1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Söripari technológiai gyakorlat

Élelmiszeripari szakközépiskolák tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 343 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-954-0
Megjegyzés: A könyv 111 fekete-fehér ábrát tartalmaz. Tankönyvi szám: É-324.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Árpavétel
Az árpa mennyiségi és minőségi átvétele3
Mintavétel, érzékszervi és mechanikai vizsgálatok4
Az árpa csírázóképességének meghatározása6
Árpatisztítás
Árpatisztítás tarárral, triőrrel13
A tisztítóberendezések kezelése16
A fémszennyeződés leválasztása18
Portalanítóberendezések és működtetésük19
Automata mérlegek, működtetésük és kezelésük23
Árpaosztályozás
Az árpaosztályozás célja26
A síkszita és osztályozóhenger technológiai működtetése és a berendezések kezelése27
A tisztított és osztályozott árpa tárolása, levegőztetése29
A hulladékanyagok összegyűjtése, kezelése34
Az árpaszállító berendezések kezelése34
Árpaáztatás
Az árpa vízfelvétele45
Az árpa előkészítése, mérése50
Az árpa beáztatása, az úszóárpa eltávolítása50
Az áztatás vezetése toronyáztatóban, vaskádban51
Az áztatás vezetése árasztásos technológiával57
Az áztatóvíz meszes kezelése, vízcsere, áthúzás65
A levegőztetés szabályozása68
A kiáztatás végrehajtása dobszekrényben, Saladin-szekrényben69
Az áztatási grafikon vezetése71
A nedvesárpa-szállító berendezések kezelése72
Csíráztatás
Gépi csíráztatás74
A kiáztatott árpa elterítése (Saladin-szekrényben)75
A csírázás vezetése különböző malátafajták esetében78
A hőmérséklet ellenőrzése80
A levegő páratartalmának és hőmérsékletének szabályozása81
Gépi forgatás, a forgatógép kezelése92
A csíráztatási grafikon vezetése94
Érzékszervi próbák a malátázás folyamán94
A szekrény ürítése a malátázás végén95
A csíráztatószekrény mosása, fertőtlenítése96
A csíráztatás vezetése dobszekrényben97
A levegő páratartalmának és hőmérsékletének szabályozása a dobszekrényben99
A friss levegő keverése a visszatérő levegővel101
A dobszekrény töltése, ürítése102
A dobszekrény mosása, fertőtlenítése103
A zöldmaláta-szállító berendezések kezelése104
Malátaaszalás
A malátaaszalás célja106
Az aszalási műveletek végrehajtása egy-, két-, és háromcserényes aszalókban107
A kölünböző fajta maláták aszalása115
A forgatógépek kezelése116
A cserények töltése, ürítése118
A levegő áramlási sebességének szabályozása az aszalás folyamán120
A hőmérséklet ellenőrzése a hőkamrában és a cserényekben124
A hőmérséklet szabályozása124
A különböző aszalóberendezések tüzelőberendezéseinek megismerése125
Malátatisztítás
Csírátlanító, csíraelválasztó és -tisztító berendezések kezelése129
A hűtősilók kezelése131
A kész maláta tárolása silókban131
Karamell- és festőmaláta-gyártás
A maláta pörkölése és a hőmérséklet-szabályozás a pörkölődobban137
A pótanyagok feldolgozása
A pótanyagok átvétele, minősítése, tárolása142
A kukorica tisztítása, csírátlanítása, őrlése147
A hántológépek, síksziták, őrlőhengerszékek kezelése148
Az üzemi darák minősítése, tárolása149
Gyártásközi vizsgálatok
Érzékszervi vizsgálatok151
Egyszerűbb ellenőrző vizsgálatok152
Mechanikai vizsgálatok152
Kémiai vizsgálatok155
A malátaőrlemény, az üzemi kukoricadara szemcseösszetételének vizsgálata161
Malátaőrlés
A malátaőrlés műveletének végrehajtása nedvesőrlő-berendezéssel164
A különleges maláták őrlése kalapácsos darálóval168
Cefrézés
A pótanyagok feltárása forralással169
A maláta bekeverése170
Részcefrézés különböző optimális hőmérsékleteken172
A cukrosodás ellenőrzése jódpróbával176
Cefrefőzés enzimes technológiával177
Hektoliter- és hőmérsékletmérés a cefrézés folyamán178
A cefre átnyomása a szűrőkádba179
A bekeverőkád és a cefrefőző üst tisztítása179
Sörlészűrés
Színsörlé, máslások181
A szűrőkád előkészítése a szűréshez182
A szűrés végrehajtása182
A pillangószelep kezelése186
A lazítóberendezés működtetése szűréskor186
A vezérlőpult kezelése187
A színsörlén és a máslóvíz fokolása188
A kitörkölyözés végrehajtása189
A szűrt sörlé átnyomatása a gyűjtőtartályból a komlófőző üstbe190
Komlófőzés, komlószűrés
A komlófőzéskor lejátszódó folyamatok192
A sörlé forralása a komlófőző üstben194
A komló, a komlókivonat és a cukor adagolása197
A sörlé mennyiségének mérése198
A sörlé töménységének meghatározása199
A sörlé törésének meghatározása próba alapján (fehérjekoaguláció)201
A szivattyúzás levezetése201
A komlófőző üst és a komlószűrő tisztítása202
Nyeredékszámítás202
Sörléhűtés
A sörléhűtés célja207
Az ülepítőkádak és az örvénkád kezelése, tisztítása208
A lemezes hőcserélő működtetése210
A sörlé levegőztetése212
A sörlé mennyiségének és minőségének megállapítása214
A szűrés végrehajtása kovaföldes szűrővel215
A lemezes hűtő és a kovaföldes szűrő mosása, fertőtlenítése217
A szűrt sörlé leeresztése az erjesztőpincébe218
Erjesztés
Az erjesztés célja220
Az élesztő előkészítése erjesztésre222
Az élesztőnyomó berendezés kezelése és tisztítása226
Az erjesztőkádak töltése227
Fémtankok (nagy tartályok) töltése Kőbányai Sörgyár II. telep228
A hűtés szabályozása230
A hagyományos és nyomás alatti erjesztés vezetése különböző sörök esetében230
A hőmérséklet és az extrakttartalom mérése az erjedés folyamán235
Az erjesztési grafikon vezetése236
A sör leeresztése az erjesztőkádból és a nyomás alatti tartályból236
Az élesztő eltávolítása és előkészítése új erjesztésre238
A leerjedés fokának meghatározása240
A tisztulás mértékének megállapítása az erjesztés végén242
Mosás és fertőtlenítés hagyományos és vízsugaras módszerrel242
Ászokolás, kondicionálás
Az utóerjesz célja251
Az ászokpince hűtése251
Az ászok- és kondicionálótankok töltése253
A csapolás műveletének végrehajtása254
Szénsavszabályozás257
Az ászok- és kondicionálótankok tisztítása, fertőtlenítése260
A pépes élesztő préselése260
Sörszűrés
A szűrőanyagok és -berendezés előkészítése262
A feliszapolás művelete266
Az adagolóberendezés szabályozása267
A szűrés körülményei267
A használt szűrőanyagok eltávolítása269
Nyomópincei munkálatok269
A berendezések tisztítása, fertőtlenítése270
A hordók és szállítótankok előkészítése, töltése
A hordók és tankok mosása, fertőtlenítése273
A hordómosó gép kezelése, a tisztaság ellenőrzése274
A szállítótankok tisztítása, fertőtlenítése275
A töltési dátum megjelölése276
A záródugók tisztítása, előkészítése276
A hordók megtöltése (fejtése) és lezárása277
A szállítótankok előkészítése, töltése278
A töltési térfogat ellenőrzése279
Palackfejtés
A palacfejtés műveletei281
A palackmosó gép kezelése283
A söröspalackok tisztaságának ellenőrzése288
A töltőgépek üzemeltetése289
A koronadugózó berendezés kezelése291
A palackok leszedése és ládába rakása292
A palackmarkoló berendezés kezelése292
A sör pasztőrözése
A pasztőrözés célja299
A pasztőrőzőberendezések üzemeltetése301
A hőmérséklet ellenőrzése303
A berendezés tisztítása301
Élesztő- és törkölyszárítás
Az erjesztő- és ászokpincei élesztők szárítási műveletei306
A nedves törkölyt szárító berendezése működési elve307
A fontosabb sörvizsgálati módszerek bemutatása
A szín, extrakttartalom, alkoholtartalom, végerjedésfok vizsgálata310
Sörapadás320
Üdítő italok gyártása
Az alapanyagok összeállítása324
A keverőberendezések kezelése328
A CO2-ot tartalmazó palackok, tartályok kezelése328
A palackok előkészítése, mosása330
A fejtő- és záróberendezések kezelése331
A készáru gyűjtőcsomagolása333
A minőség üzemi ellenőrzése335

Dr. Stráhl Antal

Dr. Stráhl Antal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Stráhl Antal könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem