1.064.040

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyipari gépek II/I.

I. rész: Bepárlás, kristályosítás. Szárítás. Lepárlás/Kézirat/Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 289 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: J4-489. Kézirat. Megjelent 200 példányban, 182 fekete-fehér ábrával. 3. változatlan utánnyomás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A bepárlás oldatok és emulziók szétválasztására szolgáló művelet.
Az oldatok oldószerből (szolvens) és oldott anyagból (szolutum) állnak. A műszakilag fontos oldatok nagyrészt ásványok, vagy más... Tovább

Előszó

A bepárlás oldatok és emulziók szétválasztására szolgáló művelet.
Az oldatok oldószerből (szolvens) és oldott anyagból (szolutum) állnak. A műszakilag fontos oldatok nagyrészt ásványok, vagy más szervetlen anyagok vizes oldatai, előfordulnak azonban szerves anyagok vizes oldatai is, mint pl. a cukoroldat, valamint különféle anyagok víztől eltérő oldóközeggel alkotott oldatai.
Az emulziók az oldatoktól abban különböznek, hogy azokban az emulgált anyag részecskéi (molekulárisnál) nagyobbak. Az emulgáló közeg ismét lehet víz, vagy más folyadék. A tej például zsírrészecskék és víz emulziója. Vissza

Tartalom

BEPÁRLÁS, KRISTÁLYOSÍTÁS
Bevezetés 7
Jelölések 8
1 A bepárlás általános problémái 11
10 Az oldatokról általában 12
100 Oldatok gőznyomáscsökkenése és forr pontnövekedése 13
101 Az oldatok sűrűsége 18
102 Az oldatok hővezetési tényezője 19
103 Az oldatok viszkozitása 20
104 Oldatok entalpiája és fajhője 21
11 A bepárlók méretezése 24
110 Méretezés hő- és anyagmérleggel 25
111 Méretezés entalpia-koncentráció diagrammal 43
12 A bepárlók szokásos kapcsolási módjai 47
120 Az oldat előmelegitése 47
121 Egyenáramú kapcsolás 49
122 Ellenáramú kapcsolás 50
123 Párakompresszió 51
13 A hőátbocsátási tényező meghatározása bepárlóknál 53
14 A hőátadási tényező függőleges csövű készülékeknél 55
140 Rövid csövek 55
141 Hosszú csövek 59
142 Kényszer keringetés 61
15 Ferde csövek 64
150 Hőátadás a kondenzáció oldalán 64
151 Hőátadás a folyadék oldalán 65
16 Vizszintes csövek 66
160 Köpeny oldali fűtés 66
161 Csövön belüli fűtés 66
17 Filmbepár lók 66
18 Lerakódások 67
19 A kondenzátum eltávolitása 67
2 Bepárlókészülékek 71
20 Rövid függőleges csövek 71
200 Belső ejtőcsöves bepárlók 71
201 KUlső ejtőgyürüs bepárlók 73
202 Kíilső ejtőcsöves bepárlók 73
203 Klilso fUtőterU bepárlók 74
21 Hosszú függőleges csövek 75
22 Vízszintes csövek 76
23 Ferdecsöves bepárlók 77
24 KényszerkeringetésŰ bepárlók 78
240 Esőáramu bepárló 78
25 Többtestes bepárlók és előmelegités 80
26 Párakompresszoros bepárlók 80
27 Kondenzáció és légtelenités 83
28 Bepárlók szabályzása 85
29 Mechanikus filmbepárlók 86
3 Kristályosítás 91
30 Olvadás és fagyás, oldás 91
31 Kristályosodási sebesség 102
4 Kristályosító berendezések 105
Függelék 107
A hivatkozott és a felhasználható irodalom 110

SZÁRÍTÁS
Bevezetés 115
Jelölések 116
1 A szárítás alapjai 121
10 Gőz-gáz keverékek állapotjelzői 121
100 A harmatpont 125
101 Nedves levegő keverése 127
11 A párolgás 130
12 A nedves anyagok tulajdonságai 134
120 Az anyagok nedvességtartalma 135
121 Egyensúly, szorpciós izoterma 136
13 Az adiabatikus telitési hőmérséklet 137
14 A nedves hőmérő hősziikséglete 140
15 A szárítás műveleti felosztása 142
16 Szakaszos szárítás 144
160 A száradás sebessége 144
161 A száradás időtartama 146
162 A szakaszos száradás mechanizmusa 147
17 Folyamatos szárítás 155
170 Anyag- és entalpiamérleg 155
171 A száritólevegő telítődése 156
172 A szárító jellemző méretének meghatározása 165
18 Közvetlen fűtésű (konvekciós) szárítás 170
180 Nagyhőfoku szárítás 170
181 Kis hőmérsékletű szárítás 174
182 Átáramlásos szárítás 179
19 Közvetett fűtésű (kontakt) szárítás 183
2 Szárítóberendezések 187
20 Konvekciós szárítók 187
200 Szakaszos működésű készülékek 187
Szárító rostély 187
Szárító kamra 187
201 Folyamatos működésŰ készülékek
Száritó alagutak 191
Szárítószalagok 192
DobszárÍtók 192
Porlasztásos szárítók
Fluídizációs száritők 201
Pneumatikus szárítók 203
21 Kontakt szárítók 205
210 Kontakt, szárítók normál nyomáson 205
Forgó hengeres szárítók 205
211 Vákuumszár itók 206
22 Szárítás sugárzással 209
23 Fagyasztva szárítás 210
A hivatkozott és a felhasználható irodalom jegyzéke 212

LEPÁRLÁS
Bevezetés 217
Jelölések 219
1 GőZ-folyadék egyensúly 223
10 Az összetétel megadásának módja 223
11 Nyomás- hőmérséklet-koncentráció egyensúlyi diagram 224
2 A lepárlás művelete 235
20 A lepárlás anyag- és entalpiamérlege 235
21 Desztillációs eljárások 237
210 Egyensúlyi lepárlás 237
211 Differenciális lepárlás 239
212 Rektifikálás 243
22 Folyamatos rektifikálás 243
220 A dúsító és a szegényítő munkavonal közötti kapcsolat 252
221 A refluxarány hatása 256
222 A kondenzátor és a visszaforraló hőmérlege 257
223 Optimális refluxarány 258
224 A tányérhatásfok 259
225 Közvetlen gőzbevezetés 261
226 Hideg reflux 262
227 Több helyről történő betáplálás 262
228 Elvétel a kolonnából (megcsapolás) 262
229 Azeotrop elegyek rektifikálása 264
Azeotropos lepárlás 265
Extraktiv lepárlás 266
23 Többkomponensű oldatok lepárlása 266
24 A tányérszám meghatározása entalpia-koncentráció diagrammal 267
25 Szakaszos rektifikálás 272
26 Töltelékes tornyok 275
3 Lepárló készülékek 279
30 Tányéros tornyok
300 Buborékoltató sapkás tányérok 280
301 Szitatányéros tornyok 284
302 Rostélytányér 285
303 Szelepes tányérok 285
31 Töltelékes tornyok 286
A hivatkozott és a felhasználható irodalom jegyzéke 289

Dr. Szentgyörgyi Sándor

Dr. Szentgyörgyi Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szentgyörgyi Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem