 124 |
A hasnyál | 124 |
Az epe | 126 |
A bélnedv | 129 |
Emésztési folyamatok a középbélben | 130 |
Emésztési folyamatok az utóbélben | 131 |
Bélmozgások | 133 |
A ló emésztőtevékenysége | 135 |
A kérődzők emésztőtevékenysége | 139 |
Az összetett, többüregű gyomor és működése | 140 |
A kérődzés | 144 |
A kérődzőgyomrok emésztőtevékenysége | 146 |
A szárnyas-baromfi emésztőtevékenysége | 151 |
Felszívódás | 154 |
A táplálóanyagok felszívódása a bélből | 157 |
A SZÍV ÉS A VÉRKERINGÉS | 159 |
Vér | 159 |
A vér mennyiségének megállapítása | 160 |
A vér fizikai tulajdonságai | 162 |
A vér alakos elemei | 165 |
A vércsoportok | 171 |
A hemoglobin | 173 |
A vérplazma és összetétele | 174 |
A véralvadás | 175 |
A vérgázok | 180 |
A szív és működése. A vérkeringés élettana | 183 |
A szívizom és tulajdonságai | 184 |
A szívműködés szakaszai | 187 |
A szívműködés szaporasága | 192 |
A szíműködéskor keletkező elektromos áram | 193 |
A szív munkája | 194 |
A szív önálló működése | 195 |
A szív beidegzése | 197 |
A vérerek felépítése | 199 |
A vérnyomás az erekben | 201 |
A véráramlás | 206 |
Az érverés (pulzus) | 208 |
A nyirok és nyirokkeringés | 209 |
A lép | 211 |
A retikuloendoteliális rendszer (RES) | 211 |
A szervek elhelyezkedése különböző fajú állatokban | 212 |
LÉGZÉS | 214 |
A mellkas és térfogatváltozásai | 215 |
A tüdő légtartalma | 220 |
A légzés szabályozása | 222 |
A külső gázcsere | 224 |
A belső gázcsere | 226 |
A hangadás | 226 |
VESE ÉS VESEMŰKÖDÉS | 228 |
Vese | 228 |
A veseműködés elméletei | 230 |
A veseműködés szabályozása | 233 |
Vizelet | 234 |
A vizelet mennyisége | 234 |
A vizelet fizikai tulajdonságai | 235 |
A vizelet összetétele | 235 |
ANYAGCSERE | 239 |
A takarmány emészthetőségének megállapítása | 241 |
A máj élettani jelentősége | 244 |
A nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréje | 246 |
A zsíranyagcsere | 253 |
A takarmányzsír jelentősége | 256 |
A szénhidrátanyagcsere | 257 |
Az anyagcsere mértékének megállapítása | 261 |
Energiaforgalom | 266 |
Az alapanyagcsere | 270 |
Az anyagcserére ható tényezők | 277 |
A külső hőmérséklet hatása a szervezetre | 278 |
Mikroklíma | 281 |
A fény hatása a szervezetre | 282 |
Gyakorlás (tréning) | 285 |
Takarmányozás | 285 |
Növekedés, fejlődés | 289 |
Alkattan | 291 |
Az ember szerepe az anyagcsere irányításában | 294 |
A HŐSZABÁLYOZÁS | 296 |
A hőtermelés | 297 |
A hőleadás | 298 |
Közömbös hőzóna, kritikus hőmérséklet | 300 |
A bőr felépítése a hőszabályozással kapcsolatban | 301 |
A szarvasmarha hőszabályozó képessége | 304 |
A lehűtés és felmelegítés hatása a szervezetre | 305 |
Fiatal szervezetek hőszabályozása | 305 |
A hőszabályozó-központ szerepe | 307 |
VITAMINOK | 308 |
A-vitamin | 311 |
B-vitamin-csoport | 317 |
C-vitamin (aszkorbinsav) | 328 |
D-vitamin | 329 |
E-vitamin | 335 |
K-vitamin | 337 |
F-vitamin | 337 |
Az antivitaminok | 338 |
A BELSŐELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK. HORMONOK | 343 |
A pajzsmirigy (Tireoidea) | 346 |
A mellékpajzsmirigy (Paratireoidea) | 356 |
A hasnyálmirigy (Pankreász) | 357 |
A nemi mirigyek | 359 |
A mellékvese | 367 |
Az agyalapi mirigy (Hipofízis) | 372 |
A magzatmirigy (Tímusz) | 378 |
A tobozmirigy | 378 |
Az idegrendszer és a belsőelválasztású mirigy-rendszer kapcsolata | 379 |
A TEJTERMELÉS ÉLETTANA | 382 |
A tejképződés | 383 |
A tejleadás (tejbelövellés) | 384 |
A föcstej (kolosztrum) | 385 |
A tej fizikai tulajdonságai | 386 |
A tej összetétele | 386 |
AZ IVARMIRIGYEK MŰKÖDÉSÉNEK ÉLETTANA | 388 |
Az ondósejt, ondóképzés | 389 |
A női nemiszervek | 391 |
Az ivarzás | 391 |
A vemhesség | 393 |
A magzat fejlődése és életműködései | 396 |
Az ellés élettana és lefolyása | 396 |
A KÖZÉPPONTI IDEGRENDSZER RÉSZLETES ÉLETTANA | 399 |
A gerincvelő | 399 |
A nyúltvelő és a híd | 401 |
A kisagy | 401 |
A középagy | 402 |
Az agyidegek | 403 |
A köztiagy | 404 |
A nagyagy; az agykéreg irányító tevékenysége | 404 |
AZ ÉRZÉKSZERVEK | 410 |
A látószerv | 410 |
A hallás és az egyensúlyérzés | 414 |
Az ízérzés | 417 |
A szaglás | 418 |
A bőrérzések | 419 |
Névmutató | 421 |
Tárgymutató | 424 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.