Előszó | 5 |
Dió (Dr. Szentiványi Péter) | |
A diótermesztés helyzete, gazdaságossága | 9 |
A diótermesztés elterjedése | 9 |
A hazai diósok | 11 |
A diótermesztés fejlesztésének lehetőségei | 15 |
A diótermesztés gazdaságossága | 19 |
A diófa termőhelyi igényei | 21 |
Éghajlat | 21 |
Talaj | 22 |
Víz | 23 |
Tápanyag | 25 |
A dió fontos tulajdonságai | 28 |
A termés tulajdonságai | 28 |
A termő fa tulajdonságai | 34 |
A diófa termékenyülése | 38 |
A virág megtermékenyülésének folyamata | 44 |
Eltérések a szabályos megtermékenyülési folyamattól | 45 |
Diógyümölcs telepítési javaslata | 46 |
Diófajták | 48 |
A fontosabb fajtacsoportok és a termesztett fő fajták | 48 |
A hazai diófajták | 53 |
A diótermesztés agrotechnikája | 58 |
A dió szaporítása | 58 |
A diófa alanyai | 59 |
Az alanycsemete nevelése | 61 |
Szemzés | 62 |
Oltványnevelés | 63 |
Otványkitermelés | 64 |
Dióültetvény létesítése | 64 |
A dióültetvény művelése | 70 |
A termésbetakarítás gépesítése | 71 |
A dió növényvédelme (Dr. Körtvély Attila) | 73 |
Betegségek | 74 |
Kártevők | 75 |
Kezelések | 78 |
A dió manipulálása | 80 |
A diófa ipari értéke | 83 |
Mandula (Dr. Pejovics Bogdán) | |
A világ mandulatermesztéséről | 87 |
Magyarország mandulatermesztése | 93 |
A mandulatermesztés története | 104 |
A mandula származása és elterjedése | 104 |
A mandula elnevezése, rendszertani helye és rokonfajai | 107 |
A mandulafa igényei és tulajdonságai | 111 |
A mandulafa ökológiai igényei | 111 |
Éghajlati igénye | 111 |
Vízigénye | 112 |
Fényigénye | 113 |
A szél káros hatása | 113 |
Talajigénye | 113 |
A mandulafa morfológiai jellemzése | 114 |
Gyökérzete | 114 |
Fája | 115 |
Hajtása | 116 |
Rügyei | 116 |
Levele | 117 |
Virága | 117 |
Termése | 118 |
A mandula virágbiológiája | 119 |
A virágrügyek differenciálódása | 120 |
A virágzási hőmérséklet | 121 |
A terméskötődést befolyásoló tényezők | 123 |
A klimatikus rezisztencia jelentősége | 133 |
A szárazságtűrés élettani összefüggései | 133 |
A nyári levélhullás | 134 |
A fagytűrőképesség élettani összefüggései | 136 |
A fagykárok mértéke és megjelenési formái | 137 |
Az őszi fagykárok | 137 |
A téli fagykárok | 138 |
A tavaszi fagykárok | 142 |
Telepíthető mandulafajták | 144 |
Igen korai virágzásúak | 144 |
Korai virágzásúak | 146 |
Középkorai virágzásúak | 149 |
A fajták gyakorlati csoportosítása | 151 |
A mandulatermesztés agrotechnikája | 156 |
A mandulafa szaporítása | 156 |
Alanyok | 156 |
Magvetés, az alanyok felnevelése és előkészítése | 158 |
Szemzés | 159 |
Az oltványok gondozása | 159 |
A mandulás telepítése | 160 |
A terület megválasztása | 160 |
A talaj előkészítése | 160 |
A fajták kiválasztása | 161 |
Telepítési terv | 162 |
Telepítési rendszerek | 163 |
Az ültetés | 164 |
A fák ápolása | 165 |
A fiatal fák gondozása | 165 |
A termő fa metszése | 167 |
Talajművelés | 168 |
Trágyázás | 169 |
Öntözés | 173 |
A mandula betakarítása és kezelése | 173 |
Érési idő | 174 |
A zöldmandula szedése | 176 |
A mandula kézi szedése | 177 |
A mandula gépi szedése | 177 |
A termés szárítása | 179 |
Osztályozás, raktározás és tárolás | |
A termés értékesítése, csomagolása | 180 |
A mandula növényvédelme | 181 |
Kártevők | 184 |
Betegségek | 188 |
Baktériumok | 190 |
Vírusok | 191 |
A mandula termőképessége és jövedelemzősége | 194 |
Mandulaszükségletünk | 198 |
A mandula biológiai értéke és felhasználása | 200 |
Mogyoró | |
A mogyorótermesztés helyzete | 205 |
A mogyorótermesztés kialakulása, elterjedése | 205 |
A hazai mogyorótermesztés kialakulása | 207 |
A mogyoró fontosabb tulajdonságai | 209 |
A morfológiai jellemzők | 209 |
A mogyoró élettani tulajdonságai | 216 |
A mogyoró termőrefordulása, termőképessége, élettartama | 216 |
A mogyoró vegetatív és generatív fejlődési szakaszai | 225 |
A megporzás sajátosságai | 228 |
A mogyorónemesítés céljai | 232 |
A mogyoró fajtái | 236 |
A gazdaságilag fontos fajok | 236 |
A termesztésre alkalmas fajták | 238 |
A termesztett fajták tulajdonságai | 246 |
A mogyorótermesztés agrotechnikája | 248 |
A termesztés helye | 248 |
A terület előkészítése telepítésre | 249 |
Az ültetési anyag előállítása | 250 |
Szaporítás tősarjakról | 251 |
Szaporítás bujtásról | 251 |
A dugványozás | 2542 |
Szaporítás oltással | 253 |
Az ültetvény elrendezése | 255 |
Az ültetés ideje és módja | 258 |
A mogyorós metszése | 259 |
A mogyorós talajmunkája, öntözése és trágyázása | 261 |
A mogyorós növényvédelme | 263 |
A termés betakarítása | 266 |
A mogyorószüret | 266 |
A termés piaci előkészítése, tárolása | 267 |
Gesztenye (Dr. Szentiványi Péter) | |
A gesztenyetermesztés helyzete, gazdaságossága | 271 |
A gesztenyetermesztés elterjedése | 271 |
A hazai gsztenyeállományok | 272 |
A gesztenyetermesztés fejlesztésének lehetőségei | 274 |
A gesztenyetermesztés gazdaságossága | 276 |
A gesztenyefa termőhelyi igényei | 278 |
Éghajlat | 278 |
Talaj | 279 |
Tápanyag | 280 |
A gesztenyefa fontos tulajdonságai | 282 |
A termés jellemzői | 282 |
A termő fa tulajdonságai | 284 |
A gesztenye termékenyülése | 286 |
Gesztenyefajták | 292 |
Termesztett fajok | 292 |
Az európai gesztenye fajták | 293 |
A hazai gesztenyefajták | 295 |
A gesztenyetermesztés agrotechnikája | 300 |
A gesztenye szaportítása | 300 |
Oltványiskola létesítése | 301 |
Az oltás technológiája | 302 |
Az oltás kivitelezése | 303 |
Gesztenyeültetvény létesítése | 306 |
Termő korú gesztenyeültetvény kezelése | 309 |
Koronanevelés | 309 |
Talajművelés | 309 |
A termés betakarítása | 310 |
A gesztenye növényvédelme (Dr. Körtvély Attila) | 311 |
Betegségek | 311 |
Kártevők | 314 |
Kezelések | 316 |
A gesztenye manipulálása és értékesítése | 317 |
A gesztenye tárolása | 318 |
A gesztenyerönk felhasználása | 320 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 321 |
A diótermesztés irodalma | 321 |
A mandulatermesztés irodalma | 323 |
A mogyorótermesztés irodalma | 332 |
A gesztenyetermesztés irodalma | 334 |