1.056.330

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémiai gyakorlatok

Kézirat

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 73 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: J 11-187.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Általános rész - laboratóriumi alapismeretek
A gyakorlatok célja3
Bevezetés a laboratóriumi munkába3
Munkarend3
Elővigyázatossági rendszabályok4
Laboratóriumi munkaeszközök és használatuk6
Tömegmérés12
Térfogatmérés13
Hőmérsékletmérés14
Részletes rész
Nedvesség és hamutartalom meghatározás16
Magvak nedvességtartalmának meghatározása16
Hamutartalom meghatározása16
Diffúzió, oldás, ozmózis17
Gázok diffúziója17
Oldott anyag diffúziója18
A hőmérséklet hatása a diffúziósebességre18
A közegsűrűség hatása a diffúzióra19
Megadott töménységű oldat készítése oldással20
Megadott töménységű oldat készítése higítással20
Különböző anyagok oldhatóságának vizsgálata21
Jód oldása különböző oldószerekben22
Vizes jódoldat kirázása szén-tetrakloriddal22
Hidrofil és hidrofol anyagok viselkedése22
Ozmózis
Szőlőszem duzzasztása23
Tyúktojás duzzasztása23
Kolloidok24
Kolloidoldat készítése oldószecserével24
Kolloidoldat készítése kémiai reakcióval24
Különböző színű ezüstszólok előállítása25
Az elektroforázis tanulmányozása25
Kolloid oldat dializálása26
Adszorpció
Adszorpció kimutatása27
Szelektív adszorpció vizsgálata27
Gélek
Gélképződési idő és koncentráció vizsgálata28
Gél duzzadásánál jelentkező hő kimutatása28
Diffúzió gélekben28
pH mérés, pufferoldatok29
Indikátorok színének vizsgálata29
Oldatok pH-jának meghatározása univerzálindikátorral30
Bázis titrálása savval30
Pufferhatás és pufferkapacitás vizsgálata31
A zselatin izoelektromos pontjának meghatározása32
Az élőlényeket felépítő legfontosabb ionok kimutatása33
Alkáli-fémkationok kimutatása papírkromatográfiával33
Ionok kimutatása lángfestésük alapján34
Egyes ionok kimutatása növényi hamuban35
Ionok meghatározása nedves úton36
Szénhidrátok és származékaik37
Trommer próba37
Fehling reakció38
Nylander reakció38
Ezüsttükrö próba39
Molisch-Udránszky próba39
Seliwanoff-próba39
Monoszacharid kimutatása sárgarépából39
Redukáló és nem redukáló oligoszacharid megkülönböztetése40
Forgatóképesség mérése
A répacukor fajlagos forgatóképességének meghatározása41
Répacukor koncentrációjának meghatározása41
C-vitamin kimutatása41
Poliszacharidok
Keményítő oldása42
Jódpróba keményítővel42
A keményítő savanyú hidrolízise43
Jódpróba dextrinnel43
Jódpróba glükogénnel43
Cellulóz hidrolízise43
Klór-cink-jód-próba44
Molisch-próba cellulózzal44
Lignin
Anilinszulfát-próba45
Sósavas fluoroglucinos próba45
Mäule-reakció45
Lipidek45
Zsíradékok45
A zsírok oldása46
Emulgeálás46
Elszappanosítás46
Zsírsav kiválasztása erősebb savval46
Akrolein-reakció47
Telített és telítetlen zsírsavak megkülönböztetése47
Jódszám meghatározása48
Karotinoidok49
A-vitamin kimutatása49
Szterinek49
Koleszterin oldása49
Koleszterin kimutatása Salkowsky-próbával49
Liebermann-Burchardt próba50
Fehérjék és nukleinsavak50
Kicsapásos reakciók50
Fehérje kisózására könnyű fémsókkal, alkohollal50
Kicsapás nehéz fémsókkal51
Kicsapás ásványi savakkal51
Kicsapás szerves savval51
Kicsapás alkaloid-reagensekkel52
Kicsapás melegítéssel52
Színreakciók52
Biuret reakció52
Xantoprotein reakció52
Millon reakció53
Fehérje kéntartalmának kimutatása53
Fehérje kimutatása vizeletben54
Nuleinsavak
Nukleinsav hidrolízise54
Purinbázis kimutatása a nukleinsavban55
Foszforsav kimutatása a nukleinsavban55
Pentóz kimutatása a nukleinsavban55
Alkaloidok55
Kísérletek nikotinnal56
Kísérletek morfinnal56
Kísérletek kininnel57
Enzimek57
A keményítő fermentetív hidrolízise57
Enzim pH optimumának vizsgálata58
A hemoglobin spektroszkópiai vizsgálata58
Szén-monoxid-hemoglobin spektroszkóp vizsgálata59
Néhány enzim működésének kimutatása
Vér-kataláz kimutatása60
Guajak próba60
Purpurogallin próba61
Proteáz működésének vizsgálata61
Ureáz működésének vizsgálata62
Táblázatok63
Irodalom67
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem