kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 144 oldal |
Sorozatcím: | Kertészek és Kertbarátok Könyvtára |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-356-185-x |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
Előszó | 5 |
A sikeres természtés alapja: a talajvizsgálat, a szakszerű ültetés | 6 |
Takarékosan és gazdaságosan | 6 |
Csak talajvizsgálat után | 6 |
Az ültetés fogásai | 8 |
Nélkülözhetetlen a trágya érlelése | 12 |
Készítsünk minél több komposztot! | 14 |
Komposzt - gyorsabban | 15 |
Trágyázás a szőlőben | 16 |
Trágyázás gégecsővel | 19 |
Védekezzünk a klorózis ellen! | 20 |
Különleges kondicionáló és termésnövelő készítmény | 22 |
Válasszunk körültekintően | 23 |
Minőségi fehérborszőlő-fajták | 23 |
Vörösborszőlő-fajták | 25 |
Festőborszőlő-fajták | 26 |
Csemegeszőlő-fajták | 27 |
Betegségeknek ellenálló fajták | 27 |
Új szőlőfajták | 28 |
Művelésmódok | 30 |
A metszés fogásai | 35 |
Metszés előtt: rügyvizsgálat | 40 |
A kordon-, a lugas-, és a fejművelésű szőlők metszése | 41 |
Metszés után harmatgyökerezés | 44 |
A támberendezés | 45 |
Aranyat érő zöldmunkák | 49 |
Hajtásválogatás | 49 |
A termőhajtás bekurtítása | 51 |
Csonkázás | 52 |
Hónaljazás | 54 |
Kötözés, hajtásrögzítés | 54 |
Levelezés, levélritkítás | 54 |
Ápoljuk a fiatal szőlőket! | 56 |
Öntözzük a szőlőt! | 56 |
Hasznos a talajtakarás | 59 |
Szaporítás házilag | 62 |
Vesszőszedés szőlőszaporításhoz | 63 |
Új fajták gyökereztetéssel | 63 |
Szőlőpótlás bujtással, döntéssel | 65 |
Új fajták oltással | 66 |
Új fajták szemzéssel | 69 |
Az oltás és a szemzés ápolása | 71 |
A növényvédelem aranyszabályai | 73 |
Mire ügyeljünk? | 76 |
A szőlő védelme | 76 |
A szőlő vegyszeres gyomirtása | 80 |
A régi ellenség, a fagy | 86 |
A szőlőtárolás tudnivalói | 88 |
A csemegeszőlőt éretten szüreteljük! | 91 |
Tárolási módszerek | 91 |
Hőmérséklet és páratartalom | 92 |
Szüret előtti és utáni tennivalók | 94 |
Az előkészületek | 96 |
Erjesztés és tárolás | 96 |
A fajélesztő | 99 |
Fehér- és vörösbor készítés | 103 |
Csak próbaszüret után | 103 |
Amikor nem erjed a must | 109 |
Az első borfejtés | 111 |
Bortiszítás egyszerűen | 113 |
Vörösborhoz tojásfehérje | 116 |
Szűrve még tetszetősebb | 117 |
Bortárolás széndioxiddal | 119 |
Jobb bor- savtompítással | 120 |
Borpalackozás | 122 |
Borászati gépek saját célra és vállalkozóknak | 123 |
Gyógyítható betegségek | 127 |
Ecetesedés | 127 |
Egéríz | 127 |
Záptojásszag | 127 |
Nyúlosodás | 128 |
Keseredés | 128 |
Pimpósodás | 128 |
Borhibák | 129 |
Seprőíz | 129 |
Penészíz, dohosság | 129 |
Kénes íz | 130 |
Kocsányíz | 130 |
Darab-, levegőíz | 130 |
Faíz | 131 |
Füst-, talaj-, vegyszer-, olajíz | 131 |
Poshadt íz | 131 |
Fémíz | 131 |
Rezes törés | 132 |
Fekete törés | 132 |
Gyenge szaghiba | 132 |
Színtelenítés | 134 |
Ürmösborok (vermutok) és egyéb különlegességek | 137 |
Borászoknak ajánljuk | 137 |
A borospalack szakszerű felbontása | 138 |
Fektetve tároljuk | 139 |
Árutermelők figyelmébe | 139 |
Amit a borok minősítéséről tudni kell | 139 |