kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Magyar Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 139 oldal |
Sorozatcím: | Kertészkedjünk okosan |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-234-609-2 |
Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
Előszó | 5 |
A sikeres természtés alapja: a talajvizsgálat, a szakszerű ültetés | 6 |
Takarékosan és gazdaságosan | 6 |
Csak talajvizsgálat után | 6 |
Az ültetés fogásai | 8 |
Nélkülözhetetlen a trágya érlelése | 12 |
Készítsünk minél több komposztot! | 14 |
Komposzt - gyorsabban | 15 |
Trágyázás a szőlőben | 16 |
Trágyázás gégecsővel | 19 |
Védekezzünk a klorózis ellen! | 20 |
Különleges kondicionáló és termésnövelő készítmény | 22 |
Válasszunk körültekintően | 23 |
Minőségi fehérborszőlő-fajták | 23 |
Vörösborszőlő-fajták | 25 |
Festőborszőlő-fajták | 26 |
Csemegeszőlő-fajták | 27 |
Betegségeknek ellenálló fajták | 27 |
Új szőlőfajták | 28 |
Művelésmódok | 30 |
A metszés fogásai | 35 |
Metszés előtt: rügyvizsgálat | 35 |
A kordon-, a lugas-, és a fejművelésű szőlők metszése | 36 |
Metszés után harmatgyökerezés | 39 |
A támberendezés | 40 |
Aranyat érő zöldmunkák | 44 |
Hajtásválogatás | 44 |
A termőhajtás bekurtítása | 46 |
Csonkázás | 47 |
Hónaljazás | 79 |
Kötözés, hajtásrögzítés | 49 |
Levelezés, levélritkítás | 51 |
Ápoljuk a fiatal szőlőket! | 51 |
Öntözzük a szőlőt! | 54 |
Hasznos a talajtakarás | 57 |
Szaporítás házilag | 58 |
Vesszőszedés szőlőszaporításhoz | 58 |
Új fajták gyökereztetéssel | 60 |
Szőlőpótlás bujtással, döntéssel | 61 |
Új fajták oltással | 64 |
Új fajták szemzéssel | 66 |
Az oltás és a szemzés ápolása | 68 |
A növényvédelem aranyszabályai | 71 |
Mire ügyeljünk? | 71 |
A szőlő védelme | 75 |
A szőlő vegyszeres gyomirtása | 81 |
A régi ellenség, a fagy | 83 |
A szőlőtárolás tudnivalói | 86 |
A csemegeszőlőt éretten szüreteljük! | 86 |
Tárolási módszerek | 87 |
Hőmérséklet és páratartalom | 89 |
Szüret előtti és utáni tennivalók | 91 |
Az előkészületek | 91 |
Erjesztés és tárolás | 94 |
A fajélesztő | 96 |
Fehér- és vörösbor készítés | 98 |
Csak próbaszüret után | 98 |
Amikor nem erjed a must | 104 |
Az első borfejtés | 106 |
Bortiszítás egyszerűen | 108 |
Vörösborhoz tojásfehérje | 111 |
Szűrve még tetszetősebb | 112 |
Bortárolás széndioxiddal | 114 |
Jobb bor- savtompítással | 115 |
Borpalackozás | 117 |
Borászati gépek saját célra és vállalkozóknak | 118 |
Gyógyítható betegségek | 122 |
Ecetesedés | 122 |
Egéríz | 122 |
Záptojásszag | 122 |
Nyúlosodás | 123 |
Keseredés | 123 |
Pimpósodás | 123 |
Borhibák | 124 |
Seprőíz | 124 |
Penészíz, dohosság | 124 |
Kénes íz | 125 |
Kocsányíz | 125 |
Darab-, levegőíz | 125 |
Faíz | 126 |
Füst-, talaj-, vegyszer-, olajíz | 126 |
Poshadt íz | 126 |
Fémíz | 126 |
Rezes törés | 126 |
Fekete törés | 127 |
Gyenge szaghiba | 127 |
Színtelenítés | 127 |
Ürmösborok (vermutok) és egyéb különlegességek | 129 |
Borászoknak ajánljuk | 132 |
A borospalack szakszerű felbontása | 132 |
Fektetve tároljuk | 133 |
Árutermelők figyelmébe | 134 |
Amit a borok minősítéséről tudni kell | 134 |