1.061.339

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Háziállatok élettana

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 447 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: 113 fekete-fehér ábrával és fotókkal illusztrálva. Kihajtható mellékletekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élettan (fiziológia) az élő szervezetekben észlelhető jelenségeket tanulmányozza, tárgya az élőlényekben végbemenő életfolyamatok leírása, magyarázata. Területe két főrészre oszlik: a... Tovább

Előszó

Az élettan (fiziológia) az élő szervezetekben észlelhető jelenségeket tanulmányozza, tárgya az élőlényekben végbemenő életfolyamatok leírása, magyarázata. Területe két főrészre oszlik: a növényélettanra és az állatélettanra. A bennünket érdeklő állatélettan tudománya azonban olyan nagy, hogy azt célszerű szétbontani. Ennek megfelelően különbség van az állatorvostudományi főiskolán előadott élettan és az állattenyésztők számára írott háziállatok élattana között. Az állattenyésztőnek ugyanis más ismeretekre van szüksége, mint az állatorvosnak. Éppen ezt tartottam szem előtt s ezért némely fejezetet a szokásostól eltérően bővebben, másokat rövidebben írtam meg. Így különös súlyt fektettem az emésztés, az anyagcsere, a vitaminok és a hormonok ismertetésére, mert az ezekre vonatkozó adatok az állattenyésztő számára elsőrendű fontosságúak. Mivel a modern élettan egyik alapvető tétele az, hogy a szervezet működését mindig teljes egészében, a környezettel való szoros kapcsolatban kell vizsgálni, szükségesnek tartottam, hogy az eddig megjelent élettani könyveknél valamivel többet adjak, vagyis, hogy a külső környezeti tényezőknek a szervezetre gyakorolt hatásaival is foglalkozzam. Állattenyésztők számára készült, magasabb színvonalú élattani tankönyv - sem idegennyelvű, sem hazai - nem került eddig kezembe, munkám anyagának összeállításakor tehát csak a saját tapasztalataimat és elképzeléseimet vehettem alapul. Célom az volt, hogy a rendelkezésemre álló bőséges irodalomból összegyűjttsem azokat a szükséges alapismereteket, amelyeket a sikeres állattenyésztés érdekében el kell sajátítani. Ma már alapos élettani ismeretek nélkül nem lehet a célnak megfelelően állatot nevelni és tenyészteni. Ezért könyvem megírásakor minden erőmmel arra törekedtem, hogy azt a feladatot, amelyre vállalkoztam, az ismeretek átadását, a lehető legjobban teljesítsem. Vissza

Tartalom

Előszó az első kiadáshoz3
Előszó a második kiadáshoz4
Bevezetés5
RÖVID BIOKÉMIAI ÁTTEKINTÉS11
Az állati test összetétele11
A szervezet vízforgalma12
A víz szerepe a szervezetben13
A szervezet víztartalma15
A víz felvétele és kiválasztása15
A jó ivóvíz18
Ásványi anyagok20
Mész és foszfor22
Magnézium26
Konyhasó27
Kálium28
Kén29
Jód29
Nyomelemek29
Fehérjék32
A fehérjék vegyi összetétele32
A fehérjék hasítása33
Az aminosavak33
A fehérjék általános tulajdonságai35
Az izoelektromos pont37
A fehérjék kimutatása38
A fehérjék mennyiségének meghatározása39
A fehérjék csoportosítása39
Amidok45
A fehérjék biológiai értéke47
Szénhidrátok49
Monoszaharidok49
Diszaharidok54
Poliszaharidok55
Lipidek58
Neutrális zsírok vagy trigliceridek58
Koleszteridek61
Foszfatidák62
Galaktozidák és cerebrozidák63
Karotinoidok és lipokrómok63
Enzimek64
Az enzimek csoportosítása66
ÁLTALÁNOS IZOMÉLETTAN69
Harántcsíkolt izmok70
A harántcsíkolt izmok élettani alaptulajdonságai70
Az izomtónus76
Izommunka, izomerő77
A működő izom szerkezeti és vegyi változásai78
Az elfáradás80
A gyakorlás81
Hullamerevség82
A hús érése83
Sima izmok83
ÁLTALÁNOS IDEGÉLETTAN85
Az idegrendszer felépítése85
Az idegek ingerületvezetése88
A reflexműködés93
Az idegrendszer felosztása98
Az autonóm (vegetatív) idegrendszer99
TÁPLÁLKOZÁS102
Emésztés102
A táplálékfelvétel ösztöne104
A takarmány felvétele107
Az ivóvíz felvétele107
A sertés emésztőtevékenysége108
A nyálelválasztása108
A nyelés112
A gyomor és mozgásai113
A gyomoremésztés116
A hányás123
A bélemésztés124
A hasnyál124
Az epe126
A bélnedv129
Emésztési folyamatok a középbélben130
Emésztési folyamatok az utóbélben131
Bélmozgások133
A ló emésztőtevékenysége135
A kérődzők emésztőtevékenysége139
Az összetett, többüregű gyomor és működése140
A kérődzés144
A kérődzőgyomrok emésztőtevékenysége146
A szárnyas-baromfi emésztőtevékenysége151
Felszívódás154
A táplálóanyagok felszívódása a bélből157
A SZÍV ÉS A VÉRKERINGÉS159
Vér159
A vér mennyiségének megállapítása160
A vér fizikai tulajdonságai162
A vér alakos elemei165
A vércsoportok171
A hemoglobin173
A vérplazma és összetétele174
A véralvadás175
A vérgázok180
A szív és működése. A vérkeringés élettana183
A szívizom és tulajdonságai184
A szívműködés szakaszai187
A szívműködés szaporasága192
A szíműködéskor keletkező elektromos áram193
A szív munkája194
A szív önálló működése195
A szív beidegzése197
A vérerek felépítése199
A vérnyomás az erekben201
A véráramlás206
Az érverés (pulzus)208
A nyirok és nyirokkeringés209
A lép211
A retikuloendoteliális rendszer (RES)211
A szervek elhelyezkedése különböző fajú állatokban212
LÉGZÉS214
A mellkas és térfogatváltozásai215
A tüdő légtartalma220
A légzés szabályozása222
A külső gázcsere224
A belső gázcsere226
A hangadás226
VESE ÉS VESEMŰKÖDÉS228
Vese228
A veseműködés elméletei230
A veseműködés szabályozása233
Vizelet234
A vizelet mennyisége234
A vizelet fizikai tulajdonságai235
A vizelet összetétele235
ANYAGCSERE239
A takarmány emészthetőségének megállapítása241
A máj élettani jelentősége244
A nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréje246
A zsíranyagcsere253
A takarmányzsír jelentősége256
A szénhidrátanyagcsere257
Az anyagcsere mértékének megállapítása261
Energiaforgalom266
Az alapanyagcsere270
Az anyagcserére ható tényezők277
A külső hőmérséklet hatása a szervezetre278
Mikroklíma281
A fény hatása a szervezetre282
Gyakorlás (tréning)285
Takarmányozás285
Növekedés, fejlődés289
Alkattan291
Az ember szerepe az anyagcsere irányításában294
A HŐSZABÁLYOZÁS296
A hőtermelés297
A hőleadás298
Közömbös hőzóna, kritikus hőmérséklet300
A bőr felépítése a hőszabályozással kapcsolatban301
A szarvasmarha hőszabályozó képessége304
A lehűtés és felmelegítés hatása a szervezetre305
Fiatal szervezetek hőszabályozása305
A hőszabályozó-központ szerepe307
VITAMINOK308
A-vitamin311
B-vitamin-csoport317
C-vitamin (aszkorbinsav)328
D-vitamin329
E-vitamin335
K-vitamin337
F-vitamin337
Az antivitaminok338
A BELSŐELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK. HORMONOK343
A pajzsmirigy (Tireoidea)346
A mellékpajzsmirigy (Paratireoidea)356
A hasnyálmirigy (Pankreász)357
A nemi mirigyek359
A mellékvese367
Az agyalapi mirigy (Hipofízis)372
A magzatmirigy (Tímusz)378
A tobozmirigy378
Az idegrendszer és a belsőelválasztású mirigy-rendszer kapcsolata379
A TEJTERMELÉS ÉLETTANA382
A tejképződés383
A tejleadás (tejbelövellés)384
A föcstej (kolosztrum)385
A tej fizikai tulajdonságai386
A tej összetétele386
AZ IVARMIRIGYEK MŰKÖDÉSÉNEK ÉLETTANA388
Az ondósejt, ondóképzés389
A női nemiszervek391
Az ivarzás391
A vemhesség393
A magzat fejlődése és életműködései396
Az ellés élettana és lefolyása396
A KÖZÉPPONTI IDEGRENDSZER RÉSZLETES ÉLETTANA399
A gerincvelő399
A nyúltvelő és a híd401
A kisagy401
A középagy402
Az agyidegek403
A köztiagy404
A nagyagy; az agykéreg irányító tevékenysége404
AZ ÉRZÉKSZERVEK410
A látószerv410
A hallás és az egyensúlyérzés414
Az ízérzés417
A szaglás418
A bőrérzések419
Névmutató421
Tárgymutató424

Dr. Tangl Harald

Dr. Tangl Harald műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Tangl Harald könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem