kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 274 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 9 |
A szőlőtermesztés története, nemzetközi és hazai helyzete | 11 |
A szőlő termesztésbevétele és földrajzi elterjedése | 11 |
A világ szőlőtermesztésének jelenlegi helyzete | 14 |
Magyarország szőlőtermesztésének története a filoxeravészig | 17 |
Szőlőtermesztésünk jelenlegi helyzete | 24 |
A szőlőültetvények területi elhelyezkedése és besorolása | 27 |
A szőlőfajták származása és a szőlő rendszertani helye | 44 |
Az Euvitis alnemzetségbe tartozó szőlőfajok | 45 |
Észak-amerikai fajok | 46 |
Kelet-ázsiai fajok | 46 |
Eurázsiai fajok | 47 |
A termesztett szőlőfajták rendszerezése | 48 |
A szőlőfajták származás szerinti rendszerezése | 48 |
A szőlőfajták mesterséges rendszerezése és gyakorlati célú csoportosítása | 52 |
A szőlő alaktani leírása | 60 |
A szőlő általános jellemzése | 60 |
A gyökérrendszer | 60 |
A szárrendszer | 62 |
A hajtás és vessző | 64 |
A rügy | 67 |
A levél | 70 |
A virágzat és a kacs | 71 |
A virág | 72 |
A fürt | 76 |
A bogyó | 77 |
A mag | 79 |
A szőlőtermesztés ökológiai tényezői | 81 |
Klimatikus tényezők | 81 |
Fény | 82 |
Hőmérséklet | 83 |
Csapadék | 86 |
A fény, hő és nedvesség együttes értékelése | 87 |
Szél | 89 |
A levegő széndioxid-tartalma | 89 |
Az oxigén | 90 |
A szőlőültetvények állományklímája | 90 |
Fizográfikus tényezők | 91 |
Edafikus tényezők | 92 |
A talajok hatása a borok minőségére | 101 |
Biotikus tényezők | 102 |
A szőlő életműködése | 104 |
A szőlőtőke életszakaszai | 104 |
A szőlő évi biológiai ciklusai | 105 |
A tenyészidő és a vegetációs fázisok | 105 |
A könnyezés | 106 |
A rügyfakadás | 107 |
A hajtásnövekedés | 108 |
A virágzás | 109 |
A zöld bogyók növekedése | 112 |
A termés érése | 113 |
A hajtások beérése | 116 |
A szőlő nyugalmi ideje | 117 |
A szőlő szaporítása | 122 |
A szaporítási módok csoportosítása | 122 |
Ültetési anyag előállítása | 123 |
A szőlő szaporítása tőkepótlási céllal | 125 |
A szőlőültetvény létesítése | 127 |
A terület kiválasztása | 129 |
A szőlőültetvény üzemi formája és jellege | 129 |
A fajták megválasztása | 130 |
A telepítés megtervezése és az ültetvénylétesítés előkészítő munkálatai | 131 |
Az alaptrágyázás és a forgatás | 136 |
Az utak, a táblák és a tőkehelyek kijelölése | 138 |
Az ültetés ideje | 138 |
Az ültetési anyag megválasztása és előkészítése | 139 |
Az ültetés és módjai | 140 |
Az új ültetvények gondozása | 142 |
A szőlőültetvények támaszberendezése | 143 |
A szőlőtámaszok típusai | 144 |
A támberendezés építése | 146 |
A szőlő termesztéstechnológiája | 150 |
A metszés | 151 |
A metszés hatása | 154 |
A metszés formai elemei | 159 |
A metszés ideje | 160 |
A metszés eszközei | 160 |
A tőkeművelésmódok | 161 |
A metszésmódok | 184 |
A zöldmunkák | 184 |
Hajtásválogatás | 187 |
A hajtások rögzítése és térbeli elrendezése | 188 |
A hajtások visszavágása | 188 |
A hajtásnövekedés vegyszeres szabályozása | 190 |
A hajtások lelevelezése | 190 |
Egyéb zöldmunka jellegű műveletek | 190 |
A trágyázás | 191 |
Az ültetvények tápanyagszükséglete meghatározásának módszerei | 192 |
A szőlőültetvényekben használt trágyaféleségek | 196 |
A trágyázás módjai | 197 |
A talajművelés | 200 |
A hagyományos szőlőtermesztés talajmunkái | 201 |
A szélessorközű magasművelésű ültetvények talajművelése | 201 |
A vegyszeres gyomirtás | 202 |
Az öntözés | 204 |
A szőlő védelme | 207 |
A káros környezeti hatások | 207 |
A szőlőt károsító élő szervezetek | 207 |
A termés betakarítása | 211 |
A borszőlő szüretelésének módjai | 213 |
Az étkezési szőlő szüretelése | 216 |
Fajtaismeret és fajtahasználat | 217 |
A borszőlő- és a csemegeszőlőfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok | 217 |
A tenyészidő hossza és a beérés ideje | 217 |
Egyéb fenológiai jellemzők | 218 |
A növekedési erély | 218 |
A termőképesség | 219 |
A termés minősége | 220 |
Környezeti igény | 223 |
Fagy- és téltűrés, regenerálóképesség | 223 |
Betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenállóképesség | 225 |
A termesztéstechnológiai műveletekkel kapcsolatos igény, illetve a fajták ezekre való alkalmassága | 227 |
A termesztésbiztonság | 229 |
A fajták borászati technológiai sajátosságai | 229 |
A csemegeszőlőfajták termesztési értékét meghatározó speciális jellemzők | 231 |
A szőlőfajták ismertetése | 232 |
Fehérborszőlő-fajták | 235 |
Vörösborszőlő-fajták | 256 |
Csemegeszőlőfajták | 263 |
Államilag minősített fajták | 263 |
Ajánlott irodalom és egyéb forrásmunkák | 273 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.