kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 126 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-220-323-2 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi száma: 21674/II. |
Bevezetés | 3 |
A belkereskedelem | 5 |
A népgazdaság | 5 |
A belkereskedelem szervezete | 7 |
A belkereskedelem tulajdonforma szerinti tagozódása | 7 |
Állami kereskedelem | 8 |
Szövetkezeti kereskedelem | 8 |
Magánkereskedelem | 8 |
A belkereskedelem tevékenység szerinti tagozódása | 9 |
A fogyasztókat ellátó kereskedelem | 9 |
Termelőeszköz-kereskedelem | 13 |
Felvásárló kereskedelem | 13 |
Melléktermék- és hulladékgyűjtés | 13 |
Kereskedelmi szolgáltatás | 13 |
A belkereskedelem irányítása | 14 |
A Belkereskedelmi Minisztérium kereskedelmi irányító és felügyeleti munkája | 14 |
A tanácsok kereskedelemirányító és felügyeleti munkája | 15 |
Mit kell tudni általában a tanácsokról? | 15 |
A tanácsi kereskedelmi szakigazgatási szervek feladatai | 16 |
A Minisztérium és a tanácsok munkáját segítő szervek | 17 |
Az Állami Kereskedelmi Felügyelőség (ÁKF) | 17 |
Népi ellenőrzési bizottságok | 18 |
Társadalmi ellenőrzés | 18 |
Állami Közegészségügyi Járványügyi Felügyelet | 18 |
Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet | 18 |
A kiskereskedelmi tevékenység | 21 |
Az állami kereskedelmi vállalat | 21 |
Az állami kiskereskedelmi vállalat jellemzői | 22 |
Szakosítás | 23 |
Működési terület | 24 |
Szervezet | 24 |
Az Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet (ÁFÉSZ) | 25 |
Az ÁFÉSZ-ek gazdasági tevékenysége | 26 |
Bolti kiskereskedelmi és vendéglátás | 26 |
Felvásárlás | 27 |
Szolgáltatás | 27 |
Ipari tevékenység | 27 |
A kiskereskedelmi hálózat | 27 |
Üzemi formák | 29 |
A bolt | 29 |
ABC-áruház | 31 |
Iparcikkáruházak | 31 |
A vásárcsarnokok és a piacok | 31 |
A mozgó árusítás | 34 |
Szakosítás | 34 |
A szakosítás mértékét befolyásoló tényezők | 34 |
Szakboltok | 35 |
Kombinált boltok | 35 |
Vegyesboltok | 36 |
Értékesítési módok | 36 |
A kereskedelmi munka tárgyi és személyi feltételei | 37 |
A boltok, áruházak helyiségei | 37 |
Árusítótér | 38 |
Üzemi helyiségek | 39 |
Iroda | 42 |
Szociális helyiségek | 42 |
A boltok, áruházak berendezései és felszerelései | 43 |
Az árusítótér berendezései és felszerelései | 43 |
Bútorok | 43 |
Hűtőberendezések | 44 |
Mérőeszközök | 45 |
Az áru előkészítéséhez és az eladáshoz használt egyéb eszközök | 45 |
Pénztári berendezések | 46 |
Raktári berendezések | 46 |
Tárolóberendezések | 46 |
Raktári mérlegek | 46 |
Árumozgató gépek | 47 |
Az áruk csomagolása | 48 |
A csomagolás anyagai és eszközei | 48 |
Fa csomagolóeszközök | 48 |
Papír csomagolóeszközök | 48 |
Fém csomagolóeszközök | 50 |
Üveg csomagolóeszközök | 50 |
Műanyag csomagolóeszközök | 51 |
Textil csomagolóeszközök | 52 |
A csomagolás fajtái | 52 |
Fogyasztói csomagolás | 52 |
Szállítási és gyűjtőcsomagolás | 53 |
Bolti, áruházi dolgozók | 54 |
Munkamegosztás a boltban | 54 |
A vezető | 55 |
Az eladó | 55 |
A pénztáros | 56 |
Az adminisztrátor | 56 |
Kisegítők, segédmunkások | 56 |
A kereskedelmi eladókkal szemben támasztott követelmények | 56 |
Az áruk beszerzése | 61 |
A forgalomba kerülő áruk forrása | 61 |
A belföldi termelésből származó áruk | 62 |
Külföldi eredetű áruk | 62 |
A kiskereskedelmi vállalatok szállítói | 62 |
Beszerzés a nagykereskedelmi vállalatoktól | 63 |
Beszerzés közvetlen a termelőktől | 64 |
A beszerzési munka gyakorlata | 64 |
A vállalati központ feladata a beszerzésben | 64 |
A bolt feladata az árubeszerzésben | 65 |
A beszerzés mennyiségének és összetételének megállapítása | 65 |
Az árurendelés | 67 |
Az áruátvétel | 68 |
Az áruk szállítása | 72 |
Szállítási módok | 73 |
Vasúti szállítás | 73 |
Közúti szállítás | 73 |
Vízi szállítás | 74 |
Légi szállítás | 74 |
Csővezetékes szállítás | 74 |
A nagykereskedelmi szállítások jellemzői | 75 |
Túrajáratok | 75 |
Egyedi áruszállítások | 75 |
Az áruk készletezése | 77 |
A bolti készlet | 77 |
A bolti készlet nagyságát meghatározó tényezők | 77 |
A készletek összetétele | 80 |
Kurrens - inkurrens áruk | 81 |
Standard áruk | 81 |
Idényáruk | 81 |
Hiánycikkek | 81 |
Az áruk tárolása | 82 |
A bolti árutárolás feladata és szakaszai | 82 |
A raktári rend kialakítása | 82 |
Az áruk elhelyezése | 82 |
Az áruk folyamatos ellenőrzése és gondozása | 85 |
Az áruk értékesítése | 87 |
Értékesítési módok | 88 |
Hagyományos értékesítés | 89 |
Önkiválasztó értékesítés | 91 |
Minta utáni értékesítés | 92 |
Önkiszolgáló értékesítés | 93 |
Az eladók és a pénztárosok feladata az önkiszolgáló értékesítésben | 97 |
Az önkiszolgálás előnyei | 99 |
Csomagküldő értékesítés | 100 |
Automata értékesítés | 100 |
Az automaták fajtái | 100 |
Az automaták elhelyezése | 103 |
Az automata értékesítés előnyei | 103 |
A különböző értékesítési módok, formák együttes alkalmazása | 104 |
Kereskedelmi szolgáltatások | 105 |
Az értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatások | 105 |
Az áruk rendeltetésszerű használatához szükséges szolgáltatások | 105 |
Vevőszolgálat | 106 |
Előrendelés | 106 |
Házhoz szállítás | 106 |
Önálló szolgáltatások | 107 |
Kölcsönzés | 107 |
Bizományi tevékenység és használt cikkek vásárlása | 108 |
Függelék | 109 |
Kereskedelmi Általános Üzleti Szabályzat | 109 |
Egy kiskereskedelmi vállalat központjának szervezeti sémája | 117 |
Egy Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet vállalati szervezetének sémája | 121 |
Felhasznált irodalom | 122 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.