kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 343 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-231-954-0 |
Megjegyzés: | A könyv 111 fekete-fehér ábrát tartalmaz. Tankönyvi szám: É-324. |
Árpavétel | |
Az árpa mennyiségi és minőségi átvétele | 3 |
Mintavétel, érzékszervi és mechanikai vizsgálatok | 4 |
Az árpa csírázóképességének meghatározása | 6 |
Árpatisztítás | |
Árpatisztítás tarárral, triőrrel | 13 |
A tisztítóberendezések kezelése | 16 |
A fémszennyeződés leválasztása | 18 |
Portalanítóberendezések és működtetésük | 19 |
Automata mérlegek, működtetésük és kezelésük | 23 |
Árpaosztályozás | |
Az árpaosztályozás célja | 26 |
A síkszita és osztályozóhenger technológiai működtetése és a berendezések kezelése | 27 |
A tisztított és osztályozott árpa tárolása, levegőztetése | 29 |
A hulladékanyagok összegyűjtése, kezelése | 34 |
Az árpaszállító berendezések kezelése | 34 |
Árpaáztatás | |
Az árpa vízfelvétele | 45 |
Az árpa előkészítése, mérése | 50 |
Az árpa beáztatása, az úszóárpa eltávolítása | 50 |
Az áztatás vezetése toronyáztatóban, vaskádban | 51 |
Az áztatás vezetése árasztásos technológiával | 57 |
Az áztatóvíz meszes kezelése, vízcsere, áthúzás | 65 |
A levegőztetés szabályozása | 68 |
A kiáztatás végrehajtása dobszekrényben, Saladin-szekrényben | 69 |
Az áztatási grafikon vezetése | 71 |
A nedvesárpa-szállító berendezések kezelése | 72 |
Csíráztatás | |
Gépi csíráztatás | 74 |
A kiáztatott árpa elterítése (Saladin-szekrényben) | 75 |
A csírázás vezetése különböző malátafajták esetében | 78 |
A hőmérséklet ellenőrzése | 80 |
A levegő páratartalmának és hőmérsékletének szabályozása | 81 |
Gépi forgatás, a forgatógép kezelése | 92 |
A csíráztatási grafikon vezetése | 94 |
Érzékszervi próbák a malátázás folyamán | 94 |
A szekrény ürítése a malátázás végén | 95 |
A csíráztatószekrény mosása, fertőtlenítése | 96 |
A csíráztatás vezetése dobszekrényben | 97 |
A levegő páratartalmának és hőmérsékletének szabályozása a dobszekrényben | 99 |
A friss levegő keverése a visszatérő levegővel | 101 |
A dobszekrény töltése, ürítése | 102 |
A dobszekrény mosása, fertőtlenítése | 103 |
A zöldmaláta-szállító berendezések kezelése | 104 |
Malátaaszalás | |
A malátaaszalás célja | 106 |
Az aszalási műveletek végrehajtása egy-, két-, és háromcserényes aszalókban | 107 |
A kölünböző fajta maláták aszalása | 115 |
A forgatógépek kezelése | 116 |
A cserények töltése, ürítése | 118 |
A levegő áramlási sebességének szabályozása az aszalás folyamán | 120 |
A hőmérséklet ellenőrzése a hőkamrában és a cserényekben | 124 |
A hőmérséklet szabályozása | 124 |
A különböző aszalóberendezések tüzelőberendezéseinek megismerése | 125 |
Malátatisztítás | |
Csírátlanító, csíraelválasztó és -tisztító berendezések kezelése | 129 |
A hűtősilók kezelése | 131 |
A kész maláta tárolása silókban | 131 |
Karamell- és festőmaláta-gyártás | |
A maláta pörkölése és a hőmérséklet-szabályozás a pörkölődobban | 137 |
A pótanyagok feldolgozása | |
A pótanyagok átvétele, minősítése, tárolása | 142 |
A kukorica tisztítása, csírátlanítása, őrlése | 147 |
A hántológépek, síksziták, őrlőhengerszékek kezelése | 148 |
Az üzemi darák minősítése, tárolása | 149 |
Gyártásközi vizsgálatok | |
Érzékszervi vizsgálatok | 151 |
Egyszerűbb ellenőrző vizsgálatok | 152 |
Mechanikai vizsgálatok | 152 |
Kémiai vizsgálatok | 155 |
A malátaőrlemény, az üzemi kukoricadara szemcseösszetételének vizsgálata | 161 |
Malátaőrlés | |
A malátaőrlés műveletének végrehajtása nedvesőrlő-berendezéssel | 164 |
A különleges maláták őrlése kalapácsos darálóval | 168 |
Cefrézés | |
A pótanyagok feltárása forralással | 169 |
A maláta bekeverése | 170 |
Részcefrézés különböző optimális hőmérsékleteken | 172 |
A cukrosodás ellenőrzése jódpróbával | 176 |
Cefrefőzés enzimes technológiával | 177 |
Hektoliter- és hőmérsékletmérés a cefrézés folyamán | 178 |
A cefre átnyomása a szűrőkádba | 179 |
A bekeverőkád és a cefrefőző üst tisztítása | 179 |
Sörlészűrés | |
Színsörlé, máslások | 181 |
A szűrőkád előkészítése a szűréshez | 182 |
A szűrés végrehajtása | 182 |
A pillangószelep kezelése | 186 |
A lazítóberendezés működtetése szűréskor | 186 |
A vezérlőpult kezelése | 187 |
A színsörlén és a máslóvíz fokolása | 188 |
A kitörkölyözés végrehajtása | 189 |
A szűrt sörlé átnyomatása a gyűjtőtartályból a komlófőző üstbe | 190 |
Komlófőzés, komlószűrés | |
A komlófőzéskor lejátszódó folyamatok | 192 |
A sörlé forralása a komlófőző üstben | 194 |
A komló, a komlókivonat és a cukor adagolása | 197 |
A sörlé mennyiségének mérése | 198 |
A sörlé töménységének meghatározása | 199 |
A sörlé törésének meghatározása próba alapján (fehérjekoaguláció) | 201 |
A szivattyúzás levezetése | 201 |
A komlófőző üst és a komlószűrő tisztítása | 202 |
Nyeredékszámítás | 202 |
Sörléhűtés | |
A sörléhűtés célja | 207 |
Az ülepítőkádak és az örvénkád kezelése, tisztítása | 208 |
A lemezes hőcserélő működtetése | 210 |
A sörlé levegőztetése | 212 |
A sörlé mennyiségének és minőségének megállapítása | 214 |
A szűrés végrehajtása kovaföldes szűrővel | 215 |
A lemezes hűtő és a kovaföldes szűrő mosása, fertőtlenítése | 217 |
A szűrt sörlé leeresztése az erjesztőpincébe | 218 |
Erjesztés | |
Az erjesztés célja | 220 |
Az élesztő előkészítése erjesztésre | 222 |
Az élesztőnyomó berendezés kezelése és tisztítása | 226 |
Az erjesztőkádak töltése | 227 |
Fémtankok (nagy tartályok) töltése Kőbányai Sörgyár II. telep | 228 |
A hűtés szabályozása | 230 |
A hagyományos és nyomás alatti erjesztés vezetése különböző sörök esetében | 230 |
A hőmérséklet és az extrakttartalom mérése az erjedés folyamán | 235 |
Az erjesztési grafikon vezetése | 236 |
A sör leeresztése az erjesztőkádból és a nyomás alatti tartályból | 236 |
Az élesztő eltávolítása és előkészítése új erjesztésre | 238 |
A leerjedés fokának meghatározása | 240 |
A tisztulás mértékének megállapítása az erjesztés végén | 242 |
Mosás és fertőtlenítés hagyományos és vízsugaras módszerrel | 242 |
Ászokolás, kondicionálás | |
Az utóerjesz célja | 251 |
Az ászokpince hűtése | 251 |
Az ászok- és kondicionálótankok töltése | 253 |
A csapolás műveletének végrehajtása | 254 |
Szénsavszabályozás | 257 |
Az ászok- és kondicionálótankok tisztítása, fertőtlenítése | 260 |
A pépes élesztő préselése | 260 |
Sörszűrés | |
A szűrőanyagok és -berendezés előkészítése | 262 |
A feliszapolás művelete | 266 |
Az adagolóberendezés szabályozása | 267 |
A szűrés körülményei | 267 |
A használt szűrőanyagok eltávolítása | 269 |
Nyomópincei munkálatok | 269 |
A berendezések tisztítása, fertőtlenítése | 270 |
A hordók és szállítótankok előkészítése, töltése | |
A hordók és tankok mosása, fertőtlenítése | 273 |
A hordómosó gép kezelése, a tisztaság ellenőrzése | 274 |
A szállítótankok tisztítása, fertőtlenítése | 275 |
A töltési dátum megjelölése | 276 |
A záródugók tisztítása, előkészítése | 276 |
A hordók megtöltése (fejtése) és lezárása | 277 |
A szállítótankok előkészítése, töltése | 278 |
A töltési térfogat ellenőrzése | 279 |
Palackfejtés | |
A palacfejtés műveletei | 281 |
A palackmosó gép kezelése | 283 |
A söröspalackok tisztaságának ellenőrzése | 288 |
A töltőgépek üzemeltetése | 289 |
A koronadugózó berendezés kezelése | 291 |
A palackok leszedése és ládába rakása | 292 |
A palackmarkoló berendezés kezelése | 292 |
A sör pasztőrözése | |
A pasztőrözés célja | 299 |
A pasztőrőzőberendezések üzemeltetése | 301 |
A hőmérséklet ellenőrzése | 303 |
A berendezés tisztítása | 301 |
Élesztő- és törkölyszárítás | |
Az erjesztő- és ászokpincei élesztők szárítási műveletei | 306 |
A nedves törkölyt szárító berendezése működési elve | 307 |
A fontosabb sörvizsgálati módszerek bemutatása | |
A szín, extrakttartalom, alkoholtartalom, végerjedésfok vizsgálata | 310 |
Sörapadás | 320 |
Üdítő italok gyártása | |
Az alapanyagok összeállítása | 324 |
A keverőberendezések kezelése | 328 |
A CO2-ot tartalmazó palackok, tartályok kezelése | 328 |
A palackok előkészítése, mosása | 330 |
A fejtő- és záróberendezések kezelése | 331 |
A készáru gyűjtőcsomagolása | 333 |
A minőség üzemi ellenőrzése | 335 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.