1.062.403

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcslevek házi készítése

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 111 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 64 fekete-fehér ábrával illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"Üdít, frissít, erősít!" - Mennyire ráillik a gyümölcsből készült italokra ez az oly gyakori mondás! Milyen jólesik hosszú séta után vagy akár otthon, nagy melegben egy-egy pohár színes, pezsgő gyümölcslé vagy gyümölcsbor! pedig hányan vannak, akik nem ismerik a gyümölcsfogyasztásnak ezt a módját. Hát még ha tudnák, hogy mi minden készíthető a közvetlen fogyasztásra sokszor már alkalmatlan, lehullott gyümölcsből: gyümölcsszörpök, gyümölcskocsonyák, gyümölcsbólék, gyümölcslikőrök, sőt gyümölcsecetek, a leggyakoribb gyümölcsleveken és gyümölcsborokon kívül.
Mindezeknek a készítésére, a gyümölcsök házi feldolgozására tanít meg az ismert szerző, Szabó Béla könyve. Egyszerű, közérthető nyelven vezet bennünket végig a gyümölcs sajtolási módjain, a különféle tartósítási eljárásokon az erjesztés tudnivalóin. Végül jól használható, könnyen elkészíthető recepteket közöl. Előírás szerinti vagy ízlés szerint módosított felhasználásuk révén kitűnő italok készíthetők házilag.
Igen nagy értéke a... Tovább

Fülszöveg

"Üdít, frissít, erősít!" - Mennyire ráillik a gyümölcsből készült italokra ez az oly gyakori mondás! Milyen jólesik hosszú séta után vagy akár otthon, nagy melegben egy-egy pohár színes, pezsgő gyümölcslé vagy gyümölcsbor! pedig hányan vannak, akik nem ismerik a gyümölcsfogyasztásnak ezt a módját. Hát még ha tudnák, hogy mi minden készíthető a közvetlen fogyasztásra sokszor már alkalmatlan, lehullott gyümölcsből: gyümölcsszörpök, gyümölcskocsonyák, gyümölcsbólék, gyümölcslikőrök, sőt gyümölcsecetek, a leggyakoribb gyümölcsleveken és gyümölcsborokon kívül.
Mindezeknek a készítésére, a gyümölcsök házi feldolgozására tanít meg az ismert szerző, Szabó Béla könyve. Egyszerű, közérthető nyelven vezet bennünket végig a gyümölcs sajtolási módjain, a különféle tartósítási eljárásokon az erjesztés tudnivalóin. Végül jól használható, könnyen elkészíthető recepteket közöl. Előírás szerinti vagy ízlés szerint módosított felhasználásuk révén kitűnő italok készíthetők házilag.
Igen nagy értéke a könyvnek az, hogy elejétől végig az egyszerűség jellemzi mind az ajánlott szerszámok, eszközök, mind a javasolt módszerek tekintetében.
Ajánljuk e könyvet mindazoknak, akik akár a házikertjükben termett, akár máshonnan beszerzett gyümölcseiket nem hagyják kárba veszni, vagy a gyümölcsleveknek, gyümölcsboroknak kedvelői, és szívesen foglalkoznak a gyümölcsök feldolgozásával, a gyümölcsitalok készítésével. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ5
MIÉRT FONTOS A GYÜMÖLCSLEVEK FOGYASZTÁSA?7
MILYEN GYÜMÖLCSÖKBŐL KÉSZÍTHETÜNK GYÜMÖLCSLEVEKET?11
Termesztett gyümölcsök13
Bogyóscsümölcsűek13
Csonthéjasok14
Almagyümölcsűek14
Erdei, vadon termő gyümölcsök15
Különleges, gyógy- és fűszernövények16
Déligyümölcsök16
A GYÜMÖLCSLEVEK KÉSZÍTÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MŰVELETEI17
Válogatás, mosás17
A gyümölcs zúzása és pihentetése18
Lényerés22
Lényerés hideg úton23
Lényerés meleg úton28
Lényerés extrakció útján29
A gyümölcslevek tisztítása29
HÁZILAG KÉSZÍTHETŐ GYÜMÖLCSLEVEK33
ERJEDÉSMENTES GYÜMÖLCSLEVEK35
A folyékony gyümölcs35
A folyékony gyümölcs gyógyító hatásai36
A folyékony gyümölcs a sportolók itala39
A folyékony gyümölcs mint szépítőszer39
Az egyes gyümölcslevek különleges hatásai39
A folyékony gyümölcs felhasználása a konyhában40
A folyékony gyümölcs készítése41
A folyékony gyümölcs tárolására szolgáló edények és lezárásuk42
A folyékony gyümölcs házi tartósítása43
A folyékony gyümölcs hibái és betegségei45
Cukorral tartósított gyümölcslé a szörp és a gyümölcskocsonya46
A gyümölcsszörpök46
Hogyan készítsük a gyümölcsszörpöket? 47
Szörpkészítés meleg úton47
Szörpkészítés hideg úton47
Ízesített szörpök48
A szörpfőzés edényei49
A gyümölcskocsonyák50
ERJESZTETT GYÜMÖLCSLEVEK
Alkoholosan erjesztett gyümölcslevek (gyümölcsborok)53
Az alkoholos erjedés elmélete54
A gyümölcsborok készítése60
A gyümölcsborok készítésének alapvető szabályai60
A borkészítés alapanyagai62
A gyümölcslevek erjesztését megelőző tudnivalók64
Az erjesztés edényei66
A száraz, asztali gyümölcsborok készítése71
A fejtés72
Az édes gyümölcsborok készítése77
A pasztőrözés78
A gyümölcsborok palackozása80
A gyümölcsborok hibái és betegségei81
A leggyakoribb borhibák82
A leggyakoribb borbetegségek83
MILYEN GYÜMÖLCSBOROKAT ISMERÜNK?
Almabor84
Szamócabor85
Ribiszkebor86
Köszmétebor87
Szederbor87
Meggybor88
Csipkebogyóbor89
Egyéb termesztett gyümölcsök borai90
Szilvabor90
Birsbor90
A vadon termő gyümölcsök borai90
Áfonyabor90
Berkenyebor90
Bodzabor90
Borbolyabor91
Kökénybor91
Sombor91
A déligyümölcsök borai91
Narancsbor91
Mazsolabor92
Fügebor92
Ananászbor92
Egyéb gyümölcsborok92
Mézbor92
Rebarbarabor93
Különleges gyümölcsitalok94
Szénsavas gyümölcsitalok94
Seprő nélküli gyümölcspezsgő94
Seprős gyümölcspezsgő95
Szénsavval impregnált gyümölcsitalok95
Gyümölcsbólék96
Szamócabólé96
Őszibarackbólé96
Citrombólé96
Gyümölcsbefőttek96
Májusi bólé96
Puncs97
Gyümölcslikőrök97
Ribiszkelikőr98
Feketeribiszke-likőr98
Meggylikőr99
Szamócalikőr99
Málnalikőr99
Fűszerezett gyümölcsitalok100
Ürmös bor100
Turmix italok100
ECETESEN ERJESZTETT GYÜMÖLCSLEVEK (GYÜMÖLCSECETEK)102
Az ecetes erjedés elmélete102
A gyümölcsecetek készítése103
Gyümölcsecet készítése borból103
Gyümölcsecet készítése cefréből106

Dr. Szabó Béla

Dr. Szabó Béla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szabó Béla könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem