1.062.586

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az erjedés chemiájának kézikönyve

Szesz- és sörgyárosok, gazdák, bortermelők és chemikusok számára

Szerző
Budapest
Kiadó: Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 191 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 27 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó7
Bevezetés9
Az erjedés fogalma9
Az erjedés története12
Az erjedés elméletei28
Liebig bomlási elmélete28
A fermentum-elmélet30
Pasteur oxigén elvonási elmélete33
Nägeli molekulár-fizikai elmélete37
Az erjedés organizmusairól általában41
Az organizmusok tenyésztési és vizsgálati módjai43
A mikroorganizmusok részletes ismertetése alaktani tekintetben (Morphologia)51
A bakteriumokról52
Penészgombák62
Alkoholos erjedést okozó gombák (Sarjadzók)68
A tiszta kultura előállítása (A Saccharomycesek különböző nemeinek felismerése)72
Asco- vagy tömlőspóra-képződés73
A kártyaképződés77
A Saccharomycesek viselkedése a czukor-fajokkal szemben80
A Saccharomycesek rendszertana81
Torula91
Saccharomyces apiculatus91
Mycoderma cerevisiae és vini93
A tiszta kultura alkalmazása a gyakorlatban94
A fermentumokról általában97
Az élesztőről általában99
Az élesztő chemiai összetétele101
Az alkoholos erjedés mint fiziológiai tünemény107
Az élesztő szaporodása az erjedés alatt110
Az erjedés mint chemiai-fiziológiai tünemény112
Az erjedés organizmusainak táplálási feltételeiről121
A kiválás terményei125
A nitrogén felvételére vonatkozó kisérletek127
Ásványi tápanyagok129
Nitrogénmentes tápanyagok132
A hőmérséklet136
Az erjedést gátló körülmények, mérgek137
Az élesztő önerjedése139
A alkoholképződéshez szolgáló szénhidrátok142
Keményítő142
Dextrinek147
Maltóz150
Dextróz vagy szőlőczukor151
Lävuloz vagy gyümölcsczukor152
Nádczukor152
Inulin153
Cellulóz154
Az alkoholos erjedéssel egyidejűleg fellépő mellékerjedésekről155
Tejsavas erjedés155
Eczetsavas erjedés158
Vajsav és egyéb hasadó gombák által okozott erjedések160
Salétromsavas erjedés161
Az erjedés terményeiről általában162
Az erjedés főterményei:
Szénsav163
Ethilalkohol164
Az erjedés mellékterményei:
Kozmás olajok166
Acetaldehid168
Eczetsav168
Vajsav168
Borostyánkősav169
Glicerin169
Tejsav169
Mannit170
Aljak170
Egyéb melléktermények170
A diasztázról172
Előállítási módok174
A diasztáz összetétele177
A diasztáz által létesített termények179
A maláta diasztázos hatásának meghatározása183
A diasztázos hatás és a gabona nitrogéntartalma közötti összefüggés186
Czukorképzés folyamata a gyakorlatban188
A czefrében levő dextrin viselkedése a diasztázzal szemben és a diasztáz utóhatását megzavaró okok190

Dr. Szilágyi Gyula

Dr. Szilágyi Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szilágyi Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem