1.062.236

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állataink egészségéért

A környezet ellenőrzése és javítása az állattartásban

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 155 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági szakmunkáskönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-230-291-5
Megjegyzés: Színes illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

MIT ellenőrizzünk?
HOGYAN tehetjük kedvezővé állataink környezetét?
MIÉRT legyen tiszta a pihenőhely?

Az iparszerű állattartásban dolgozó szakmunkások kérdéseire a korszerű állathigiénia szempontjai alapján felel a szerző, dr. Szovátay György. A válaszok egy-egy szakterület megismerését segítik.
Nagyüzemeink az állatok termelőképességét környezeti hiányosságok miatt nem tudják megfelelően hasznosítani. Az állatok megbetegednek, és ezért csökken a tej-, a tojástermelés, a súlygyarapodás. Az állattartás gazdaságos eredményeit a tenyésztési és takarmányozási ismeretek mellett a környezet-higiéniai ismeretek alkalmazásával tovább növelhetjük. Ehhez kell felhasználni a tudomány valamennyi eredményét.
Könyvünkben egyszerű érzékszervi és helyszíni gyors vizsgálati módszereket ismertetünk, amelyek segítségével az állattenyésztő szakmunkás ellenőrizni tudja az állatok környezetét, hogy az mennyiben felel meg életüknek. A környezetnek számos összetevője van. Ezek közül elsősorban az... Tovább

Fülszöveg

MIT ellenőrizzünk?
HOGYAN tehetjük kedvezővé állataink környezetét?
MIÉRT legyen tiszta a pihenőhely?

Az iparszerű állattartásban dolgozó szakmunkások kérdéseire a korszerű állathigiénia szempontjai alapján felel a szerző, dr. Szovátay György. A válaszok egy-egy szakterület megismerését segítik.
Nagyüzemeink az állatok termelőképességét környezeti hiányosságok miatt nem tudják megfelelően hasznosítani. Az állatok megbetegednek, és ezért csökken a tej-, a tojástermelés, a súlygyarapodás. Az állattartás gazdaságos eredményeit a tenyésztési és takarmányozási ismeretek mellett a környezet-higiéniai ismeretek alkalmazásával tovább növelhetjük. Ehhez kell felhasználni a tudomány valamennyi eredményét.
Könyvünkben egyszerű érzékszervi és helyszíni gyors vizsgálati módszereket ismertetünk, amelyek segítségével az állattenyésztő szakmunkás ellenőrizni tudja az állatok környezetét, hogy az mennyiben felel meg életüknek. A környezetnek számos összetevője van. Ezek közül elsősorban az alakíthatókkal foglalkozunk: a takarmányozás ellenőrzésével (a legelő, a szálas takarmány, az ipari és állati eredetű takarmányok, az ivóvíz vizsgálatával); az istálló levegőjével (a hőmérséklettel, a páratartalommal a légmozgással, a megvilágítással stb.); a pihenőhellyel (a padozattal és az almozással); a fertőtlenítéssel, mert az állattartás egyéb teendőit (az állatok megfigyelését, ellését, felnevelését stb.) sorozatunk többi kötete tárgyalja részletesen.
A mű előadásmódja érdekes, olvasmányos, a kezdő állattenyésztő szakmunkásnak és a gyakorlottnak egyaránt részletes útmutatást ad. Ha elsajátítja a könyvben megfogalmazott ismereteket, akkor a MIT, HOGYAN, MIÉRT kérdésre sikeres munkával felelhet.
A szerkesztő Vissza

Tartalom

Bevezetés5
A környezet vizsgálata9
Mikor megfelelő a környezet?9
Hogyan tehetjük kedvezővé állataink környezetét?10
A takarmányozás ellenőrzése15
A legelő vizsgálata15
Mire figyeljünk az őszi legelőszemle alkalmával?16
Milyen munkálatokat végzünk ősztől tavaszig?17
Mit ellenőrizzünk tavasszal? 19
A zöldtakarmányok, a széna és a szalma minőségének ellenőrzése21
Milyen legyen a zöldtakarmányliszt?23
A gyökér- és gumós takarmányok minőségének ellenőrzése23
A silózott takarmányok vizsgálata24
Szarvasmarháink téli karotinellátásának ellenőrzése25
A szemes takarmányok minőségének ellenőrzése29
Az ipari takarmányok vizsgálata30
Milyenek legyenek a malomipari takarmányok?31
Milyen legyen az olajipari takarmányok minősége?32
Milyenek legyenek a cukorgyári melléktermékek?33
Milyenek legyenek a szeszgyári melléktermékek?33
Az állati eredetű takarmányok vizsgálata33
Takarmánykiegészítő szerek használata35
A keveréktakarmányok helyszíni vizsgálata36
Hogyan ellenőrizzük azt, hogy a keveréktakarmányunkat egyenletesen elkeverték-e?37
Hogyan ellenőrizzük egyidejűleg a vas jelenlétét és az egyenletes elkeverést?38
Hogyan következtetünk a keményítő viszonylagos mennyiségéből a fehérjetartalomra?39
Hogyan határozzuk meg a fehérjetartalmat?39
Miképpen vizsgáljuk a keveréktakarmányban levő zsír avasodását?40
Hogyan mérjük a takarmány hőmérsékletét?41
Az ivóvíz vizsgálata42
Mit tudunk meg a vízről megtekintéssel?42
Milyen lehet a víz szaga?42
Milyen legyen a víz íze?43
Hogyan mérjük meg a víz kémhatását és kén-hidrogén-tartalmát?43
Mivel mérjük meg a víz hőfokát?44
Ellenőrzési feladatok takarmánykiosztáskor és itatáskor45
Az istálló levegőjének vizsgálata51
A levegő hőmérséklete51
Miért kell a levegő hőmérsékletét figyelemmel kísérni?51
Mit tehetünk, ha túlságosan hideg az istálló?56
Mit tehetünk, ha túlságosan meleg az istálló?57
Milyen hőmérsékletet nevezünk hidegnek vagy melegnek?58
Miképpen győződhetünk meg arról, hogy mennyi az istállólevegő hőfoka?58
A levegő páratartalma63
Miért kell ismernünk a levegő páratartalmát?63
Mennyi legyen tehát a levegő kedvező nedvességtartalma?65
Miképpen mérhetjük meg a viszonylagos nedvességtartalmat?65
A légmozgás sebessége68
Miért kell ismernünk a légmozgás sebességét?68
Mennyi lehet a légmozgás sebessége?70
Hogyan tudjuk megállapítani a légmozgás sebességét?70
A légáramlás iránya76
Miért fontos a légáramlás irányának megállapítása?76
Hogyan határozhatjuk meg a légáramlás irányát?76
A légnyomás77
Mi a légnyomás jelentősége az állat egészsége szempontjából?77
Mivel mérjük a légnyomást?78
A hősugárzás79
Mikor kell hőt sugároznunk állatainkra?79
Vajon milyen magasságban kell elhelyezni az infralámpát ahhoz, hogy a fiatal állat ne fázzon?79
A megvilágítás erőssége82
Miért szükséges az istállóban megfelelő mennyiségű megvilágítás?82
Hogyan állapítjuk meg a világítás erősségét?82
A zajhatás85
Mikor lehet káros a zaj?85
Mekkora lehet a zaj erőssége?85
Mit tehetünk a ventillátorok zajosságának csökkentéséért?85
A levegő portartalma86
Miért káros a levegő portartalma?86
Miből következtethetünk a por jelenlétére?86
Mit tehetünk a levegő portartalmának csökkentéséért?86
A levegő káros gáztartalma87
Miért lehetnek károsak az istállógázok?87
Mivel mérhetjük a gázok mennyiségét?88
A pihenőhely vizsgálata95
A padló felmelegedőképessége95
Miért kell ismernünk a padló felmelegedőképességét?95
Hogyan beszélhetjük meg a padló felmelegedőképességét?96
Mit tegyünk, hogy megjavítsuk padlónk felmelegedőképességét?96
A padló csúszóssága97
Miért veszélyes a csúszós padló?97
Hogyan becsülhetjük meg a csúszósság mértékét?99
Mit tehetünk a csúszósság ellen?99
A padló sérülést okozó hatása99
Milyen sérüléseket okozhat a padló?99
Hogyan ellenőrizzük a padozat koptatóhatását?99
Hogyan javíthatjuk meg a padlót?100
A padló tisztasága100
Miért és milyen mértékben legyen tiszta a pihenőhely?101
Hogyan tisztítjuk a padlót?101
Hogyan ellenőrizzük a padló száradóképességét?101
Hogyan ellenőrizzük a padló lejtését?102
Mikor marad tiszta a sertés alom nélküli pihenőhelye?103
Az almozás104
Mi az almozás lényege?104
Hogyan almozzunk?104
A trágyaeltávolítás106
Miért kell a trágyát eltávolítani az istállóból?106
Hogyan távolítsuk el a trágyát?106
Sajátos üzemelési műveletek és ellenőrzésük111
A fejés higiéniája111
A gépi fejés milyen hibái károsíthatják teheneink tőgyét? 111
Hogyan fejünk?112
Veszélyek a juhok nyírásakor116
Melyek a juhnyírás veszélyei?116
Hol nyírjunk?117
A tojásgyűjtés higiéniája117
Miért káros a tojások szennyeződése?117
Hogyan lesz tiszta a tojás?117
Az állatok elrekesztésének és rögzítésének higiéniája118
Miért kell megakadályozni a különféle állatcsoportok összekeveredését?118
Hogyan akadályozzuk meg a csoportok összekeveredését?119
Miért szükséges az állatok rögzítése?119
Hogyan rögzíthetjük állatainkat?119
Az állatok terelésének és szállításának higiéniája120
Miért kell kíméletesen terelni az állatokat?120
Milyen eszközöket használhatunk a tereléshez?121
A fertőtlenítés125
Betegséget okozó élőlények125
A fertőtlenítés feltételei127
Melyek a legfontosabb fertőtlenítőszerek?127
Milyen fertőtlenítőgépeket használhatunk?129
Milyen egyéb eszközök szükségesek még a fertőtlenítéshez?131
A fertőtlenítés módja131
Miképpen fertőtlenítsük állataink testfelületét és az állati termékeket?131
Hogyan fertőtlenítsük az ember testfelületét és közvetlen környezetét?134
Hogyan fertőtlenítsük az istállót és berendezési tárgyait?137
Hogyan fertőtlenítsünk egyéb épületeket, eszközöket, gépeket?139
Hogyan fertőtlenítsük a járműveket?140
Hogyan fertőtlenítsük a takarmányt?141
A kártevő állatok irtása143
Hogyan irtsuk a rovarokat?144
Hogyan irtsuk a rágcsálókat?144
Mikor és hogyan irthatjuk a madarakat?144
Állati hullák és hulladékok ártalmatlanná tétele145
Mit tehetünk az állati hullákkal és a hullának minősülő hulladékokkal?145
Hogyan tehetjük ártalmatlanná az almos trágyát?148
Mit tehetünk a hígtrágyával és a szennyvízzel?148
Irodalomjegyzék151

Dr. Szovátay György

Dr. Szovátay György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szovátay György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem